Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2013  
Klicka för snabb flytt till vald månad
Januari  Februari  Mars  April  Maj  Juni   Juli 
Augusti  September  Oktober  November  December
2013-01-01
Ännu ett dansår har gått
ett bra år för Glada Gänget. Vi har..
- blivit fler medlemmar
- fortsatt bra ekonomi
- haft välbesökta kurser
Ett orosmoment är att vi ännu inte har någon lokal för höstens dansträffar.
Såväl Glada Gänget som Hörby-Frosta GDF kommer nu att intensifiera arbetet med denna fråga.
Så fort vi har löst detta problem, kommer orkestrar att bokas.

2013-01-12
Kanonstart på Jägersbo i går
Nästan 140 betalande på plats när Liljas (Rasmus & Jessica) spelade upp till årets första gammaldansträff på Jägersbo.
Med bra musik och dansglada gäster är omdömet naturligtvis "MVG".
Kvällens sponsor Bror Magnusson Honung i Öved, stod för lotterivinsterna och det var många burkar prima närproducerad honung som delades ut. I pausen bjöds som vi annonserat om, pytt i panna. Jägersbo-personalen fixade detta med bravur, mycket proffsigt!
Under kvällens lopp föll en gnutta snö på de redan frusna landskapet och halkan var förrädisk när det blivit dags för hemfärd.

2013-01-13
Årsmötet i Glada Gänget
förlöpte utan komplikationer. Som väntat avgick Ewa Högberg efter 17 år som ordf, hon efterträds nu av Oskar Caster, föreningens yngste ordf genom tiderna. Ewa behåller sin styrelseplats. Mette Stolt nyvaldes till styrelsen. Kennet Örberg avgick i valberedningen och som hans efterträdare valdes Kerstin Mårtensson. I övrigt omval på alla poster. Mötet leddes av Börje Persson.
Styrelsen kommer att konstituera sig på kommande styrelsemöte (15/1).
Efter årsmötet blev det fika och därefter dans fram till ca 2130.
Ewa har just överlämnat klubban till Oskar

2013-01-21
Glada Gängets kurser igång
  I onsdags inleddes med Lätt Fortsättning 2 med Sven som vikarierande ledare. Det kom lika många deltagare som var med i höstas. En del repriser förstås, men helt nytt var Nypet-schottis och Edelweiss.
Eftersom det inte kommit tillräckligt med deltagare till Grunder 2, bestämdes att Lätt Fortsättning skulle ta denna timme. Det blev således ytterligare lite repetition och ett par nya danser, nämligen Fyramannaschottis (tur 1o2) och Kejsarinnans tango.
  På söndagskvällen hade först föreningens unga dansare egen tid. Man fick repetera bl a Slokhatten, Ångloket, Fantasisnoa, Hässelbysteppen och Smedjan.
  Därefter var det dags för Ingrid att göra kursdeltagarna i Fortsättningskursen varma i kläderna. En ordenlig genomkörare av flera av höstens danser, några med grundlig genomgång och visning. Vi dansade t ex En dans på Skäratorpet, Dear one, Linnea 2 och Gamle Svarten, Några av de andra ca 20 danserna var Magdalena, Lucky, Fiderussen och Får jag lov?.
Ewa såg till att Sten-Svante spelade vad som behövdes (Ewa är fortfarande konvalescent med ena benet i gips).
  Vår nye ordf Oskar Caster presenterades och efter Sternpolkan önskade han alla välkomna om en vecka.

2013-01-28
Fortsatt roligt på Älvkullen
    Flera nya danser presenterades av Sven på onsdagens Lätt Fortsättningskurs. Billy Bayo och Ålandsschottis vållade inga problem, medan Hässelbysteppen blev i snurrigaste laget för några. Tredje turen i Fyrmannaschottis krävde kanske mer akrobatik än dansarna väntat sig, "det e ju bara 2an på andra hållet". Det tog ett par minuter, sen satt den som en smäck. Den sk korsfattningen / stjärnfattningen - som tränades utan dans - vållade också lite huvudbry, men alla blev efter en stunds övning förtrogna med både höger- och vänster-varianterna. Edelweiss, Ny-Pet-schottis och Kejsarinnans tango repeterades förstås. Några danser från förra terminen blandades in i programmet.
    Herrarna fick mycket uppmärksamhet på Ingrids söndagsprogram. Temat var fyndigt - herrar - och vi dansade t ex Svensk maskerad, Svingen, Hambo från Turinge, Amerikansk promenad m fl. Faktiskt hade alla de drygt 20 danserna anknytning till herrarna. Helt ny dans var Den glade kopparslagaren, som ju förekommer i flera varianter. Vi dansade dock inte den som innehåller klappar under upplyfta ben, kanske vid ett senare tillfälle. Ewa skötte som vanligt det musikaliska inslaget i samarbete med Sten-Svante. Oskar påminde om att det inte är kurs på onsdag (fullmäktige).
    Dessvärre har vi svåra störningar på vår trådlösa mikrofon, som trots professionella insatser av KL i Hörby inte försvunnit. Sannolikt är att någon apparat i danslokalen genererar störningar. Lokalansvariga har lovat kolla upp ev källor.

2013-02-11
Nybörjarkursens del 2 avvecklas denna termin
   pga alldeles för lite dansare. I stället har tiden ökats för Lätt Fortsättningskurs (ny tid 19:00 - 21:00). Sistlidna onsdag fick dansarna återse Ewa som ledare efter sin långa sjukskrivning. På programmet var det flera nya danser, bl a 4e turen i Fyrmannaschottis, E18 och Familjevals från Gästrikland. Fyrtur från Hjörring fick stå över. I övrigt repeterades tidigare danser,  som Billy Bayou, Schottis i turer och Malmösvingen.

Fortsättningskursen på söndagar kör vidare med teman
   Förra söndagen (den 3 feb) kretsade de valda danserna kring natur, växter, djur och geografi. Vi dansade därför Blomman, Snäckan, Skanörs blandning, Vitklövermazurka, och ytterligare ca 20 danser.
Senaste temat var mat, och Ingrid hade funnit  att Bostonvals, Sockerpillret, Salta hunden och Beerpolka platsade. Några inte så ofta tränade danser var Sillerumpa, Christina-polka, Svingedans och Hjärtegubben. totalt hann vi med drygt 20 danser. Även nästa gång blir det tema: alla danser skall börja på bokstaven S.

Glada Gängets unga dansare håller igång
    på söndagar från kl 17 fram till Fortsättningskursen med Ingrid tar vid. De sista gångerna har många i våra trakter  mindra vanliga danser kommit upp. Smedjan, Vadsbosnoa, Jiggartango är exempel på detta. Även Vargmåne, Skruven och Midsommar vid Skäravattnet har dansats. Gruppen brukar också friska upp tekniken i några av de danser som kan dyka upp senare på kvällen. Det är Sven som leder gruppen.

2013-02-14
Ewa tillbaka som ledare i LättFortsättningskursen
   efter Sven som vikarierat medan Ewas benbrott läkt. Det blev repetitioner av bl a Fyramannaschottis, Familjevals från Gästrikland, E18 och Ålandsschottis.Vi dansade också Vargtassen, Kejsarinnnans tango och Edelweiss. Innan vi skildes passade Oskar på att puffa för dansträffen på Jägersbo nu på fredag då Ingvar Fahst kommer.

2013-02-16
En rolig dansträff på Jägersbo
   med Ingvar Fahst på scenen tillsammans med Camilla och Ola (som tillfrisknat) igår. Ca 130 besökare hade en trivsam kväll. Vi hade kanske kunnat bli ännu fler om inte Sk Dagbladet schabblat med annonsen. Som vanligt var publiken dansant och kunnig i de danser som brukar förekomma, alla dansar med alla och endast några få väljer att hoppa över en och annan svängom på dansgolvet.
Medstop i Höör hade skänkt vinsterna till kvällens lotterier. Kvalitétsprodukterna ur Medstops ordinarie sortiment var fördelade på inte mindre än 18 vinster, så det blev många som kunde ta emot vinster i pausen. Jägersbo bjöd på finaste laxmacka i pausen och det var mycket uppskattat.
Innan vi visste ordet av, spelade Ingvar Fahst upp till sista dansen, därefter tackade Lene orkestern för en fin kväll och påminde om nästa dans den 15 mars då Rose-Maries spelar.
I anslutning till garderoben hade föreningarna överaskat med att ställa fram godis (geléhjärtan) med anl av Alla Hjärtans Dag på torsdagen.

2013-02-21
Det nya kursuppläggen är bra
  I söndags var det dags för ett nytt tema á la Ingrid. Alla danser inleddes med  bokstaven "s". Dessvärre hade Ingrid själv blivit krasslig och det blev Ewa som fick ta tag i programmet. Bland de ca 20 utvalda danserna på "s", så kunde vi t ex glädjas åt Svensk Maskerade, Spinn-spinn, Snurrebocken och Sme'-grebban. Som nya danser i gruppen fanns Step och Sankt Bernhards vals. Den relativt "nyuppfunna" Skruven, ville Ewa att Ingrid själv skulle leda, nästa gång.
   Onsdagskursens ändrade tider har tyvärr vållat en del förvirring, men de allra flesta var på plats i går kväll. Ewa gick igenom ett antal danser som vi redan klarat av, men ett par nya blev det. Det var först Magdalena, som ju blivit väldigt populär på dansbanorna runtomkring. Ewa introducerade också Lucky, som också är poppis. Båda danserna behöver säkert en repetition om 2 veckor, då gruppen har nästa träff (om en vecka måste vi göra paus pga fullmäktiges möte i lokalen).

2013-02-23
Info om dansen i Oskarhamn

2013-02-26
Närproducerat
  var söndagskursens tema, vilket skulle tolkas så att kvällens danser har någon form av lokal anknytning. T ex koreograf från Skåne, skånsk musik, skånskt namn osv. Vi dansade som nya Jägersbovalsen, Fomben och Öresundspolka, de två första nedtecknade av Glada Gängets egna instruktörer. Det blev repetitioner av Kul på torpet, Dear one, Sme-grebban och Schottisbugg från Eslöv. I allt blev det ett tjugotal danser.
   På söndags eftermiddagen hade ungdomssektionen extra tid med anl av  skolornas sportlov. Det blev därför intensivkurs i Foxtrot och Fotombytessteg. På ordinarie ungdomstid dansades Midsommar vid Skäratorpet, Skruven, Smedjan, Fantasisnoa, Am promenad m fl. Den nya informationen om Oskarshamnsdansen blev genomgången.

2013-03-04
Temat med lokalanknutna danser fortsatte
  på söndagens Fortsättningskurs med ingrid som ledare. Denna gång  var Junihambo med som helt ny. Jägersbovalsen, Öresundspolka och Fomben från förra veckan togs upp igen och gick nu betydligt bättre. "Gamla godingar" som friskades upp var bl a Fan i banko och Sillerompa. Vi dansade även Chistinapolka, Kajsas vals,  Älvkullenpolka och Dear one. Totalt blev det ett tjugotal danser.
   För att tillgodose våra kära dansares önskemål och kunskapstörst, presenterades en enkät med ett 40-tal danser som inte tidigare förekommit på vuxenkurserna. Många kryssade i (helt anonymt förståss) och lämnade till styrelsen. Enkäten kommer att pågå någon vecka till.
    Ungdomarna, som leds av Sven, fick tidigare på dagen friska upp bl a Joy-stick, Idalina och Turgumman. Jägersbovalsen och Junihambo fick också en genomgång. Vi dansade också bl a Sambaglädje.

2013-03-07
Ewa nöter in kunskapen
   i onsdagsgruppen - Lätt Fortsättningskurs. Dvs i går var det inga nya danser utan all tid användes för finslipning och repetition av bl a Magdalena, Lucky,  E18 och Vargtass. Således mycket Bayou-steg. Vi dansade förstås annat också.
Anmälningar till Kursavslutningen den 29/3 togs emot av Bo P och de som ville deltaga på den för 4a Skåne gemensamma Vårfesten den 5/4 anmälde till Sven J. Vi fortsätter ta upp anmälningar de närmsat kurskvällarna men det går också bra att ringa eller skicka mail.

2013-03-11
Både Beatles och BAO dök upp på Älvkullen
  när Ingrid och Ewa "rockade loss" med nya melodier till gamla danser. Således en hel del spännande toner från Sten-Svantes som hade en hel del att  stå i. Nästan alla kvällens danser var kända av kursdeltagarna, dock några ganska nya som Jägersbovalsen och Öresundspolka. Helt ny i Glada Gängets kurser för vuxna var Skruven som dansas till Färmarnas Dinah, koreografin gjordes av Karlstadsparet Birgit o Stig Zettergren 2009.
   Anmälningarna till Vårfesten i Vallåkra den 5/4 och vår egen Kursavslutning 29/3 strömmar nu in.
   Föreningens unga dansare väckte berättigad uppmärksamhet i fredags då Tomelilla Folkets Park fick besök. Därifrån hade några med sig önskemål om ett par nya danser nämligen Marknadspolka och Källarschottis. Båda dessa blev genomgångna på söndagseftermiddagen med Sven, dessutom Höjdarrag, Toftasvängen och Cultis-Gladan, medan Jiggartango och Vadsbosnoa repeterades.

2013-03-14
Kentucky home
    var onsdagskvällens nya dans, i övrigt repetetion av vårens danser. Oskar påminde om fredagens dans på Jägersbo med Rose-Marie och att det är hög tid för anmälningarna till kursavslutning och vårfesten i Vallåkra.

2013-03-16
Rose-Marie's på Jägersbo
    och Damerna hade lyckan att bjuda fram till pausen en sista gång på Jägersbo. Ca 155 betalande var kanske strax under förväntat, men influensatider råder. Vi som var på plats hade förståss roligt från början och det gällde inte minst de unga besökarna, som var väldigt flitiga på dansgolvet. Det brukar ju komma en hel del unga dansare till Jägersbo men denna gång sågs ovanligt många. Trots att det alltid går två timmar från inledning till fikadags, kändes det väldigt "redan?" när det blev dags att gå till baren och hämta kvällens macka. I pausen var det som vanligt dragning i lotterierna och vinsterna - som skänkts av Blomsterboden i Hörby - kunde fördelas med hjälp av kvällen yngsta dansare, tre grabbar frå Trelleborg (eller var det Ystad?):. En av dessa unga män passade på att fylla 11 år och fick personliga hyllningar av Berit G på scenen, och alla stämde in i gratulationssången.
    Redan i välkomsthälsningen meddelades att det blir en FINALDANS med mat, i samband med att Rent Drag gästar Jägersbo den 17 maj. Detta blir med all sannolikhet sista fredagen med gammaldans på Jägersbo, där Hörby-Frosta och Glada Gänget har dansat tillsammans sedan hösten 1994. Glada Gänget hade Jägersbo som danslokal även under ett antal åt på 70-talet. Vi hoppas naturligtvis att Finaldansen skall locka stor publik, och en mängd dansare anmälde sig redan under fredagskvällen. Båda föreningarna tar emot anmälningar till arrangemanget fram tom den 30 april. (Klicka för mer info).
   Efter pausen fortsatte dansen, nu var det kavaljerernas tur att bjuda upp. Rose-Marie's höll greppet hela kvällen och dansen avslutades efter "sistan", som traditionen kräver, med Sockerpillret. Rose-Marie's har spelat upp till dans på Jägersbo för oss hela 25 ggr.  C-laget har gästat oss 12 ggr och det blir 13 med kommande dans 12 april.

2013-03-17
Pigg 80-åring
    får man kalla Höörs Brottarklubb, som firade sitt långa liv i går på Älvkullen. Gott och väl 130 personer fanns på plats, för mat, tal och dans. Bland gästerna märktes bl a representanter för Höörs Kultur/Fritidsnämnd, Skånebrottarna och Domarföreningen. Ingvar Rosander - som varit med länge i klubben - höll ett inspirerat och humoristiskt tal som svepte från Albin Christensson, Sam Lindkvist och Albin Järnbring fram till nutid, med anekdoter om cykelturer till Lund för att hämta första brottarmattan,  via minnen kring Karl Erik Nilssons, Sölve Hallings och Sune Nilssons fantastiska insatser på mattan, till de ledare som så framgångsrikt håller igång klubben numera.
    En mängd rika blombuketter och minnessaker delades ut av Jan-Olle Nilsson, som varit en av klubbens centralfigurer under många år, med assistans av Sune Nilsson. Bland de många duktiga brottarfunktionärerna som hyllades, var det plötsligt dags för ett par Glada Gänget-figurer att kallas fram och få samma uppmärksamhet, det var Sven Jönsson och Ewa Högberg som på detta sätt tackades för förtjänstfulla insatser genom åren på Höörs Marknad.
   Glada Gänget representerades av 13 dansare och styreseledamöter. Våra föreningar har haft ett mycket långt (första gången 1988) och väl fungerande samarbete på Höörs Marknad. Nye ordf Oskar Caster och Ewa Högberg överlämnade Glada Gängets hyllning och lyckönskningar till brottarnas nuv ordf Niklas Persson.
  Naturligtvis var hela arrangemanget lyckat med mat från Bykrogen och tårta från Brödboden. Orkestern - DOLBYZ - kommer från Sölvesborg.  Den minnesvärda festen pågick till långt efter midnatt.

2013-03-18
Likadant fast tvärtom
    gällde för den första timmen under söndagens Fortsättningskurs på Älvkullen. Ingrid hade valt ut ett antal välkända danser, som skulle dansas med ombytta roller, dvs Damer i innerring och Herrar i ytterring. I början gick det bra, t ex med Schottis från Kalhäll, där man ju i vanliga fall byter roll hela tiden. Jessiepolka heller inga problem, men sedan blev det lite svårare. Hur snurrar man i Am promenad? Snoafattningen? Hur håller man i polka? Nå det blev bättre om en stund, även om en del par hade problem att dansa "avigt varv". Smygvalsen blev också en prövning för några.
   Efter paus blev det "normalt" igen och resten av kvällen repeterade vi Junihambo och Skruven, samt friskade upp en del annat från vårens repertoar.
   Anmälningar till Finaldansen lämnades, liksom till Glada gängets kursavslutning långfredag. Tyvärr är det ganska klent ännu med anmälningarna till 4aSkånes fest den 5/4, sista dagen för anmälan till detta är på onsdag.

2013-03-27
Sista Fortsättningskursen för denna termin
    bjöd som väntat på en återblick. Ingrid hade plockat fram en hel del danser som vi lärt nyss och för länge sedan. Trivsamt var det att dansa Ny-Pet schottis t ex. Bland andra godsaker fanns Torslandasvängen, Kerstins hambo, Dear One, och Kajsas vals. Vi dansade också Skruven, Bröllopshambo, Oh Johnny, Dans i lövad sal, Fiderussen och Jägersbovalsen. Vi hann dansa Sunnanövalsen, Nickolinas snoa, Palais stroll och Schottis på logen i Hög, innan vi avslutade med Sternpolka.
   Ingrid fick ta emot dansarnas uppskattning för en rolig och välmixad termin, vi hoppas att få ses allihop till hösten. MEN dessförrinnan är det ju kursavslutning på långfredag och ett par dansträffar till på Jägersbo, några uppvisningar, bl a Kulturdagen i Höör och Höörs Marknad. Vi hoppas att få träffa många vid dessa tillfällen.

2013-03-31
Kursavslutningen på Älvkullen långfredagen
    blev riktigt lyckad. Redan vid 16-tiden var Fixargruppen på plats för förberedelserna. Många av gästerna hade tagit med sig hemliga vinster till kvällens ringlotterier, som såldes av Mette och Jessica. Snart var alla på plats och de ca 40 deltagarna kunde sätta sig till bords och låta sig väl smaka av den spenatfyllda fläskytterfilén med potatis, smaskig sås och grönsaksfat m vitlökssås. Medan vi smälte maten passade en av föreningens trogna medlemmar - Anita E - på att, efter en kort resumé av hennes upplevelser genom gammaldansen,  överlämna en minnessak. Det var en keramikfigur i form av ett danspar som hon själv tillverkat. Dansprogrammet var komponerat av Ewa H, som också fungerade som DJ,  och upplagt med en modern, följd av en bytesdans och sedan en gammaldans hela kvällen. Vid 20-tiden var det dags för den egna fikan, plus en  bakelse som Glada Gänget bjöd på. Dragningen i ringlotterierna tog en stund, det var ju många vinster som skulle fördelas, genom att vinnaren fick välja bland alla paketen på prisbordet. Det blev också tack i form av blombuketter till vår kursledare Ingrid och vår nye ordf Oskar. Ytterligare ett halvdussin uppmärksammades av Sven, som delade ut "en enkel tulipan" till dessa som personligt tack. Dansen fortsatte sedan och vi avslutade kvällen strax efter 21:30.


2013-04-13
C-laget gör ingen dansare besviken
    Sista gången denna eminenta grupp gästade oss på Jägersbo bjöd på fullt ös från början och hela kvällen ut. Trion är makalös och har verkligen dansarna med sig i de medryckande låtarna. Vi hade kunnat vara flera på dansgolvet, men de som gick miste om en fantastisk danskväll var de som inte kom. XL-bygg i Höör var sponsor för kvällens lotterier och de 15 vinsterna fördelades efter dragningen i pausen. Det fanns knivar, sågar, pannkaksjärn, borrsatser och sortiment av bits (spetsar till skruvmejslar/dragare). Slumpen såg (haha!) till att tre fogsvansar hamnade i två sällskap alldeles intill varann.

   Pausfikan var av känd Jägersbo-kvalité med en sillamacka och en extramacka (ost eller skinka bl a) plus en kaka. Under kvällen hyllades Ewa H som fyller 55 år idag (lördag), med fanfar, hurra och sång.
Stort tack till Conny och grabbarna i C-laget för en härlig danskväll, vi kommer att träffas igen kanske redan till hösten i en annan lokal.
    Anmälningar till maten på Finaldansen strömmade in under kvällen och närmar sig snabbt det första hundratalet. Någon hade undringar om det bankgironummer som avgifterna bör sättas in på: Kontot tillhör Glada Gänget och våra föreningar (i Höör och Hörby) har bestämt att vi skall samla upp alla avgifter på detta kontot.

2013-04-30
Många föranmälningar till finaldansen på Jägersbo
   har kommit in. I kväll den 30 april hade vi passerat 150 deltagare till maten. Eftersom det är begränsat öppet på banker och bangirocentralen, kan antalet komma att stiga något. Vi är mycket glada över den stora anslutningen av matgäster, och förväntar oss många därutöver till dansinsläppet kl 1930.


2013-05-06
GRF hade årsmöte i Erikslund
   norr om Ystad igår den 5 maj. Fjorton föreningar var representerade av 18 delegater. Innan mötet bjöds på frukostfika och kaffe. Sedan flöt det på och hela dagordningen var överstökad innan det blivit lunchdags.
   I styrelsen omvaldes Astrid N som kassör, Allan M hade undanbett omval och i hans ställe valdes Knut L från Ljunits. Pia L ersattes av Lennart S i Rutan. I Danssektionen nyvaldes Ingrid M från Glada Gänget efter Elisabeth J, medan Jörgen N omvaldes. Ungdomssektionen fick en ny medarbetare genom att Victoria G från Glada Gänget valdes in på den tidigare vakanta platsen, Sofia L omvaldes. Bo L omvaldes som revisor som revisorersättare omvaldes Iréne M. Årsavgiften för medlemsskap oförändrad, men då försäkringen som ingått i medlemskapet tas bort från årsskiftet 2013-14, blev fördelningen mellan förening och förbund ändrad till 60 resp 40%. Repr från de olika sektionerna och IT-ansvarige avrapporterade, Danssektionen kommer att ha fortbildning för instruktörer i Bromma den 1 sept, samt inom kort inbjuda till grundutbildning för nya instruktörer troligen i Höör och troligen under oktober. Ungdomssektionen - som nyss haft ett endagsläger - planerar ytterligare två träffar efter sommaren, och kommer att lägga upp ett konto på Facebook. Oklarheter som rått om regeler för GRF:s hemsida har retts ut och arbetsgruppen informerade om vad som gäller.  Oskar C från Glada Gänget informerade deltagarna om kommande aktiviteter. Då Jägersbo stängs kommer höstens danser att läggas på annan plats, detaljerad info om orkestrar och datum så snart alla "papper" är klara.
    Allan M avtackades med ros och present av förbundsordf Bertil L, som därefter avslutade årsmötet.
Lunchen som följde var mycket välsmakande och avrundades med kaffe m dopp.
(Välj Album på menyn för att se några av bilderna från mötet)

2013-05-18
Finalen på Jägersbo blev en succé
   med Rent Drag's nya besättning i storform och dansare som bara ville. Kvällen inleddes med utsökt mat för de som föranmält till detta (150 pers). Efterhand kom sedan ytterligare dansare och totalt kunde vi räkna in 208 st,  en fantastisk avslutning. Strax innan pausen presenterades en dans - Jägersbovalsen - skapad för just denna sista kväll, med musik (och text) av Hugo Franzén. Efter visningen var det många som hoppade in i ringen för att vara med. Dansen är påhittad av Ewa H och Ingrid M i Glada Gänget, och de tackades för detta med varsin blomma. Lennart A gjorde en gång skillnad, genom att se till att våra dansträffar hamnade på Jägersbo, när Juvelen gått upp i rök, och fick ta emot tack och blomma. En tårtbit i pausen var sponsrad av Färs&Frosta Sparbank i Hörby. Lotterierna hade vinster som skänkts av CH-blommor i Hörby. Ett extra lotteri fick strykande åtgång, med choklad och entrébiljetter till höstens danser på Granbacken. Mattias med personal avtackades som sig bör efter många års gott samarbete, med blommor och applåder. Vi har dansat 167 ggr på Jägersbo sedan september 1995.
    Den samlade publiken tyckte samstämt att det var mycket bra att danserna fortsätter under hösten, om än i annan lokal, nämligen Granbacken, Löberöd.
(Ett album med blandade bilder från finaldansen kommer att läggas upp under knappen Album i menyn).

2013-05-24
Dans i skolan pågår
   just nu i Sätoftaskolan. Det är de tre avgångsklasserna som får en snabbgenomgång av vals och foxtrot av Glada Gängets Sven J och Jessica G. Idag var det klass 9a:s tur först och det gick mycket bra. Liten grupp, väl motiverade och intresserade. Klassen hann med vals och fick smaka på foxtrot lite grann. Därefter var det dubbelklass - 9b o c - och därmed dubbelt så stor grupp, ca 40 elever. Det går alltid lite långsammare i större grupp, men vi hann med vals ordentligt. Det blir nya lektioner kommande vecka med samma klasser.


2013-06-03
Dansträningen inför Kulturdagen 6 juni
   igårkväll på Älvkullen  samlade ett par dussin dansare. Ewa H - som svarar för programmet å torsdag - gick igenom och korrigerade till det såg bra ut. Programmet blir preliminärt grunddans - variant - bytesdans enl följande:
  • Vals, Edelweiss, Familjevals från Gästrikland
  • Polka, Norsk Pariserpolka, E18
  • Schottis, Schottisbugg från Eslöv, Schottis med Siwan
  • Hambo, Hambo från Farsta, Bröllopshambo
  • Mazurka / Skånsk Mazurka
Nya mörkblå tröjan gäller och vi samlas senast kl 14:00 vid Berggrenska gården. Glada Gänget bjuder dansarna på kaffe m dopp, alt saft, samt tillhandahåller vatten. Framträdandet är mellan 14:15 och 14:45 på gräsplanen. Ewa leder och Bo P fotograferar. Sven svarar för transporter och roddar.
Aktuellt Skåneväder på denna länk.

2013-06-06
Uppvisningen på Kulturkvartersdagen
   genomfördes i strälande väder på Sveriges Nationaldag. Vi var en söt grupp på 8 par som visade delar av gammaldansprogrammet.  Ewa H hade byggt ett program som omfattade grunddans, variant och bytesdans i olika sjok. Svår tidsnöd uppstod från början genom att grupperna före Glada Gänget inte klarade av att hålla sig inom tilldelade klockslag. Ewa gjorde därför några strykningar och kortade ned flera danser. Vi fick dansa följande :
  • Vals, Edelweiss, Familjevals från Gästrikland
  • Polka, Norsk Pariserpolka, E18
  • Schottis, Schottisbugg från Eslöv, Schottis med Siwan
  • Hambo, Hambo från Farsta, Bröllopshambo
  • Mazurka / Skånsk Mazurka
   Trevligt att se alla dansarna i nya mörkblå tröjan. Efter uppvisningen fika med Ewas goda snäckor. Några bilder finns under Album-knappen i menyn.


2013-08-03
Ungdomsdansträff på Trollsjöns dansrotunda 24 augusti
   startar kl 14:00 och pågår till kl 18:00. Det är Gammaldansarnas riksförbund (GRF) som genom sin ungdomssektion är ansvarig för arrangemanget. Anmälan och inbetalning av (den låga) avgiften i förväg.
Se vidare länken (som leder till Gammaldansarnas sida på Facebook).  Arrangemanget blev tyvärr inställt, pga av få föranmälningar.


2013-09-07
Premiär på Granbacken m Rent Drag
   Glada Gängets och Hörby-Frosta styrelser hade med spänning sett fram mot denna kväll. Förväntningarna var blandade, med tanke på det strålande vädret - skulle dansträffen locka ?
   Det blev helt OK, ca 135 deltagare, dock inte lika många ungdomar som vi brukat ha på Jägersbo. Rent Drag svarade på ett utmärkt sätt för det musikaliska, golvet var mycket dansbart. Granbacken har kaffe framme hela kvällen och det gick åt en hel del, så mycket att i pausfikan var det helt slut i stortermosarna en liten stund. Många sorters smörgåsar att välja bland (Jägersbo hade en att välja på). Lotterierna var slutsålda innan dansen började. Sponsorn Medstop Apotek i Höör hade samlat ihop ett representativt urval av hygien- och hudvårdsprodukter som vinster.
   Viss förvirring uppstod bland några av dansarna när det blev paus kl 2145 (ist f 2200 som på Jägersbo), och det var åtskilliga som undrade varför danstiden kortats. Ganska många tyckte att vi kunde börjat kl 19:30 om det nu inte kunde fortsätta som innan till 00:30. Styrelserna får ta sig en funderare hur upplägget skall vara framöver, resten av höstens danser är redan klara med påskrivna kontrakt. Kanske är det bara ovant med lite kortare tid.

2013-09-12
Mjukstart på Älvkullen
   blev det  på onsdagskvällen när Ewa Högberg drog igång höstens nybörjarkurs för vuxna. Flertalet av deltagarna var helt nya, men som vanligt fanns några från Glada Gänget med mer vana till stöd för både dansare och ledare. Ewa inledde med promenad i takt och sedan blev det Step. Upplägget med ringar och många byten fungerar och används förståss. Efter Step blev det så Am Promenad, som inledningsvis ställde till problem för några. Lite Foxtrotsteg lades till och även Snoa kunde tränas en stund. Ett par timmar går fort och plötsligt var det dags att avbryta.
  Några hade anmält förhinder denna gång och dessa dyker upp nästa gång, ju fler vi är desto roligare har vi..

2013-09-16
Glada Gänget startar nybörjarkurs för barn
   nu med bugg. Det blir Jörgen och Kerstin Ingelmark från Habanera som kommer att vägleda de unga dansarna. Redan igårkväll inleddes med inskrivning och därefter träning av olika steg och kombinationer.  Dessa moment leddes av ungdomssektionen  (Jessica och Mette) med Sven som ledare. Många skratt och förtjusta utrop hör till och sådant saknades verkligen inte. Efter en liten stund hade dansarna bra koll på Step och Amerikansk promenad och innan vi skildes blev tillfälle att dansa några minuter med några av de vuxna deltagarna som en stund senare skulle gå Fortsättningskursen.
 
Fortsättningskursen på Älvkullen
   med Ingrid M som ledare hade säsongsstart i går (söndag). Sten-Svante spelade som vanligt. Programmet innehöll i huvudsak kända danser, från vårens kurskvällar, men det är lätt att glömma, så det blev en hel del visningar. Vi dansade bl a Nypet-schottis, Schottis från Kalhäll, Trevligt att råkas, En dans på Skäratorpet och Malmösvingen. Några av dansarna deltog för första gången i den här gruppen och hade kanske lite "motlut" i början, men Ingrid ser till att alla hänger med väl.
Nästa gång blir det bl a "Rompedarra" lovade Ingrid innan vi skildes.
  Några hade anmält förhinder, men lär dyka upp under kommande söndagar.

2013-09-19
Nybörjarkursen går bra
  
med Ewa som ledare. Igår var det andra gången för terminen och vi blev ytterligare några deltagare och är nu en väl fungerande grupp (ännu kan dock några till beredas plats). Ewa bjöd på repetitioner av förra onsdagens genomgång förståss och dessutom blev det Schottis, mer Foxtrot och Snoa, samt Sambaglädje.
   Innan vi skildes påmindes om att vi gör paus nästa onsdag (lokalen användes för fullmäktigemöte) och Sven puffade för den nya föreningströjan, och si - det blev några beställningar.

2013-09-23
Rumpedarra ??
  
Det är faktiskt en av våra gamla danser, en mazurka, som dansas ungefär som polka men med musik i 3-takt. Dansen ingick i gårdagens program på Glada Gängets fortsättningskurs på Älvkullen. Ingrid M ansvarar för programmet, som även bjöd på t ex  Ny-Pet-schottis, Gamle Svarten, Kentucky Home, Snäckan och Hambo från Turinge. Skruven - en dans som vi snuddade vid under våren - togs upp som helt ny med noggrann genomgång. Vi repeterade också några av danserna från förra söndagen.  Några tröjor fick nya ägare och ytterligare några beställdes för leverans nästa gång.

2013-09-30
Det kändes inte helt antikt
   Så gott som hela söndagens dansprogram var identiskt med ett ca 10 år gammalt kursprogram  Kvällens dansare fick känna på bl a Dahls schottis, Mignonvals, Bjällerklang och bytessnoa. Repetiotion av Skruven och Trevligt att råkas ingick förståss. Fortsättningskursen kommer framöver att ta med mer av de "nya" danserna, nästa gång blir det således Björkösnurr, som introducerades på instruktörsträffen för ett par veckor sedan. En annan förändring på kursen blir att vi satsar mer på levande musik igen, förhandlingar pågår med spelemännen.


2013-10-03
Våra kära nybörjare stretar på
   med Ewas dansprogram. I går var det Svingen och Jessiepolka som helt nya danser. Am promenad till ny musik testades och gick bra, Gammelschottis och Snoa börjar också gå bra.  Ewa instruerade också Foxtrotsteg med vändningar åt båda hållen, vilket flera nog kunde redan när kursen började. Avslutningsvis dansade vi Sambaglädje.

2013-10-05
Sweedz var mycket bra på Granbacken
    i går kväll, då Glada Gänget och Hörby-Frosta arrangerade sin månatliga dansträff. Mycket dansant publik - nära 120 betalande. Manfred, Maria och Fredrik i Sweedz, fångade publiken direkt och golvet förblev välfyllt hela kvällen.
  Sponsor var Lastbilscentralen Eslöv-Hörby och ett antal fina blommor delades ut vid  lotteridragningen i pausen. Att man kan ta kaffe redan vid ankomsten uppskattas av dansarna, liksom möjligheten att kunna välja pausmacka, åtminstone om man hamnar i början av fikakön, men egentligen spelar det inte nån roll, alla mackorna är välsmakande och aptitretande.
  Nästa dans blir den 22 nov med Ingvar Fahst, Camilla o Ola.

2013-10-07
GRF danssektion hade kurs på Älvkullen
  Det hade blivit dags för utbildning av nya instruktörer och förbundet hade valt att förlägga utbildningen i Höör. Tolv blivande instruktörer var anmälda och från Glada Gänget var Oskar Caster en av dessa. Från GRF danssektion deltog Sven Malm, Eva Lidberg, Jörgen Persson och Ingrid Mårtensson. Dagen inleddes med frukostfika och presentation, sen fick deltagarna visa upp sina förkunskaper i några olika danser. Efter avbrottet för lunchen - bestående av välsmakande pastagratäng och sallad - fortsatte sedan olika dansmoment och lite instoppad teori. Uppgifter till nästa gång fördelades och deltagarna fick sina pärmar. Avslutning med kaffe och godaste nötkakor. Nästa gång blir på söndag.
   För mat mm svarade Glada Gängets duktiga fixargrupp Inger, Kerstin o Ewa, med assistans av Bo.

Många mindre vanliga danser
 presenterades av Ingrid på söndagens Fortsättningskurs.  Vi fick t ex känna på Mexikansk vals, Kerstins hambo, Åkullapolka, Fan i banko och Sunnanövalsen. Kvällens nya dans var Björkösnurr och den uppskattades av deltagarna, inte minst för den trevliga musiken. Vi repeterade förstås de tidigare "nya" danserna. Nästa gång blir det Kaffekoppen som helt ny.

2013-10-10
Nybörjarkursens deltagare
  har nya utmaningar vid varje träff på Älvkullen. Samtidigt ser Ewa till att det blir tillräckligt med repetitioner och omtagningar så alla hänger med.
   I onsdags lärdes Tango (grund) och Oh Susanna! Efter några justeringar gick båda dessa nya danser riktigt bra. Vi repeterade bl a Snoa, Svingen, Gammelschottis och Sambaglädje.

2013-10-14
Instruktörskursen för nybörjare fortsatte
    under söndagen. Denna gång med betydligt mer praktiska övningar. Alla grunddanser och några därtill visades och Danssektionens medlemmar berömde och kritiserade.
   Som alltid hade Glada Gängets fixargrupp ordnat frukost, lunch och emfika av högsta kvalitét. Till lunchen serverades således gartinerade utskurna kotletter i välsmakande sås.
Em fika med Ambrosiakaka (heter det väl?) avrundade dagen. Ett gruppfoto har tagits och kommer efter vederbörlig kontroll och godkännande av de avbildade att publiceras bl a på GRF:s hemsida    

Kaffekoppen vållade inga stora problem
  när Ingrid introducerade denna ganska nya dans på kursen på Älvkullen  Förutom denna - som vi dansade till en polka efter Alfred på Hultet - repeterade vi förra veckans Björkösnurr, vi dansade till "En riktig dj-a schlager"  ( Am prom ), "Hello Josephine"  (Schottisbugg från Eslöv) och provade också en "vanlig foxtrot" till En dans på Skäratorpet.
Vi hann också återuppliva Tordmulen, Dansk schottisch, Dans i lövad sal, m fl.
En härlig kväll med våra glada dansare.

2013-10-18
Pariserpolka på Älvkullen
    när onsdagsgruppens nybörjare under Ewas ledning testade en ny dans. De flesta danser från terminen kunde repeteras och finputsas. De blev alltså Am Promenad, Oh Susanna, Snoa, Schottis, Svingen, Schottis m polkaomdansning, Tango, Foxtrot och Sambaglädje.

2013-10-21
Bostonvals och Vitklövermazurka
    stod på söndagens program på Älvkullen,  båda har dansats förut men Ingrid tog upp dem som nya och var som vanligt noggran med genomgång och visning. Ett par andra danser som inte varit med på ett tag var Ratata och Jägersbovalsen. Naturligtvis repeterades de flesta av höstens nya danser också,  Skruven verkar bli en långkörare med sina roliga turer till glad musik.
   Glada Gänget har nu fått medlemskorten för 2014 och ligger i startgroparna med försäljningen, samma pris som tidigare - 100:- för hela kalenderåret.
   Nästa söndag blir det Blå kustens familjevals som ny dans.

2013-10-24
Äntligen var det valsens tur
    för nybörjarna i onsdagskursen. Som vanligt verkar valsen svår att lära och det blir fler lektioner i denna dans. Ewa repeterade alla danser som förekommit hittills utom Jessiepolkan. "Det blir roligare för varje gång, man märker att man lärt sej och det går allt bättre", var en av flera liknande kommentarer under kvällen.
   Ewa informerade om kommande terminsavslutning och uppmanade alla att ta med anhöriga och vänner. Anmälningar på kursen eller via telefon/epost från den 1e november.
    Nästa onsdag (den 30/10) är det ingen kursträff eftersom fullmäktige har sina sammanträden i danslokalen.

2013-10-28
Dansdagen började på morgonen
    i går för flera i Glada Gänget (se nedan). Men det var ju söndag, dvs dag vår fortsättningskurs i sällskaps- och gammaldans. Ingrid hade laddat med ett roligt och omväxlande program, med bl a Varsovienne och Vargtass, som behövdes dammas av. Blå kustens familjevals var ju utlovad som ny och blev därför genomgången med sedvanlig noggrannhet. Dansen mottogs som OK av deltagarna och vi kommer säkert att få dansa denna bytesdans både på kurser och dansträffar - dansen är ju en av dem som GRF puffar för just nu.
   Ett antal sjukanmälningar gjorde att vi varfärre än vanligt, men förkylningar brukar ju gå över, så de flesta är nog på banan igen nästa vecka.

GRF:s nybörjarkurs för instruktörer avslutades
   på söndagen som planerat. Deltagarna redovisade sina slutuppgifter inför den svårflörtade danssektionen. Träffen besöktes av GRF:s förbundsordförande Bertil Lindberg, som passade på att informera gruppen om förbundets organisation och de viktigaste stadgarna.
   Några av deltagarna kommer att kallas till en kompletterande träff, riktigt allt hanns inte med under dagen och någon var sjuk.
   Det var ju Glada Gänget som svarade för värdskap, marktjänst och inte minst mat alla tre gångerna kursen pågått. Denna gång var det kycklingfilé med svampsås, kokt potatis och sallad som serverades till lunch, mycket gott och vällagat som alltid. Avslutande fika bjöds det äppelkaka med äkta vaniljsås
  gruppfoto


2013-11-04
Dear One och Torslandasvängen
    var de nya danserna i går på vår fortsättningskurs i sällskaps- och gammaldans. Ingrids program innehöll även en del sällsyntheter som Smé-grebban och Varsovienne. Eftersom det tillkommit några dansare som missat en del av höstens danser blev de snabbvisningar av Kaffekoppen, Blå kustens familjevals och Skruven. Bland de tjugotalet danser som vi dansade fanns också Tordmulen, Jessickapolka och Trevligt att råkas. Nästa gång lär det bli åtminstone Fredagskväll som helt ny.
   Bo P har börjat ta upp anmälningar till terminsavslutningen. Det är bara att kontakta honom eller någon annan i styrelsen - per telefon eller e-post - så snart som man bestämt sej. Avgiften bli 80:- för vuxna och 40:- för barn/ungdom, halva priset om man avstår från måltid.

2013-11-11
Anmälningarna till terminsavslutningen fylls på
    Ytterligare några gjorde slag i saken på söndagskvällen, dock får vi plats med fler. Dröj inte med Din anmälan, det går bra via Glada Gängets vanliga e-postadress (hoor@grfdans.se).
    Fortsättningskursen går vidare och förutom kvällens förannonserade nya dans Fredagskväll, överaskade Ingrid med bl a Svingedans, Blomman, Svensk Maskerad, Schottis i turer och Snurrebocken.
    Samtliga fem nya danser (Skruven är en personlig favorit) som GRF puffat för, har vi tagit oss igenom under hösten och våra kursdeltagare är därmed väl förberedda vid besök hos andra föreningars dansträffar.

2013-11-14
Nybörjarkursen närmar sig slutet för hösten
    Med Ewa Högberg som ledare och Sven Jönsson vid hennes sida har deltagarna nära nog nått de uppsatta målen, vi har ju en gång kvar - den 20 nov är allra sista för höstterminen.
Följande danser har tagits upp:
    Amerikansk promenad, Foxtrot, Isabella, Jessiepolka, Jessicapolka, Oh Susanna, Pariserpolka, Polka, Sambaglädje, Schottis modern, Schottis gammal, Slowfox, Smygvalsen, Snoa, Step, Svingen (2 varianter), Tango, Vals.
(med reservation för att jag glömt något). 

2013-11-18
Fortsättningskursen avrundades igår
   Höstens innehåll har varit omväxlande, bjudit på lite glömt, lite känt och en del helt nytt. De danser som GRF föreslagit att samtliga föreningar bör ha med har tagits upp.
Det var fem stycken: Skruven, Blå kustens familjevals, Fredagskväll, Björkösnurr och Kaffekoppen.
   Att hålla liv i "de gamla" danserna är viktigt i Glada Gänget. Ingrid M har därför haft med bl a Rompedarra, Bostonvals, Fan i banko, Dahls schottis, Snurrebocken, Bjällerklang, Schottis från Kalhäll, Svingedans, Sme-grebban, Roslagspolska, Svensk maskerad och Varsovienne.
   Andra danser som vi haft är bl a Fiderussen, Blomman, Dansk schottisch, Älvkullen polka, Dans uti lövad sal, Sockerpillret, Norsk pariserpolka, Hambo från Turinge och Hambo från Farsta.
   Samt förståss en  massa andra, totalt har det blivit drygt 75 olika danser. Vill du se en komplett förteckning klicka här.
    På söndag den 24 nov blir det terminsavslutning med mat, dans, blommor osv helt enligt Glada Gängets traditioner.För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 2 januari 2014
Till Startsidan