Glada Gängets logotype
Höörs Gammaldansförening 
Glada Gänget 
är en ideéll förening som tillhör
Skåneringen av GRF 
-Gammaldansarnas
Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2001  
Anteckningar från 2001
Det är publiceringsdatum som anges (dvs en tid efter själva händelsen)
Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni, (Juli,) Augusti, September, Oktober, November, December
2001-12-29
 Årets sista dans på Jägersbo gick vinterns tecken. Massor med snö och temperaturer kring "nollan" gjorde väglaget allt annat än säkert. Trots det kunde vi räkna in drygt 150 dansare och ett halvdussin ungdomar därtill. Många passade på att förnya sina medlemskort. Rivvers orkester med flera nya medlemmar svarade för musiken. Nio fina blomgrupper som skänkts av sponsorerna - Mediastugan C.J. och Västernäs Handelsträdgård - fann sina ägare i pausen, då det var dragning på kvällens lotterier. Åtskilliga kramar och önskningar om Gott Nytt År delades ut lite varstans när kvällen led mot sitt slut. Det dröjer emellertid inte så länge innan vi alla kan ses igen på fina Jägersbo. Vi ses väl då??!!

2001-11-16
  Kerstin och de andra i Jägersbo-köket fick verkligen göra skäl för lönen i kväll. Det blev rekordmånga mackor och Wienerbröd till våra trevliga dansare. Besöksrekordet är slaget. 295 betalande när Rose-Maries spelade upp till gammaldans på fredagen. Dessutom massor av ungdom som har fri entré (upp till 15 år) och inte räknats. Roligt att våra dansers popularitet håller i sej och till och med verkar öka. Glada för de många besökarna kan också våra sponsorer vara . Det var ju tre småföretag på Frosta Center i Höör som svarade för kvällens lotterivinster. Fantasia hade skänkt fina hantverk, Modehörnan presentkort och Funny Små Ting leksaker. Våra föreningar - Glada Gänget och Hörby-Frosta - tackar för de fina vinsterna. 
Nu återstår endast en dans i föreningens regi detta år, det blir alltså en extra dans i december (den 28) med Rivvers, och som vanligt på Jägersbo. Boka redan nu in denna kväll, en bättre avrundning på året kan man knappast få som dansare.
2001-11-13
 Det har gått några veckor sen sist. Det är det där jobbet som tar på på tiden och krafterna. Det blir en lucka i noteringarna, men vad gör det om 100 år...?
 Våra ungdomar och en del föräldrar har ju varit i Gislöv. Det var kanske en del danser som våra nybörjare inte hängde med på, men vi hade roligt ändå. Det kunde varit fler på plats i Gislöv tycker jag, men de som inte var där får skylla sig själv. 
  Kurserna rullar på och flera nya danser har tränats. I grundkursen har det varit bl a Fyrmannaschottis, och de vana dansarna har lärt Snäckan, Party, Dahls Schottis, m fl.
 Vuxenkursen avancerar sakta men säkert och till de senaste inslagen hör svingen i två turer, slowfox och vals. Tyvärr har det blivit en tendens att komma allt senare till kursen. Det vore bättre om alla kom i tid. Det är ju tråkigt också för de som alltid är i tid att behöva vänta in försenade. Vi försöker väl skärpa oss på den här punkten allihop.
2001-10-19
 Carina fick "vicka" för Ewa i grundkursen. (Ewa var på instruktörsutbildning). Efter de så viktiga repetitionerna kom Oh Susanna som ny dans, och det gick förståss bra. Påbyggnadskursen fick känna på Lucky och det tog knappt en kvart innan Carina kunde meddela att "de é otroligt så fort ni lär nya danser". Anmälningar till Gislöv kompletterades och de allra flesta kommer att följa med. Skjutsningen ser också ut att lösa sig ut problem.
 Ingrid tog upp Hambo som ny dans i de vuxnas grundkurs, och dessutom Oh Susanna. Tommy spelade denna gång, och  i den fria dansen fick vi smakprov på kommande danser, bl a Foxtrot och Kalmarpolka. 
2001-10-12
 Fredagsdans på Jägersbo, det lockar och pockar...... 
Efter en gott och väl normallång arbetsdag, en stunds slappning i duschen, sedan några smörmatar med ost och honung, rena kläder och iväg. 241 andra dansglada gjorde likadant och det blev en trevlig kväll till Trippix spelglada orkester. 
Ett kärt återseende, en ny bekantskap, glada miner i alla väderstreck. 

Efter ett tag lätt klibbig skjorta och något kvalmig luft i lokalen. 
Gör sällskap med några rökare ut i friska luften. Jessica-polka, in igen. 
Förtjusta tjut hörs över musiken. 
Servetten genomsur. Sköljer av mej på herrtoaletten. 
Plötsligt är det paus. Tunnbrödsklämmor, kaffe och bulle med vaniljsås i mitten. 
Gott, ger energi. 
      Lotteridragning. En herre vid mitt bord vinner två priser, blommor skänkta av kvällens sponsor (CH-blommor i Hörby). Han ger omedelbart bort bägge till några damer intill. 
Så fortsätter dansen. Damerna bjuder nu. Nästan alla uppe på dansgolvet.
Schottis på Logen i Hög. Roligt. 
Lucky, nästan glömt den. 
Tiden rusar iväg. Dags att bryta upp. 
Vi ses igen!....... 
                  Hälsa!.......            Snabb kram.......    En nick..... 
Tack för ikväll!...... 
Hej! .........

2001-10-08
 Nu har vi blivit varma i kläderna. Ungdomarna på grundkursen avancerar snabbt och säkert. Ewa gick som ny dans igenom Jessie-polka i söndags och vi repeterade utan svårigheter flera av de tidigare danserna. Påbyggnadskursen fick också känna på lite nytt. Beer-polka och Mignon-vals (Spinn Spinn) hade förberetts av Carina. Ungdomarna snappade genast upp stegen och turerna och dansade båda två efter en kort stund. d'Hammerschmidt-gesällen tycks kunna bli en favorit, flera gånger under eftermiddagen kom den upp, som önskad dans. 
 Ca 40 deltagare i grundkursen för vuxna hade mött upp för att förkovra sig ytterligare en bit i dansens mysterier. Efter mjukstart under Ingrid säkra ledning fick vi så möta kvällens nya danser, som var Modern Schottis, alltså schottis med svikt eller hopp, och Dahls Schottis. Dahls Schottis är en ganska ny dans, som med fördel kan dansas till samma melodier som går bra till Schottis i turer. Vi testade några olika men fastnade för Blommiga Kalsonger med Trippix. Båda de nya danserna trängde rakt ner i dansarnas ben nästan direkt och vi hann därför också repetera de flesta av de förra danserna. Under den sista halv-timmen var det förstås "fri" dans och flertalet passade på att träna lite extra, både på de nya och på någon av danserna från tidigare i höst. Ewa tackade Ingrid och kursdeltagare och påminde om vår dans i Jägersbo på fredag till Trippix orkester, innan vi avrundade med Stern-polka.
2001-09-30
 De allra flesta av våra ungdomar kommer att vara med på höstens familjedans i Gislöv och det är mycket roligt. Eftermiddagens kurspass bjöd på två nya danser i grundkursen, nämligen Oh Susanna och Svingen. Det är alltid lite besvärligt - det där dosidos-steget - men till sist var alla överens och det är ju alltid det bästa. Påbyggnadskursens dansare fortsatte med Hamboövningarna och Billy Bayou. Ny dans var d´Hammerschmidtgesällen, en lustiger valsvariant med komplicerade handklappningar. Det saknades tyvärr några stycken, så vi får nog ta den från början även nästa gång.
 Sten-Svantes svarade för takt och ton på Grundkursen för vuxna denna kväll. Ingrid repeterade raskt de tidigare danserna innan det var dags för kvällens nya danser. Vi började med Polka, för att bygga på till Sme´-gräbban och kvällen avrundades med Stern-polka. Den sistnämnda kommer liksom under tidigare kurser, att bli "sista dans" i fortsättningen. 
 Ett förslag till ändrad logotyp cirkulerade bland de närvarande styrelsemedlemmarna, och förslaget kunde godkännas efter en mindre justering (det fanns en ram med som skulle tas bort).
Den nya logotypen kommer så småningom att synas både här och där, men vill Du ha en förhandskik, så kan Du klicka här: ( nya logotypen).
2001-09-27
 Ungdomssektionen hade en planeringsträff under tisdagkvällen. Våra instruktörer finplanerade höstens dansträffar och vi pratade också om den kommande Familjedansen i Gislöv, samt den ungdomsdansträff som förberedes i Höör nästa år. Det bestämdes också att vi skall fortsätta med DansiSkolan och Sven fick uppdraget att sköta kontakterna med skolan och med övriga berörda föreningar och hjälpdansare. 
2001-09-25
 Kurserna fortsätter med massor av glada dansare. Ungdomskursen fick ytterligare tre nya elever. Ewa fick därför göra en extra omfattande repetition innan dagens nya dans - Amerikansk promenad - togs fram. I pausen mellan kurserna meddelades att de som inte kommer att kunna delta på Familjedansen i Gislöv den 21/10, måste lämna besked på söndag. Carina som leder Påbyggnadskursen, tog som ny dans upp Schottis på Logen i Hög (Vilda Matilda) och startade om Hambo, som vi haft uppe även förra året. Det har ju kommit in flera nya i Påbyggnads-kursen. Flera klassiker repeterades, t ex Salta Hunden och Billy Bayou.
 Några nya kom även till Grundkursen för vuxna, men de kom snart ikapp. Nya danser som Ingrid tog upp var Tango, Am. Promenad, Svingen och Pariserpolka. Liksom förra gången var det Tommy, som svarade för det musikaliska. Nästa gång är det Sten-Svantes tur att locka fram sprallet i benen.
2001-09-19
 I söndags startade Glada Gängets kurser på Medborgarhuset i Höör. Redan kl 17 drog ungdomssektionen igång Grundkursen och det hade kommit ganska många nya dansare till denna. De lite mer vana ungdomarna ställer upp och är med i grundkursen som hjälpdansare.  Under Ewas ledning tränades känslan för rytm och takt och de nya kunnandet kunde snart användas i schottisen, som Sten-Svantes spelade upp. Ett lektionspass går fort och efter den gemensamma fikapausen var det dags för Påbyggnadskursen. Flera från förra årets grundkurs deltog för första gången i denna lite mer avancerade grupp, som ledes av Carina. Efter nödvändiga och behagliga repetioner, togs Billy Bayou upp som ny dans för de flesta i gruppen. Det dröjde inte lång stund förrän den klarades. Lite putsning nästa gång återstår förstås. 
 Vuxenkursen hade samlat ca 45 deltagare, en del "gamla bekanta" men glädjande nog väldigt många nya dansare. Ingrid som har det pedagogiska ansvaret, lotsade snabbt och rutinerat gruppen igenom flera svåra moment, till toner från 

Tommy
 Tommys bälgharmonika och det blev både snoa, gammel-schottis och vanlig schottis, innan fikapausen. Det blev lite nyttig "finlir" under andra akten. Den sista halvtimmen var det fri dans, dvs vi släppte ringarna och bjöd upp istället. Det blev naturligtvis mest schottis och snoa, men några av de danser som skall komma nästa gång visades också. 
 En lyckad inledning således. Det finns dock plats för ytterligare några, så tveka inte, kom också Du med i Glada Gängets glada gäng.
2001-09-15
 Det måsta vara något särskilt med att komma till Jägersbo på våra dansträffar om fredagarna. Flera av våra återkommande dansare kommer långväga ifrån, som Helsingborg, Malmö, Trelleborg t ex. Och roligt har vi, som i går när fem spelsugna grabbar från Halland (Wåxbo från Våxtorp) satte fart på de nära tvåhundra besökarna. Ok det blev inget rekord den här gången, men det kan det ju kanske inte bli varenda gång vi träffas??!! 
 Kerstin i Jägersborestaurangen - snart lika känd som legenden Agda - passade på att fylla år och fick finna sig att vi hyllade henne med sång och musik. Våra numera (nästan) rökfria dansträffar uppskattas inte bara av våra besökare utan i hög grad av den arbetande personalen, som slipper "skära sig fram" i tjocka illaluktande slöjor. 
 Lotterivinsterna var skänkta av Konsumhallen i Höör. Choklad, kaffe, delikatesser och andra nyttigheter och godsaker kunde delas ut till glada vinnare i pausen. Tack vare våra sponsorer kan vi hålla en hög kvalitét på våra träffar och engagera välkända och duktiga musiker. 
 Ett preliminärt dansprogram finns klart för 2002. Vill Du ta del av det, klickar Du på länken "Vårt dansprogram" i menyn till vänster. Jag hoppas att vi ses alla gångerna och att vi blir ännu fler som blir kloka på att "toppen för kroppen är gammaldans".

2001-09-04
 Gammaldansens Dag i lördags drog tyvärr till sig det intresse som arrangörerna hoppats. Medlemmar i Glada Gänget dansade bl a i Eslöv på Föreningstorget och i Hörby på Ringsjöstrands camping. I Eslöv var det ca 130 och i Hörby ca 60 som dansade den aktuella kvarten på eftermiddagen. Båda dessa arrangemang var väl förberedda och genomfördes utan problem. Själv var jag på Ringsjöstrand, där Hörby-Frosta var ansvariga. 
 I söndags hade vi ju vår uppvisning på Skånedagarna. Tur med vädret och ett bra program med duktiga dansare gjorde att eftermiddagen blev lyckad. Det var en rejält stor publik som beundrade vårt Glada Gäng, särskilt gjorde ungdomarna i uppvisningstruppen ett imponerande intryck. 
 I söndags var det också fortbildningskurs i Slimminge för dansinstruktörerna. Två av föreningens instruktörer var där och lärde sej Party, Schottis på Fröjden, Dahls schottis och Fredsdansen. Någon av dessa kommer säkert att dyka upp på Glada Gängets kurser under hösten/vintern. I övrigt repeterades en del av de danser som inte är så vanliga, t ex Tantoli och Rumpedarra. Det var Skåneringens danssektion som ordnat träffen och allt var välordnat. Våra instruktörer återkommer gärna på liknande arrangemang.
 På träffen dök representanter för Skåneringens Ungdomssektion upp, och talade om att det blir en Familjedansträff i Gislöv den 21 oktober, med Mats Hans orkester. Man kommer att spela 1 "modern"(=foxtrot) och 2 gammaldanser mellan 14:00 och 17:30. Entren blir 30:- för ungdom (inkl fika), och 60:- för vuxna (excl fika). 
2001-08-28
 Höstens första dans på Jägersbo blev en fin kväll, med Robbans från Vessigebro på scenen och danssalongen ovanligt välfylld för att vara en augustidans. Ca 225 betalande med ett enda för ögonen: Att äntligen få komma igång med gammaldansen efter den långa sommarens uppehåll. 
 Hyfsat många ungdomar hade mött upp och de var verkligen nöjda med kvällen. I pausen diskuterade de flesta sina semesterminnen mellan tuggorna på de goda mackorna och kakorna. Lotteriet saknade sponsor och föreningarna hade därför köpt in vinsterna denna gång. Det var allehanda godsaker och choklad som lottades ut och som vanligt blev de tre lottringarna slutsålda i ett nafs. 
 Publiken påmindes om Gammaldansens Dag den 1 september och uppmanades att deltaga i världsrekordförsöket den här dagen. Arrangemang i närheten blir det bl a i Eslöv och på Hörby Ringsjöstrand. Det handlar om att så många som möjligt skall dansa gammaldans under 15 minuter under kontrollanternas vakande ögon. Under kvällen kommer sedan det totala antalet dansare att samanställas och sedan återstår bara Guinness rekordbok, lätt match bara alla ställer upp.
 På söndag den 2 september har Glada Gänget sin uppvisning på Skånedagarna i Bosjökloster. Kom och se oss då. Vi finns på Nedre Terassen (mellan slottet och Ringsjön) kl 11:30. Samma dag har vårt gammaldansdistrikt Skåneringen en instruktörsfortbildning i Slimminge. Glada Gänget har med två av föreningens instruktörer där. På höstens kurser lär väl de nya kunskaperna komma väl till pass.
2001-08-20
 Det har gått en hel sommar snart sen sist. Vi har tränat inför och genomfört en uppvisning på Nya Torg i Höör. Det var P-O som spelade och Ingrid som ledde. Vi var ca 25 par på dansbanan, som dansade igenom våra grunddanser och några varianter inför den förtjusta och stora publiken. Det blir fler och fler ungdomar som deltar och det är ett av både föreningen och publiken mycket uppskattat kännetecken. Innan uppvisningen arrangerade Glada Gänget som vanligt ett kort men dock schottislopp bland marknadsknallar och karuseller. Jag uppskattar att det var ca 40 par som erövrade årets mycket trevliga minnesgåva, en plakett på polerad mörk marmor. Det togs många bilder och en av fotograferna har ställt en gruppbild på uppvisningsdansarna till förfogande för publicering, den kan Du titta på genom att klicka här.
Nu skall våra instruktörer gå på kurs och lära sig några av de senaste tillskotten i gammaldansrepertoaren, vi får se resultaten på Glada Gängets kurser som startar på Medborgarhuset i Höör den 16 september. 
2001-06-28
  Ca 10 ungdomsdansare och drygt 30 vuxna träffades för träning på Medborgarhuset i onsdagskväll. P-O svarade för musiken med sedvanlig bravur. Föreningen bjöd på fika. Ingrid fräschade upp våra kunskaper och så småningom var vi åter förtrogna med Billy Bayou, Får jag lov, Lucky, m fl. Ungdomarna har valt att i år visa Salta Hunden som egen dans. Även Sockerpillret var aktuellt ett tag. Ytterligare ett träningstillfälle blir det, den 8/8. 
Det var sista gången vi fick glida runt på den nerslitna parketten på Medborgarhuset, ja faktiskt var det sista gången som det dansades på detta minnesfyllda golv överhuvudtaget. Det skall nämligen läggas nya tiljor i sommar och det verkar bli vår förening som premiärdansar på det nya golvet, som beräknas bli klart den 6/8, 2 dar innan vår träning. Vi får väl ha en slags invigningsceremoni vid detta unika tillfälle. Vi ses, Till dess trevlig sommar med mycket sol, bad och dans.
2001-06-12
  Vi blev 5,5 par med anknytning till Glada Gänget, som valde att delta i maratondansen i Sätila 2001 i stället för att kratta gångar eller måla garaget. Redan på fredagen var 2 par på plats. Efter bl a matjesill och nypotatis lämnade vi campingen och det blev en trevlig kväll med dans till RosMaries, som nyss släppt en ny CD. Berit äldsta flicka medverkade genom att sjunga en nyskriven låt som pappa skrivit. Efter lite "nattamat" tog John Blund hand om oss på sitt vanliga sätt och inte förrän ganska långt fram på lördagen kom vi tillbaks till verkligheten. Det var en ganska sval natt och tjejerna i fjälltältet hade frusit en smula. Fler och fler dansare dök upp under eftermiddagen. Vårt gäng fikade tillsammans med Hörby-Frosta, vars husvagnar ställts upp i närheten. De hade ordnat en trevlig frågesport, där vi också fick vara med. Våran lagledare ordnade så småningom nattens laguppställning och det blev 30-minuters pass, så att alla fick dansa med alla åtminstone ett pass.  Uppe vid dansbanan värmde Bengt Hedins och C-laget upp, medan vi grillade karréskivor och kycklingfilé. Några hinkar potatissallad, öl och läsk och en eller annan snaps och vips var det dukat fram en festmåltid. 
Prick kl 20 öppnades dansen och sedan gick timmarna fort. Plötsligt var det dags för 1/2-maratonparen att äntra banan och det dröjde inte länge förrän sista dansen utlystes. Klockan var nu några minuter i 8 på söndagsmorgonen. Efter uttåget till gräsplanen spelade Conny ljuva toner på sin trumpet innan medaljregnet tog fart. Åtskilliga par har hållit på i många år och intresset avtar inte. 
Vi som var med från Glada Gänget var Carina, Linda, Saga, Pia och Renate, med kavaljererna Magnus, Sven, Bengt, Kaj och Bo. Vi var överens om att delta även nästa år, men hoppas att det blir någon till från Höör / Glada Gänget. 
2001-05-27
  Projektet "dans med 9:or" har avslutats. Under maj-söndagarna har vi träffats på Medborgarhuset för 90 minuters intensivkurs. Tiden har gått fort och det har blivit nästan 1 timme "frivillig övertid" varje gång. Det intresse och den entusiasm ungdomarna visat är inte lätt att klä med ord, vi har haft enormt roligt tillsammans, dessa söndagar, och vi lär få se dessa ungdomar fler gånger, kanske på Jägersbo under hösten, kanske på någon av våra kurser. Nu återstår bara finalen, själva avslutningsfesten, där de nyförvärvade danskunskaperna kommer till nytta. 
2001-05-20
  Lägret i Hästveda var mycket trevligt. Fylligt reportage hittar på den här platsen (klicka) http://www.grf.nu/Barnensby2001/barnens%20by%202001.htm.
2001-05-13
  Säsongen på Jägersbo avslutades med en fin danskväll tillsmammans med Bengt Hedins och ca 267 dansare (plus en hel del ungdom, som ju går gratis och därför inte räknas). Ewa hälsade välkomna och drog ner rejäla applåder då hon förklarade att många av våra besökare uppskattar att man undviker rökning i danslokalen.
 YMO-produkter sponsrade med stora mängder blommor till våra lotterier och det var verkligen uppskattade vinster. Även Lastbilscentralen var sponsor denna gång, med ett kontantbelopp. Föreningar och dansare tackar sponsorerna för generositeten, som gör det möjligt att hålla hög kvalitét på dansträffarna på Jägersbo.
  Nästa dans blir inte förrän den 24 augusti, men vi ses väl då, alla vi som trivs på Jägersbo på fredagsdanserna, Robbans orkester spelar. Påminner också om våra uppvisningsdanser under sensommaren, samt Schottisloppet i Höör i augusti. 

Tyvärr har all text för våren 2001 raderats i samband med en överföring till WEB-platsen. 

 
Kontaktpersoner
Ordf: Ewa Högberg 0413 23338
Kassör: Thorsten Liljekvist 0413 20150
Ungdomssektionen: Sven Jönsson 0413 22188
e-post: hoor@grf.nu

 
Till överst på sidan

För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 4.7
Senast ändrad  22 januari 2003