Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2014  
Klicka för snabb flytt till vald månad
Januari  Februari  Mars  April  Maj  Juni   Juli 
Augusti  September  Oktober  November  December
2014-01-02
Ett fantastiskt dansår har gått
Övergången från Jägersbo till Granbacken vållade inga bekymmer, varken hos publik eller musiker.
Glada Gänget kan glädjas över att  ha
- fortsatt bra ekonomi
- haft välbesökta kurser
- nästan oförändrat medlemstal
Ett orosmoment är att vi inte kunnat fylla alla kurserna.
Vi hoppas att levande musik på fortsättningskursen under söndagarna skall göra att vi får fler deltagare.
   Glada Gänget satsar på levande musik på fortsättningskursen
på söndagarna. Det blir dragspelsmusik förstås och det är tre duktiga killar som kommer att turas om, Manfred, Fredrik och Martin. Vi räknar med att detta skall göra våra kurser ännu bättre.
Vi startar kurserna ons den 15 jan kl 19 med Nybörjarkurs termin 2 (ledare Ewa H), sedan sön den 19 jan kl 17 med Ungdomskurs termin 1 (inkl bugg) (ledare Sven J och inhyrda för buggen) och så Fortsättningskurs sön den 19 kl 18:30 (med Ingrid M som ledare). Samtliga är på Älvkullen som vanligt. Läs mer här.

2014-01-11
  Full fart på Granbacken
med Liljas orkester på scenen.  Rasmus är ju välbekant för många av oss, men Therese på keyboard, sax och sång var en ny bekanskap för mej. En positiv sådan, kändes som ett rejält lyft för den populära gruppen. 130 dansare hade hitta till Granbacken denna inledande dansträff, som fortfarande är ett samarrangemang mellan Hörby-Frosta GDF och Höör GDF Glada Gänget. Vår publik uppskattar den familjära stämningen och att det finns dansare i alla åldrar. Delar av Sweedz  tittade in under kvällen, Manfred kommer ju att vara en av spelemännen på Glada Gängets söndagskurser, som startar den 19 jan.
Bror Magnusson Honung (Öved) var kvällens sponsor till lotterierna och en mängd prima honung delades ut efter dragningen i pausen. Pausfikan - som ingår i entrén - uppskattades, det var köttfärslimpa, skinka och laxröra att välja mellan. Kaffe serveras redan från att de första kommit och sedan hela kvällen. En rolig kväll tog fort slut, nästa gång är det Ingvar Fahst som spelar och dagen är 7 feb.

2014-01-13
  Glada Gängets årsmöte
på söndagskvällen löpte helt enligt mallen, vår hedersmedlem Börje Persson tog hand om klubban efter att ordf Oskar Caster hälsat alla välkomna. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk rapport föredrogs av kassör Sven Jönsson, och i enlighet med revisorernas tillstyrkande beviljades ansvarsfrihet åt styrelsen. Sven Jönsson rapporterade sedan om årets dansträffar och kurser och Oskar Caster kunde berätta att samverkan med Hörby-Frosta avseende våra dansträffar (sk samkväm) på Granbacken fortsätter hela året. Innan valen föredrog Sven Jönsson Verksamhetsplanen och Budgeten för 2014, som fastställdes av årsmötet. Valberedningen hade inte lyckats hitta någon ersättare för Bo Persson som undanbett sig omval. I övrigt var det omval över hela linjen (klicka här). Börje Persson kunde återlämna klubban till Oskar Caster, som bad att årsmötet skulle godkänna att styrelsen försöker fylla vakansen efter Bo Persson, vilket beviljades.  Oskar Caster tackade sedan Bo Persson för hans insatser i Glada Gänget med en blomma. Han valdes in som ersättare i styrelsen 2001, blev ordinarie 2003 (som v sekr) och har innehaft denna post fram till nu med undantag för 2009 då  han gjorde en "Time-out". Innan mötet klubbades av  tackades också Börje Persson för att han än en gång lett Glada Gängets årsmöte, det var elfte mötet i följd.
   Styrelsen samlades sedan till ett konstituerande möte. Oskar Caster kommer att inleda kontakter med möjliga ersättare för Bo Persson, styrelsen tar gärna emot förslag.
Bo Persson avtackas   Börje Persson tackades   Klicka på bilden för större.

2014-01-16
  Nybörjarkursens termin 2 drog igång
igår kväll på Älvkullen. En liten men intresserad skara hade mött upp och tillsammans med några av Glada Gängets funktionärer, kunde Ewa lotsa deltagarna igenom kvällens program. Det har ju gått ett antal veckor utan dans för de flesta, så det blev bara en ny dans, nämligen Kalmar-polka. Därutöver repeterades och förtydligades de viktigaste danserna från hösten, det var Am promenad, Snoa, Svingen, Pariserpolka, Isabella, Smygvalsen och Schottis. Det blev även lite Foxtrot och Tango. Vi räknar med att fler dyker upp framöver, flera hade anmält förhinder just denna första gång.

2014-01-20
 Fortsättningskursen på Älvkullen
återstartade efter julhelgsuppehållet igår kväll. Oskar C kunde hälsa en skara dansare välkomna till en kväll med inte mindre än tre duktiga dragspelare på plats. Från och med denna termin planerar Glada Gänget ha levande musik alla kurskvällar på söndagar. Ett projektbidrag från Sparbankstiftelsen Färs & Frosta har gett föreningen råg i ryggen att genomföra denna förändring utan att höja kursavgifterna. Man hoppas att fler kommer att delta på söndagskvällarna, på så sätt blir det roligare och då kommer ännu fler osv. Utvärderingen under slutet av året kommer att avgöra om vi fortsätter med levande musik även 2015.
Ingrid M leder som vanligt söndagens fortsättningskurs och denna första gång var det inget nytt, men en rad för många välbehövliga repetitioner. Bl a dansade vi Schottis Annorlunda, En dans på skäratorpet, Kaffekoppen, Cocosnöten o Skanörs blandning. Öresundspolka, som egentligen skall dansas till en specialskriven tolkning av polkan med samma namn, testades till en helt vanlig polka. Alla var överens om att specialmusiken - med för många komplicerad koreografi - inte gör dansen roligare, en vanlig polka och allt kändes rätt. Inalles blev det drygt 20 danser under kvällen som traditionellt avslutades med Sternpolka.

  Besvikna ungdomsledare
På söndagseftermiddagen samlades Glada Gängets ungdomsledare på Älvkullen för den första träffen på terminen. Tyvärr var det alldeles för få som dök upp. De som kommit fick prova på Am Promenad med hjälp av sina föräldrar. Dessvärre går det inte att bedriva danskurs med 2-3 deltagare och ledare bestämde efter samråd med föräldrar och barn att ställa in kursen denna gång. Ev kan vi få draghjälp att komma in på några friskolor med lite "prova-på" under våren.

2014-01-22
 Flera ny deltagare i nybörjarkursen
Ikväll hade vi glädjen att ta emot fyra nya deltagare i kursen, varav tre var män, därför dubbelt glädjande. Som alltid när man börjar mitt i en kurs kan det kännas svårt att "hänga med", så det återstår att se om alla kommer nästa gång (om 14 dar dvs).
   Ewa repeterade lite från förra gången, bl a Kalmarpolka, Svingen med tillägg av variant 2, Smygvalsen, Sambaglädje och Schottis annorlunda.

2014-01-27
 Bra drag på Fortsättningskursen
när Martin o Manfred hanterade sina bälgaspel. Ett par nytillkomna deltagare gladde oss, vi hoppas ju att ännu fler skall uppskatta vår söndagsdans med dragspelare av klass som musikansvariga. Ingrid leder som alltid med takt och bravur och hennes program innehåller dels gamla välkända danser, dels sällan dansade och då och då helt nytt. Igår dansade vi bl a Kentucky home, Ratata, Vargtassen, Kerstins hambo och Gamle Svarten. Från förra söndagens program repeterades t ex  Kaffekoppen, Schottis annorlunda, Öresundspolka och En dans på Skäratorpet. Bland "sällandanserna" togs Schottis från Kalhäll och Oh Johnny upp.
  Nästa söndag blir det bl a Shortcake som blir noggrant genomgången och visad. Övriga danser läggs fast under veckan, på torsdag är det troligen klart. Vill du ta del av kommande söndagsdansprogrammet skickar vi gärna ett mail. Hör av dej isåfall, vår e-postadress hittar du i gula rutan här ovanför.

  2014-02-03
 Schottis me Siwan
blev "vinnare" i gårkväll när lotten fick avgöra "sista dansen". Av det 20-tal danser som Ingrid hade med fick Short-Cake extra uppmärksamhet. Tölösteppen vållade viss huvudbry liksom Trevligt att råkas. Bland övriga danser fanns Billy Bayou, Fiderussen, Ny-Pet schottis, Schottisbugg från Eslöv och Ratata. Kaffekoppen har vi dansat nyligen, men den fick ändå "plockas ner" och småningom gick det utan problem.
   Musiken fungerade perfekt och sköttes av Martin och Fredrik.

Glada Gänget fick en ny instruktör
  Oskar Caster fick igår instruktörsstatus inom GRF. Under tre heldagar under hösten och en dito i går har förbundets danssektion nagelfarit aspiranternas förmåga och igår var det "examen" för gruppen. Vår förening kan nu ståta med fem instruktörer, sen innan har ju Ingrid Mårtensson, Ewa Högberg, Sven Jönsson och Mette Stolt innehaft det åtråvärda diplomet.
  Vi önskar Oskar lycka till med uppdraget.

2014-02-05
 Skånsk mazurka
var onsdagens helt nya dans i nybörjarkursen. Det innebar två nya steg, dalsteg och frykdalssteg. Det tog en stund att komma underfund med dessa och sedan att sätta samman till en dans, men skam den som ger sig. Polka med vändning fick också utrymme. Det blir nog mer träning av båda dessa nästa gång, som också kommer att innehålla hambo som helt ny dans.
   Oskar C - ordf - ställde fråga om hur dansarna skulle reagera om nybörjarkursen flyttas till söndagar,  nackdel ny dag och något kortare tid, fördel inga överhoppade onsdagar och kanske fler hjälpdansare. Vi räknar med att besluta om ev ändring nästa gång. De som har invändningar/synpunkter men inte kan närvara nästa gång bör kontakta Sven eller Ewa eller via mail (se ovan).

2014-02-08
 Ingvar Fahst orkester
motsvarade väl mina förväntningar på gårdagens dansträff i Granbacken, Löberöd. Tyvärr blev konkurrensen från TV och OS ett alternativ för alldeles för många dansare och endast ett nittotal valde "rätt", dvs Granbacken. En härlig orkester, många helt nya besökare och dansglada i alla åldrar gjorde ändå kvällen lyckad. Lotterierna sponsrades av Kronans Apotek i Höör (fd Medstop) och massor med produkter ur butikens sortiment fördelades vid dragningen i pausen. Tack till personalen på Granbacken för som vanligt goda mackor i pausen. Kocken Kenneth bjöd på sej själv när han lånade en av orkesterns mickar och lät sin ljuva stämma flöda ut bland dansarna, som bara njöt.
  Nästa dans på Granbacken är den 7 mars med Sweedz på scenen, boka  kvällen redan nu.

2014-02-10
 Tordmulen
Torslandasvängen, Sunnanövalsen och Vadsbosvängen flaggades av Ingrid i går som nästa söndags utmaningar.
  Gårdagskvällens kurs kom igång lite försenat, men bättre sent än ald..., eller hur. Ingrid ledde, Fredrik spelade och vi andra lärde och dansade. Shortcake och Tölösteppen fick en välbehövlig repetition . Rumpedarra (mazurka) skapar alltid blandade känslor.  Dans i lövad sal med ny musik vållade visst huvudbry, men Mexikansk vals satt fint. Blomman visades föredömligt, och kvällens lotteridans blev Sambaglädje.
   Innan vi skildes påmindes kort om vår egen Kursavslutningsfest 18/4, Vårfesten med Trea Skåne 25/4 och planerna på mat vid dansen med Rose-Maries på Granbacken 9/5,  Mer info kommer om allt detta.

2014-02-24
 Manfred glänste på söndagskursen
i går kväll. Tyvärr kommer flera dansare i sista minuten och gårdagen var inget undantag, vi vill gärna starta kursen på utsatt tid, för att kunna ge full valuta till alla deltagare. Det blev en del danser som vi inte haft i vår, Smé-grebban, Dear one och Bröllopshambo var bland dessa. Vi repeterade Vadsbosvängen, Tordmulen och Torslandasvängen. Totalt hade Ingrids program 20 danser inkl lotteridansen som denna gång blev Kalmarpolka. Manfred bjöd på Snurrebocken som avslutningsdans, roligt och överraskande.
  Nästa söndag blir det sannolikt Skruven, som vi introducerade i höstas och  Blå kustens familjevals. Som vanligt skickas programmet till de som lämnat sin e-postadress.

 2014-03-03
 Med Martin vid bälgaspelet
och Ingrid som ledare genomförde Glada Gänget ännu en danskväll på Älvkullen. Den gamla trådlösa mikrofonen var ersatt med en ny (på "rätt" frekvens) och problemet med hackande och sprakande verkar därmed vara löst. Inte mindre än sju av kvällens danser var nya för terminen, några hade vi inte dansat på flera år, t ex Salty Dog Rag och Schottis på logen i Hög. Mignon-vals, Åkullapolka, Snäckan,  Blå kustens familjevals och Skruven dansade vi förra året men flera av dessa var nya  för några av deltagarna. Vi repeterade Dear one, Bröllopshambo och Dans uti lövad sal. Kvällens sista dans var Sternpolka.
 Som vanligt skickas nästa veckas program till de som lämnat sin e-postadress.

2014-03-08
 Kanon är ordet
som passar på dansträffen i går på Granbacken, Sweeds - dvs Manfred, Maria o Fredrik gav oss ingen ro, det var spratt i benen på alla och fullt dansgolv hela kvällen. Sponsor var Färs o Frosta Sparbank i Hörby och de inköpta varorna räckte till vinster i de tre lotterierna. Sweedz passade på att puffa sin första egna skivinspelning, glömde du köpa ett eget ex (50 spänn) kan vi förmedla, vi träffar ju Manfred på vår fortsättningskurs på söndagarna.
   Snabb information om kommande dans med mat (den 9 maj med Rose-Maries). Endast 200:- för vuxen och 120:- för ungdom. Gör din anmälan och få svar på alla dina frågor antingen genom Sven 0705 694639 eller Leif 0730 226275 snarast, går naturligtvis utmärkt att anmäla via epost också med namn, antal och ev specialkost.  Betalning till bankgiro 258-7525 absulut senast den 29 april.

2014-03-12
 Söndagens fortsättningskurs
fick genomföras utan Ingrid, som drabbats av akut sjukdom, vi hoppas att hon kryar på sig snart. Istället blev det Ewa som tog hand om instruktionerna. På dragspel hade vi Fredrik denna gång. Bland sällanförekommande-danserna hade vi Varsovienne och Beerpolka. Vi repeterade Torslandasvängen, Kentucky home, Skruven och Åkullapolka från förra gången. Magdalena, Vargtassen, Smygvalsen och Schottis i turer är ju välkända danser, som också hanns med bland de ca 20-talet danser Ingrid satt upp på programmet.
   Bo Persson tar nu upp anmälningar till kursavslutningen (långfredag), som följer traditionen, dvs mat, dans. Avgifterna oförändrade 80:-/vuxen, 40:-/ungdom och för den som inte hinner komma till maten 40:- resp 20:-.  Meddela ev specialkost vid anmälan. Som vanligt ser vi gärna att det blir många deltagare från våra kurser men välkomnar också andra.
   Snabb information om kommande dans med mat (den 9 maj med Rose-Maries). Endast 200:- för vuxen och 120:- för ungdom. Gör din anmälan och få svar på alla dina frågor antingen genom Sven 0705 694639 eller Leif 0730 226275 snarast, går naturligtvis utmärkt att anmäla via epost också med namn, antal och ev specialkost.  Betalning till bankgiro 258-7525 absulut senast den 29 april.

2014-03-13
 Nybörjarna stretar på
I går var det dags igen och Ewa hade ett lagom program, med mycket Frykdalssteg men ingen hambo, allt anpassat till deltagarnas nuvarande kunskapsnivå. Som helt ny dans i gruppen hade vi Fyramannaschottis med alla fyra turerna.

2014-03-18
  Manfred bakom bälgen
I söndags var Ingrid tillbaka och tog sig an våra dansare med lust och energi. Vi dansade Bälgajuck i busken och för de flesta var detta något helt nytt. Dansen förekommer så sällan att ingen har gjort någon video och lagt ut på nätet. Kanske något för oss i Glada Gänget? Bland de ca 20 danser som Ingrid förberett var Öresundspolka, Pariserpolka, Norsk Pariserpolka, Edelweiss och Gamle Svarten bland dem som vi inte haft med på ett tag. Från förra repeterades bl a Beerpolka och Skruven. Manfred skötte spelandet alldeles utmärkt, och fick också sålt några av den nya CD:n som Sweedz gett ut.
 
   Bo Persson tar upp anmälningar till kursavslutningen (långfredag), som följer traditionen, dvs mat, dans. Avgifterna oförändrade 80:-/vuxen, 40:-/ungdom och för den som inte hinner komma till maten 40:- resp 20:-.  Meddela ev specialkost vid anmälan. Som vanligt ser vi gärna att det blir många deltagare från våra kurser men välkomnar också andra.
   Snabb information om kommande dans med mat (den 9 maj med Rose-Maries). Endast 200:- för vuxen och 120:- för ungdom. Gör din anmälan och få svar på alla dina frågor antingen genom Sven 0705 694639 eller Leif 0730 226275 snarast, går naturligtvis utmärkt att anmäla via epost också med namn, antal och ev specialkost.  Betalning till bankgiro 258-7525 absolut senast den 29 april.

2014-03-24
Instruktörsträff i Slimminge
 
Ewa Högberg och Sven Jönsson var två av de ca 35 dansinstruktörerna från GRF som hade fortbildningsdag på söndagen. Det var sista gången Sven Malm var ansvarig, han lämnar GRF:s danssektion vid kommande förbundsmöte. Dagen bjöd på ett omväxlande innehåll, god mat och bästa sällskap. Rolf Mårtensson - som också lämnar sitt uppdrag i danssektionen - visade en "bortglömd" dans som heter "Gammal Skånsk Schottis". Dansen visades i Oskarshamn så sent som 1998, men kan ha äldre ursprung. En annan trevlig schottisvariant - ny för oss i Glada Gänget - var Carl Johans schottis. Kaffekoppen, Fredagskväll, Blå Kustens familjevals, Tordmulen, Vitklövermazurka och Björkösnurr har vi ju med i Glada Gängets dansprogram, men Rallarsvingen, Jiggartango, Svängom på lingonstigen och Kalmar Kalypso inte känns så viktigt att ta upp. Efter fika hemfärd och skjortbyte, sedan snabbt till
Kvällens kurs på Älvkullen.
   där Manfred o Fredrik svarade för det musikaliska. Ingrids program omfattade som vanligt ett 20-tal danser, några hade varit med i Slimminge tidigare på dagen. Lucky och Vitklövermazurka har inte varit med på söndagskursen på ett tag, medan Bälgajuck i busken, Vadsbosvängen, Beerpolka, Tordmulen och Sunnanövalsen förekommit vid något tillfälle under denna terminen. Vi dansade bl a också Får jag lov?, Mazurka (Rompedarra), Smygvalsen och Ny-Pet-schottis. Ur Ingrid danspåse lottades Oh Johnny, som blev avslutande dans.

  Anmälningar till kursavslutningen (långfredag), kan lämnas till Bo Persson eller på lista på våra kurser. Avgifterna oförändrade 80:-/vuxen, 40:-/ungdom och för den som inte hinner komma till maten 40:- resp 20:-.  Meddela ev specialkost vid anmälan. Som vanligt ser vi gärna att det blir många deltagare från våra kurser men välkomnar också andra. Sista anm-dag 18 april.

  Det blir Vårfest i Teckomatorp med Sweedz orkester den 25 april, anmälan kan göras till vem som helst vår styrelse, avgiften är 150:- inkl mat (landgång), utan mat 80:-. Anmälan senast den 15 april. Teckningslista finns på våra kurser och på dansen på Granbacken den 4 april.

   Teckning pågår till kommande dans med mat (den 9 maj med Rose-Maries). Endast 200:- för vuxen och 120:- för ungdom. Gör din anmälan och få svar på alla dina frågor antingen genom Sven 0705 694639 eller Leif 0730 226275 snarast, går naturligtvis utmärkt att anmäla via epost också med namn, antal och ev specialkost.  Betalning till bankgiro 258-7525 absolut senast den 29 april.

 2014-04-01
Blandad svårighet på söndagskursen.
   Ingrid hade som vanligt lagt upp ett tjugotal danser åt oss, varav några var nya för terminen. Björkösnurr var först ut bland dessa, en bytesdans i schottistakt till trevliga melodin Things (med Nancy Sinatra och Dean Martin). Fredagskväll var också ny för terminen, även denna i schottistakt. Lämplig melodi är Fredagskväll m Lasse Stefanz. Båda var bland de danser som GRF prioriterade i höstas. Nickolinas snoa, Schottis i turer, Schottisbugg från Eslöv var det länge sedan vi hade med, liksom Hambo från Farsta. Kaffekoppen repeterades förstås och Skruven (som blir roligare för varje gång). Kvällens lotteridans blev E18. Vitklövermazurka skulle varit med men hanns inte, kommer istället nästa gång. Påmindes om aktuella anmälningar, se mer i spalten här bredvid.

2014-04-05
Glada dansare på Granbacken.
   när C-laget från Bollebygd bjöd upp till en svängig kväll. Peter var frånvarande pga sjukdom men Manfred Frid med dragspel fungerade bra som inhoppare. Fullt ös hela tiden och emellanåt var det lätt att drömma tillbaka till maratondanserna i Sätila (RIP). 124 betalande gäster rensade lottringarna i ett nafs och i pausen lottades de fina kassarna från ICA Supermarket i Höör ut till nio vinnare. Granbacken hade som vanligt ordnat med goda mackor och kaffet -som också ingår i entrébiljetten - fanns tillgängligt från dörrarna slog upp till sista dansen. Ett problem med Connys saxofon gjorde att det inte blev så mycket "blås" som C-laget brukar bjuda på.
   Åtskilliga passade på att anmäla "deltagande med mat" till dansträffen den 9 maj, med Rose-Maries på estraden. (Läs mer här). Innan vi skildes passade styrelsernas representanter på att puffa för kommande arrangemang i andra föreningars regi.
´
2014-04-14
Sista gången för terminen på Älvkullen.
   med Glada Gängets Fortsättningskurs. Avslutningskvällen bjöds vi på ett axplock av alla de danser som förekommit under vårterminen. Lista med alla 76 danserna finns här.  Ingrid lade mycket kraft på att alla skulle kunna de fem GRF-danserna Björkösnurr, Fredagskväll, Blå Kustens familjevals, Kaffekoppen och Skruven. Några danser med nostalgiska förtecken som Dans uti lövad sal, Norsk pariserpolka och Lucky, samt Palais strol och Tordmulen dansades. För kvällens musik svarade Martin, som tillsammans med Manfred och Fredrik varit återkommande dragspelare. Innan vi skildes drogs en sista lott ur Ingrids påse och det blev Oh Susanna som sista dans, Oh Susanna har vi för övrigt inte danst en enda gång tidigare under terminen. Ewa H passade på att fylla år och fick därför utstå sedvanlig sång och leverop. Alla var nöjda och tackade vi varann för en bra termin, kanske med för få deltagare emellanåt. De flesta av oss ses igen på fredag då vi avslutar terminen tillsammans med dansare från nybörjarkursen, med mat, lotterier (ta med en vinst, max 50:-) och dans. Tyvärr gick det inte att få levande musik utan vi kör med Sten-Svantes eminenta, dvs inspelat.
   Anmälningar till  "deltagande med mat" vid dansträffen den 9 maj, med Rose-Maries togs upp liksom ett antal som vill vara med på vårfest i Teckomatorp.

2014-04-19
Terminsavslutning alla kurser på långfredagen.
   Det blev inte så många som vi hoppats på, trots bra dansgolv, god mat och lågt pris. Fixargruppen bjöd på ugnsbakad karré med massor av fräscha grönsaker, potatis och brunsås, allt som vanligt vällagat och välsmakande. Efterrätt bestod av frukttårta m kaffe. Sedan blev det dans till Sten-Svantes och efter Ewas program. Danserna var naturligtvis plockade från kurserna. Glada Gänget brukar ta emot små vinster från deltagarna som sedan lottas ut i amerikanskt lotteri, så även denna gång. I anslutning till fikapausen var det dragning och de i paket inslagna vinsterna fördelades, någon hade tur att vinna flera paket. Blomma till Ingrid M för hennnes uppskattade arbete i Fortsättningskursen överlämnades av Glada Gängets ordf Oskar C. Ewa H tackade Sven J med blomma för hans medverkan i danskurserna för PRO. Dansen fortsatte sedan till ca 22, då Oskar tackade Fixargruppen och alla deltagare för en trevlig kväll, samt påminde om kommande arrangemang på Granbacken och uppvisningen på Nationaldagen.
 Lista med Fortsättningskursen alla 76 danser finns här.

2014-04-30
Jättemånga anmälda till mat den 9e maj.
   Häromdagen hade drygt 170 beställt och betalat in för mat, ett dussin ytterligare var anmälda men avgifterna hade inte hunnit bokföras. Med eftersläpp blir vi troligen över 200 dansare, vilket borgar för en härlig danskväll med Rose-Maries orkester på scenen.
 
 2014-05-10
Vicket ös, vicket tryck, vicken glädje.
   på Granbacken i går kväll, då Glada Gänget och Hörby-Frosta GDF avslutade vårens danser med Rose-Maries orkester och "redi mad". Tvåhundratio (210) - ge / ta ett par st - hade förbeställt Granbackens goda mat, helstekt kotlett, klyftpotatis, lök, morötter och brunsås. Kön vid entrén var lång under färggranna paraplyer redan innan kl 18, planerat insläpp för matgästerna var ju satt till 18:30. Det blev - det var ju riktigt skitväder - några minuter innan, dvs så fort våra arrangemang och Granbackens personal var beredda. Välorganiserat med dubbla led till flera serveringsbord bidrog till att alla snabbt fick sina tallrikar fyllda. 19:30 öppnades entrén för sk eftersläpp, och ett drygt tjugotal ytterligare dansare välkomnades.
   Fullt ös från början och när Rose-Maries spelade upp kvällens första dans var det endast 2-3 st som inte var på golvet. Och sen höll det på med som vanligt 2 moderna + en gammal i enkelspel och herrarna bjöd.
    I pausen serverades tårta och kaffe. De fem lotterierna hade snabbt sålts slut och vid dragningen i pausen fördelades kvällens vinster bestående av en mängd krukade vackra orkidéer och pelargonier, som levererats och sponsrats av Blomsterboden i Hörby.
   Dansen tog så fart igen och damerna bjöd, fram till kvällens sista dans. Som följdes av en till. Och en till och så den allra sista. Efter detta dansades Sockerpillret förståss! Glada Gängets ordf avslutade kvällen med att tacka dansare, Granbackens personal och orkester, och påminde om vår nästa träff med Rent Drag i början av september.
 
2014-05-19
Förändringar i GRF:s ledning
   Förbundets årsmöte har nyligen genomförts i Helsingborg. Sedan länge har det varit känt att delar av förbundsstyrelsen lämnar sina uppdrag efter många års arbete, in i det sista har det varit osäkert om vilka som får förtroende att ta över. Nu är det klart:
   Som ny ordf efter Bertil Lindberg har förbundsmötet valt Lennart Stansgård (Rutan-Eslöv) och som sekr kunde Iréne Mårtensson (Ljunits) utses, efter Åke Björkman. Ann-Marie Olsson (Virvelvinden) valdes in som ledamot. Kvar i styrelsen är Knut Landén (v ordf) och Astrid Nilsson (kassör).   
   Sektionerna har också fått nya medlemmar. Efter Sven Malm utsågs Eva Lidberg som ordf i dansinstruktörssektionen och Sofia Löfkvist ersatte Kim Edinge som ordf i ungdomssektionen. Dessa två är automatiskt med i förbundsstyrelsen som ersättare. En vakant plats i dessa båda sektioner har uppstått. Även i valberedningen har en plats satts vakant. Ytterligare information från förbundsmötet kommer så snart protokoll mm är klara.

 2014-06-09
Lyckad uppvisning på Kulturkvartersdagen i Höör
   Traditionellt anordnar Kultur o Fritids en dag fylld med olika arrangemang samma dag som nationaldagen firas.
  En mängd fina framträdande kännetecknade eftermiddagen, vill särskilt berömma Thea Parkosidou som har en röst som kan ge henne en framtid som sångerska.
  Glada Gängets program var också bra, ett tjugotal dansare visade upp ett trevligt urval danser, sammansatt av Ewa Högberg. Alla grunddanser visades, först av ett solodansande par, sedan som variant av alla paren. Schottis följdes av Vargtass, Vals av Kalle P:s vals/Får jag lov?, Polka av Pariserpolka, Snoa av Malmösvingen, Mazurka av Skånsk mazurka och Hambo av Kerstins hambo.    
   Schottis med Siwan var ett exempel på en sk bytesdans, då man byter partner under dansens gång. Tiden räckte till ett extra nummer som Ewa snabbt plockade fram, det blev Foxtrot, som faktiskt är en av de vanligast förekommande danserna på gammaldansföreningarnas dansträffar.
   Efteråt bjöds deltagarna på hembakade bullar och termoskaffe. Deltagare på denna uppvisning var Sven, Jessica, Eddie, Kerstin, Berne, Kerstin, Bo, Lis, Lars, Patrik, Solveig, Lennart, Inger, Ingrid, Linda, Mette, Linnea, Leif, Lena, Pelle, Tanja. Ewa var konfrencier och DJ. Sven riggade ljud mm.

'2014-08-14
Uppskattad medverkan på SKUTT-lägret
   Glada Gänget fick chansen att presentera verksamheten för deltagarna i årets SKUTT-läger i Höör. Knappt tjugo barn var kvalificerade till deltagande. Hela veckan är fylld av arrangemang som tänkes locka deltagarna till fortsatta aktiviteter under hösten.
  På onsdagsförmiddagen mötte Jessica och Sven lägerbarnen på Älvkullen tillsammans med sina ordinarie ledare. Vi presenterade Glada Gänget och oss själva samt visade ett urval av våra danser lämpliga för barn/ungdom. Det blev Am promenad, Jenka, Am träskopolka.  Lägerbarnen fick sedan pröva på dessa. Paus med läsk och melon, sedan fortsatte vi med att visa Polka, Pariserpolka, Vals och Tango. Visningarna rev ner en hel del applåder och vi dansade som avslutning tillsammans Fågeldansen, som några hade prövat i annat sammanhang. Efteråt konstaterade vi att flera av barnen tyckte att dans verkade vara en rolig aktivitet och man ville pröva på mer under hösten, kanske med andra danser än vad vi erbjuder i Glada Gänget, bl a bugg och street.

 2014-09-06
Härlig uppstart med Rent Drag på Granbacken
   En ljuvlig sensommarkväll var det i går när vi inledde höstens dansträffar med en grillkväll på Granbacken i Löberöd. Över 125 var anmälda till måltiden och då entrén öppnade kl 18 var det redan lång kö. Det blev många kära och glada återseenden i vimlet medan Göran förberedde tillsammans med sin personal. Glada Gängets funktionärer sålde snabbt slut på de tre lottringarna, med fina vinster som sponsrats av Sparbanken Skåne i Höör (fd Färs o Frosta Sparbank).
   Klyftpotatis, färsk sallad, rejäla skivor kött och krämig sås, serverades delvis som buffé på verandan lite tidigare än planerat. Det var rikligt, gott och välordnat, som vi alltid kan vänta oss av Granbacken.
   Halv åtta öppnades så entrén igen för eftersläppet och totalt blev vi drygt 150 dansare, en fin uppslutning som lovar gott för höstens danser.
   Rent Drag fyllde dansgolvet med sin medryckande musik och snabbt var det fullt av dansare. Det var stor dansglädje hela kvällen och åtskilliga uttryckte sin uppskattning av orkesterns härliga spelning. I avbrottet för behövlig vila serverades tårta till alla och det drogs också vinnare i de tre lotterierna (undertecknad var en av de lyckliga). Dansen fortsatte sedan till midnatt, innan vi fick säga "hejdå" och "vi ses nästa gång" till varann. En toppenkväll på Granbacken var slut.

2014-09-20
Kulturnatten i Höör välbesökt
   En härlig kväll lockade oväntat många Höörsbor till centrum, för att ta del av det spännande utbudet av aktiviteter på scen och dansgolv. Olika utställare/hantverkare - bl a en smed med ässja och allt - visade upp sina varor o tjänster. Glada Gänget bjöd upp till dans under en halvtimme och det var några som vågade ta stegen upp på dansbanan till en schottis eller valsmelodi . Vi fick kontakt med flera i vår informationstält och kunde berätta om kommande kurser och dansprogram. Från Glada Gänget syntes Ewa H som svarade för dansmusiken, Sven J och Jessica G, Bo o Inger P, samt Kerstin M. Vi stängde vårt informationsbord vid halv-elvatiden, strax efter att fantastiska Gunhild Carling m familj avslutat sitt framträdande.


2014-09-22
Kurserna inleddes igår på Älvkullen
   Glädjande många skrevs i på kursen för nybörjare i gårkväll. Som vanligt råder ett överskott på kvinnor och vi ser gärna att fler män dyker upp nästa gång. Ewa ledde gruppens lektion och det var mycket grundläggande, med tonvikt på gångsteg och tresteg. Några danser blev helt genomgångna, det var Am Promenad, Haderian-schottis och Step. En o annan foxtrot slank också med, men deltagarna hade hyfsade förkunskaper här.
  Efter en kort paus tog Ingrid vid och fick fart på dansarna i Fortsättningsgruppen. I stort blev det ett urval av danser från förra terminen, med höjdare som En Dans på Skäratorpet, Skruven, Kaffekoppen och Trevligt att råkas. Klassiker som Kentucky home, Hambo från Farsta, Cocosnöten och Norsk pariserpolka dansades bland många andra.
   Glädjande kommer vi att få ha levande musik ä ven i höst, men några söndagar blir det Sten-Svantes som spelar.  I gårkväll var det Manfred (M&M / Sweedz) som drog i bälgen med den äran Andra spelemän blir Fredrik A och Martin Chr, dessa tre gjorde oss den äran under våren också.

2014-09-29
Fler kursare anslöt
   i går på Älvkullen. Både Nybörjar- och Fortsättningsgrupperna kunde välkomna flera nya deltagare och medlemmar. Tyvärr kunde inte våra spelemän komma.
   Ewa är ju först ut med Nybörjargruppen, som fick fortsätta träna schottissteg, snoa och lite polka. Gruppen är nu uppe 25 deltagare, vilket är bra. Ytterligare några får plats.
   Fortsättningsgruppen leds av Ingrid och vi fick friska upp bl a Tordmulen, Björkösnurren, Tölösteppen, Schottis från Kalhäll och Kalmarpolka. Från förra gången repeterades bl a Skruven och En dans på Skäratorpet. Helt ny dans blev Kanariepolka, en ganska nyskriven dans, med ganska enkla men lite annorlunda stegkombinationer.
   Nästa gång lär det bli Vadsbo-schottis som ny.

 2014-10-01
Vårt dansprogram för 2015 snart fullständigt
   Första dansen på Granbacken blir den 16 jan med Ingvar Fahst. Flera dansträffar blir med mat för de som tecknar sig.

2014-10-04
Vilken härlig kväll vi hade igår
   på Granbacken, Löberöd. Svante & Co - 4 man starka - spelade så det stod härliga till och det var tomt bland bord och stolar mest hela kvällen. Orkesterns skivor var slut när en av våra medlemmar ville köpa, men hon fick löfte om att de skulle skicka en CD till henne, roligt när det går att lösa. Kvällens sponsor var CH-blommor Hörby, det betyder att det var fina blommor som vinster i lotterierna.
   Granbacken serverade som vanligt välgjorda och välsmakande mackor i pausen. Sammanfattat var allt riktigt lyckat. Otur var det för de som inte tog vara på chansen att dansa till en så bra grupp, dock får de chans igen nästa år, då Svante & Co ånyo gästar oss på Granbacken.
   Innan dansen började hade ledare från Höör och Hörby-Frosta ett möte med Granbackens företrädare om arrangemangen  för 2015, med resultat som alla var nöjda med. Det blir således åtta träffar och med mat i maj och september . De flesta orkestrarna är klara och program kommer att delas ut under novemberdansen på Granbacken.

2014-10-05
Glada Gängets kurser på Älvkullen välbesökta
   Deltagarna uppskattar Glada Gängets erfarna instruktörer och att det ibland dyker upp dragspelare som igår då Martin Chr-son spelade. Söndagens pass inleddes med nybörjargruppen och Ewa H som instruktör. Fortsatt nötning av tre-steg och snoa var det huvudsakliga programmet.

   Senare blev det Ingrid M och Fortsättningsgrupp. Som utlovats förra gången med den helt nya dansen Vadsbo-schottis, med koreografi av paret Fransson från Skövde till melodin "Tack för den dansen.."  framförd av R Låstberg. En kommande favorit kanske(?). Ingrid överaskar varje gång med något och det blev en att jobba med när vi skulle dansa Körepolska, lite lättare gick Dans uti lövad sal. Kanariepolka repeterades. Vi dansade många schottis-varianter, bl a Ålandsschottis, Kaffekoppen, Schottisbugg fr Eslöv, Ratata och Schottis me Siwan. Sunnanövalsen och Kerstins hambo tycker vi om. Nästa gång är på söndag och vi ses väl alla igen?

2015-10-13
Polka och foxtrot påbörjades
   på nybörjarkursen med Ewa H i gårkväll. Det blev förstås schottis och snoaträning också, och vi dansade som ny Oh Susanna!
   Fortsättningsgruppen fick friska upp Varsovienne, som vi inte dansat på ganska länge. Repeterade Kanariepolka och Vadsbo-schottis. Bland andra roliga danser tränades Vadsbo-svängen, Fredagskväll, Skruven och Vitklövermazurka. Det var Sten-Svante's som hördes i högtalarna.
   Innan vi skildes påmindes om forumet i Klagshamn den 17 okt, då RemlénZ visar prov på sin talang. Vi blir några som åker från Glada Gänget, vill du åka med eller ha info om kvällen så kontakta Sven.

2014-10-20
Nybörjargruppen tog ytterligare ett steg
   igår, då Ewa efter  noggrann stegträning och repetition introducerade Pariserpolka.
   Ingrid leder Fortsättningsgruppen och passade igår på att hålla oss varma med flera av säsongens nyare danser. De blev bl a Kaffekoppen, Skruven, Kanariepolka och Vadsboschottis. Godingar återkommer då och då och det hade blivit dags för bl a Tordmulen, Älvkullens polka, Salty Dog Rag, Schottis annorlunda, Åkullapolka och Edelweiss. Långt in i gömslena hittades Billy Bayou och Rompedarra. Nästa gång blir det en för våra dansare helt ny, nämligen Kolingen, som instruktörerna nyss själva bekantat sej med.
    Hela kvällen hade vi nöjet att få dansa till Manfreds dragspel. Sten-Svante i all ära, det livar upp lite extra med levande musik.

2014-10-28
Ewa tar sin grupp vidare
   i söndags med fokus på polka. Varje gång något nytt och det blev Kalmarpolka denna gång. Naturligtvis repeterades tidigare danserna schottis och snoa, svingen, polka, mm. Nästa gång är det dags att prova på polka åt båda hållen.
   Ingrid leder på sitt trygga sätt oss förbi allehanda svårigheter och minnesluckor. Senast dansade vi Bostonvals, Jägersbovalsen, Oh Johnny och St Bernhards vals, danser som många kanske tycker har passerat "bäst före" för länge sedan, men som Glada Gänget då och då plockar fram för att vårt kulturarv inte ska tappas bort i vimlet av "nya" gammaldanser. Helt ny för oss var Kolingen, som vi fick se Leif och Linnea visa upp. Det var först en del huvudbry och suckar, men när kvällen var till ända fick dansen gott betyg och kommer den säkert att vara med fler gånger. Vi friskade upp förmågan i de danser vi tränat tidigare under hösten, bl a Vadsbo-schottis, Älvkullen-polka, Björkö-snurr och Kanariepolka. Bland de återkommande danserna fanns Jessicka-polka, Magdalena, Bröllopshambo, Fiderussen och Nickolinas snoa. Fortsättning följer nästa söndag.
   Påminns om att vi nu börjat ta upp anmälningar för kursavslutningen.

 2014-11-03
Polka med rotation åt båda håll
   startades i nybörjargruppen i går kväll under Ewas ledning, då kurserna på Älvkullen fortsatte. Vals introducerades också och även i valsen kom medsols och motsols rotation igång. Det blev förstås tid för pariserpolka, Oh Susanna och annat som vi haft med under terminen.
 Gruppen med fortsättningsdansare fick dansa en del "nästan bortglömda" som t ex Blomman, Linnea, Bälgajuck i busken och Hambo från Turinge. Höstens nya danser som kolingen, kanariepolka och Vadsboschottis finslipades. Vi hann med en och annan som alla kan utan problem som Kalle P:s vals, Skanörs blandning och Träskopolka.
   Hela kurskvällen hade vi nöjet att få ha Fredrik vid bälgaspelet och på begäran blev det "Halleda" som foxtrot.
   Påmindes om att man måste anmäla sig och sina medföljande vänner till avslutningen (23 nov), då det blir mat, dans, lotteri mm.

2014-11-10
Smygvalsen
   var nybörjargruppens utmaning i går. De som missade förra gången när vi övade Vals och Polka, hade det inte helt lätt i början, men kom snart ifatt. Ewa leder, Sven stöttar och vi hade Martin som musiker (hela kvällen). Allt lyckat!!
    Ingrid tog upp Patty-cake-polka, Snäckan och Short-cake bl a, som några av våra sällan-danser. Vi fortsatte att träna de nya danserna och de har nog "trillat ner i fötterna" nu hos de flesta deltagarna. Beerpolka är rolig förståss och som lotterivinst blev det Kalmarpolka.
   Påmindes om att man måste anmäla sig och sina medföljande vänner till avslutningen (23 nov), då det blir mat, dans, lotteri mm. Oskar passade på att propagera för Granbacken på fredag, då Ingvar Fahst spelar.

2014-11-15
Årets sista träff på Granbacken
   avlöpte igår med härliga Ingvar Fahst, tillsammans med Camilla och Ola på scenen. Dansgolvet perfekt förberett för mitt sätt att dansa. Kvällens sponsor var nystartade Hund&Hästsportbutiken på Navet i Höör, som alltså svarade för lotterivinsterna. Det var passande nog olika grejor för våra småfåglar i trädgård och på balkong, t ex fröblandning, fiffiga foderautomater, talgbollar och jordnötspåsar. I pausen var det som vanligt goda mackor från köket. Sedan dragning på lotterierna. Därefter dans till midnatt. Granbackens duktige kock ställde gärna upp och sjöng till en låt som orkestern spelade. Strax innan vi skildes kallades Göran (bas på Granbacken) upp till scenen och fick ta emot lovord och blommor som symboliskt tack för året som gått. Ola A som passade på att fylla år fick stå ut med hyllningssång och leverop.
   Ledsna miner på sina håll över att det nu dröjer ända till januari (16e) innan vi ses igen på Granbacken, men tiden går ju fort nu och snart har vi firat både jul o nyår.
    Föreningarnas ordf uppmanade till närvaro på resp årsmöte i början av 2015, och önskade sedan alla God Jul och Gott Nytt År.

2014-11-26
Kurserna avslutades i söndags
   på traditionellt vis, dvs Glada Gängets eminenta Fixargrupp (Inger, Ewa och Kerstin) hade lagat mat, en läcker kycklinggryta med ris och sallad, som dessert en mjuk kaka täckt med blandad frukt. Allt välsmakande och rikligt. Efter maten blev det så dags för lite dans med våra glada spelemän på scenen (kolla bilder i albumet). Lotteri med skänkta vinster hade sålt slut och vid dragningen efter kaffepausen kunde ett trettiotal "julklappar" fördelas (själv vann jag överraskande tre st - en paket med små gulliga tomtar, ett choklad och en amaryllis "på väg". Det blev mer dans och vid 22-tiden blev det kramkalas och vi-ses-igen, för Fixargruppen och styrelsen återstod en halv-timmes plock med stolar, svabb, sopsäckar och sånt, innan vi kunde släcka och låsa för sista gången i år.
För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 28 december 2014
Till Startsidan