Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2012  
Klicka för snabb flytt till vald månad
Januari  Februari  Mars  April  Maj  Juni   Juli 
Augusti  September  Oktober  November  December

2012-01-14
 
Dansträffen på Jägersbo den 13 jan blev en succé

   Drygt 140 glada dansare mötte upp på Jägersbo på årets första dans. Liljas orkester spelade mycket bra - engagerat, glatt, dansvänligt och omväxlande. Bror Magnussons utmärkta honung lockade lottköparna och strax efter kl 20 var alla tre ringarna slutsålda. I pausen passade föreningarna på att tacka Jägersbo-direktören Mattias Persson för det goda samarbetet som förevarit under hela 2011, med en tjusig blomma från A-blommor i Höör.

2012-01-23
   Årsmöte i Glada Gänget
   En tapper skara deltog i föreningens årsmöte på söndagskvällen den 22/1. Mötet bjöd inte på några större överaskningar, styrelsen omvaldes. Sven Ströbäck trädde tillbaka efter 16 år som revisor och i hans ställe valdes Jörgen Påhlsson, ny rev.-ersättare blev Lennart Andersson. I ungdomssektionen valdes Jessica Greiff efter Linda Slåttli och Camilla Prütz valdes in på tidigare vakant plats. Övriga ledamöter oförändrat.  Mötesordförande Börje Persson öste beröm över styrelse och sektioner för det goda arbete som helt ideéllt nedlagts till gagn för Glada Gänget. Efter mötet tackades Börje för sin insats som mötesordf med en blombukett.
   Dansen tog vid så snart det konstituerande mötet var avklarat och höll på till strax innan 22.

2012-01-30
   Kurserna har kommit igång
   Söndagsvällens fortsättningskurs var välbesökt och vi trivdes tillsammans i Ingrids goda händer. Det blev flera kära återseende och många nya medlemskort. Sten Svante spelade felfritt efter att det blivit ett byte av en "deltagare". Ingrid ledde oss igenom ett sjok av kända danser, men den helt nya (och faktiskt nyskrivna, av Ingrid själv) dansen FOMBEN presenterades.
   Ingrid passade på att fylla år och uppvaktades med sång, leven och blombukett.
   Det blir en fortsättningskurs för ungdom igen, på söndagar, startar omedelbart dvs den 5 feb. Vi välkomnar då de som saknat fortsättningskurserna, de blev ju ingen i höstas


2012-02-01
   Grundkursens del 2 inleddes på onsdagskvällen
  med mjukstart och Ewa H som ledare. Eftersom det var ett tag sedan vi träffades i gruppen gick Ewa snabbt igenom de tre "moderna", dvs foxtrot, slowfox och tango, för att sedan ta tag i snoaomdansningen som kan vålla problem ibland. Deltagarna fixade dock detta hyfsat bra och det blev därför plats för Svingen och Am promenad, innan kvällen var slut. Bo P stod som vanligt vid Sten-Svantes sida och såg till att den musik Ewa ville ha kom ut ur högtalarna.
  Påminnes om att Ungdomssektionen lagt till en fortsättningskurs på söndagseftermiddagen kl 16:30.

2012-02-06
   Rolig träff med ungdomarna i fortsättningskursen
Många är vi tyvärr inte, men hyfsat roligt har vi ändå. Söndagseftermiddagen inleddes med Lucky, som vi inte haft på länge, vi tränade hambostegen. Sedan dansade vi bl a Dans i lövad sal, Tantoli, Alfadansen och Kentucky home. Jiggartango fick avrunda.

   I söndags träffades fortsättningsdansarna
  på Älvkullen. Kul med någon ny i skaran. Ingrid hade laddat med flera danser som inte varit med på länge, bl a Kentucky home, Varsovienne, Fiderussen och Schottis i turer. Repetition av Fomben, Tre ting och Familjevals från Gästrikland, och till det ett 10-tal mera kända danser.
Ewa påminde innan vi skildes om fredagens dans på Jägersbo med Nordhs orkester.

2012-02-07
   Dans i Tjörnarps skola
   På måndagsmorgonen åkte Jessica och Sven till Tjörnarp för att möta elever i årskurs 4 - 6. Vi hade avtalat om att dansa tillsammans hela förmiddagen fram till 11:30. Vårt Projekt Synas och engagerade lärare på Tjörnarpsskolan, har öppnat för Dans i skolan även i Tjörnarp. Ca 35 elever och 4 lärare mötte oss och efter att en av lärararna förklarat syftet med dans för eleverna, tog Glada Gänget över. Vi testade förmågan att känna tempo genom att promenera i ring och klappa händer i takt till olika melodier.
Första dansen blev Am Promenad, och det gick ganska snabbt att få det att fungera. Strax innan rasten bröts momentet och foxtrot visades och stegen rakt fram och rakt bakåt tränades.
   På rasten bjöds på gott kaffe i personalrummet.
   Vi fortsatte sedan med foxtroten och började byta riktning åt ena hållet. Med en dryg halvtimme kvar stoppade vi foxtrotträningen och introducerade en specialvariant av Träskopolka, med sedvanliga klack-o-tå-steg men sedan bara växelsteg framåt (alltså utan snurr för damen).
   Allt gick utomordentligt bra, vi hade riktigt roligt, och blev direkt ombedda att dansa även med åk 2 och 3. Det blir naturligtvis också fler ggr med åk 4 - 6, schema kommer att läggas inom kort.

2012-02-08
   Nybörjarkurs för ungdom ställs in
Tyvärr blev det inte tillräckligt många nybörjare till onsdagskursen.  Du som vill, är välkommen till höstens kurser, som börjar den 12 sept.
Föranmälan gäller, kontakta Mette eller Sven.

   Onsdagens träff i vuxenkursen f nybörjare
leddes som vanligt av Ewa. För att nöta in växelsteget dansades Haderianschottis.
  Ewa tog också upp Svingen i flera varianter, Jessie- och Jessicapolka, Valsträning och Pariserpolka. Lite repetitioner, Foxtrot och Tango hann vi också.

2012-02-10
   Nordhs gjorde succé på Jägersbo
    Nära 140 slöt upp på Jägersbo på fredagen för att träffa andra dansglada och svänga om till tonerna från Nordhs orkester.
Det blev full fart från första till sista dans. Några var på Jägersbo för första gången och var lite förvånade över att nästan alla var uppe på golvet varje dans. Kvällens lotterier sponsrades av Färs & Frosta sparbank i Höör och Glada Gängets fixargrupp hade köpt in fina vinster. Jägersboköket hade fixat en rejäl macka med skinka o ost till pausen - fika ingår ju varje gång i entréavgiften.
   Som alltid var det ganska många unga dansare på Jägersbo, det blir en speciell - nästan familjär - stämning.
   Nästa dans är den 16 mars då Jackpots spelglada gossar står på scenen.

2012-02-13
   Trevlig söndagskurs
   Som vanligt var det ungdomarna som inledde på eftermiddagen. Vi dansade bl a Short-cake, Lili Marlene, Källarschottis och Magdalena. På begäran repeterades Näcken, Bullingen och Cotton eyed Joe.  Som nya (fast vi dansat dem för länge sen) gick vi igenom Schottis från Kallhäll, Schottis annorlunda och Idalina. Helt ny var Gamle Svarten, som vi inte fick till riktigt denna gång.
Tiden gick fort och plötsligt blev Victoria tvungen att ge sej iväg för att dansa i gruppen Tonår.
   Strax efter hade Ingrid anlänt och därmed rullades fortsättningskursen för vuxna igång. Bland de nya danserna fanns Bostonvals, Gamle Svarten, Vadsbosvängen och vi repeterade t ex Kentucky home, Patty cake polka och Varsovienne.
Avrundning med Sternpolka även denna gång.

2012-02-16
    Nybörjarkursen pågår
   nu för fullt. Igår tog Ewa upp snoan, som ju inte är alldeles lätt trots att stegen "bara" är gångsteg. Kortvarig yrsel och trångt i mitten av dansgolvet är vanligt bland nybörjare, men med upprepade träningstillfällen blir det allt lättare.

2012-02-19
   Ungdomskurs på Älvkullen
   fortsätter med Sven som ansvarig. På eftermiddagen blev det först Zick-Zack-schottis och senare Flåsarschottis som ny. Vi repeterade några gamla godingar, t ex Anna-Mosters vals, Vargmåne och Schottis på Fröjden.
   Nya danser i fortsättningskursen
   Efter uppvärmningen och några snabbrepetitioner tog Ingrid upp Tölösteppen och senare även Mignonvals (Spin Spin), Cocosnöten och Dans i lövad sal. Alla dessa som nya, dvs noggrann genomgång och detaljerade visningar.

2012-02-21
    GRF:s styrelsemöte i Höör
    Glada Gänget hade fått förfrågan från förbundsledningen om att vara värd för styrelsens möte i februari. Nu var det dags, och ca 18:30 på tisdagskvällen hade styrelse och sektionsrepr kommit. En bit in i förhandlingarna ajournerades mötet, i rummet bredvid var det nu framdukat bullar (från Brödboden), olika pålägg och drycker. Allt verkade tilltala deltagarna och Glada Gängets repr (Sven o Jessica) fick en mängd lovord för arrangemanget. Mötet fortsatte sedan en tag till, men vid 23-tiden var allt slut och lokalen städad.
Det var första gången som Jessica var med och det med den äran, tack Jessica!

2012-02-23
   Nybörjare träffades på onsdagen
  Ewa går försiktigt fram i denna grupp, det blir därför mycket repetitioner och visningar. Något nytt varje gång gäller förståss och det var dags för "vanlig" polka. Vi dansade endast åt ena hållet och tränade bl a genom att dansa två schottis-steg följt av två polkasteg runt. Snoan går lite bättre för varje gång, liksom bytesdanserna - vi har ju tagit upp Am promenad, Oh Susanna och Smygvalsen.
Nästa gång är kursen inställd, eftersom lokalen skall användas av fullmäktige. Den 7 mars blir därför nästa kurspass för Nybörjare.

2012-02-27
    Många deltagare i söndagskurserna
  På söndagseftermiddagarna träffas några av föreningens unga medlemmar vid 16:30-tiden, för att lära nytt eller förbättra sin förmåga, med Sven Jönsson och Mette Stolt som ledare. Gruppen har träffats stadigt i flera år och har kommit ganska långt i förmåga att klara även de lite ovanligare danserna.
Senast lärde man således Flåsarschottis och Ojämnt underlag - båda från Conney Åcerclinths digra produktion. Naturligtvis dansas även "vanligt förekommande" danser, denna gång Sockerpillret, Rönnebergapolka och Vargmåne, bl a.

    På Älvkullen pågår sedan slutet av januari en Fortsättningskurs i gammaldans med Ingrid Mårtensson som ledare. Som hjälpdansare fungerar oftast Sven Jönsson. Det brukar bli drygt 30 deltagare  på söndagskvällarna och Ingrid har gjort program med ca 20 olika danser, en del som vi dansat för länge sedan eller som är helt okända för flertalet, varvade med mera kända danser och repetitioner. I söndags var t ex Palais stroll en av de förra och Vadsbosvängen, Kentucky home och Ratata några av de senare.
Danspasset sträcker sig från 18:30 till 21:00 med 15-20 min fikapaus.  Upplägget fungerar bra och deltagarna kommer troget och trivs. 

2012-02-28
   Annorlunda lektion på Emiliaskolan
 
I måndags var ungdomssektionens instruktör Sven Jönsson tillsammans med Jessica Greiff på Emiliaskolan i Höör för att erbjuda dans för eleverna i klass 6 o 7. Ca 25 st  tränade under en lektion bl a polkasteg och schottissteg. Så småningom ledde det fram till Am Träskopolka. Med tanke på att de flesta aldrig dansat tillsammans så gick lärandet riktigt bra, några var tom mycket duktiga. Glada Gänget kommer tillbaka till Emiliaskolan - samma elever - ett antal ggr under våren, nästa gång redan den 5 mars.


2012-03-05
    Sista träffen på Emiliaskolan för terminen
   Med spänning väntade Glada gängets ledare utanför skolans gymnastiksal inför dagens danslektion. Och väntade.. Småningom lyckades man kontakta en vaktmästare som bedyrade att det var den aktuella läraren som skulle komma och öppna. Med några minuter kvar till utsatt tid kom vaktmästare och hjälpte oss in. Sedan väntade vi igen och ca 10 min  in på lektionen hade en del elever kommit, så vi beslutade försöka komma igång. Det gick trögt, eftersom läraren hade mycket att prata om med enskilda elever, en hel del surr alltså. Nåväl, paren hade placerat sig runt salen och vi satte igång. Då avbröt läraren och började om med parindelningen genom att dela in i "ettor o tvåor", det gick ytterligare tid till spillo.  Nu var det dock klart och vi kunde repetera Träskopolka. Ny dans var tänkt Sambaglädje och inlärningen av koreografin gick bra om än det var ganska svårt att göra sej hörd. Gång på gång fick vi vänta på att det skulle bli lugnt i salen, tyvärr fick vi ingen hjälp av läraren, som gick och filmade och pratade. Med några minuter kvar avbröt vi därför lektionen. Vi informerade läraren att kommande lektioner i vår tyvärr inte känns meningsfulla.

2012-03-08
    Ny deltagare i onsdagsgruppen
   Nybörjarna träffas på Älvkullen så gott som varje onsdag och igårkväll kunde vi hälsa en ny deltagare välkommen. En ung kvinna som var med ett par ggr under senaste höstterminen, kände att hon ville fortsätta, vilket gladde oss förståss. Med hjälp av Victoria o Sven snabbrepeterades de steg och danser som hon missat. Sen kom de "vanliga" deltagarna med Ewa H som ledare. Det var 2 veckor sen sist och Ewa inledde igenom några repetitioner. Kvällens viktigaste del var hambostegträning och vi kom en bra bit på väg. Det blir mer nästa gång. Påmindes om kommande Vårfest och senare Kursavslutning, anmälningar tas emot av Bo P.

2012-03-12
    Flera nya danser på gång
    Söndagseftermiddagen inleddes med att de unga dansarna i Glada Gänget träffades. Flera aktiviteter lockar, redan nästa söndag måste passet ställas in då flertalet ungdomar åker till Dansforum i Husqvarna.  Senare i vår blir det ett veckoslut i Oskarshamn.
Men söndagen var inte bara snack, utan Sven hade förberett flera nya danser att lära ut. Först blev det Vadsbosnoa som genast blev omtyckt, därefter Peikkun och Schottis me' Siwan, även dessa två "gick hem". Det blev förstås tid att repetera bl a Zoegasving och Torslandasvängen, och en nästan bortglömd Grövlan väcktes till liv.
Nästa söndag är alltså kurspasset för ungdom mellan 1630-1830 inställt.
    Deltagandet fortsätter att vara högt
    Ingrid ökar tempot lite för varje gång och 22 danser fanns i programmet den här gången. Mycket är naturligtvis befästande av färdigheter och påminnelser om redan inlärda danser, men en del har inte varit med på ett tag och känns därför nästan som nya.
Helt ny var Torslandasvängen, en bytesdans i mazurkatempo, rolig och lite annorlunda. Nästa gång blir det ytterligare något helt nytt, vi avvaktar till söndag.
Anmälningar till Vårfest med "En 4 Skåne" och Glada Gängets egen kursavslutning tas emot av Bo P. Till kursavslutningen hälsas både dansare med anhöriga och andra vänner välkomna, det blir traditionellt lite av varje med inledande måltid, danser, lotterier och annat trevligt.  

2012-03-15
    Hambo på Älvkullen
    Nybörjar gruppen under ledning av Ewa H fick en ny omgång av hamboträning på onsdagskvällen. Sambaglädje blev kvällens nyhet och övrig tid blev det repetitioner och åter repetitioner, förutom fikapausen förståss. Anmälningarna strömmar nu in till såväl Vårfesten den 30 mars som kursavslutningen den 6 april..
Vi bestämde att den lediga tiden på söndag skall användas av instruktörer och inbjudna hjälpdansare, till att förbereda kommande nya danser

2012-03-17
    Jackpots gjorde succé på Jägersbo
    Jackpots orkester, som för första gången gästade oss på Jägersbo lockade gott om dansare, vid 21 - tiden hade ca 145 löst entré, och ytterligare någon dök upp senare. Dansbanan var dessvärre i halaste laget den första halvtimmen, eftersom det strötts ut lite för mycket glidpulver. Nåväl, det blev ju bättre efterhand och dansgolvet fylldes varje spel. Sponsorn denna månad var KL-elektronik och fina vinster - bl a telefoner - lottades ut i pausen. Jägersbo levererade två riktigt goda mackor plus chokladbit till pausfikan.
Det har ju varit utlottning på entrébiljetterna ett antal gånger och det fortsätter föreningarna med. Denna gång var det en fribiljett till dansen till Rose-Maris 13 april som lottades ut.
Vi tackar grabbarna i orkestern för en trivsam danskväll och naturligtvis sponsorn KL elektronik för lotterivinsterna.

2012-03-20
    Nostalgi-inslag på kursen
    I söndags var ju ungdomskursen inställd då man valt att åka till Dansbandsforumet i Husqvarna.
    Fortsättningskursen på kvällen sköttes som vanligt av Ingrid, som överaskade med åtskilliga danser som vi tappat inför anhopningen av de många nyskrivna danserna. Vi fick således träna o dansa Sme'-grebban, St Bernhards vals, Svensk maskerade, Mexikansk vals, Lili Marlene, Wienerkreutzerpolka och Schottis från Kalhäll. Roligt som bara den faktiskt. Blomman togs upp som ny. Andra danser som förekom var Gamle Svarten, Torslandasvängen, Magdalena och Bröllopshambo. Anmälningar till Vårfesten och terminsavslutningen mottogs av Bo P.

2012-03-23
    Nybörjarkursen fortsätter
    Onsdagskvällen med nybörjare var som vanligt en trevlig tillställning. Ewa hade plockat fram en bra blandning av danser att repetera och finslipa. Viktigast är just nu hambon, som fick mycket tid. Helt ny dans i polkatakt var Fiderussen, som vi gillar riktigt mycket.
Påmindes om att nästa gång är kursen på onsdagen inställd eftersom kommunfullmäktige sammanträder i danslokalen på Älvkullen.

2012-03-26
   Flera nya danser togs upp
   På söndagseftermiddagen träffades Glada Gängets unga dansare - trots det fina vädret - för en stunds dans på Älvkullen. Det var flera mindre vanliga danser som skulle tränas. Först på Svens lista stod Bytespolka från Långängen, sen följde Dear One, och Fantasisnoa. Gamla godingar som fick noggrann genomgång var Gränspolka och Schottis me Siwan. Vi repeterade också Peikkun och Lucky.
   Efter ungdomskursen är det vuxenkurs under Ingrid M:s ledning. Som ny fanns Schottis me Siwan och den blev snabbt omtyckt. Tordmulen var det länge sedan vi dansade, för några var det nog första gången. En  mindre känd inledningstur till Nickolinas snoa visades. Från de senaste kurskvällarna repeterades bl a Schottis från Kalhäll, Blomman, Bröllopshambo och Schottisbugg från Eslöv.

2012-03-26
    Rolig förmiddag på Tjörnarpsskolan
    Redan 20 i åtta i morse åkte Sven o Liz till skolan i Tjörnarp för medverkan med dans för klasserna 5 o 6. Gympalärare Andreas mötte upp och grejorna lastades ur bilen och testades. Klasserna har haft ett danspass för någon vecka sedan och eleverna var spända  inför vad som skulle komma idag. Efter repetition av Träskopolka och Am promenad, blev det Fyrmannaschottis (tur 1 o 2). På rasten som följde bjöds Glada Gängets medarbetare på både saft och kaffe, eleverna fick inte kaffe men istället vars några druvsockertabletter, det tar på energin att dansa med sådan intensitet. Vi gick sedan vidare med Palais strol och till sist lärdes Oh Susanna, som efter sedvanligt strul med kedjan blev riktigt bra.
Som avslutning för denna gång blev det efter omröstning Fyrmannaschottis.
.Glada Gänget tänker fortsätta i Tjörnarps skola, nästa gång i klass 2 o 3 om scheman kan anpassas.

2012-03-31
    Lyckad fest på Älvkullen m 4a Skåne
    Glada Gängets fixare Inger P och Kerstin M, träffades på Älvkullen redan vid tre-tiden på fredagseftermiddagen, tillsammans m Bo P och Sven. Danslokalen sågs över av de sistnämnda och tillräckligt med stolar och bord för de nästan 90 föranmälda dansarna från föreningarna i samverkansgruppen 4a Skåne placerades ut och förebereddes  Under tiden jobbade fixarna i köket med uppläggning och allt annat som hörde till maten och serveringen. Liljas orkester kom i god tid och förberedde scenen med sladdar och grejor som behövs. 
   Halv sju hade många gäster redan kommit och bänkat sej vid långborden. Maten - hemlagad naturligtvis - serverades som buffé och bestod av marinerad fläskfilé med kokt majs, potatisgratäng och fräscha grönsaker. Väldigt många tog om och jag tror att allt tog slut innan orkesterledare Rasmus spelade upp första dansen.
   Dansprogrammet var ihopsatt av Lena N i Friska Viljor med hyfsad blandning av lite enkelt och lite svårare omväxlande med foxtrot. Dansgolvet var välpreparerat och berömdes. I fikan serverades sedan kaffe och hembakade kakor. Lotterierna såldes snabbt och dragning omedelbart, det var fina varukorgar som toppade vinstlistan.
Dansen fortsatte till strax efter midnatt, en extra paus fick läggas in pga värmen. Blommor till Rasmus och Jessica på scenen, samt till mästerfixarna i Glada Gänget: Inger och Kerstin.
   Sedan återstod alla kramar och tack för ikväll - så trevligt vi har haft - kan man få receptet? - osv. För oss i Glada Gänget blev det sedan avstädning och diskning. Låsning och pålarmning till sist, då vi nöjda - men lite "sledna" - skildes strax efter 01.


2012-04-02
    Glada Gänget värdar för GRF:s instruktörsträff
    Än en gång har Glada Gängets fixare Inger P och Kerstin M ordnat en lyckad heldag. Knappt trettio aktiva instruktörer och förbundsfunktionärer samlades vid frukostbuffén på söndagsförmiddagen på Älvkullen, för att senare fräscha upp danser som kommit lite i skymundan, och gå igenom några utvalda nya danser. Danssektionens funktionärer hade laddat med ett 15-tal danser, som visades av Sven M, Ewa L och Jörgen N. Föreningsinstruktörerna tränade, repeterade och diskuterade melodival, vissa danser var delvis oklara i koreografin och olika steg fick förtydligas.
    Middagen - hemlagad naturligtvis - bestod av kycklingfiléer i kryddstark sås, med kokta potatisar och fräscha grönsaker, samt förstås den obligatoriska inlagda gurkan (alltid när förbundsordf är med). Allt som vanligt rikligt och mycket gott.
Dagens danser var Kerstins Hambo, Torslandasvängen, Linnea (ny), Kajsas vals, Skruven (ny), Vitklövermazurka, Trevligt att råkas, Malmösvingen, Dear one, Kejsarens tango, Dans uti lövad sal, Eggans bugg, Gamle Svarten, Jiggartango och  Klövsjöhambo.Till den avslutande fikan serverades sedan kaffe och hembakade kakor.

    Vårens sista träffar i fortsättningskurserna
    Ungdomsgruppen repeterade en massa av vårens danser, med betoning på sådant som kan dyka upp på kommande dansvecka i Oskarshamn. Det blev Anna-Mosters vals, Dans i lövad sal, Fantasisnoa, Jiggartango, Pappa Leifs vals, Rönnebergapolka, Shortcake, Peikkun, Grövlan och Vadsbosnoa. Bytesdanserna var vi för få för att kunna genomföra. Hela gruppen kommer att vara med på långfredagens avslutningsfest.
    I kvällens fortsättningskurs var det också läge för återblickar på terminens danser, det blev också flera danser som kändes som nya, t ex  Kerstins hambo och Snurrebocken. Cotton eyed Joe och Hambo från Turinge blev också rejält genomgångna.
Föreningens nyinköpta högtalare testades med högt betyg, mycket tydligt ljud från micken, samtidigt med klart och nyansrikt ljud från den inspelade musiken. Högtalarparet är fabr Yamaha med inbyggda minimixers och slutsteg på 250 W. Färs o Frosta sparbank i Höör har bidragit via Glada Gängets projekt "Synas", som pågår under 2012.

2012-04-04
    Nybörjarkursen avslutades på onsdagskvällen
    De allra flesta deltagarna i Glada Gängets nybörjarkurs i gammaldans var med på sista träffen för terminen. Ewa Högberg har lett kursen, som började i höstas. Sista gången blev naturligtvis en genomkörare av allt som lärts, Am promenad, Snoa, Träskopolka, Jessiepolka, Jessicapolka, Sambaglädje, Vals, Smygvalsen, Oh Susanna, Hambo, Foxtrot, Tango, Slowfox, Haderianschottis, (One-)Step, Palais strol,  Parieserpolka, Svingen (två varianter), Fiderussen ev har någon inte kommít med. Fastän sista kurspasset kom det med en ny dans, nämligen Sternpolka, som ju Glada Gänget av tradition avslutar med vid danserna på Älvkullen.
    En rolig termin har det varit och Ewa kommer att återkomma till hösten med nybörjarkurs. Ev kommer det att startas en "lätt fortsättningskurs" för de som vill vidare, men ännu inte är klara för den ordinarie fortsättningskursen, som leds av Ingrid.
På fredag (lång-) är det avslutnings fest och vi ses ännu en gång då.

2012-04-07
    Många dansare på avslutningsfesten
    Så har vi klarat av alla vårens kurser på Älvkullen. De nästan femtio föranmälda deltagarna i långfredagens avslutningsfest, var bänkade vid borden i danslokalen och maten kunde rullas in av de pålitliga fixarna Inger P (med lagvigd) och Kerstin M, med visst bistånd av Ewa H och Sven J. Det var laxsidor med lämpliga kryddor på stora fat, kokta potatisar och romsås, som tillsammans med haricot verts och morotsallad utgjorde kvällens meny. Alla lät sig väl smaka och snart var faten rensade och dansen kunde komma igång, med Ewa H som DJ. Program och melodier var sammanställt för att passa både deltagarna från nybörjarkursen och fortsättningskursen.
   Innan det blev paus visades två danser för de som inte hunnit lära, nämligen "Schottis me' Siwan" och "Beer-polka". Den första visades av Jessica och Camilla från Glada Gängets ungdomssektion, den andra av Inger och Sven (från "seniorsektionen" hahaha..). Tidigare på kvällen såldes det lotterier med vinster som de närvarande skänkt, det blev 3 lottringar sålda och i pausen lottades 25 vinster ut, det var allt möjligt från choklad och grovbröd till handdukar och ljus. Den medförda fikan intogs, men innan dansen kom igång igen, delades blommor ut till fixarna Inger och Kerstin, ordf  Ewa och naturligtvis vår eminenta instruktör Ingrid M.
   Dansen fortsatte men ingen verkade ha dansat klart vid 21:30-tiden då vi planerat bryta, utan ytterligare några danser kom  med, bl a "Cotton eyed Joe" på begäran och efter den avslutande Sternpolkan en Slowfox, också detta på begäran. Kvart i tio tackade Ewa alla för en trivsam avslutning, påminde om kommande dans på Jägersbo, dansen (med mat för de som önskar) efter Liljas orkester på GRF:s årsmöte den 28 april  och försommarens uppvisningar.
   Diskning, städning och hoppackning av ljudanläggningen, sen kunde även Glada Gängets funktionärer lämna Älvkullen efter låsning och larmaktivering.

2012-04-11
    Livat på gympan i Tjörnarpsskolan
    Klasserna 1 - 2 - 3 hade en extra rolig timme på tisdagsförmiddagen, när dansare från Glada Gängets ungdomssektion höll i lektionen. De var knappt trettio elever som tillsammans med flera lärare fick pröva på dans på gymnastiklektionen. Dansurvalet var gjort av Sven i Glada Gänget, man dansade "Den toppede höne" (Tupp o höna), "Jenka" och "Fågeldansen". Det var en härligt att uppleva den enorma glädjen när känslan av "jag kan" dök upp.
Det blir förståss fler lektioner under under våren med samma elever. Från Glada Gänget deltog Sven, Mette, Camilla och Victoria.
    Efter lektionen i Tjörnarp hade blivit dags för lunch som vi åt tillsammans på Viking-Pizza mittför stationen i Höör. Vi hann precis bli klara innan Camillas tåg skull gå hemåt.

2012-04-14
    Bara glada miner på Jägersbo när Rose-Maries gästade
    Annonsen om kvällens dans hade glömts bort av tidningen och därför var det åtskilliga som missade en av vårens populäraste orkestrar. Med tanke på det, var det ändå en hyfsad uppslutning på fredagens dansträff på Jägersbo, knappt 180 deltagare. Många av våra återkommande dansare har ju "koll på läget" och antecknat i kalendrarna för länge sedan.
    Vi som kom fick som vanligt full valuta för entrén, hög stämning i starten och sen bara bättre. Det var ju damerna som hade chansen att bjuda fram till pausen, och det var väldig fart för att snabbt hitta passande kavaljerer.
    I pausen var det dragning i de tre slutsålda lotterierna. Fina produkter från sponsorn Medstop i Höör lottades ut, allt från dag-ochnattkrämer till handsprit. Våra föreningar är förståss glada över de fina gåvorna till lotterierna.  I pausen blev det naturligtvis också efterlängtad och välsmakande fika - ingår ju alltid i entréavgiften - som Jägersbopersonalen ordnat.
    Har man roligt går tiden extra fort och snart var det dags för de sista danserna, men innan dess dragning på entrébiljetterna, än en gång kunde en fribiljett till kommande dans delas ut.
Efter allt annat spelade så Rose-Maries en extra dans, nämligen Sockerpillret, vilket uppskattades av de dansare som fortfarande hade energi i kroppen.
Tack för en supertrevlig danskväll hälsar styrelserna i Glada Gänget och Hörby-Frosta.
2012-04-24
    Sista danslektionen i Tjörnarpsskolan
   På tisdagen var Camilla o Sven på Tjörnarps fina skola för att än en gång möta eleverna i klasser 1, 2 o 3. Lärare Andreas mötte och medan vi testade ljudanläggningen samlades de nästan trettio deltagarna. Ytterligare några lärare / skolpersonal var också med, samt fyra äldre elever, nämligen Michell, Fanny, Linus och Emma, som fungerade som utmärkta hjälpdansare hela lektionen. Vi började med repetition av förra gångens "Jenka"-dans under stort jubel. Jenkans klack o tå - steg liknar dem i "Am Träskopolka", så det fick bli den första helt nya dansen. vi hoppade över "snurren" som brukar vara den sista delturen, i övrigt gick det mycket bra. Ytterligare en repetition från förra lektionen lades in, nämligen den roliga och omtyckta "Den toppede Höne", där man dansar i grupper om tre. Ytterligare en helt ny dans kunde vi hinna med, och det blev på Andreas förslag "Am Promenad". Visst stök räknade vi med och så blev det också, att hålla reda på fram-vändochbacka-framigen-vändochbacka, är inte alldeles enkelt. Vi hade från början tänkt att hoppa över själva bytet. Småningom flöt dansen bra och lektionen kunde avrundas med ytterligare en rolig dans från förra gången, nämligen "Fågeldansen". 
   Innan vi skildes kommenterade Andreas dagens lektion, man anade en viss besvikelse på några elevers bristande uppmärksamhet och småbus, men på det hela taget var han mycket nöjd och hoppades att vi från Glada Gänget kan återkomma.
Det gör vi gärna förstås.

2012-04-29
    GRF hade årsmöte på Älvkullen i Höör
    Gammaldansarnas Riksförbund höll sitt årsmöte med Glada Gänget som värdar under lördagseftermiddagen. De flesta av medlemsföreningarnas ombud samlades till fika en stund innan mötet och man anade att samtalsämnena kretsade kring många av dagens frågor, personvalen, ekonomin, ungdomssektionen och danssektionens resp uppdrag. I presidiet satt förbundsordf Bertil Lindberg, tillsammans med Åke Björkman (förbundssekr) och Astrid Nilsson (förbundskassör). Efter uppropet utsågs Pia Litbo till mötesledare. De sedvanliga punkterna avverkades utan större disskussioner. Sven M informerade om arbetet med uppfräschning av grf:s dansvideos, och uppmanade föreningarna medverka med bra inspelningar. Kim E rapporterade att ungdomssektionen har långt framskridna planer på ett arrangemang redan under försommaren. Webmaster Carina J informerade om den nya web-platsen, och några delegater hade konstruktiva förbättringsförslag. Kassören bad om idéer till den kurs för föreningskassörer som planeras under hösten. Förb-ordf redogjorde för sin (och styrelsens) syn på en av föreningarnas beslut att lämna förbundssamarbetet. Snart var det dags för val och som väntat hade valberedningen i huvudsak omval att föreslå. I ungdomssektionen valdes en rad nya, med Kim E (Glada Gänget) som ordf, Jessica G (Glada Gänget), Veronica S (Friska Viljor) och Sofia L (Ystad) som ledamöter, en plats fick vakantsättas.
    Innan mötet avslutades blev Bertil Lindberg dekorerad med förbundets guldnål för minst 10 års förtjänstfullt arbete. Kollegan Åke B höll en kort sammanfattning över Bertils  "CV" innan märket sattes på kavajslaget. Knut N, Johnny K och Maj Lis J avtackades med blomma och tal.

    Glada Gänget ordnade middag m dans efter GRF:s årsmöte
    Direkt efter mötet på Älvkullen vidtog den festligare delen av dagens arrangemang, Glada Gängets fixargrupp serverade en superb måltid bestående av färsbiffar under kokta ägghalvor dränkt i den läckraste sås med bl a kasslerbitar, valfri måltidsdryck, anpassade grönsaker (med extra mycket inlagd gurka till förbundsordf:s glädje) och efterföljande kaffe med läcker chokladbit. Medlemmarna i Liljas orkester hade snabbt förberett sig och fått alla sladdar i rätt kontakt, så direkt efter middagen sattes dansen igång. Programmet var upplagt med enkelspel, 1g + 2m, och det var inga problem för Rasmus o Jessica att ha golvet fullt varje spel. Ett 70-tal dansare rörde sig vant i olika turer och med "demokratisk" uppbjudning kunde alla få sitt lystmäte tillgodosett.
   I fikapausen såldes 3 ringar lotter med skänkta vinster och köpta blommor som vinster, medan dansarna njöt av gott kaffe och Ingrid M:s goda havrerutor. Dansen fortsatte till kl 22:30 och medan gästerna gjorde sig klara för hemresorna packade Liljas sina grejor och Glada Gängets funktionärer med god hjälp av några medlemmar återställde lokal och kök.
   En riktigt lyckad dag och danskväll tyckte alla.


2012-05-11
    Härlig stämning på Jägersbo med Rent Drag
    Ca 135 dansglada träffades på fredagskvällen för att möta den för många välkända orkestern Rent Drag, med musiker bl a från anrika Lennart's. Trion har gästat oss på Jägersbo senast för ca 1 år sedan och gav då ett mycket gott intryck, som befästes med marginal denna gång. Full fart från början till slut, strålande fiolspel, dragspel, trummor och keyboard, med välljudande vokalinslag. 
    I pausen serverades goda mackor med Skagenröra från köket och blommorna som sponsrats av CH-blommor i Hörby lottades ut.
Strax hade kvällen gått och extravinst med fri entré till nästa dans (i sept) delades ut. Rent Drag  avrundade och tackade för denna gång, men dansarna krävde ytterligare en sista dans, som naturligtvis levererades.
   Repr för föreningarnas styrelser tackade för denna gång och hela vårsäsongen, med påminnelse om nästa dans i september.

2012-05-21
    Ungdomarna i Oskarshamn
    Med Sven som initiativtagare och bilförare drog i torsdags - på KrHF-dagens fm - Mette, Jessica, Camilla och Victoria åstad till Oskarshamnsdansen för första gången. Efter drygt fyra timmar, med stopp för näringspåfyllning (tack Zenitha), ankom sällskapet till Gunnarsö stugby, där en förbokad stuga väntade. Direkt en kort tur till närbelägen ICA för komplettering av förnödenheter. På kvällen åkte gruppen med flera hundra andra dansare till Folkets Park för att delta i det inledande Gammaldansdiskot. Arrangörerna tog mycket väl hand om oss "förstagångare" och bl a ordnades genast en danspartner - Rosita W - åt Sven till lördagens gatudans. Natten var lugn.
    Strax utanför vår stuga - Knölsvanen - låg stugbyns stora dansbana, och på fredagen tränade vi några av de danser som skulle vara med på kvällen i Folkets Park, där Rose-Maries skulle spela. Vi besökte också centrala Oskarshamn, där ett stort antal gammaldansföreningar visade upp väl inövade dansprogram på olika platser under dagen. Vädret var strålande men kylslaget. Det blev en glassfika på trevliga Café Mandarinen, som erbjöd 17 olika sorters skopglass och dessutom några pajer.
    Halv sju anlände vi så till Parken och sen var det bara gammaldans till kl 23. Vi bestämde med Rosita att vi skulle öva de danser som skulle vara med efter lördagens stora Stadsdans-arrangemang på lördagsförmiddagen. Vid 10-tiden körde vi igång träningen och efter knappt en timme drog vi till Stadsparken för att hämta nummerlapparna till Stadsdansen, ett inslag där man i föranmälda par dansade en sträcka valfri schottis, sedan en sträcka valfria polkadanser och till sist en sträcka med hambo. Efter målgång, där vi erhöll minnesnålar, var det bara en liten bit kvar, till Brädholmens stora öppna yta och alla bildade där en jättering, där vi sedan dansade de avslutande bytesdanserna. Rositas bror m familj dök upp och det blev gemensam fika på en bänk ute på den lilla Badholmen.
    Ånyo handlade vi på ICA innan det var dags att ta sig tillbaka till stugbyn. Tyvärr hade man ännu inte lyckats ordna med varmvatten i vår stuga, trots att vi anmälde problemet redan på torsdagen. Vi kunde inte diska upp nu heller och beslöt därför åka in till centrum för pizzaprovning istället.
    Lördagen avslutades med en ny 4-timmarsomgång gammaldans i Folkets Park, med Svante & co orkester. Vi började känna av de intensiva och upplevelsefyllda dagarna och tog sovmorgon på söndagen istället för att åka till parken på morgonen för att kolla då årets sk nyhetsdanser presenterades av kunniga och påhittiga danskonstruktörer.
    Sen frukost således och sen en fika i centrum på "Nilssons konditori" innan kylaren vändes söderut mot Skåneland. Några stopp på vägen blev det förstås, bl a på "Cafikan" vid sjön Innaren.
    En trevlig weekend var slut, men det kan nog bli fler gånger vi åker till Oskarshamnsdansen.

2012-05-25
    Sätoftaskolans avgångselever tränade dans
   Sommarlovet är snart här. Eleverna i avgångsklasserna kommer dessförrinnan att vara med i Balen. Som förberedelse har de flesta skolor haft extra mycket dans på schemat. Glada Gängets rutinerade instruktörer och dansare har i många år haft skolornas förtroende att hålla i några danslektioner på skoltid. De sista lektionerna är nu avklarade på Sätoftaskolan och niorna där har fått känna på Vals och Foxtrot under några lektioner, med Sven, Liz occh Mette från Glada Gänget. Som vanligt gick det bra, nästan bättre än väntat och nu återstår bara egen träning, träning och träning, för att lyckas på dansgolvet.
    Innan sista lektionen (idag vid lunchtid) tackades Glada Gängets medverkande av idrottslärare Sara Blomstrand, samt försedda med varsen godispåse.
Alltid lika roligt att få vara med på skolans lektioner.

2012-05-31
     Träffades för träning i scoutstugan
    Glada Gängets uppvisningsdansare hade stämt möte i Höörs Scoutgård för att träna de danser som skall vara med på uppvisningen på Berggrenska gården på Kulturkvartersdagen / Nationaldagen den 6 juni.
I år består gruppen av ett tjugotal dansare i blandad ålder. De danser som Ewa H valt är valda från föreningens kursprogram och vållade inga större problem för dansarna. I något fall behövde Ingrid och Sven gå igenom och visa.
    Några deltagare hade fikakorgar med och delade med sig till alla.

Uppvisningen är på Berggrenska Gården kl 13:50 - 14:20 den 6 juni, samling senast 13:30 vid scenen.
Efteråt finns fika som ordnas av Glada Gänget till deltagarna
Vill du ta del av dansprogrammet kan du klicka här.

2012-05-02
    Ingen regndans behövdes på N Torg i Höör
    En liten men tapper skara tyckte det var ett roligt inslag i lördagens Torgfest, med dans på trottoaren. Det blev bl a Hambo, Snoa, Oh Susanna, Cotton Eyed Joe, Snäckan, Schottis, Vals, några Foxtrot,  mm. Tanken var att Glada Gängets DJ skulle hålla på mellan 10 och 14, men vädrets makter vägrade samarbeta, och vid 12-tiden gav vi upp.
   Kvarvarande från Glada Gänget var då Camilla, Jessica, Ewa H och jag själv. Vi bestämde oss för fika och ockuperade ett bord på Brödboden. Ewa hade plånboken och bjöd.
Glada Gänget tackar dansande deltagare från föreningen och intresserad publik.


2012-06-07
    Lyckad uppvisning på Kulturkvartersdagen
    Gott om publik och hyggligt väder bidrog till att Glada Gängets halvtimme vid Berggrenska Gården blev bra. Det var ett tiotal par som visade upp ett av Ewa H nykomponerat program. riktigt trevligt med en "story" om en flicka och en pojke som träffas. Alla danser hade anknytning till berättelsen. Som vanligt känns dock tilldelad tid i snålaste laget och underlaget (taskigt skött gräsplan) är verkligen inte något som underlättar för dansarna. Efter uppvisningen avrundades med fika, Ewas bullar som vanligt lätta att ta många av och med fixartjejernas goda kaffe till.
Glada Gänget tackar dansande deltagare från föreningen och intresserad publik.

fler bilder på Facebook


2012-07-20
    Strålande väder på ungdomssektionens Jägersboträff
     Ca 25 deltagare möttes på utedansbanan på Jägersbo på lördagsmorgonen. GRF:s ungdomssektion var arrangör för den riktigt lyckade dagen, som inleddes med att sektionen lärde ut / visade tre danser, nämligen Fyramannaschottis i fyra turer,  Fiderussen och Turgumman. Ett avbrott med minigolf på den välskötta Jägersbobanan följde och sen blev det mer dans innan lunchen, som serverades på Jägersbos campingrestaurang. Det vankades rostbiff med  stuvade potatis och olika tillbehör och såser. Åter till dansbanan och dansprogrammet som alltmer kom att innehålla "på-begäran"-danser. I värsta värmen blev det bad på stranden och fika. Sektionsmedlemmarna hade själva bakat kanelsnäckor, sockerkaka och glutenfri rulltårta. En tipspromenad var sedan inlagd i programmet. Det blev ytterligare en stunds dans medan tipslapparna rättades. Prisutdelning följde och dagen avslutades med Oh Susanna, förstås!
Förbundsordf Bertil Lindberg tackade sektionens medlemmar för den lyckade dagen och hoppas att konceptet med en träff utan övernattning kommer igen.2012-08-25
   Anrika danspalatset Nyvång
    i Vollsjö vid Sjöbo, brann ner till grunden i en våldsam brand natten mellan söndag och måndag.
Anläggningen har varit känd för sitt synnerligen välskötta dansgolv. Dansare från hela Skåne och angränsande  län har regelbundet träffats på Nyvång för att dansa. Tusentals saknar redan dansstället.
Branden utreds inledningsvis som mordbrand.  Läs mer här


2012-09-12
   Glada Gängets grundkurser  igång
  I går inleddes höstens gammaldanskurser på Älvkullen i Höör med en kurs för rena nybörjare - Grunder 1 - och en "nygammal" kurs för de som gått åtminstone Grunder 1 o 2 - Lätt Fortsättning (Grunder 3). Båda passen leddes av Ewa o Sven och lagom mycket dansare hade anmält sej i bägge passen. 
Lätt Fortsättning blev mest uppfriskning av förra terminens danser, men en helt ny fick man känna på, nämligen Schottis me' Siwan, en rolig och okomplicerad bytesdans, som bäst dansas till melodin Tunna skivor med Siw Malmkvist.
I Grund 1 blev det förståss ganska mycket stegträning, men deltagarna kom en god bit på Foxtrot och en bra bit på Snoa. Amerikansk promenad blev klar.
Den lite svårare Fortsättningskursen med Ingrid som ledare startar på söndag kl 18:30 - 21:00.
Dansgolvet på Älvkullen renoveras och den önskvärda ytan för dansare har ännu inte polerats fram, men kommer snart.

2012-09-14
   Ingvar Fahst m Camilla o Ola spelade upp på Jägersbo
 på fredagskvällen och lockade upp kvällens besökare på dansgolvet från start. Ca 120 dansare var på plats, och som vanligt bland dessa ett märkbart antal yngre. Strax innan paus blev t ex leverop och sång för att hylla ett par fölsedagsbarnvuxna, nämligen Linnea som fyllde 18 år häromdagen och Camilla som firade sin myndighetsdag på Jägersbo. Båda är ssedan flera år trogna gäster på våra danser.
I pausen serverades en läcker macka i flera våningar, med tonfisksallad, majonnäs och på toppen räkor och tillbehör. Kvällens lotterier var sponsrade av Morrhoppan i Eslöv - butiken med allt vad ditt sällskapsdjur behöver - och vinsterna bestående av frukt och  godis fördelades i dragningen under pausen.
En rolig kväll går fort och plötsligt var det dags att lotta ut fribiljetterna till nästa dans. Tre personer kommer således billigt undan den 12 okt, när Kenrix är på scenen.
Ingvar och hans vänner fick välförtjänta applåder från alla och nöjda och glada skildes vi åt efter sista dansen, strax efter 00:30.
Under kvällen var det tyvärr någon som gjorde åverkan på en bil på parkeringsplatsen och även stal saker ur den, till förtret för ägarinnan. Händelsen har polisanmälts. Om du har gjort någon iakttagelse mellan 22 och 24, som kan ha samband med händelsen, kan du meddela undertecknad, som vidarebefordrar till den drabbade.

2012-09-17
    Glada Gängets Fortsättningskurs
startade som planerat på söndagen. Först  hade ungdomssektionen en stund då man tränade bl a  Ångloket, Idalina, Dear one och Cocosnöten. Gruppen diskuterade också om ev deltagande i kommande Bröllopsmässa på Åkersberg den 13 oktober. Flera goda idéer och förslag lyftes fram.
  Nybörjare kom till Älvkullen och fick känna på Amerikansk promenad och Den toppede höne.
  Dansarna i Fortsättningskursen droppade in vartefter och Ingrid M tog upp danser från i våras som repetetion. Drygt 15 par höll på fram till kl 21.

2012-09-19
   Styrelsemötet hos Ewa
   på tisdagen behandlade bl a förutsättningarna för dansträffar 2013. Våren är klar, men orkestrar och sponsorer återstår.
Dansdagarna blir 11 jan, 15 feb, 15 mars, 12 april och 17 maj. Alla dessa danser blir på Jägersbo.
   För höstens danser är lokalfrågan den svåra nöten och föreningarnas styrelser arbetar nu för att lösa frågan förhoppningsvis innan årsskiftet.
   Styrelsen beslutade också att lämna in en begäran hos Kultur-& Fritidsnämnden i Höör att från 2013 räknas bland Kulturföreningarna.

2012-09-21
    Nybörjarkurserna på Älvkullen
   på onsdagen fick ytterligare någon ny deltagare, Roligt att allt fler upptäcker dansen som aktivitet.
Snoa och schottis fick en rejäl genomgång under Ewas ledning och det underlättade för de nya att komma ikapp. Pga fullmäktiges möte i danslokalen nästa gång tvingas vi pausa i onsdagskurserna. Nästa gång blir därför den 3 oktober.

2012-09-24
   Damerna frestade på Älvkullen
   Söndagens Fortsättningskurs var verkligen Damernas Kväll!! Ingrid hade på ett fyndigt sätt lagt upp dansprogrammet så att allt hade anknytning till det täcka könet. Således dansade vi Jessiepolka, Smegrebban, Oh Susanna, Nicolinas snoa, Lili Marlene osv. Helt ny dans blev Linnea 2, men för flera kändes nog också Kajsas vals och Christinapolka som nya. Ca 30 dansare höll igång till kl 21 och alla var överens om att det var roligt med tema (Damernas). Ingrid erbjöd ytterligare temadanser, närmast kommer vi att resa runt inom och utanför Sverige (Ortnamn).

2012-09-25
   Nu är vårens dansprogram på Jägersbo klart
11 jan Liljas
15 feb Ingvar Fahst (3 man)
15 mars Rose-Marie - Damerna bjuder före paus
12 april C-laget
17 maj Rent Drag


2012-10-01
   Glada gänget ute och reser
   Som Ingrid antydde för en vecka sedan var kvällens dansprogram uppbyggt som en resa,. Vi startade på Logen i Höög (schottis) och tog oss via polka i Paris och Promenad i Amerika till Farsta där en hambo väntade. Sammanlagt besöktes ett 20 -tal platser under kvällen. Helt ny plats var Skäratorpet där en schottisvariant introducerades. Skäratorpet ligger en knapp mil söder om Eringsboda mot Ronneby. Några ö-turer (Tölö, Åland, Sunnanö t ex) och därefter en mellanlandning i hemtrakterna där det blev polka på Älvkullen. Bland de mer ovanliga danserna tog Ingrid upp Bostonvals,  Wienerkreuzerpolka och  Roslagspolska. Vi buggade i Eslöv, besökte Vadsbo för en svängom, bytte i Kalmar i polkatakt, hälsade på russen vid Fide på Gotland innan vi vände hem till Skåne i mazurkatakt. Till sist en avstickare till sydliga nejder i form av Tjeckisk polka (Sternpolka). Vi får se om  vi kommer vidare nästa söndag.

2012-10-04
   Grunder 1 o Lätt fortsättningskurs
  fortsätter att ha hög närvaro, praktiskt taget alla som skrivits in är med varje gång. I onsdagens Lätt fortsättning introducerade Ewa det sk Frykdalssteget, som ju användes i bl a mazurkor (t ex Skånsk Mazurka). I Grund 1 fortsatte vi med Foxtrot, finslipade Snoa, och Fotombytessteget drillades med bl a Haderianschottis. Lite mer var med naturligtvis, men minneslappen har försvunnit, så jag får återkomma med mer efterhand.

2012-10-08
   Söndagskursen hade tema "Schottis"
och det blev många, både parvis och med byten. Helt ny för våra dansare var Kul på torpet, som med "rätt" melodi kändes lagom rolig, för ett fortsatt liv på dansbanor och kurser. Andra schottisar som Ingrid tog upp var Schottis från Verum, Ratata, Vadsbosvängen, Ny-Pet-schottis m fl, totalt ett 20-tal.
Nästa gång blir det en ny temakväll, vi ser med spänning fram mot denna.

2012-10-11
   Onsdagen var välbesökt
och Ewa behåller greppet bland adnsarna i Lätt Fortsättningskurs. denna gång blev det Skånsk mazurka som ny och träning av bl a Hambosteget. Grundkursen fick kämpa med Polkasteg och lärde sej Svingen som ny dans.

2012-10-14
   Glada Gänget deltog i Bröllopsmässa
på Åkersberg under lördagen, tillsammans med ett 15-tal andra utställare. Det visades klänningar och smycken, frisyrer och blomster bl a. Glada Gängets uppgifter var att inspirera besökare att lära sig några danssteg innan bröllopet - eller för den delen - ev fest. Ett 10-tal dansare från Glada Gänget dansade till inspelad musik mer eller mindre mellan 11 och 17, och en hel del följde turerna från "ståplats". Förmodligen blir det en del förfrågningar lite senare, vi delade ut en del informationskort. Glada Gänget hade också skänkt vinster till tipsrundan, tyvärr vet jag inte vem som vunnit.

     Kenrix gjorde bra ifrån sig på Jägersbo
  i fredags. Dansgolvet var i gott skick med perfekt glid för mina läderskodda. Tyvärr fanns det för mycket som lockade våra trogna dansare, så vi blev "bara" ett hundratal, men vi som mött upp hade en rolig afton. Kvällens sponsor var Lastbilscentralen Eslöv-Hörby och lotterivinsterna var fina blommor, som fick vinnarna att skina upp. När dansen nästan var slut lottades entrébiljetter för nästa dans ut till de som skrivit sina namn på entrébiljettens baksida - två namn drogs den här gången.

2012-10-15
   Fortsättningskurs i 3-takt
  på söndagskvällen med Ingrid som ledare och Sten-Svante på scenen som vanligt. 3-takt innebar Mazurka och Hambo i alla möjliga och omöjliga varianter. Flera av danserna var helt nya även för de som hom hållit på länge, t ex Billesholmsmazurka, Klövsjöhambo och Modemazurka (som inte ens finns med bland de 1000-tals dansbeskrivningarna på Internet. Fan i Banko är en blandning av mazurka och polka och melodin går i både 3-takt och 4-takt. Tordmulen kändes bekant liksom Hambo från Turinge. Körepolska och Hjärtegubben var ett tag sen vi hade på kursprogrammet. Ingrid -som känner sina dansare väl - hade varvat all 3-takt med någon Foxtrot och Tango för att motverka alla "ettbenssteg" som finns i mazurkor och hambo.
Nästa söndag blir det åter ett tema, nämligen Bytesdanser.

2012-10-18
    Nybörjarkurserna går vidare
  
Som vanligt inleddes onsdagen med Lätt Fortsättningskurs. De tidigare påbörjade Frykdalssteget utvecklades till en fullständig Skånsk Mazurka (Sprättmazurka). Smygvalsen repeterades liksom hambo, tango, mm. Grundkursen del 2 följde och där blev det fortsatt polkaträning och snoa, och vi började så smått på vals.

2012-10-22
   Bytt är bytt
  
Fortsättningskursen på söndagen hade temat Bytesdanser. En trevlig kväll med en hel del välkänt, något bortglömt och något helt nytt (för de flesta). Vi dansade bl a Christina-polka, Gamle Svarten, Klövsjöhambo och Sunnanövalsen. Bland de nästan bortglömda fanns Blomman, Finsk schottis, Patty Cake polka och Oh Johnny. Helt ny var Vitklövermazurka som dansas till Kalle Nortons mazurka, samt ytterligare ett tiotal relativt vanliga och kända danser.
Sammanfattat en rolig kväll som fick mycket uppskattning.

2012-10-25
   Onsdagens kurser går bra
  
Ewa leder både Lätt Fortsättningskurs mellan 18:30 -19:45 och Grundkursen som varar en timme med start 20:00.
Igår fick den förstnämnda gruppen som vanligt repetera en del bl a Malmösvingen och Hambo från Farsta. Som ny dansades Schottis på logen i Hög.
Grundkursen fick en hel del valsträning, utöver uppfriskning av tidigare kunskaper, t ex Pariserpolka och Snoa. Jessiepolka var kvällens helt nya dans.

2012-10-29
   Glada Gänget deltog i GRF:s kassörsutbildning
  
i Lomma på söndagen. Det var Lis K och Sven J - båda i Glada Gängets styrelse - som hade anmälts till denna endagarskurs. Sakkunnig på kursen var Gunni Nilsson från Malmö. Deltagarna hann med att få kunskaper om lagar och avtal som är aktuella för ideella föreningar, detaljer om STIM och SAMI  blev väl genomgångna, en hel del om redovisning och bokföringsdetaljer blev också belysta. Förbundsordf Bertil Lindberg tackade Gunni (med en blomma) och deltagarna innan vi nöjda åkte till Blå Caféet för lunch.

   Söndagens tema med vals och polka
  
blev precis så omväxlande och roligt som väntat. Ingrid hade petat in Trevligt att råkas, som tidigare inte dansats i söndagsgruppen. Bland mer sällan dansade kom Billy Bayou, Smégrebban, Mignonvals (Spin-spin), St Bernhards vals och Christinapolka, kanske även Edelweiss skall räknas bland dessa. Naturligtvis allt uppblandat med mer kända danser som t ex Fiderussen, Cocosnöten, Nickolinas snoa och andra, allt som allt drygt 20 danser. Ett bra program med lagom mycket inslag av bytesdans. Till vår glädje har gruppen utökats med fler manliga deltagare, vi hoppas att det är en trend.


2012-11-05
    Vals o polka -temat fortsatte på söndagskursen
  
Bland de mer ovanliga danserna fanns Mexikansk vals, Bjällerklang, Cotton Eyed Joe, Tre ting och Bälgajuck i busken, varav flera fick visas av Ingrid och hennes hjälpdansare. Alla var överens om att Anna-mosters vals är en mycket trevlig dans som förtjänar mycket mer uppmärksamhet på dansbanor och kurser. Kärt återseende av Blomman, Sväv (m snoa), Norsk pariserpolka och Tölösteppen. Sammanlagt han vi igenom ett 20-tal danser, med avbrott för fika förståss.
Ewa påminde om kursavslutningen och dansen på fredag i Jägersbo.

2012-11-08
    Två träffar kvar i onsdagsgrupperna
  
innan den med alla grupper gemensamma avslutningen med mat och dans söndagen den 25  nov.  Glöm inte att anmäla att du och dina vänner skall vara med, kontakta Bo P.
Kurspassen med Ewa som ledare, rullar vidare. I går var det vals både i bland nybörjare i Grunder 1 och de som kommit lite längre i Lätt Fortsättning (Grunder 3). De senare fick kämpa med Får jag lov? och de förra med Spinn-spinn, eller Vals Mignon, som den egentligen heter.  Några av våra flitigaste deltagare saknades, de visade sig att förkylning härjade, och redan till fredagens dans på Jägersbo kan vi hoppas på ett återseende.

2012-11-10
   Årets sista dansträff på Jägersbo
 
lockade ca 130 dansare, med många ungdomar. Tre man starka C-laget, denna gång med Sture P på gitarr och en och annan sång, fixade enkelt dansglädjen från början, och hela kvällen igenom. Lotterierna var som vanligt sponsrade av ett lokalt företag, denna gång ICA Supermarket i Höör. I tillägg till de skänkta varuvinsterna hade Sussi A från Eslöv delat med sig av sina fina handmålade porslinsfigurer till ett separat lotteri. Endast ett fåtal lotter var kvar osålda  när det var dragning i danspausen. Innan sista dansen var det dragning på entrébiljetterna, där fribiljetter till januaridansen stod på spel. Två glada herrar hade tur att få vars en biljett.
Ett par glasögon tappades bort under kvällen, om någon har upplysningar om detta så går det bra att eposta oss i Glada Gänget.
Till sist meddelade Ewa H att på januaridansen blir det förstärkt pausfika, nämligen Pytt i panna m tillbehör, som ingår i entréavgiften (som är oförändrad resten av tiden på Jägersbo, dvs tom maj månad).
Det blev en del kramar och kindpussar i foajén, många ville ju önska varann God Jul och Gott Nytt år, det dröjer nu ända till den 11 januari innan våra dansglada vänner träffas nästa gång på Jägersbo.

2012-11-12
   "På begäran" var söndagskursens kännetecken
 
Förra söndagen lade Ingrid ut lappar för dansönskningar, och en del av dessa var med i gårkväll. De flesta hade förekommit under den gångna terminen, med t ex Schottis i turer och Snurrebocken som undantag. Helt ny i gruppen var dansen Dear One, koreograferad av flitiga Karin och Sven Andersson. Lämplig musik är just "Dear one" med Lasse Stefanz.
Fortfarande kan man anmäla sig till vår terminsavslutning, med mat, dans, lotteri mm. Kontakta Bo P eller skicka ett mail oss.

2012-11-15
    Grundkurserna lockar ytterligare deltagare
 
Gårdagens kurser på Älvkullen i Höör var terminens näst sista.  Ewa bjöd på ett lagom avpassat program tillsammans med Sten-Svantes, som fräschats upp med ett par nya lödningar. I Lätt fortsättning togs bl a bayostegen i Vargtassen upp, resten följer nästa gång. De som går på Grundkursen fick känna på mer vals och som ny Isabella.
Fortfarande kan man anmäla sig till vår terminsavslutning, med mat, dans, lotteri mm. Kontakta Bo P eller skicka ett mail oss.

2012-11-19
   Sista gången i söndagskursen för i år
 
hade Ingrid i huvudsak lagt upp som repetitioner av höstens danser. Flera av danserna fick visas och det var ju inte så märkligt med tanke på hur många som vi faktiskt hunnit med. Bland helt nya har "En dans på Skäratorpet" varit poulärast, med "Billesholmamazurka", "Klövsjöhambo", "Linnea 2", "Vitklövermazurka" och "Trevligt att råkas" på delad andra plats. "Kul på torpet" och "Kajsas vals" har hamnat längre bak. "Dear one" kom upp så sent  i programmet att det är svårt att ranka, men den kommer säkert att bli en återkommande dans.
"Fan i banko" och "Modemazurka" hamnade måhända oförtjänt bland de sista, men så blir det ju  alltid, något är främst annat är bakerst.
Ingrid har som vanligt gjort en uppskattad, trevlig och omväxlande termin och modellen med tema får vi säkert se mera av. Fortsättningskursen återupptas söndag den 20 januari kl 18:30 på Älvkullen, med Ingrid som ledare och inspelad musik.

2012-11-22
   Grundkurs och Lätt fortsättningskurs  avslutades
  för höstterminen i går kväll. Ewa har haft ett lagom anpassat program och totalt har det blivit 9 ggr under hösten. I LättFortsättning bjöds på repetitioner av säsongens danser, men Vargtass fick plats som helt ny. Det brukar ju ställa till det med Bayosteget, men efter bara en kort stund gick det riktigt bra. Den efterföljande Grundkursen, fick också en genomgång av tidigare danser, men också en helt ny, nämligen Jessica-polkan. Innan vi skildes fick Ewa välförtjänta applåder och tack, nu återstår bara Avslutningen på söndag.
Båda kurserna fortsätter 2013 med start onsdag den 16 januari på Älvkullen, samma tider som innan, dvs 18:30 för LättFortsättning och 20:00 för Grundkursen. Ewa är förståss ledare.


2012-12-01
   Kursavslutning på Älvkullen
 
- gemensam för alla grupper - var det i söndags. Nära 50 hade föranmält till träffen. Vi inledde med hemlagad mat bestående av kycklingfilé på en bädd av saffransris, riktigt smarrigt var det samstämmiga omdömet. Några av våra entusiastiska ungdomar sålde lotter med deltagarnas skänkta vinster i potten. Men det var ju danser på programmet och Ewa kickade igång oss direkt efter att borden dukats av. Vi dansade moderna, bytesdanser och gammaltjo om vartannat och gammaldanserna var naturligtvis plockade ur terminens kursprogram i de olika grupperna. Efter en stund var dags för fika och Glada Gängets fixargrupp hade oväntat fixat morotskaka med täcke av kräm. I pausen var det också lotteridragning och de ca 35 vinsterna i julklappspaket fördelades. Ingrid M fick en fin bukett  som tack för terminens instruktörsarbete. Styrelsens ledamöter mottog också vars en välförtjänt blomma.
Dansen fortsatte sedan till ca 21:45 då vi tackade varann och önskade God Jul.
Vi ses allihop nästa år för nya steg och fattningar på Älvkullens dansgolv.För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 25 december 2012
ll Startsidan