Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2010  
Klicka för snabb flytt till vald månad
Januari  Februari  Mars  April  Maj  Juni   Juli 
Augusti  September  Oktober  November  December
2010-01-09
   Liljas orkester (Rasmus och Jessica förstärkt för kvällen med Roffe) höll igång oss rejält på Jägersbo i gårkväll. Svinkallt ute kanske gjorde att en del av vår kära publik inte dök upp. Ett hundratal betalande bara. Men vi hade roligt som var där. Vår danspublik har ju oftast stort inslag av yngre dansare och så var det även denna gång. Det ger framtidshopp för Gammaldansen. Kvällens sponsor var FärsoFrosta Sparbank och fina vinster stod på spel.
  Jägersbo har fått en ansiktslyftning i entréerna och det känns fräscht och inbjudande att komma in om dörrarna. Kvällens macka var en fullträff och kanelkakan bredvid var läcker.

2010-01-09
   Revisionen av Glada Gängets räkenskaper för 2009 är nu avklarad. Sven o Gert har med sedvanlig noggrannhet gått igenom verifikat och bokföring. Ett par små påpekanden blev resultatet granskningen. Vi ses på årsmötet den 17/1.

2010-01-18
   Gårdagens årsmöte förlöpte som väntat utan komplikationer. Ett 25-tal medlemmar deltog. Börje Persson valdes att leda förhandlingarna. Avsägelser (Ellinor, Emma o Linda) ledde till att inga ersättare(suppleanter) i styrelsen kunde väljas. Nya i styrelsen blev Oskar Caster och Bo Persson. Även i ungdomssektionen fanns avsägelser, övriga - dvs Sven o Linda - omvaldes. Mette kommer utan att vara invald i sektionen att medverka vid ungdomskurser, läger mm. På övriga poster var det idel omval. Ny sammankallande i valberedningen blev Jörgen. Kassören Sven berättade om och belyste verksamheten, bokslut, budget mm. Emma som lämnar styrelsen avtackades med blomma och värmande ord av Ewa. Även Börje fick en blomma som tack för insatsen under mötet. Omedelbart efter årsmötet konstituerade sig den delvis ombildade styrelsen och Håkan utsågs till v sekr och Bo till v kassör.
   Sedan blev det fika och en stunds dans, där vi bl a prövade svingedans, som Sven o Ewa stiftade bekantskap med på lördagens dans på Fogdaröd.
Den som vill ta del av verksamhetsberättelse, bokslutshandlingar etc kontaktar Sven via mail.

2010-01-24
   Kurserna igång igen!! Roligt som bara den. Två nya ambitiösa ungdomar har anslutit sej. Mette var med som ledare för första gången, gick helt bra. Eftermiddagens danser i ungdomskursen var i flera fall helt nya för deltagarna, t ex Lili Marlene och Party,  medan Idalina och Carl Philips Vals blev igenkända efter en stund. I vuxenkursen saknades Manfred. StenSvante är inte lika bra men får duga tills vidare. Ingrid fräschade upp höstdanserna i både grund och påbyggnadsgrupp för vuxna. Nya danser kommer först nästa gång.
   Färre deltagare än väntat i kurserna, några kommer säkert att dyka upp efter vinterresorna, men det finns plats för några till, och det blir ju roligare om vi är fler, eller hur?

2010-01-30
   Dans i skolan är en fröjd att få medverka i. Igår var det Sätoftaskolans nior som fick smaka på lite "håll-om-varandra-dans", Först Vals och sedan en gnutta Foxtrot, som fortsätter nästa pass om två veckor. Ungdomarna var intresserade, läraktiga, envisa och alltmer entusiastiska. Ordinarie gympalärare -Sara B- brinner för dansiskolan och har nu under många år sett till att eleverna får bekanta sig med sällskapsdansen. Förutom Glada Gänget medverkar Habanera med sin specialitet, som ju är bugg. Ifrån Glada Gänget medverkade denna gång Bo o Inger P, Anna Chr, Jessica o Victoria G, och som vanligt leddes instruktionerna av mej själv.

2010-02-02
   Högt tryck bland ungdomarna på söndagens kurs. Eftersom vi endast haft en träff tidigare i år, så blev det rätt mycket omtagning, men vi gick också igenom Magdalena (helt ny) och Tölösteppen, som vi inte dansat på ett tag. Sportlovet brukar vi ju göra något extra, och iår skall vi försöka få ihop ungdomar till en dansträff sön 28/2. Inbjudningar har gått ut med mail till några föreningar med aktiva ungdomar. Vi får se om någon nappar.
  Ingrid tog upp Jessickapolka, Schottis i turer och  Frykdalssteg som nytt i Grundkursen. I påbyggnads fick deltagarna känna på Fide-russen (med betoning på "Fi") som ny, och välbehövlig putsning på Tordmulen, Norsk Parieserpolka och några till.

2010-02-07
   Viss besvikelse kunde anas när det stod klart att ingen ännu tackat ja till vår ungdomsdansinbjudan, men det är ju 3 veckor till händelsen. Kursen var som vanligt välfylld med deltagare, Isabell bjöd på negerbullar. Ny dans var Tantoli och Magdalena, Tölösteppen, Fyrtur fr Hjörring mfl repeterades grundligt. Kommande veckoslut deltar Mariola i sin första buggtävling, vi håller tummarna för henne!!
  Ingrid tog fram  Kalle P:s vals som ny i grundkursen, medan Magdalena var nyheten i påbyggnads. Ewa påminde om dansen på Jägersbo på fredag då Mattis spelar upp.

2010-02-12
   Andra etappen av Dans-i-skolan är klar i Sätofta. Idag låg tyngdpunkten på foxtrot med vändning (1/4-varv), men en kort uppfriskning av valsen hanns med. Ytterligare en etapp som omfattar repetitioner och finslipning planeras till den 28 maj.
Idag medverkade Bo o Inger P, Ingrid M, Anna Chr, Jessica o Victoria G, headsetet bar jag själv.

2010-02-13
   Mattis var i bra stöt i går på Jägersbo, blev mycket dans och stor trivsel förstås. En stark eloge till personalen på Jägersbo, som gjort i ordning ett nära perfekt dansgolv, hoppas att detta blir standard på våra danskvällar. Månadens sponsor är CH-blommor och de fina blomvinsterna hade förstås strykande åtgång. Köket hade gjort jättegoda mackor, som satt fint i pausen, tillsammans med kaffe. Enda besvikelsen igår var faktiskt de dansare som inte var där!! De två föreningarna i Höör o Hörby ordnar och donar för att det skall vara roligt att komma iväg till Jägersbo på gammaldans en kväll i månaden. Tacken för jobbet är ju besökarna, och uteblir de undrar man vad som kunde bli bättre förstås. I går kväll blev det knappt hundra och det är för få för att ekonomin skall klaras i längden. Vi får hoppas att det är tillfälligheter som spelar in och att vi blir fler framöver. Ett stort glädjeämne är förstås att vi har så pass många unga glada dansare varje gång.

2010-02-14
   Fortsatt högt tempo på ungdomskursen, denna gång med Sven o Mette som ledare. Nya danser blev Anders vals, Fide-russen och Ratata, medan Tantoli och Magdalena repeterades. Snoa-teknik hann vi också med. Selina och Jessica presenterade en dela av programmet de tänkt för ungdomsdansträffen sista söndagen i sportlovet. De har lagt ner ett gott arbete och nu väntar vi bara på anmälningarna.
  Ingrid hade förstås också några nya danser och i grundkursen drillades Edelweiss bl a. Påbyggnads fick smaka på Ratata och Snäckan, med repetition av Magdalena och Fide-russen från förra veckan. För musiken svarade som vanligt numera Sten-Svantes, under ledning av Bo P.

2010-02-21
   Flera av våra dansande ungdomar hade svårt att komma till dagens kurspass. Vi som kunde vara med, fick känna på bl a Vadsbosvängen, Zick-zack-schottis och som repetition NyPet schottis.Vi samlade ihop de anmälningar som kommit in hittills till ungdomsdansen på söndag den 28/2. Mette fick i uppdrag att göra slutlig sammanställning. Mette kommer att baka kanelbullar och frallor, Sven ordnar en mjuk kaka och läsken. Selina fastställer dansprogrammet. På söndag träffas  Anna, Jessica o Sven kl 1415 för att ställa iordning lokalen. De som kan och vill vara med i förberedelserna är också välkomna då. Gästerna kommer ca kl 15.
   Vuxenkursen blir utan referat denna gång eftersom undertecknad oväntat fick lämna Älvkullen av familjeskäl (som dock senare under kvällen visade sig mindre alarmerande än vad som syntes vid 1/2 7-tiden. Återkommer i nästa anteckning.

2010-03-01
    Sista söndagen i sportlovsveckan har vi haft öppet hus under åtskilliga år. I år satsade vi på en dansfest för unga gammaldansare, och det var riktigt lyckat. Naturligtvis kunde det kommit fler, naturligtvis kunde vi hållit på längre osv, men festen gav absolut mersmak. Mette och pojkvännnen Mattias A, hade ordnat frallor, kanelbullar, läsk och saft, Selina och Jessica hade knåpat ihop ett dansprogram och jag hade bakat sockerkaka. Ca en timme före träffades vi några som hjälptes åt att förbereda med ljus på borden, ljudtester och annat. I god tid dök så våra dansare - både från Glada Gänget och andra - upp och dansen kunde börja. Alla dansade med varann och några danser som inte alla var säkra på lärdes ut. Danserna var ungefär som en modern och två gamla. Pausen med fika gick fort och rätt vad det var var det dags att kramas och säga hej då till nästa gång, som vi hoppas lockar ännu fler. I all hast fick vi en gruppbild på några deltagare precis innan vi skildes (klicka).
   Kvällen med kurs för vuxna leddes som vanligt av Ingrid M. I grundkursen var det Am träskopolka och E18 som var nya danser, repetioner av bl a Schottis turer och Skanörs blandning var nyttiga. Efter pausen, dvs i påbyggnadskursen, hade Ingrid laddat med Bälgajuck i busken som ny. Hambo fr Turinge och Tordmulen repeterades, liksom bl a Magdalena och Fiderussen. Sten Svante fick vila. Istället var det levande musik på prov och det gav mersmak. Vi skall försöka ha levande musik kurstiden ut, dvs tom 28 mars. Kanske kan det locka tillbaka någon dansare som inte gillat Sten-Svante?? Vi får se!!

2010-03-08
   En chansning med flera nya och inte helt lätta danser bland ungdomarna sprack. Efter repetitoner av Schottisbugg från Eslöv och Idalina, fastnade vi på Dans i brädgården. Efter många omstarter och mycket trixande med "sväv"-stegen, fick vi ge oss för denna gång. Efter fikan han vi med 6-7 danser,bl a Schottis från Binga, Billy Bayou, Tantoli och d'Hammerschmidtsgesällen. Pjäxen kommer en annan gång. Anmälningar till lägret kom från några, resterande bör komma senast söndag. Många verkar intresserade av att följa med till Vallåkra den 9 april, anmälningar senast den 21 mars.
   Sen ankomst blir mer och mer vanligt på grundkursen för vuxna, man går ju då miste om en del kurstid, men också ganska tråkigt för de som kommer i tid, och för Ingrid som planerat. Genomgång av alla grunddanserna med varianter blev det. Vi gick igenom Vargtassen som ny. Påbyggnadsgruppen fick känna på bl a Dansk Schottisch och Kerstins Hambo som nytt, med välbehövlig repetition av Bälgajuck i busken. Alla är överens om att levande musik är att föredra före Sten-Svante, så vi hoppas att Eva kan komma resten av terminen.
   Det har blivit några 10-tal preliminäranmälningar till Vallåkra-festen, de flesta med mat, vi får se var det landar så småningom. Eva påminde om Nordhs på Jägersbo innan vi skildes.

2010-03-13
   Har precis kommit hem från Jägersbo. Som förväntat har det varit en jätterolig kväll. Drygt 135 dansare fanns på plats en kort stund efter att Nordhs orkester äntrat scenen. Dansant musik och dansanta besökare, det kan ju bara bli bra! Jägersbo hade preparerat golvet för bästa glid, nästan för bra tyckte flera, men de hala fläckarna blev snart tillslitna av alla sulor som var igång mest hela tiden. Två lottringar såldes slut och nio vinster med påskanknytning från kvällens sponsor Garden Party i Snogeröd fördelades efter dragningen. Goda mackor serverades som vanligt i pausen och många berömmande ord hördes mellan tuggorna.  Det  fortsätter att vara många unga dansare på Jägersbo, och alla är glada för detta. Bra också att de som gästade oss för första gången hade en rolig kväll och troligtvis snart kommer igen. En aning smolk i glädjebägaren dock: det börjar bli förskräckligt dyrt att annonsera i papperstidningarna, dags att undersöka alternativen?

2010-03-14
   Ännu en härlig danskurseftermiddag  och kväll är förbi. I ungdomsdelen tog vi upp Dans i brädgården igen och kom äntligen igenom alla turerna. Som ny också Pjäxen som gick bra och blev snabbt omtyckt, liksom Får jag lov? som friskades upp efter flera års frånvaro. Anmälningarna till lägret har börja sina, så nu vidarebefordrar jag vad vi fått in till Zofie. Som ledare är Mette och Kim utsedda. Ytterligare några dagar kvar, innan vi vill ha anmälningarna till kursdansavslutningen i Vallåkra (helst senast söndag den 21/3).
    I vuxenkursen tog Ingrid upp Hambo från Farsta som ny i grundkursen, medan Påbyggnads fick känna på Schottis från Binga. Ewa uppmanade alla att se till att anmäla till Vallåkra senast nästa gång.

2010-03-23
   Kurssöndagen erbjöds ungdomsdansarna ett nostalgitema, med flera numera sällan dansade varianter, t ex  Tre Ting, Varsovienne, Kleine-Schottis, Mignon-vals, Mexikansk Vals och ringleken Den toppede hönan. Salta hunden togs också fram. Anmälningar till Vallåkraträffen togs upp och det blir bortåt tio ungdomar från Glada Gängets kurs som kommer till Grönadals Bygdegård den 9 april.
  Ingrid hade valt NyPet-schottis som ny i Grunddans-gruppen och i Påbyggnads var Lucky och Nickolinas snoa nya för dansarna. Även i dessa grupper  gjordes anmälningar till Vallåkra, och totalt har vi nu 28 st deltagare varav hälften valt inkl mat.. Minnesskiva från kursen med en mängd danser är klar och Bo P har hand om beställningarna.

2010-03-30
   Sista kurssöndagen för ungdomsdansarna var omtagning av veckan före plus Vadsbosvängen, och som helt ny Svensk Maskerade, även denna en av de "gamla" danserna, som delvis fallit i glömska. Alla skjutsproblem till Vallåkra löstes och nu återstår endast vår egen förenklade avslutning långfredagskvällen.
   Sista kursdagen för våren även i vuxenkurserna. En del återblickar förstås, men som ny även Schottis på logen i Hög (häpp-häpp) i grundkursen. Eva B, som spelat de sista gångerna, fick kram och blomma, eftersom hon inte kunde delta på långfredagen. Ytterligare anmälning till Vallåkra har kommit och vi är nu 29 st sammanlagt (samt ev 2 par som ännu inte bestämt sej). Samordning av transporterna dit har gått i lås, en del skall åka tidigt och äta, andra kommer till dansen börjar kl 20. Men nu närmast är det vår egen avrundning på Älvkullen långfredagskvällen kl 18.

2010-04-03
   Igår långfredag, avrundade Glada Gänget danskurserna med en träff på Älvkullen. Programmet var förstås dans, och Ewa hade gjort en danslista till Sten-Svante, som svarade för musiken hela kvällen. Förutom dansare i alla åldrar hade några föräldrar blivit lockade. Utöver dans var det förstås blommor med kram till Ingrid, som på vanligt sätt skött de två terminernas utlärning. Diplom till flitiga ungdomar (alla klarade kvalgränsen) och lotterier med skänkta vinster. Mitt i Sten-Svantes välförtjänta paus öppnades de medhavda fikakorgarna. Dragning blev det också och allt var fröjd och gamman. Ungdomsdansarna - m stöd av ett par inlånade kavaljerer - visade upp Schottis på logen, Cocosnöten (på gammalt vis) och Sockerpillret. Snart var det så dags för mera dans och minsann syntes även någon förälder i "vimlet" på golvet. Plötsligt var kl 2130 och Ewa tackade alla som kommit och gjort just denna kväll till något bra. MEN, sen överaskades alla av att Ingrid och Ewa erbjöd alla att lära den splitternya - av Ingrid hopsnickrade - Älvkullapolkan. Och jag tror att alla nappade på det betet. Det blev visning, förklaring, stegträning och sen dansades de med täta omtagningar och byten i bästa kursstil.Rolig, lättlärd, spännande var några av omdömena. Så småningom kanske dansen dyker upp på Toms berömda sidor med gammaldansbeskrivningar. Just igår var det alltså världspremiär och vi som var där fick va med!!!
   Tack alla Glada, Goa Dansare för ett par fina terminer på Älvkullen. Många kommer tillbaks till hösten, nya ansluter och det blir på nytt ett par fina terminer med Ingrid i spetsen.

2010-04-10
   För första gången arrangerade en 4a Skåne en gemensam kursavrundning. ca 140 dansare från föreningarnas kurser hade nappat. De flesta valde "med mat" och var på plats redan en stund innan kl 19. Vi andra fyllde på strax före kl 20 då Kal-Kagges 4-mannaorkester drog igång danserna. Lokalen i  Grönadals bygdegård var så proppfull att ett 30-tal besökare fick sina bord i foajén. Minst dubbla ringar till nästan alla spel och stämningen gick snabbt i topp. Systemet med 1m + 2g i sjok, fungerade inte per automatik i början, men efter  förklaring av repr för arrangörerna, gick det bättre. Dansprogrammet hade danser från alla föreningarnas kursplaner och var omväxlande och bra komponerat. Några tyckte med viss rätt att orkestern ibland spelade i för lågt tempo. Några lottringar såldes slut redan innan vi "icke-ätare" kommit, och i pausen var det dragningar, korgar och chokladaskar var bland vinsterna. Fika ingick i pausen och förutom den obligatoriska kaffetåren bjöds på mjuka kakor. Ganska många unga dansare - flertalet från Glada Gänget tror jag - var med på dansgolvet. Tyvärr har många föreningar satsat för lite på unga kursdeltagare ( de har ju ofta inga förkunskaper och de behövs nybörjarkurser för att locka).
   Kvällen var snart till ända och när Kal-Kagges spelat "sistan" (Beerpolka) så blev det riktigt trångt i foajén, när alla skulle köpa röda pölsor, kramas och bestämma om att träffas på nästa dans nånstans. Arrangörerna och dansarna var nöjda med kvällen och gemensam kursavslutning kommer att prövas igen.

2010-04-17
    Vilken kväll, så roligt vi hade igår på Jägersbo!!! Nästan som förr kändes det som, när vi öppnade entrén och det stod 30-40 st i kö redan!! Rose-Maries orkester höll sedan i stort sett alla ca 200 besökarna kvar på dansbanan hela kvällen, och på övertid - förståss - kramades den sista orken ur dansarna, när klassikern Sockerpillret spelades.  Unga dansare är vi ju sedan länge vana vid och igårkväll var det inget undantag.  Sandahls modehus i Hörby hade skänkt vinster - presentkort och strumpor - till våra lotterier som  såldes slut i ett nafs. Dragning i pausen och de fina vinsterna kunde delas ut till glada vinnare. Mattias med personal överaskade vid fikan med en dubbelmacka, som fick mycket beröm. Lite trögt gick det kanske då allt skulle langas över disken på ett par minuter, men efter snabbt insatt hjälp av föreningens funktionärer, flöt det på bra.
    I entrén fanns det denna gång en enkel enkät om på vilket sätt besökarna fått reda på att det skulle bli dans på Jägersbo just denna gång. Det visade sig att de flesta håller koll på programmen som delas ut, men att ganska många besöker FaceBook eller web-platser på Internet. Några blir också påminda av goda vänner, men annonserna i tidningarna, har bara varit viktiga för ett fåtal. Det blir nog liknnade enkäter ytterligare några ggr framöver.
    Innan alla skildes för denna gång, påmindes om den extrainsatta dansen KrHF-dagen (13/5), då fd Ronimas, bjuder upp till dans med nostalgiska förtecken. Kassan öppnar redan kl 18 och sen dansar vi mellan 19 och 23, med 1/2 timmes paus, då vi får PyttiPanna istf den normala mackan. Entrépris 120:- och hela överskottet (inkl orkestergaget) går till Cancerfonden. Ingen kommer att behöva lösa medlemskort för bara denna kväll, och vi hoppas att - förutom vår ordinarie publik - många "Ronimas-fans" dyker upp. Naturligvis kommer dansprogrammet att ha en del inslag från förr. Som vanligt dansar vi 1 g+2 m i enkelspel. Dansare som så önskar är välkomna till Glada Gängets Uppfriskningskurs den 9 maj på Älvkullen i Höör, då vi minns och tränar från kl 18.
    Nästa ordinarie dans på Jägersbo (sista innan sommaruppehållet) är den 21 maj med Janzons eminenta orkester på scenen.

2001-04-25
   Nyss tillbaka från instruktörsträffen i Sjöbo. Damerna på bygdegården serverade frukostfika när vi kom, kalops till lunchen och godaste bullarna till emfikan. Sven M, Elisabeth, Jörgen, Eva L och Majvi (förbundets danssektion) visade och rättade deltagarnas misstag, allt för att vi skall bli bättre i vår uppgift som instruktörer i Gammaldansarnas RiksFörbund GRF. Idag dansade vi bl a Ratata, Svängom på lingonstigen, Nickolinas snoa, Kerstins hambo, Kejsarens tango, Skanörs blandning, NyPet schottis, Snurrebocken, Sunnanövals, Klövsjöhambo, Fyrtur från Hjörring, DG:s jubileumsdans och Kervalls polka. Jag glömde räkna antal deltagare men det var så många som största salen i bygdegården kunde klara, kanske var vi drygt 30 förutom danssektionen. Från Glada Gänget var vi Ingrid, Ewa, Sven, Martin, Marie och Marina. Hela dagen var väl förberedd och på slutet blev det tid för repetitioner och samtal. Bl a kom ett förslag upp om att GRF borde göra nya instruktionsvideor för internet - nuvarande börja kännas lite ofräscha - och samtliga var överens om att detta var angeläget. Frågan kommer därför att dryftas i förbundsstyrelsen inom kort. En annan fråga var att så många nykoreograferade danser kräver speciell musik, ibland tom inspelning med särskild orkester, för att kunna dansas. Våra musiker har det inte lätt att hinna lära alla nya låtar. Viss återhållsamhet med nya danser som kräver specialmusik bör därför alla vinnlägga sig om. Nästa instruktörsträff blir under sensommaren i anslutning till månadsskiftet aug-sept, någonstans i NV- Skåne.

2010-05-08
   Dagens förbundsmöte inom GRF förlöpte utan större överaskningar. Drygt trettio delegater plus förbundsfunktionärer samlades vi 1/2-3tiden i Klagshamns dansrotunda. Från Glada Gänget var det Ewa H och Sven J som representerade. När mötet klubbades av runt kl 6 hade vi lyssnat till verksamhetsberättelser och rapporter, diskuterat detaljer och beviljat ansvarsfrihet. Medlemsavgift oförändrad i såväl förbund som förening, dvs fortsatt 90:-/år. Budgeten - tyvärr kraftigt underbalanserad - klubbades efter en mindre justering. Förbundsstyrelsen omvaldes med undantag av Astrid som efterträder Kerstin som avsagt sig som kassör, och  Lennart som efterträdde Birgitta. Emma nyvaldes som suppleant efter Zofie (enligt praxis att sektionsordf väljs som ers i styrelsen).  Dansinstruktörssektionen omvaldes  medan det i ungdomssektionen blev en rockad mellan Zofie och Emma, som utsågs till sektionsordf.  Revisorer med ersättare omvaldes. Valberedningens ordf Per lämnade sitt uppdrag och som sammankallande utsågs Eva. Tyvärr blev det ett par vakanta platser, en som ersättare i styrelsen och två i valberedningen.
Ett beslut om att dansinstruktörssektionen skall förnya förbundets dansvideos togs, dock utan att precisera när det skall vara klart (beror av ekonomin i förbundet). 
Under övrigt informerades om några näraliggande dansträffar, bl a den 13/5 på Jägersbo (Ronimas nostalgidans), sommardanserna på Ribersborg tisdagar startar 29/6, i Ystad blir det bryggdans torsdagar med start 8/7. I Kristianstad blir det ungdomsdans (CD-musik) kl 1430-1530 på torget i samband med Kristianstadsdagarna, dansen fortsätter direkt (nu för alla) fram till kl 1930 (Svantes orkester). På Sommarlust (Kristianstad) blir det dans till Rent Drag den 30 oktober. Ytterligare sommardanser bl a  på Blå caféet (Lomma) och på Trollsjön, Eslöv. Mer info på GRF:s hemsida.
Efter mötet blev det en enkel måltid och sedan ordinarie dans i rotundan, Glada Gängets delegater avstod från dessa delar till förmån för nära o kära hemma i Höör.

2010-05-10
   Söndagskvällen handlade endast om den kommande nostalgidansen med Ronimas på Jägersbo. Ca 35 dansare tränade danser från 80-talet på Älvkullen i Höör till Sten-Svantes ljuva toner och med instruktörerna Ewa H och Sven J.  Vi fick se och dansa och lära bl a Bjällerklang, Smégrebban, Tre Ting, Svensk Maskerade, Wienkreutzerpolka, Mignonvals (Spinspin), Norsk pariserpolka, Snurrebocken,  St Bernhards vals, Mexikansk vals, Kleinerschottis, Oh Johnny och Roslagspolska. Det gick rasande bra och alla kände sig väl förberedda för torsdagens dans. Bland dansarna fanns några från Arkelstorp, några från Vinslöv, Hörby och tom Ängelholm och Lund. Alla hade bekanta som skulle komma till Jägersbo. På torsdag gäller det nog att komma i god tid, insläpp kl 1800.

2010-05-14
   Det var spännande i går eftermiddag! Skulle det komma några dansare till Nostalgidansen med Ronimas på  Jägersbo? Vid 17-tiden hade några redan kommit och ville bli insläppta, men vi skulle ju inte öppna förrän kl 18 och vi håller på tiderna. I styrelserna fortsatte vi förberedelserna med lotterier, bord och stolar och finplanering med Jägersbopersonalen. Man hade förberett och dukat upp för 320 dansare. Förr var det vanligt att man stod i kö vid entrén en god stund, för att vara säker på att få bra bord. En halvtimme innan vi skulle öppna var det en rejäl kö utanför dörren till Jägersbo och trots intensivt arbete i insläppet var det kö en bra stund efter att dansmusiken dragit igång. Ansvariga insåg tidigt att platserna man förberett inte skull räcka till. Kl 19 när Ronimas satte igång hade ca fyrahundra (400) löst entré och vi funderade på att stänga kassan , men en  jätteinsats av våra funktionärer och Jägersbo ordnade ytterligare sittplatser och vid 1930 - tiden fanns det plats för alla och de som kom strax efter, även om några tyvärr fick sitta lite avigt i förhållande till dansbanan. Totalt löste 432 st entré, detta är ett rekord på Jägersbo för våra föreningar, tidigare rekord hölls av Rose-Maries  som  2003 drog 353 dansare på dansen 11 april.
   Många sponsorer till kvällens lotterier var det och många fina vinster förståss, böcker, brödrostar, verktyg, kastrull, handduk, necessär, paraplyer, stegräknare, vajerlåsar, blommor, kortlekar, pannlampa, universalknivar, t ex.. 7 ringar med 200 i varje var slutsålda innan vi började dansa, och 28 vinstlotter kunde presenteras i pausen. Tre vinster blev inte uthämtade och de som har kvar vit lott med nr 23, 116 eller 118, kan kontakta hoor@grfdans.se eller ringa Ewa 0413 23338. I pausen bjöds på Pytt-i panna med rödbetor och liten kaka, mycket uppskattat och gott. Trots att det var så många, så drog det bara några minuter över den normala paustiden 30 min, ett enastående arbete i köket på Jägersbo och av våra funktionärer som hjälpte till med serveringen.
   Föreningarna (Glada Gänget och Hörby-Frosta) är mycket glada och nöjda med kvällen och det ekonomiska resultatet , som innebär att Cancerfonden får ett bidrag på mellan 28 och 30 tusen, exakt siffra kommer att presenteras här på hemsidan, så snart sammanräkningen är klar. Man hoppas ju också att många av besökarna har upptäckt att det är roligt att dansa och särskilt roligt är det på Jägersbo. Vi hoppas att få se en hel del nya besökare på kommande danser och kurser, kanske redan den 21 maj då Janzons spelar på säsongsavslutningen. Efter sommaren drar vi igång igen den 10 sept med Jaxons på scenen. Vi ses!
Klicka för större storlek


2010-05-22
   Danssäsongen på Jägersbo avrundades i går med Janzons 4-manna band (eg 2m+2anna) på scenen. Omväxlande blir det med rutinerade musiker och både instrumentalister och sångare. Pingst är pingst och många unga och deras ledare är på läger i Hästveda. Knappt hundra hade letat sej till Jägersbo. Svettigt blev det ändå och dansglädjen flödade. Falkenklevs i Höör svarade för vinsterna till lotterierna och i pausen byttes de små papperslapparna i lustiga färger mot skjortor, smycken, strumpor mm. Goda mackor från köket är vi bortskämda med och så var det även denna gång. 
Föreningarnas styrelser tackar sponsorerna och den trogna och dansanta publiken för alla roliga möten på Jägersbo under våren. Våra dansträffar fortsätter till hösten förståss, närmast  med Jaxons den 10 sept..
Vi önskar alla glada dansare och annat trevligt folk en fin sommar med mycket sol, bad och förstås dans

2010-05-28
   Alltid lika roligt att medverka med dansundervisning på Sätoftaskolan och de två avgångsklasserna där. I förmiddags drog jag tillsammans med Bo o Inger till skolans fina gympahall, för finputsning av Foxtrot och Vals. Vi inledde redan i vintras och nu var det dags för en sista repetition. Tyvärr kunde inte Sara B (gympalärare) vara med. Några av eleverna kunde inte heller delta utan försvann till andra uppgifter, det gäller ju nu att göra klart alla uppgifter, terminen och nio jobbiga år är strax slut. De elever som var med oss idag, visade at om man vill hinner man lära en hel del på den knappa tid som tilldelas sällskapsdansen. Vi i Glada Gänget kan bara önska och hoppas att fler timmar tilldelas, ryms det inte inom 9:an kanske man kan få dans på schemat redan i 7:an eller 8:an.

2010-06-06
   Ett tio-tal danspar från Glada Gänget genomförde en hårt komprimerad uppvisning (30 minuter) på Berggrenska gården i eftermiddags. Sten-Svante spelade och Ewa "skötte snacket". Vackert väder hela dagen och det kändes riktigt bra att dansa gammaltjo en halvtimme i eftermiddagssolen. Publikstödet var ju inte som på speedwaytävling i Danmark, men tillräckligt. Information om höstkurserna delades ut till intresserade.
   Många tyckte det var modigt att dansa på det ojämna gräsunderlaget, men så är det när man håller på med en - enligt våra politiker - ganska smal verksamhet, pengarna räcker inte till allt eller alla. En idé om att det nya fina jättetaket över scenen borde byggts på marken istället, så hade dansgolvet praktiskt taget varit klart, ventilerades bland några. Vi bidar vår tid i Glada Gänget och hoppas kunna vara med några år till!

2010-06-25
   Säsongens sista uppvisning var i går på vackert belägna Fogdarödshemmet, där vårdtagare med personal varje år hälsar sommaren med arrangemang av olika slag i samband med midsommaren. Glada Gänget medverkade liksom tidigare år med en stunds dansframträdande på gräsplanerna som ligger insprängda bland de fina rabatterna. Manfred & Maria svarade för musiken och programmet var mycket lyckat.
Efteråt bjöds våra dansare och orkestern på fika i det vackra vädret. Det var Sven som gjort program. En bild finns på länken här.

2010-07-11
   Trots en nästan olidlig sommarvärme lyckades GRF:s ungdomssektion locka in en mängd danssugna på banan som lagts ut på Lilla Torg i Kristianstad. Under en timme i värsta solgasset på söndagseftermiddagen dansades åtskilliga av våra "vanliga" danser till ung och fräsch musik. Kanske något ovant för några men efter ett par steg gick allt som en dans förståss!! Tråkigt att enda möjligheten att dricka var en slang med brännhett vatten, om man nu inte ville slänga upp 15 spänn för 2 dl Festis i serveringstältet..
   Efter en timme med inspelad musik tog Svante & Co över musiken och nu var det mer traditionella toner som bjöds. Värmen var dock alltför påfrestande och jag var tvungen lämna Kristianstad strax efter 17 med en jätteglass-strut i händerna.

2010-07-15
   I kväll var det dans på bryggan i Ystad igen. Tyvärr är dansbanan ingen succé, eftersom en del av banan placerats på ett startkt lutande underlag. Tidsfråga innan någon faller och kanske skadar sej illa, helt i onödan.  Ganska många dansare ikväll, hoppas att fler dyker upp nästa gång, särskilt några fler från Glada Gänget, ikväll var det inte många. I vimlet kände jag igen bl a Maria S, Bertil o Lisbeth L, Eva L, Jörgen N, Sven-Åke P, Maj-Lis J, m fl
   Tre charmtroll passade hunden Malte och belönades med varsin fritt vald glasspinne.

2010-07-22
   Kanonväder igen i småbåtshamnen, Träffade Gert o Inga bl a och det blev förstås en hel del dansande. Ibland känns det onödigt att introducera alla dessa nya danser, denna gång hette det "dammtussen"..  Det behövs inga nya danser, mer 1000 är nu beskrivna och utlagda på internet - ibland med video. Med en ny dans i veckan räcker de i mer än 20 år...

2010-08-11
   Arbetet med marknadsförberedelser flyter på bra. STORT Tack till Isabell m anhöriga, Linda m barn, Magnus (min egen pojke),  som glatt och villigt hjälpte till på torsdagskvällen med dukning av ca 120 meter bord inför fredagens kräftskiva, och dessutom såg till att sponsorskyltarna hamnade på sina platser på scenvagnen.

2010-08-14
    Vädret verkade inte va att lita på, men i Höör hade vi tur och det var uppehåll, de för vår dans kritiska timmarna när schottislopp och uppvisning var schemalagt. I scenvagnen spelade Manfred och Maria upp värsta schottisen till loppet som inledde, efter att Ewa hälsat dansare och publik välkomna. Själva loppet  har ju krympt ihop och omfattar numera bara ett varv runt ena torghalvan plus ett uppvärmnings- och avslutningsvarv på dansbanan. De blev lite törstsläckning innan uppvisningstruppen tog hand om dansbanan. Programmet hade Ingrid lagt upp och Ewa guidade publiken och dansarna genom alla turer och varianter. 11 par deltog, varav några var unga dansare. Allt gick bra och den stora publiken visade sin uppskattning med långa och kraftiga applåder. Manfred och Maria blir bara bättre och bättre och de har goda möjligheter att slå sig fram i den knivskarpa konkurrensen om spelningar. Vi önskar dem lycka till.

   Glada Gänget har ju haft samarbete med Höörs Brottarklubb i många år nu och även denna gång har föreningen haft ansvar för lotteri och karusell inne på tivolit. Bemanningen haltade lite men till sist löste det sej, bl a genom att några tog dubbla pass.
   På kvällen spelade Jokers orkester upp till dans och på banan syntes flera av Glada Gängets medlemmar. Tyvärr blev det regn och orkestern tvingades packa ihop för att inte utrustningen skulle haverera.
Glada Gängets styrelse tackar alla medlemmar och andra som hjälpt oss att göra vår del av marknaden till en framgång i år också.

2010-08-15
   Så var marknaden slut och avstädningen klar. En lyckad helg, som vanligt något arbetsam, men på det hela taget rolig och stimulerande. Det har dessvärre visat sig att många av de bilder som togs under gårdagen under schottislopp och uppvisning har blivit mindre bra pga tekniska problem med kamerautrustningen. Misströsta dock inte, en del bilder har blivit ganska hyggliga och kan nog presenteras så småningom, dessutom har vi sådan tur att flera personer har fotat ganska mycket och med lite redigering så blir det säkert ett bra urval.

2010-08-30
   I söndags samlades nästan 40 dansinstruktörer  i Teckomatorps Folkets hus, för en heldags utbildning i GRF:s danssektions regi. Som vanligt var det väl arrangerat, med gott kaffe och god mat. Särskilt en mjuk kaka som serverades strax innan slut gjorde intryck på mej, och alla andra också skulle jag tro. Vi trasslade oss igenom drygt ett dussin gammal- och gillesdanser. Några välkända för de flesta, andra nya för nästan alla.  Bland de nya fanns Q-liz schottis, Lördag på logen (hambo), Torslandasvängen (mazurka), Blomsterschottis och Ångloket (polka). Som extra kände vi på Nollaren, en schottisvariant som skapats av ett Hässleholmspar. Även Lördag på logen har skapats av lokala koreografer från Eslövs gillesdansare. Som vanligt kändes allt som en enda röra vid den slutliga repetitionen på eftermiddagen, men det fastnar alltid något och med tiden kommer vi säkert att tycka om flera av de utlärda danserna. Själv gillade jag Ångloket lite extra och kommer att ta upp i ungdomsgruppen.

2010-09-05
   Fritidsfestivalen avlöpte planenligt i bästa tänkbara väder under lördagen och med lagom många besökare både i vårt info-tält och på festivalen som helhet. Glada Gänget samverkade med Hörby-Frosta GDF, med delat info-tält och gemensam uppvisningsans. Ca 30 dansare från de båda föreningarna i ålder från  10 år och uppåt, visade upp sig i nästan 20 olika danser på eftermiddagen. För musiken svarade Glada Gängets MD-maskin ihop med kommunens förstärkare.
   Hela dagen kom besökare till info-tältet och ställde frågor, deltog i frågesporten och var allmänt trevliga. Så småningom blev det dags att packa ihopa och med god hjälp av Morgan och Sofia från H-F, gick även detta som en dans.
Ganska många lämnade in sina tipslappar men ännu har inte resultatet blivit klart för publicering. Liksom förra året kommer alla vinnare också att underrättas via post eller telefon.

2010-09-06
   Kurserna på Älvkullen har nu gått igång för höstsäsongen. Först var det som vanligt ungdomssektionens dansare som dök upp. Det blev en del korvstoppning med repetioner av förra årets nya danser, bl a Malmösvingen, Fiderussen, Skanörs blandning och Idalina. Vi  påbörjade också Norsk pariserpolka. Som tidigare medverkar Linda och Mette på ungdomssektionens kurser.
   Vuxenkursen erbjuder två ggr intensivträning i Foxtrot, Tango och Slowfox. Ingrid håller i trådarna och trots att ganska många deltagare var helt nya, förlöpte programmet - i huvudsak Foxtrot och något Tango - utan problem. Lite gammaldans smög Ingrid in som avkoppling och man fick prova på Am promenad och snoa bl a. Nästa söndag fortsätter vi med Tango och Slowfox, men naturligtvis repeteras Foxtrot.

2010-09-11
   Säsongspremiären på Jägersbo igår bjöd på bra musik av Jaxons, som efter sommarens ombildning är fem man stark. Många unga dansare brukar det vara på våra dansträffar, så även denna gång, och vi tycker det är bra. Vi har kommit överens med Jägersbo att då och då överraska med förstärkt pausfika, och denna gång bjöds på kallskuret med potatisgratäng och tillbehör. Mycket gott och fick välförtjänt beröm av alla gäster. Kvällens sponsor var Blomsterboden i Hörby och det var förstås fina blommor som vinster i lotterierna.
   Det stora dansgolvet på Jägersbo rymmer många dansare utan att det blir trångt och det uppskattas av publiken. Vi hoppas att ännu fler kommer till vår nästa dans, den 8 okt då C-laget spelar. Damerna har denna gång förmånen att bjuda upp innan paus, och kavaljererna får chansen efter paus. Bra orkester i fräscha lokaler, dansmönster 1 gammal + 2 moderna,  och fikan som ingår entrén, bäddar för många dansare.

2010-09-13
   Bra anslutning till ungdomskursen som i går bjöd på drillning i Norsk Pariserpolka och Malmösvingen. Ångloket - en ganska ny polkavariant - togs upp som ny och blev genast omtyckt. Vi dansade även Lucky, Palais stroll, och några till. Bestämdes att vi på söndag den 19/9 åker till Vinslövs bygdedansares träff i Knislinge Folkets Hus, där Rose-Maries orkester spelar upp till dans mellan 16 och 20. Samåkning från Älvkullen kl 15, tillbaka kl 21.
    Tre timmar med Ingrid och moderna sällskapsdanser på schemat kändes varken onödigt eller segt  i går kväll. Deltagarna har snappat upp en hel del på de två gångerna med samma tema. Nu blir det paus på söndag pga att danslokalen skall användas som vallokal. Den 26 sept fortsätter kursen, nu med allt mer inslag av gammaldans och på två nivåer, kl 1830 är det grunder och då välkomnar vi dej som inte dansat förut eller som vill friska upp gamla kunskaper i gammaldans. Kl 2015 blir det påbyggnad, och detta pass är för dej som dansat innan och behärskar grunddanserna och kanske några av de vanligaste varianterna.

2010-09-16
   Älvkullen bjöd oss på gårdsmöte för att tillsammans med övriga brukare resonera om användningen av Älvkullen nu o i framtiden. E Dahlin presenterade delar av de ombyggnader och renoveringar som kommer att genomföras under våren 2011, bl a förbättrad ventilation, nytt yttertak, omslipning av dansgolvet och  nya stolar och bord i salen. Ev blir även belysningen förbättrad i salen och några fönster kanske kan tas upp. Det blir en del målningsarbeten och man avser också att sätta in en hiss i huset. För vår verlksamhet är det mycket positiva förändringar och vi räknar med att verksamhetsstarten hösten 2011 inte kommer att påverkas mer högst marginellt av arbetena, som beräknas starta under april-maj. Bra jobbat av d eansvariga för Älvkullen. Måtte nu bara golvet få korrekt skötsel efter omslipningen så att det blir ett så fint dansgolv som det var från början igen.

2010-09-21
   Igår var vi några från Glada Gänget som besökte Knislinge Folkets Park, där Bygdedansarna från Vinslöv bjöd upp till dans efter Rose-Maries härliga musik. Gissar att det var ca 150 där och vi hade en rolig em o kväll. Man dansade 1 g o 1 m  i enkelspel och stämningen var på topp. Strax efter pausen hyllades Linnea och Camilla av danspublik och orkester med hurra-rop och sång - de hade ju nyss fyllt 16 år!  Trots att vi köpte många lotter trillade det inte ner några vinster vid vårt bord, som vanligt var det föreningen som vann mest på lotteriet, som det skall vara!!
Lite underligt att entréavgiften var samma för vuxna och barn, men det är ju upp till arrangören att besluta om. Också lite udda att det endast fanns mackor i pausen. Dock ordnades på begäran några mazariner. Som helhet lyckat för oss långväga gäster och det kan nog bli fler besök, i synnerhet om man sänker entrén till max 50:- för ungdom och studerande.

2010-09-28
    I söndags var det fullt ös på kurserna igen. Glada Gängets fantastiska ungdomsdansare fick repetera förra gångens nya danser, bl a N Pariserpolka, Malmösvingen och Ångloket. Helt ny dans denna gång var  Näcken o kanske också Den Toppede Höna. Man fick också dansa bl a Ratata, Cocosnöten, Spin-Spin o Vargmåne. Intresset för att deltaga på laVeni den 30 okt då Rent drag spelar verkar stort i gruppen och vi satsar på att fylla bilar och åka dit.
   Det var nu dags också i vuxengrupperna att gå igång med gammaldanserna, tidigare var du ju mest Foxtrot mm. Ingrid ledde suveränt och Eva Bladh spelade. I grundkursen hann man med Snoa (4-4), Gammelschottis, Svingen bl a. Påbyggnads fortsatte 20:15 och här blev det en del repetitioner från slutet av förra terminen, m bl a Skanörs blandning,  Hambo fr Farsta, Vargtassen o Schottis i turer. Från nästa gång blir det nya danser igen, bl a väntar Älvkullens polka om hörnet.

2010-10-04
   Ungdomskursen fulltalig och vi hann med en hel del. Näcken repeterades förstås, och helt ny var Älvkullens polka (som koreograferats av vår Ingrid M). Gamla godingar som plockades upp denn gång var bl a Magdalena,  Roslagspolska,  Bullingen och Alfa-dansen. Nästa gång blir det några danser som kommer upp på laVeni, men som vi inte är uppdaterade på.
    Till våra vuxengrupperna kommer fortfarande några nya dansare varje gång och det är ju roligt. i grundkursen tog Ingrid fäste i förra gångens danser och lade till Oh Susanna, Gammelschottis och Schottis-polka (schottis m omdansning med polkasteg). Polka åt ett håll kom med på slutet. Nästa grupp är ju lite mer försigkommen och fick dansa Älvkullens polka som ny tillsammans m Edelweiss. Skanörs blandning repeterades och Schottis på logen samt Schottis i turer  friskades upp. Hela tiden var Eva Bladh på scenen med spelet i famnen. Innan vi skiljdes informerades dansarna om möjligheten att anmäla sig till dansen på laVeni den 30 okt, via Glada Gänget.

2010-10-09
   C-laget har allt som krävs av en riktigt bra och underhållande orkester för gammaldans, bugg och foxtrot. Det var förstås C-laget som svarade för dansmusiken igår på Jägersbo dansrestaurang. Arrangörsföreningarna Glada Gänget, Höör och Hörby-Frosta GDF, kan alltid glädjas över dansglada besökare och igår hade C-laget lockat många som inte hör till "stammisarna". En riktigt rolig danskväll således, med fullt ös på det välpolerade golvet från början till slut, och många unga dansare är det ju alltid på Jägersbo. A-blommor vid Lilla Torg i Höör svarade för fina blommor som vinster i våra lotterier som - som vanligt - såldes slut i ett nafs. En riktigt god macka och kaffe i pausen serverades, det var en rostbiffssmörgås med allehanda tillbehör, mums-mums. Danskvällen hade omkastad dansordning denna gång, så det var Damerna som hade chansen bjuda upp fram till pausen och efter paus var det Kavaljerernas tur förstås. Föreningarna har lyckats engagera C-laget även 2011 och det blir än en gång oktoberdansen - roligt!!
   Nästa dansträff satsar man på att lära ut en sällan dansad dans, nämligen Mexikansk Vals. Utlärningen leds förstås av föreningarnas egna instruktörer och börjar kl 19:30. Naturligtvis är det ingen avgift för lektionen, utan det får ses som en bonus för de som vill va med. Slår det väl ut kan det under 2011 bli ett fast inslag i gammaldansträffarna på Jägersbo.

2010-10-11
   Gårdagens kurskväll var som vanligt rolig och särskilt skoj var ju att ungdomsgruppen fick en ny medlem fast det är gått långt på terminen. Madde är välkommen och trivdes från början med de nya kompisarna. Vi tränade lite med sikte på dansen på laVeni, så  Verumsschottis, Familjevals från Gästrikland, Pariserpolka m byte och Åkullapolka lärdes ut som nya. Vi repeterade Ångloket och NyPet schottis bl a. Några st har nu anmält sej och resten kommer på söndag.
   Ingrid fortsätter att lotsa fram deltagarna i grundkursen med van hand och med Eva på scenen bakom dragspelet. Schottis, polka, snoa, pariserpolka och svingen klaras nu med bravur, på söndag blir det hambo. Påbyggnadsgruppen tog upp Salty Dog Rag som ny, och repeterade danser från förra och tidigare ggr, bl a  Älvkullens polka, Vargtassen och  Kalle P:s vals.

2010-10-18
   Glada Gänget har nu drygt 20 deltagare till dansen på la Veni den 30 okt, och det är väl ganska bra, tycker vi. Kurserna håller upp tempot och i går var det helt nya dansare i vuxenkursen igen, roligt att det är så stort intresse, men som jag läste nånstans nyligen :
Gammalt är modernt

Ungdomarna fortsätter att träna på danser som dyker upp på laVeni, denna söndag var det Dans uti lövad sal, Toftasvängen och Schottis från Binga som lärdes. Repetetion av Anna-Mosters vals och Fyrtur från Hjörring får också. skrivas på la Veni-kontot.
   Sambaglädje var ny och som utlovats blev det också Hambo i grundkursen för vuxna och det är inte helt lätt att komma på hur det går till, men det blir hambo fler ggr lovade Ingrid. I den sena gruppen var det Fiderussen och Malmösvingen som var nya. men vi repeterade också bl a Salta hunden och Älvkullens polka.

2010-10-26
   I söndags var det heldag på Älvkullen. Strax efter nio kom de första deltagarna i GRF:s höstmöte och Glada Gängets rutinerade fixargrupp (Inger P; Ewa H, Kerstin M och Bo P) började serveringen av frukostfikan. Snart hade alla samlats och själva mötet kom igång som planerat. Dagens frågor - efter föreningarnas presentationer - var bl a dansverksamheten, ev filminspelning och behov av stadgerevison. Till lunch serverades helstekt fläskytterfilé (utskuren kotlett) med grönsaker, godaste svampsåsen och potatis. Alla lät sej väl smaka. Diskussionerna fortsatte sedan fram till ca halv tre då det blev äppelkaka m vaniljsås och kaffe. Förbundet överlämnade blomstercheckar till fixargruppen som tack för allt arbete. Sedan återstod "bara" att ställa i ordning lokalen för kurserna.
   Våra härliga unga dansare fick återigen testa några danser som inte ingår i Glada Gängets normala repertoar, nämligen  Joy-stick och Gammal Skånsk schottis. Repetition av Toftasvängen, Dans uti lövad sal och Anna-mosters vals från förra söndagen naturligtvis, men Magdalena, Ångloket och Kentucky home bl a, fick också en genomkörare. Vi bestämde tillsammans att danskursen för ungdom nästa gång (31 okt) ställs in, eftersom många valt att åka till Knislinge där C-laget skall spela. .
   Vuxenkursen verkade till att börja med ha tappat flera deltagare, men bättre sent än aldrig tycks ha blivit på modet, och framåt sju-tiden var det hyfsat med dansare på plats. Kalmarpolka och varianter av Svingen stod på tur som nya, men som vanligt hann Ingrid med en hel del av de tidigare utlärda danserna, t ex Sambaglädje, Jessiepolka, Pariserpolka och mer hamboträning. Nästa grupp - de lite mer försigkomna - tampades med Cocosnöten som ny, och fick därutöver visa färdigheterna i Älvkullens polka, Skanörs blandning, Fiderussen och Oh Johnny, bl a.
   På lördag åker ett tjugotal från Glada Gänget till la Veni i Kristianstad, för att dansa till omtyckta Rent drag (några har även beställt mat). Rent drag kommer även till Jägersbo under april 2011.

2010-11-01
    Mycket dans den gångna helgen, först Rent Drag i Kristianstad, sen C-laget i Knislinge och så kurs kväll på Älvkullen. 21 st från Glada Gänget besökte laVeni i lördags, ca hälften hade bokat mat, sju ungdomar / ungdomskursdeltagare. Bra mat, bra orkester, och duktiga dansare, bäddade för en trevlig kväll. Lite onödigt smolk dock pga att orkestern inte var helt förtrogen med en del av danserna, vilket ledde till att musiken ibland tystnade mitt i en tur. Ganska många från Glada Gängets ungdomskurs valde bort kursen på söndagen och åkte till Knislinge FP där C-laget stod för dansmusiken från kl 16 till 20. De kortfattade rapporterna sammanfattas bäst imed "roligt, roligt och roligt".
   Ungdomskursen var ju inställd eftersom så många valt att åka till Knislinge, men vuxenkurserna rullade på som vanligt. Några deltagare fattades (kanske de var i Knislinge?) men Ingrid  bjöd som vanligt på en lärorik kväll, tillsammans med Eva B på dragspelet. Grundkursdeltagarna fick bl a lära sig Vals som helt ny, avig polka och  gamla fina Mignon-valsen hanns också med. Andra-gruppen  tog sej igenom Ålands-schottis som ny. Båda grupperna repeterade noggrant en del av terminens tidigare danser förstås. En av kursdeltagarna hyllades med "Ja må hon leva" och 4 x hurra, med anledning av att sk jämn födelsedag inträffat under lördagen.

2010-11-08
   Glada Gängets unga dansare var förstås med på Höstlovsextra på Älvkullen i söndags, och det blev naturligtvis en trevlig eftermiddag. Tiden var väl tilltagen och "nygamla" danser som t ex Lili Marlene, Tölösteppen (Lindome-varianten) och Edelweiss fanns med i programmet. En del vid det här laget välkända danser dök också upp, bl a Kentucky home, Hässelbysteppen, Fiderussen och Isabella. Gruppen fick också repetera de senast utlärda under terminen. Nästa gång blir sista kurspasset och dansarna påmindes om anmälningarna till avslutningen , som blir den 21 nov.
    Deltagarna i Ingrids Grundkurs för vuxna byggde på med mera polka i avigt varv och fortsatt hamboträning. Men även valskunskaperna utvecklades i och med att Smygvalsen lades in. Upprepning är ju nyckeln till all inlärning och flera danser från terminen repeterades, t ex Kalmarpolka, Pariserpolka och Sambaglädje. Påbyggnadskursens dansare fick en noggrann genomgång av Tölösteppen i senaste varianten, och lite improviserat en uppfriskning av Magdalena, som inte varit med på ett tag. Kalle P:s vals, E18, Salta hunden och några till plockades också fram ur gömmorna. Innan vi skildes påminde Ewa om dansen på Jägersbo på fredag, då Liljas trio spelar. Det blir denna gång också en minikurs innan själva dansen startar. Flera anmälde sej också till avslutningen.

2010-11-13
   Så har vi avverkat den sista dansen på Jägersbo för denna säsong. Liljas Trio- Rasmus och Jessica förstärkt med Ingvar Fasth -  inledde med musik till utlärningen av Mexikansk Vals, som lockat  ett 50-tal deltagare. Riktigt roligt att så pass många är intresserade av våra gamla danser. Vid avstämningen lite senare på kvällen hade ca 140 löst entré och kvällen var en succé, med många på dansgolvet hela tiden. Den tidigare utlärda dansen - Mexikansk Vals - spelades ett par gånger under kvällen och golvet var fullt. Kvällens sponsor var Lastbilscentralen Eslöv-Hörby och det borgade för fina blomsterpriser i lotteriet.  Jägersbo serverade goda mackor och kaffe i pausen. Eftersom de var årets sista dans överlämnade våra föreningar en tjusig orkidée till personalen på Jägersbo, som tack för gott samarbete under året som gått. Vi som brukar vara på Jägersbo uppskattar den ansiktslyftning som Matthias Persson gjort under året. T ex har ju dansgolvet blivit riktigt bra med det "rätta" glidet och det var bara positiva omdömen igårkväll. Som vanligt lockar våra dansträffar åtskilliga unga dansare och fredagens dans var inget undantag.
    Under kvällen togs en del bilder för orkesterns räkning och de kommer att finnas på http://liljasorkester.se/ för de som vill titta på dem. Några kommer förmodligen också att läggas ut på Face-book, som ju är det moderna sättet att delge vänner vad som händer.
Tack till alla som hjälper till att glädja sej själva och varann genom att komma till Jägersbo och dansa gammaldans. Vi fortsätter nästa år, första dansen den 7 jan med Jaxons kvintett.

2010-11-15
   Sista kursdagen för i år på Älvkullen, bjöd på en riktigt välfylld och rolig kväll. Kanske inte så speciellt mycket  nya danser, men glädje och samvaro av högsta klass. Ungdomskursen genomled en del repetitoner, bl a Näcken, Ångloket,  Vadsbosvängen och Älvkullens polka. Det blev också Bjällerklang, Magdalena, Tölöstep och som önskedans Sockerpillret (förståss!!). Alla kommer med på avslutningen på söndag och någon anhörig/bekant  följer också med.  Ev blir det en resa till Knislinge FP den 27 nov då Rent Drag spelar där. Intresserade kommer att hålla kontakt med Rickard Molin.
  Ingrids grupper fick i stort sett också repetera terminens danser och i  grundkursen gick det i kronologisk ordning från Am Promenad och framåt, med polka, schottis, vals o hambo i olika varianter. En komplett förteckning av kursinnehållet har utlovats av Ingrid, och publiceras här på hemsidan så snart den är klar. Påbyggnadsgruppen fick också avsluta terminen med repetitioner. Det var bl a Magdalena, Tordmulen, Oh Johnny, Fiderussen, Cocosnöten och Salta Hunden.
   Anmälningana till avslutningen strömmade in och innan vi skildes påmindes vi om att gärna ha med en "julklapp" till avslutningens lotteri och att kaffe till pausen har man med själv. Eva B kommer naturligtvis att spela, så allt är bäddat för en rolig kväll, vi börjar kl 18 och håller på 3-4 timmar.

2010-11-22
  Under söndagen kom ett par jobbiga bud. Först ringde Ingrid och beklagade att hon inte kunde komma på avslutningen pga svår migrän, och strax efter var det Ewa som länade återbud pga av häftig förkylning. Tråkigt när några av de som jobbat hårt hela hösten inte kan delta på avslutningsfesten. Nåväl, "the show must go on". 
   Avslutningen på Älvkullen var ändå en glad och upplyftande tillställning. Knappt  femtio hade anmält sej, och satt till bords vid 18-tiden, för att njuta av den välsmakande måltiden - kyckling med kokt potatis och svampsås, kompletterat med sallad och gurka. Innan vi började dansen bjöds vi på kaffe med nybakade syltgrottor. Eva B var ombedd att spela upp till dans, och Ingrid hade satt ihop ett bra program med sjok av 1 modern + 1 bytes + 1 gammal. Några danser hade inte tränats under terminen av alla och det blev ett par visningar, bl a Familjevals från Gästrikland, Skanörs blandning och Älvkullens polka. Det var ledare i ungdomssektionen som skötte den detaljen.
   Sedvanligt hade flera av deltagarna med sig små paket, som lottades ut under kvällen och medan vi fikapausade fördelades ett 20-tal vinster. I pausen passade repr för Glada gängets styrelse på att att tacka "fixargruppen" - dvs Inger, Kerstin och Bo - för den goda maten och allt annat som hör till festförberedelserna, med varsin ros, kram och gästernas varma applåder rungade. Flitiga dansare i Ungdomsgruppen belönas med diplom och alla i gruppen var välförtjänta med över 90% närvaro. Blommor hör också till och vår duktiga och omtyckta spelekvinna Eva B hedrades naturligtvis, liksom vår mångårige och suveräne instruktör Ingrid M, som får blommorna under måndagen. Alla påmindes om Jaxons på Jägersbo den 7/1, årsmöte 16/1 och kurserna som fortsätter den 30/1.
   En stunds dans blev det tid till, innnan Eva B meddelade att nu är det sista dans, strax efter 21:30.. Flera av gästerna blev kvar en god stund och hjälpte till med de sista praktiska göromålen, innan vi släckte och låste efter en rolig avslutning.


Glada Gängets styrelse tackar alla gynnare, sponsorer, medlemmar, och andra som på olika sätt efter förmåga hjälpt till och gjort 2010 till ännu ett roligt dansår.
För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 2 januari 2011
Till Startsidan