Hästvedalägret 1999

ett slags reportage från Kr Himmelfärdshelgens läger

Det var tre ledare, med sju tjejer och två killar från Höör, som tillsammans med fyra ledare och ett 15-tal ungdomar från Rutan, Eslöv, intog Sjöstugan alldeles invid bollplanen nere vid Luhrsjön på torsdagen. Ytterligare ledare med ett femtiotal ungdomar från andra föreningar i distriktet fanns i andra stugor.

Under hela lägret pågick det brännbollsspel mellan föreningarna och det var till slut Ingrid-stugan som stod som vinnare följd av Bäcka-stugan och på tredje plats Sjö-stugan. Det var stundtals ganska besvärligt väder med regn och kyla, men det märktes inte på entusiasmen i lagen. Ropen från hejarklackarna hördes ända bort till campingen på Luhrsjöns östra sida de första matcherna, men efter ett tag gick det inte att skilja de allt hesare rösterna från kråkkollonins kraxande.

Barnens By ligger fint på norra sluttningen ner mot Luhrsjön och den fina terrängen hade utnyttjats till att lägga ut en tipsrunda, med olika frågor för ledare resp ungdomar. Frågorna var väl avpassade och det var inte många som lyckades pricka alla 10 svaren.

Maten är ju viktig på läger och om maten kan bara sägas att det var gott, rikligt och omväxlande, eller vad sägs om Pannkakor med sylt och grädde, Köttgryta med curryris, Potatismos med köttbullar och lingon, Pyttipanna, Glass, Grillkorv mm mm. Gott om frukt och färska grönsaker till alla mål.

Naturligtvis var det dansen som fått mest plats i programmet. Förutom våra egna danspass i Sjö-stugan träffade vi två gånger var dag, ungdomar från de andra stugorna, i Mölle-stugan, där distriktets ledare svarade för instruktionerna. Våra ungdomar (från Glada Gänget) fick lära en rad nya danser, t ex "Christina Polka", "Rasmus" (en schottisvariant), "Fyrtur från Hjörring", och "Vilda Matilda" (eller Schottis på logen i Hög, som den egentligen heter), m fl. Vi fick också stifta bekantskap med en ringdans med zigenskt ursprung, som kallas Juego. Naturligtvis var det inte bara nytt, utan vi dansade också t ex E18, Salty Dog Rag, Sockerpillret, Träskopolka, Smygvals och annat. En hel del Bugg och Foxtrot blev det också, förståss!.

Både på lördagen och söndagen var vi nere vid sjön och badade, ett för de övervakande ledarna obegripligt nöje, eftersom det inte var mer än 10-12° i vattnet.

Vi vuxna kan bara konstatera att det är fina ungdomar vi har och det är ett privilegium att få vara med som ledare, inte bara på läger, utan i verksamheten året om. Vilka fina upplevelser man får vara med om, all spontanitet, glädjen och entusiasmen. Jaa, det är härligt!!

Ett av programinslagen var "Sikta mot stjärnorna", där olika kända grupper och artister härmas. Det var först uttagning i varje stuga av tre "artister"per förening, som gick till finalen på lördagskvällen. Juryn i finalen bestod av några av funktionärerna i distriktets ungdomssektion. Och de hade det inte lätt med att rangordna de fina prestationerna. Till sist var det dock klart, och vem var det som vann om inte Sjöstugan, med en grupp från Rutan, Eslöv, som gjorde en suverän och inlevelsefull show på låten Sommar och Sol av/med MARKOOLIO.

Flera företag från Mellanskåne har hjälpt till att göra lägret till en rolig upplevelse för ungdomarna från Eslöv och Höör, genom att sponsra med frukt, priser till tävlingar, och annat. Vi inom resp förenings ungdomssektioner tackar för gåvorna.
Vi vill också tacka våra föreningars styrelser för bidragen till utgifter under lägret.