Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2009  
Klicka för snabb flytt till vald månad
Januari  Februari  Mars  April  Maj  Juni   Juli 
Augusti  September  Oktober  November  December
2009-01-10
   Normalt längtar våra dansare efter en svängom på Jägersbo, när Jul o Nyårshelgerna passerat. Inte riktigt så många som vi hoppades på var emellertid på Jägersbo i går, då Mattis orkester stod på scenen. Drygt 125 var på hugget och roade sig i glada vänners lag. Glädjande är att de unga dansarna fortsätter komma. Vi drog på lotterierna och nio belåtna vinnare gladdes åt de fina priserna som Bror Magnusson Honung, Öved, hade skänkt. Köttbullemacka med mjukt tunnbröd i botten var precis rätt i pausen, tillsammans med gott kaffe och en liten kaka (allt ingår som vanligt i entréavgiften).
   Golvet - som brukar vara acceptabelt på Jägersbo - höll inte riktigt måttet i går, fläckvis riktigt trögt och tråkigt, samtidigt som det här och där var nästan för mycket glid. Ordentlig förbättring emotses.

2009-01-18
  Årsmötet tog en aning längre tid än vanligt, men flöt på bra ändå, med Börje P som mötesordf. Kassören kunde glädjande nog redovisa ett överskott för året som gått, så det var enkelt för de ca 30 mötesdeltagarna att bevilja ansvarsfrihet. Valen var förberedda och mötet omvalde Ewa H som ordf, Kerstin J som sekr (båda för 2 år) och efter Bo P som undanbett sig omval, nyvaldes Håkan N. Efter Lennart A (som inte tror att tiden kommer att räcka för arbete i styrelsen) valdes Emma H (fyllnadsval 1 år). Därmed blev det en plats som ersättare ledig och Oskar C valdes in. Ewa återfick småningom ordförandeklubban och avslutade med att tacka Börje för hjälpen. Bo och Lennart avtackades med vackra blomster, kramar och applåder. Ellinor L utsågs till vice sekr på det konstituerande mötet efter årsmötet, i övrigt inga ändingar. Kolla in hela styrelsen här eller på länken Om oss i menyn till vänster.
   Kort fika sedan dansade vi till StenSvantes fram till kl 21:30.

2009-01-26
   Första kurssöndagen i år, gick som en dans. Tema i samtliga grupper var förståss repetitioner. Ellinor höll i ungdoms grunder, Sven i ungdoms påbyggnad. Ingrid - med Manfred vid bälgen - skötte instruerandet i vuxengrupperna. Några av deltagarna från i höstas hade förhinder att komma, men det var ändå nästan 50 dansare i grundkursen för vuxna.
    Emma var på Finja-mötet, och vi ser fram emot ett kort referat därifrån.

2009-02-02
   Ellinor kände sig krasslig igår och Linda hade fått oväntat förhinder, så i ungdomskurserna svarade Emma och undertecknad för instruktionerna, med sedvanlig assistans av Hans och Eva, och på slutet också Inger. I Grund var den nya dansen Fyrmannaschottis i fyra turer och det gick bra. Lite träning i valssteget hanns också med, innan fikan, då Emma passade på att berätta om kommande läger  (lappar nästa gång) och ev uppvisningar på Kristianstadsdagarna tillsammans med ungdomar från andra föreningar. Till fikan hade Isabell (kanske med hjälp?) ordnat flera sorters tårta (en glutenfri choklad och en med frukt och vaniljgrädde till båda om man ville).  I Påbyggnads var det laddat med Fiderussen och Hässelbysteppen som helt nya, Schottis i turer kom också med (vi dansade den för några år sedan, tror jag).
  Ingrid fortsatte med stort tålamod att nöta in danser från i höstas - bl a Smygvalsen och Isabella -  men vi påbörjade också Schottis i turer som ny. De vuxna i Påbyggnads fick efter fikan fixa en  Hambo från Turinge. Välbehövliga återblickar var förstås också med i Ingrids program , t ex NyPet schottis och Vargtassen.

2009-02-08
  En svår förkylning eller kanske en släng av "influensa", gjorda att jag höll mej borta från Älvkullen och kurserna idag. En kort resumé kommer senare.

2009-02-12
   Snabbt och kort från söndagens kurser. Grunder ungdom fortsatte med Vals. Påbyggnads Norsk Pariserpolka som ny. Vuxna Grunder Frykdalssteg (mazurkasteg) och Schottis i turer. Påbyggnads träning och repetitioner.

2009-02-14
   Med Nordhs på scenen och bra körväder räknade vi nog med lite fler dansare än vad som faktiskt kom. Vi är nöjda ändå, men 125 är i minsta laget på Jägersbo. Kvällens sponsor var Hårstudio 7, med adress Storgatan i Höör. Vi tackar för de fina priserna i våra lotterier och vinnarna gillade de fina hårprodukter som doldes i de nio påsarna.

2009-02-18
  Ellinor hade ungdomarnas grundkurs i söndags och som ny dans tog hon upp Ålandsschottis. I påbyggnads Var det dags för Nickolinas snoa som ny. Anmälningarna till lägret har börjat komma och det verkar som att deltagandet blir högt även i år.
  Ingrid byggde på frykdalssteget till Skånsk mazurka men hann också med Kalle P:s vals som helt ny. I påbyggnadsdelen för vuxna var Snäckan veckans nya dans.
   Fortsatt gott deltagande och Manfred på dragspel ger en extra knorr i vuxenkurserna.

2009-02-22
   Förbundet hade rådsmöte idag, förbundsrådet är styrelsen och alla sektioner tillsammans. Mötet var i Finja och eftersom Emma H är med i Ungdomssektionen var hon där. Det var ju också sista söndagen i Sportlovet och vi hade därför en extra timme på Älvkullen, som vi utnyttjade till lite bugg-träning med hjälp av gästinstruktör. Emma H dök oväntat upp från rådsmötet och hade med en packe nyinspelad musik som vi kunde testa i ungdomarnas grundkurs. Det kändes bra att använda moderna låtar i flera av våra gammaldanser, men ännu är inte tiden mogen att kassera alla traditionella melodier. I Påbyggnads tragglades Swingola nästan hela lektionen, men till sist satt den hyfsat bra.
   Ingrid tog sedan vid med vuxna dansare och i grundkursen introducerades Slow-fox och Edelweiss. Dansarna i påbyggnadskursen fick nöja sej med Bröllopshambo som ny och det räckte nog. Oklarheter i fattningarna i Tordmulen som diskuterades förra veckan reddes ut och det är dubbel handfattning som gäller i figurerna med sidsteg.

2009-03-02
   Anmälningarna till lägret i Hästveda är gjorda och från Höör blev det i år nio dansare med två ledare, samt Emma som ju deltar i egenskap av förbundsfunktionär i GRF ungdomssektion.
   Söndagens kurser som vanligt trivsamma och lustfyllda timmar. Emma trimmade ungdomarna i grundkursen med vals och tog upp en för Glada Gänget helt ny dans: Happy Holiday. I påbyggnads var Källarschottis som ny. I båda grupperna repterades förstås. Ingrid hade Oh Johnny som ny i grundkursen för vuxna och i påbyggnads blev det Ratata.
   Innan alla skildes åt uppmanade Sven kursdeltagarna att pröva på kunskaperna på någon av vårens fredagsdanser i Jägersbo, ev kan vi kanske hjälpa varann med samåkning.

2009-03-09
   Igår var som vanligt kurs på Älvkullen. Ellinor hade valt Salty Dog Rag som ny dans i Grundkursen för ungdomarna, och det är ju inte den enklaste av danser, men det gick hyfsat bra. Glada Gängets nya ungdomsledare blir allt säkrare i uppgiften. I ungdoms Påbyggnads hade Sven valt Kentucky Home som ny.
   Ingrid ledde som vanligt de båda kurserna för vuxna och i Grund var det denna gång E18 och Am träskopolka som var nya. I Påbyggnads var Nickolinas snoa den nya dansen. Såväl Ingrid som närvarande hjälpdansare puffade duktigt för att det nu blivit dags för våra kursdeltagare att testa Jägersbo. Att kunna dansa är ju roligt, men än roligare i sällskap med likasinnade och då är våra månadsträffar på Jägersbo helt rätt.

2009-03-09
   Dans i skolan har kommit igång och den första lektionen i klasserna 9a,b,c o d på Ringsjöskloan i Höör, genomfördes idag på Älvkullen. Det gick mycket bra och det var riktigt roligt att se hur tonåringarna med stor entusiasm kämpade med något som de flesta aldrig prövat på, nämligen Foxtrot. Förutom undertecknad - som deltog för 10:e året i Dansiskolan för 9:orna - fanns Ellinor på plats, och fem av våra ungdomsdansare var med som hjälpdansare. De var Jessica, Victoria, Anna, Selina och Mariola.  Det var första gången vi testade att ha med några av våra egna unga dansare i aktiviteten. Det blev mycket lyckat och alla tyckte det varit roligt att vara med. I pausen mellan danspassen gick vi till Ringsjöskolans matsal och åt vår förutbeställda lunch, Pytt stod på menyn och vi lät oss väl smaka. På onsdag blir det en ny omgång i samma klasser, och då blir det Vals. I matsalen kommer det att serveras köttfärslimpa.
   Kvällens möte med en 4:a Skåne hade Vallåkra som värd och vid 19-tiden anlände vi alla nästan samtidigt till Ann-Marie i Rydebäck. Träffen hölls som vanligt i en positiv anda med en trivsam inramning. Ett av de förslag som vi skall jobba vidare med var en gemensam träff för resp föreningars kursdansare. Förslaget väcktes av GDF Rutans ordf Rolf och direkt kunde en kommitté med en instruktör från varje förening utses, med uppgift att ta fram förutsättningar för en sådan träff, det skall ju finnas lokal, musik, program osv och kostnader skall bedömas och fördelas mellan föreningar och deltagare. Personligen hoppas jag att  kommittén snabbt kommer igång med detta arbete.

2009-03-11
   Så har vi dansat klart för denna gång i Ringsjöskolans avgångsklasser. Vi avslutade idag med Vals. Det var samma gäng som i måndags, dvs undertecknad (Sven), Ellinor, Jessica, Victoria, Anna, Selina och Mariola. Skolans lärare - Jenny, Lars och Henrik - var belåtna med vad vi åstadkommit och ev kan det bli en snabbrepetition strax innan skolavslutningen och balen. Vi från Glada Gänget är också nöjda och hoppas att några av ungdomarna i 9:e klasserna ger sig själva chansen att lära mer, genom att gå en eller några kurser, helst hos oss i Höör naturligtvis.

2009-03-14
  Igår gästade Skåne-Svennes Jägersbo för första i gången under en gammaldansträff. Knappt 150 hade valt dans i verkligheten framför dans på TV. Många ungdomar. En riktigt rolig danskväll. Och bara rosor till orkestern, som för många var en ny erfarenhet. CH-blommor i Hörby stod för alla vinster i kvällens lotterier, och blommor uppskattas ju alltid. Jägersbo hade nog satt in extra personal för att klara allt, samtidigt med vår dans pågick ju en jazzkonsert i Fiskepuben med Jazzin Jacks mannar. Goda mackor blev det med köttbullar och tillbehör. Golvet var hyfsat förberett för våra danser och de vanliga kommentarerna om för halt eller för trögt hörde åtminstone inte jag av. Vi tror att våra dansare kommer att besöka Jägersbo lite oftare igen. T ex var det många dansare från föreningarnas pågående kurser igårkväll. Tillsammans med att skaran unga dansare snarare ökar än minskar ser vi återigen hyfsat ljust på framtiden. Nästa gång är det Rose-Maries som står på scenen. Alla som gillar att dansa är förstås välkomna.

2009-03-18
  Kurserna i söndags löpte som sej bör, många deltagare och lagom svårt i alla grupper. Ellinor ledde Grunder för ungdom och bl a tränades Valsen och Salta Hunden. I Påbyggnads hade Sven inte lagt in något helt nytt, utan det blev en återblick på t ex Idalina, Rönnebergapolka och Fiderussen.
  Ingrid hade förstås högre ambitioner och presenterade i Grunder för vuxna Vargtassen och i påbyggnads Malmösvingen som nya danser.
   Anmälningar till avslutningskalaset (långfredag) har börjat komma, och det är Hans och Håkan som tar upp dessa. OBS att det är obligatoriskt förköp av biljetter till avslutningen.

2009-03-21
  Idag var Ewa H och undertecknad i Teckomatorp på GRF:s årsmöte (kongress). De allra flesta aktiva föreningarna representerades av ombud och var ett bra årsmöte. Ett par smärre förändringar i förbundsledningen föreslogs av valberedningen och beslutades av årsmötet. Knut N som varit kassör i ett 10-tal år trädde tillbaka på egen begäran till en suppleantplats och ersattes av Kerstin L. Danssektionen utökades med en och består nu av 8 ledamöter. Ungdomssektionen oförändrad, medan Valberedningen fick en vakant-plats. Medlemsavgiften oförändrad för 2010. En broschyr som är tänkt att locka dansgrupper att ansluta sej till GRF var klar från tryckeriet och kunde delas ut. En ny förening kunde hälsas välkommen, det var Råås Gillesdansare som beviljats inträde i GRF alldeles nyligen.

2009-03-22
  Kurserna gick bra även denna söndag. Ellinor var sjuk så Emma tog ungdomarnas Grundkurs. I Påbyggnads tog Sven fram Schottis från Kalhäll som ny, tillsammans med Ratata. I övrigt repetitioner.
  Ingrid hade Hambo från Farsta som ny i Grund och Schottis annorlunda i Påbyggnads för vuxna.
  Många har nu anmält sej till avslutningsfesten, men det är plats för fler. Hans och Håkan sköter förköpen.

2009-03-29
  Tur att föreningen har två ledare i ungdomskursen Grunder, idag var Emma förhindrad. Ellinor fixade emellertid passet bra och det blev inga nya danser, terminen går ju nu mot sitt slut. Sven är inte klar med sitt program riktigt och det blev en ny dans, nämligen Malmösvingen i Påbyggnads. Ett par repetetioner som var nästan som nya, hanns också med: Vargmåne, Vadsbosvängen och Lucky. Med hjälp av en förälder har vi fått en inspelning av Fiderussen som orginallåt och även denna testades.
   Hambo från Farsta i grundkurs och Schottis annorlunda i påbyggnadskurs, var Ingrids val till nya danser för de vuxna dansarna. Extra genomkörare av Schottis i turer som vi tar baklänges sista kursdagen.
   Styrelsen informerade om möjligheten till rabatt på dansen i Jägersbo den 17 april. Syfte att få alla kursdansarna att vara med samtidigt. Vill du utnyttja denna medlemsförmån skall du kontakta kassören i Glada Gänget (Sven).

2009-04-05
  Sista kurskvällen för denna säsong, som alltid lite vemodigt och "Vad skall vi nu hitta på på söndagarna"-känsla !! Våra härliga unga dansare snabbrepeterade lite inför avslutningen, men den mesta tiden användes för tårtan som Isabell hade med, det har ju varit födelsedag! Emma  - som inte kommer att vara med lika mycket på kurser under hösten - och Ellinor fixade sedan en pick-nick på filt i stora salen och det blev mycket prat och skratt. Emma passade på att dela ut den sista informationen inför lägret, där fö även Mette kommer att vara med som ledare. En liten lek klämdes också in på slutet och det var ju tur att det var en lek, för det deltog flera mördare och vi föll döda i högar gång på gång innan polisen lyckades knäcka gåtan.
   Ingrid lyckades repetera alla danser som varit denna omgång och lovade att kolla noga - men inte kommentera - färdigheterna på avslutningen.
Ganska många har nappat på möjligheten att åka till Jägersbo med medlemsförmån, vi tror att det kan bli riktigt många dansare när Rose-Maries kommer den 17 april. Festkommittén snabbrapporterade att knappt 70 hittills var anmälda till avslutningen på långfredag.

2009-04-11
   Det har blivit tradition i Glada Gänget att avsluta vårens kurser med en tillställning på långfredagen. Så också i år. Ca 70 kursare - vuxna och ungdomar - anhöriga och kompisar deltog på Älvkullen. Inger P med maken Bo, Kerstin M och Hans L, hade hjälpts åt att fixa kvällens middag som inledde avslutningen. Det var en "krigsrätt" - dvs lite av varje som passar - med pannbiffar under ägghalvor, allt täckt med en sås och färdigställt i ugnen, som tillsammans med vanliga kokta potatisar, fick gästerna att spontant utbrista i hyllningar och ovationer till de ansvariga. Manfred tillsammans med Maria skötte speleriet hela kvällen och det blev mycket dans. Ungdomsdansarna i grundkursen genomförde en miniuppvisning med Isabella och Salta Hunden och Påbyggnadskursen följde upp med Hässelbysteppen. Alla ungdomar hade förtjänat diplom som delades ut. Ellinor och Emma har lett grundkursen och tog emot "folkets jubel" för sin insats, Sven blev varmt omkramad av deltagare i Påbyggnads för sina lektioner. Blommor och applåder till Ingrid och Manfred förstås. Lotterierna med skänkta vinster såldes slut omedelbart och vinnarna fick som traditionen kräver välja sina priser bland alla gåvor som lämnats in. Ungdomarna hade ett eget lotteri med gratislotter. Dansen fortsatte efter fikapausen och bröts ca 21:30. Styrelsen tackade alla deltagare för en fin termin och hälsade alla välkomna till hösten, men dessförrinnan till Jägersbo - många har nappat på erbjudandet om rabatterad entré nu den 17/4 då Rose-Maries spelar. Det blir ju också uppvisningar på Nationaldagen och alla påmindes om detta och träningen den 3/6.

2009-04-18
   För ett par timmar sedan spelade Rose-Maries - på övertid - Sockerpillret i Jägersbo. Ca 220 dansare hade löst entré och fick förstås full valuta för insatsen. Glada Gängets kursdansare kunde utnyttja en medlemsförmån och få rabatt på entrén denna kväll, ca dussinet passade således på att bekanta sig med miljö och stämning på Jägersbo. Kvällen sponsor var Garden Party i Snogeröd som ordnat fina handdukar och hygienvaror som lotteripriser. Lustigt nog utföll dragningen så att tre av de nio vinsterna hamnade på samma bord, just intill där jag själv satt. Jägersbo hade ordnat goda smörgåsar i pausen, dvs mörkt bröd med mumsigt pålägg och mycket grönt.
  Många besökare var på Jägersbo för första gången vilket innebar nya medlemmar i både Höör- och Hörby - föreningarna. Hyfsat många unga dansare var också på plats, en försiktig gissning: åtminstone ett trettiotal under 25 år. Det känns som att trenden med färre besökare nu kommit av sig och att fler och fler hittar till Jägersbo för att delta i våra dansträffar.

2009-04-19
   Ännu en kurs för instruktörer har genomförts, denna gång i Klagshamn. Sven M höll som vanligt i trådarna, men hade förstås hjälp av danssektionens ledamöter. Vid 1/210-tiden hade de flesta av dagens ca 45 deltagare anlänt och arrangemanget inleddes med frukost. Vi dansade och lärde många nya och gamla danser, bl a Schottis på Fröjden, Sunnanövals, Svängom på lingonstigen, Slingerbulten, Klövsjöhambo, Kjervalls polka, Pjäxen, Swingola, Fyrtur från Hjörring, Tordmulen, Kejsarens tango, Magdalena, Polkasnoa på gammalt vis, Ratata, Snurrebocken och kanske några till. På heldagsarangemang är det ju alltid ett avbrott för lunch, idag bjöds på en vällagad och god köttgryta med ris och grönsaker. Dansföreningen Svingen var värdar och hade ordnat allt till det bästa, med dricka och gott kaffe. Själva lokalen - dansrotundan - har en kymig form som gör att ljudet inte kommer till sin rätt och emellanåt var det svårt att uppfatta vad som sades. Efter injustering av mikrofoner och rätt placering i lokalen blev det småningom betydligt bättre.
  Innan vi skildes informerades om att kommande träff  blir i Hässleholm, samt att förbundet hoppas kunna genomföra en HLR-kurs i slutet av året eller till nästa år. Sven M redogjorde för förslag till ändringar i Orkesterlistan.
   På vägen hem pratade vi (Ingrid, Sven, Ewa och Hans) om dagens övningar och vi tror oss kunna ta upp åtminstone några av de danser vi tragglat igenom.

2009-05-04
   Nyss skildes Ewa och jag efter att ha deltagit i planeringsmötet med Höörs Brottarklubb ang Höörs Marknad i början av augusti. Glada Gänget har även i år åtagit sig att hjälpa Brottarklubben med detta stora arrangemang på flera sätt, bl a
 • Torsd 6/8 kl 18 : Förbereda bord och bänkar för fredagens kräftkalas - tar 1-1,5 timme för 2-3 pers
 • Fred 7/8 kl 19: Köra karuseller på Tivolit på Nya Torg - tar till kl 23 (2-3 pass)
 • Lörd 8/8 kl 12 : Svara för lotteri mittemot Sparbanken och vid Konsums hörna - tar till kl 19 (3-5 pass)
 • Lörd 8/8 kl 12 : Köra karuseller på Tivolit på Nya Torg - tar till kl 23 (5-6 pass)
 • Lörd 8/8 kl 13:30: Genomföra Schottislopp och därefter Dansuppvisning - tar 1-1,5 timme
 • Lörd 8/8 kl 19 : Dansa till Hugos musik på Nya Torg - tar 1-4 timmar
 • Sönd 9/8 kl 11 : Svara för lotteri mittemot Sparbanken och vid Konsums hörna - tar till kl 17 (3-4 pass)
 • Sönd 9/8 kl 11 :  Köra karuseller på Tivolit på Nya Torg - tar till kl 17 (3-4 pass)
 • Sönd 9/8 kl 17:30 : Hjälpa till med avstädningen av Nya Torg och vissa gatuområden - tar 1,5-2 timmar för 4-5 pers
Lördagen, i samband med dansen, på kvällen pågår också Grillfesten, där våra medverkande är inbjudna. Vi hoppas att riktigt många nappar på detta.
Söndagen efter avstädningen erbjudes medverkande delta i en enkel kvällsfika som Brottarklubben  bjuder.
Vi hoppas att många av våra dansare - vuxna såväl som ungdom - och anhöriga och andra frivilliga försöker hjälpa oss att fullfölja detta åtagande, som i slutändan betyder en hel del för Glada Gänget - både ekonomiskt och för vår Good-Will. Helst skall ungdomar sköta karuseller och lotteriet vid Konsum, men gärna någon vuxen tillsammans med ungdom. Det blir scheman och passen kan bli mellan 1 och 2 timmar. Om du kan vara med på något eller några av passen, bedes du i god tid ta kontakt med Sven eller Ewa.
Nästa planeringsträff med brottarna är den 8/6.

2009-05-10
   HLR-kursen på Älvkullen under söndagsförmiddagen leddes som planerat av Anders Gymark från Höörs Räddningstjänst. Ett par återbud i sista stund gjorde att vi var 6 istället för planerade 10 deltagare, från Glada Gänget. Noggrann genomgång med tid för deltagarnas frågor och funderingar kännetecknade upplägget och trots att flera hade gått kurs för inte så värst länge sedan, kändes kursen viktig och nyttig för alla. Alla fick både teoretisk och praktisk genomgång. Ramsan "trettio-två-mittpå" är bra att kunna. Den hjälper en att komma ihåg att man - om HLR skall användas - skall börja med 30 hjärtkompressioner mittpå bröstkorgen och sedan göra 2 inblåsningar. Utöver HLR gick Anders igenom "Heimlich manöver", som användes för att avlägsna ett stopp i luftvägarna. Vi avrundade med gemensam fika (kaffe, kex, frukt och dricka) medan Anders skrev ut bevisen.

2009-05-16
  Säsongen på Jägersbo avslutades i går med - i mitt tycke - en av de trevligaste orkestrarna, nämligen C-laget. Alla tre duktiga musiker och fullt ös från början till slut. Många dansare känner dessvärre inte till C-laget tillräckligt, och tvekar därför att besöka dansställen där de spelar, gäller särskilt i Skåne. Man blir emellertid inte besviken, möjligen förvånad över den breda repertoaren av låtar till de vanliga danserna som C-laget behärskar. Måhända är detta ett problem för de dansare som är vana vid att en viss dans alltid hör samman med en viss melodi. Nåväl, Knappt 130 dansare hade samlats och hade roligt i gårkväll. Sandahls Modehus i Hörby svarade för sponsringen, som vanligt med vinster till våra lotterier. Dansgolvet var bra eller riktigt bra, och pausfikan lagom med gott kaffe till.
   Det dröjer nu ett tag till vi dansar på Jägersbo igen, inte förrän den 11 september då Janzons gästar oss. Styrelserna fick ta del av Jägersbos förslag på dansdagar 2010 och arbetet med att fylla nästa års danser med goda orkestrar sätter nu igång. Förslag från våra dansare emottages tacksamt och det är bara att kontakta någon i föreningarnas styrelser snarast.
   Vi hoppas förstås att vi alla skall ses på många ställen i sommar, men särskilt på Jägersbo i september.

2009-06-02
   I morse - efter att Sten-Svante tagit plats i bilen - åkte Ingrid och jag till Sätoftaskolan för den första pardanslektionen med avgångsklasserna. Gympaläraren Fredrik tog emot. Strax kom också Selina och Mariola åkandes med mamma Annlis från Eslöv. Tyvärr var Ellinor indisponibel och hon skickade ett SMS strax innan vi skulle börja. På lärarnas önskemål är vårt program delvis annorlunda i år, innebär att vals får mindre tid och Foxtrot mer. Efter presentation startade lektionen. Mina tidigare erfarenheter är blandade vad gäller elevernas intresse och vilja att lära en gnutta pardans, med allt ifrån de riktigt tråkiga upplevelserna till riktigt trevliga. Denna grupp tar priset hittills som den bästa av alla (alla skolor inräknade) och det skall bli ett riktigt nöja att fortsätta under veckan med foxtrot.

2009-06-03
   Träningen på Älvkullen inför uppvisningen den 6/6 gick utan problem. Några av de utvalda melodierna vi skall dansa till kommer att bytas ut men programmet förblir oförändrat.

2009-06-04
   Intensivkursen på Sätoftaskolan avslutades i dag med gott och väl uppfyllda mål. Både lärare och elever var nöjda. Årets 9:or har varit sällsynt trevliga att arbeta tillsammans med och vi hoppas att avslutningsfesten på måndag på Jägersbo blir ett fint minne för alla deltagare. Ingrid, Selina, Mariola och Annlis har varit till stor hjälp under danspassen i Sätoftaskolans gympasal. Tyvärr blir det inte tillfälle till repetitoner eftersom terminen i praktiken är slut. Ett annat år kanske träningen kan inledas lite tidigare, varför inte redan under vinterhalvåret och sedan följas upp under våren/försommaren.

2009-06-06
  Vackert väder och stor publik när Glada Gängets avkortade uppvisning stod i tur på Kulturdagen vid Berggrenska gården i Höör (vill du se några bilder, kan du klicka här). Ingrid M hade som vanligt totat ihop ett omväxlande och representativt program, som föreningens duktiga ungdomar och kursdeltagare genomförde utan missöden, ja det blev ju strul med StenSvante som spelade, men det redde upp sig igen. Ewa H skötte mellansnacket och Ingrid var för ovanlighetens skull själv med och dansade. De 30 min som vi tilldelats var i minsta laget, bl a hade vi inte tillräckligt utrymme till "ungdomarnas egna val", förhoppningsvis blir det lite mer tid igen vid kommande evenemang.
Nästa uppvisning blir på Fogdaröd strax innan midsommar. Det blir då ett program som anpassas till Manfreds musik.

2009-06-09
   I går var jag på planeringsträff inför Höörs Marknad med Brottarna. Det blev en del förändringar jfrt med tidigare och det viktigaste är följande:
 • Torsd 6/8 kl 18 : Förbereda bord och bänkar för fredagens kräftkalas - tar 1-1,5 timme för 2-3 pers
 • Inga karuseller på fredagen
 • Lörd 8/8 kl 12 : Svara för lotteri mittemot Sparbanken - tar till kl 18 (3-4 pass) - kortare tid, endast ett lotteri
 • Lörd 8/8 kl 15 : Köra karusell på Tivolit på Nya Torg - tar till kl 19 (2-3 pass) - kortare tid, endast en karusell
 • Lörd 8/8 kl 13:30: Genomföra Schottislopp och därefter Dansuppvisning - tar 1-1,5 timme
 • Lörd 8/8 kl 19 : Dansa till Hugos musik på Nya Torg - tar 1-4 timmar
 • Sönd 9/8 kl 11 : Svara för lotteri mittemot Sparbanken - tar till kl 17 (3-4 pass) - endast ett lotteri
 • Sönd 9/8 kl 11 :  Köra karusell på Tivolit på Nya Torg - tar till kl 17 (3-4 pass) - endast en karusell
 • Sönd 9/8 kl 17:30 : Hjälpa till med avstädningen av Nya Torg och vissa gatuområden - tar 1,5-2 timmar för 4-5 pers
  Under lördags-kvällen, i samband med dansen till Hugos musik,  pågår också Grillfesten, där våra medverkande är inbjudna. Vi hoppas att riktigt många nappar på detta. Vi har erbjudits en "egen" hörna med tillräckligt många bord.
Söndagen efter avstädningen erbjudes medverkande delta i en enkel kvällsfika som Brottarklubben  bjuder.
Vi hoppas att många av våra dansare - vuxna såväl som ungdom - och anhöriga och andra frivilliga försöker hjälpa oss att fullfölja detta åtagande, som i slutändan betyder en hel del för Glada Gänget - både ekonomiskt och för vår Good-Will. Helst skall ungdomar sköta karuseller,  men gärna någon vuxen tillsammans med ungdom. Det blir scheman och passen kan bli mellan 1 och 2 timmar. Om du kan vara med på något eller några av passen, bedes du i god tid ta kontakt med Sven eller Ewa. Anmälan till Grillfesten göres till Ewa.
Vill du se det tidigare programmet för oss klicka här

2009-06-19
  Att komma till människor och ge lite underhållning och sprida en gnutta glädje är roligt. I Glada Gänget har vi en lång tradition av sådana aktiviteter. I går - dan före midsommarafton - gjorde vi ett program på Fogdarödshemmet i Höör, med enkla danser, levande musik och mycket glädje. Från början var det Magdalena - som arbetar där - som tog kontakt med oss. Naturligtvis ville vi vara med som en pusselbit i det planerade programmet. Vi började vår uppvisning kl 14 och höll på i drygt 3 kvart. Osäkerhet om vädret hade fått arrangörerna flytta in på logen i stället för som planerat att vara i trädgården. Manfred spelade på sitt bälgaspel och Maria slog på trummorna och sjöng. Vi var 8 par (varav 6 dansare från ungdomssektionen) som dansade Oh Susanna, Svingen, Polka, Schottis, Vals, Hambo, Snoa och mycket mera. Uppskattningsvis femtio boende och assistenter fanns i publiken. Många sjöng med och klappade takten och alla gillade vad som hände. Efter vårt framträdande bjöds på kaffe och bullar och vi konstaterade runt fikan att det gått riktigt bra och varit lyckat. Vi hoppas få vara med fler gånger på Fogdaröd.

2009-07-23
   Har besökt hamnen i Ystad några gånger i sommar och träffat många glada dansare där. Ystad-föreningen har som tradition att ordna sommardans "på bryggan" invid Marinan i Ystad-hamnen. Dansen är enkelt upplagd med musik på CD och visning av de danser som behövs. Det är Eva L och en liten skara runt henne som fixar det mesta. Fri entré och egen fikakorg är några ingredienser i de lyckade torsdagskvällarna, tur med vädret hittills har man också haft, om än det sett hotfullt ut vid något tillfälle. Vi hoppas att fler föreningar har motsvarande arrangemang nästa och kommande år, lite "vi ska klara av det" - anda, parat med lite stöd från kommun och kanske en och annan sponsor, är väl det som behövs. Tyvärr är det ont om pengar överallt, men det finns nog anledning i flera kommuner att fundera över hur de medel som finns fördelas. Det känns som att den "folkliga" formen av kultur ofta hamnar i skymundan till förmån för "smalare" evenemang.

2009-08-05
  På onsdagskvällen träffades uppvisningsdansarna på Älvkullen för att tillsammans med Manfred friska upp vad som ev fallit i glömska under sommaren. Tyvärr så blir det inte så många unga dansare på marknaden i år, pga arbeten, resor, kalas mm. Styrelsen hade sedan ett ordinarie halvårsmöte. Bl a lades schemat för våra åtagande på marknaden. Det visade sig att ytterligare någon kan få plats att hjälpa till med karusellen, både på lördagen och söndagen, vuxna finns på plats, men ungdom som kan ställa upp bör kontakta Ewa eller Ellinor.

2009-08-07
   Igårkväll samlades de ideella krafterna i Glada Gänget för att förbereda fredagens kräftskiva på N Torg. Jag hoppas verkligen att det var tillfälligheter som gjorde att vi blev så få, förutom jag endast Isabell och ett vuxna anhöriga. Vi hann ändå med vad vi skulle innan det blev mörkt. Vi unnade oss också en glasspaus. Stig (elektriker) bjöd på en stor påse nyskördade (körsbärs?-)tomater, som smakade precis så bra som hemodlade gör. Isabell gillar i vanliga fall inte tomater, men blev helt begeistrad i dessa små söta frukter och tog överblivet med hem, att njuta av senare.

2009-08-09
  Årets hittills varmaste augustiveckoslut har det varit. Marknaden blev välbesökt och trots att värmen höll en del besökare borta under söndagen, var det många besökare totalt sett. Glada Gängets åtaganden gentemot brottarklubben  sköttes väl och vi fick mycket beröm för såväl dansuppvisning som arbetsinsatser.
  På försök samlades ganska många ur styrelsen på lördagskvällen för att dansa till Hugos förträffliga musik och delta i Grillfesten på Nya Torg. För att vara första gången föreningen gjorde något liknande gick det väl hyfsat bra. Vi får göra en utvärdering inför kommande marknad.

2009-08-16
   Dansen på Trollsjön gick som en dans. Vackert väder, lagom mycket dansare (kunde kanske varit fler) bra organisation och gott kaffe. Vad mer kan man önska en söndageftermiddag på sensommaren? Arrangörsföreningarna Rutan, Glada Gänget, Friska Viljor och Vallåkra GDF beslutade på ett improviserat möte direkt efter dansen var slut att försöka genomföra samma arrangemang till nästa år.

2009-08-17
   Utvärderingsmöte med Höörs Brottarklubb efter årets Marknad. Nya krafter är på väg att avlösa det traditionella marknadsgänget och de små justeringar som behövs till nästa år klaras säkert med alla de goda krafter som vill medverka. Som vanligt erhåller Glada Gänget en gåva av brottarna för sina insatser, och som vanligt är Ungdomssektionen mottagare. Pengarna har historiskt använts för ungdomsläger och utflykter, så blir det även denna gång. Passar på att tacka Brottarklubben - som liksom Glada Gänget håller fast vid idealitet i funktionärsarbetet - för ett gott samarbete, som vi räknar med skall fortsätta länge än.

2009-09-02
   Glada Gängets Festivalkommitté hade ett snabbinsatt möte hos Ewa i kväll och bl a framkom att informationsdisken bemannas från 12:00. Ewa kommer att kontakta de som anmält att de kan medverka och fördela tider. Kl 12:00 blir det också en "rusning", med så många föreningsungdomar som möjligt. De som kan vara med på detta bör vara på plats åtminstone kl 11:45, vid "vårt" stånd på långsidan av den gamla fotbollsplanen och med gul tröja (de som behöver låna tröja hämtar denna i ståndet). Kl 16:15 är det vår tur att framträda och det gör vi med en 30 minuters dansuppvisning, till musik från vår MD.
Danserna blir :
Am promenad
Svingen
Jessiepolka
Sambaglädje
Foxtrot
Kalle P:s vals
Smygvalsen
Edelweiss
Oh Susanna
Ny-Pet schottis
E 18
Schottis på logen i Hög
Sternpolka
och om möjligt en Haderianschottis med publiken.
     Glada Gänget ordnar också en "tipsrunda", med priser. Vinnarnas namn kommer att publiceras här, tillsammans med de rätta svaren, tisdagen den 8 sept och ligga kvar månaden ut.

2009-09-07
   Höörs festivalen blev en stundtals blöt tillställning, till förtret för arrangörer och besökare. Söndagen - som var vår stora dag i Glada Gänget - var dock bra ur vädersynpunkt. Publiken var entusiastisk men fåtalig vid vårt arrangemang, men det blev ändå en bra uppvisning. I vårt informationsstånd hade vi åtskilliga besökare och många gav sej också i kast med våra för dagen iordningsställda tipsfrågor. I morgon kommer vinnarna att informeras och namnen publiceras här på vår WEB-plats, tillsammans med svaren och frågorna. Styrelsen tackar alla som ställde upp för Glada Gänget, dansare, informatörer, funktionärer, m fl. Ett par bilder från våra aktiviteter kommer troligen att visas här inom kort.

2009-09-12
  Janzons med delvis ny besättning - bl a en ung kvinna som hanterade både sax och flöjt - gjorde ingen besviken igårkväll på Jägersbo, utom möjligen de som inte var där. Kvällens sponsor var Färs o Frosta Sparbank i Höör, och vi hade skaffat vinster till kvällens tre lotterier för deras gåva. Lustigt nog gick flera vinster till föreningarnas styrelseledamöter, men Ewa garanterade att dragningen som alltid gått helt just tillväga - vad annars? Jägersbo hade en trevlig macka att bjuda på i pausen, men "kakan" var inte mer än så där. Gott kaffe som alltid. De allra flesta besökarna stannade ända till "sistan" - Wienerval - och det brukar vara ett gott betyg åt orkestern. Vi hoppas att ytterligare några hittar till Jägersbo nästa gång, som är den 9 okt då Nordhs spelar.

2009-09-13
   Flera nya ungdomar kom på första kurskvällen på Älvkullen och alla som var med förra kursen dessutom. Ewa hoppade in för Ellinor i grundkursen. I påbyggnads som vanligt Sven som instruktör. I Grund hann vi med Am Prom, Haderianschottis och vanlig schottis. I Påbygg var det generalrepetion av grunddanserna Polka,Snoa, Schottis och Vals, samt Foxtrot. Gunnarsösnoa lärdes ut.
   Sven tog upp kommande uppvisning på Nya Torg den 3 okt, många var direkt positiva, men någon behövde kolla med almanackan innan besked kan lämnas.
    Även kurserna för vuxna hade attraherat nya danssugna och Ingrid leder såväl Grund som Påbygg där. Manfred spelade. Grundkursen följer givna mönster och första gången är det mest taktträning, dansturer med gångsteg och fotombytessteg som gäller. Påbygg repeterade en de från förra kursen, och för ovanlighetens skull avstod Ingrid från att visa vad som alla borde kunna. Nästa gång kommer det att vara mer tid och danser som nu flera inte fick tillräcklig hjälp med, blir grundligt genomgångna.

2009-09-20
   Ledarfrågor och för få nybörjare i kursen för ungdom tvingade oss att ta beslut om tillfällig nedläggning av Grundkursen för ungdom. Påbyggnadskursen rullar på men nu med större tidsram, kursen tar över den tid som avdelats för Grundkurs och Påbyggnads börjar således kl 16:30 i fortsättningen, har en kort paus i mitten och fortsätter sedan fram till 18:45 18:15. Ledare blir primärt Sven som innan, men Ewa kommer också att medverka. På sikt hoppas vi att Ellinor kommer tillbaka igen efter sin sjukfrånvaro. Linda finns med hela tiden men jobbschemat lägger hinder ivägen då och då.
   Ungdomskursen blev således något improviserad i dag, men det blev i alla fall en ny dans, nämligen Vargmåne. Gunnarsösnoan repeterades. Ett antal "kända" danser togs upp och fick lite putsning. Nästa söndag blir en stor del av Ungdomskursens danser enligt deltagarnas eget val, så vi hoppas få in många förslag. Hittills d'Hammerschmidtgesällen och Fyrtur från Hjörring, samt Christinapolka.
   Vuxenkursen är ganska välfylld och Ingrid håller ihop danser och deltagare på beprövat och framgångsrikt maner. Grundkursdeltagarna fick börja så smått på Tango och i Påbyggnads togs Billy Bayou upp som ny dans. Edelweiss, Schottis på logen i Hög, Kalle P:s vals, Nypet schottis och Vargtassen repeterades med viss visning.  Manfred - hedersmannen med dragspelet - svarade som vanligt utmärkt för musiken.

2009-09-29
   Ingrid M, Ewa H, Hans L och Sven J samåkte på söndagsmorgonen till Tallparken i Vinslöv, för att förkovra sig som instruktörer i GRF. Förbundets Danssektion höll i arrangemanget som var välbesökt - ett 50-tal var på plats. Programmet hade temat Nyheter, och det det var lätt att känna sig som nybörjare, när vi dansat igenom tretton nya danser. Bland de som troligen kommer upp i Glada Gänget är Anders Vals, Gränssnoa, Experten (hambo), Schottisbugg från Eslöv, Carl-Philips Vals, Kerstins hambo och kanske Skanörs blandning. På lunchen bjöds mexikansk gryta. Helhetsintrycket var gott, men man hade nog kunnat dra antalet helt nya danser och med fördel varvat med välbekanta, nu var det mycket korvstoppning.

2009-09-29
   Direkt efter söndagens instruktörsträff var det dags på Älvkullen. Ungdomskursen fick känna på Christina polka, som vi inte dansat på flera år, samt Polkett som nya danser. Hässelbysteppen, Vargmåne och St Bernhards Vals var bland de som repeterades. I grundkursen för vuxna testades lite tango och sambaglädje som nyheter. I påbyggnads var Familjevals från Gästrikland helt ny, i övrigt repeterade Ingrid bl a Billy Bayou, Ny-pet schottis, Vargtassen och Hambo från Farsta.
    Ytterligare några dansare anmälde sin medverkan på Torgdagen på lördag och totalt är det nu ett 20-tal som deltar. Visst underskott på kavaljerer fortfarande. Manfred spelar och dansen börjar kl 11:30. Ett informationsbord finns på plats hela tiden, dvs 10-14, avbytare får gärna komma spontant.

2009-10-03
   Delar av veckan och nästan hela lördagen fokuserade på Torgdagen i Höör med marknad, information, musiktält, mm, men för oss var det ju Uppvisningen som gällde. Förmodligen -ev undantag för enstaka skyltsöndag - var vädret det sämsta vi dansat i utomhus. 10 grader häftig vind med ihållande regn i sidled. Men gott humör och stark vilja överbryggar alla svårigheter, 1130 spelade Manfred upp på sitt bälgaspel i tältet på N Torg och de ca 20 som samlats drog igång med Am Promenad. 45 min senare var programmet genomfört och dansarna kunde välförtjänt mottaga publikens jubel. Deltagande ungdomar drog in på Boiertz café och intog där den förbeställda varma mjölkchokladen med grädde på toppen. Några av de vuxna dansarna syntes också i trängseln på caféet.
   Tyvärr var vädret ihållande ruskigt och de stora skarorna av nyfikna på Torget uteblev. Festligheterna flyttades vid 2-tiden till platsen för landshövdingens invigning av det nya monumentet, som utmärker Skånes officiella mittpunkt.
  Hilda Knafve skall ha en varm eloge för mycket bra planering och genomförande, trist att vädret gjorde att folk höll sig inne.

2009-10-05
   I går (söndag) var det kurser försås för hela slanten. Konceptet med enbart Påbyggnads på ungdom verkar fungera, närvaron är hög eller tom mycket hög. Vi dansade bl a Bugg-schottis från Eslöv och Skanörs blandning som helt nya, som halvnya togs Rönnebergapolka, Mexikansk vals och Bullingen, dessutom ett antal "kända" danser. Frågan om deltagande den 30 okt (Kal-Kagges) och 8 nov (Rent drag) togs upp och några kunde meddetsamma göra preliminär anmälan.
   På vuxenkursen togs ett steg ytterligare med Tango och som helt ny Pariserpolka. Ännu ett ungt par började denna gång och det gläder vi oss åt förståss!!
    Påbyggnads tampades med Skanörs blandning och Salta hunden som nya, men de viktiga repetitionerna av  tex Familjevals från Gästrikland, Billy Bayou och Edelweiss fick också plats.

2009-10-05
   I kväll hade Förbundsstyrelsen möte i Höör. Vi hade fått förtroendet att ordna med förplägnad mm. Tio ledamöter anlände vi 1830-tiden och först vid 22-tiden kunde orfdf  Bertil klubba av mötet. Vi som fixade i Glada Gänget var Ewa och Sven och det var till full belåtenhet, ja så nöjda var man att vi ombads även stå värdar för årets sista Förbundsstyrelsemöte som preliminärt hålls den 3 dec.

2009-10-10
   Nordhs orkester skapar omedelbart god stämning och lockar alla - unga och gamla - upp på dansgolvet. I gårkväll på Jägersbo var det betydligt fler dansare än på septemberdansen och roligt hade alla. De allra flesta stannade till sista dansen, ja en del satt kvar en god stund - som förr i tiden - och pratade och hade trevligt. Kvällens sponsor var Blomsterboden och fina blommor och arrangemang lottades ut. God macka serverades (kakan var kanske lite spartansk) i pausen och vi kunde glädjas åt att många av föreningarnas kursdeltagare nu har börjat synas i vimlet. Som vanligt var det en hel del unga dansare förstås.
  Verkar vara ganska många som funderar på Höstfesten i Vinslöv den 30 okt då Kal-Kagges spelar. I Glada Gänget pågår intresseanmälningar.

2009-10-11
   Till min glädje kom Ellinor till Älvkullen och Ungdomskursen igår, inte för att dansa men ialla fall. Hon är på god väg tillbaka och jag hoppas verkligen att det inte dröjer innan hon är på plats igen bland oss andra.
   Som vanligt var nästan alla ungdomar på plats från början. Helt ny dans var Anders Vals, medan några andra har förekommit tidigare, om än flera år sedan, t ex Roletten och Shortcake. Repeterades förra veckans nyheter Schottisbugg från Eslöv och Skanörs blandning. Ytterligare någon passade på att anteckna intresse för Vinslöv och Kristianstad.
   Ett nytt par dök upp på Grund för vuxna och de hade dansat en del förut, men det  var många år sedan, gick hyfsat bra och vi hoppas att de kommer tillbaka. Som ny dans introducerade Ingrid Hambo, som kan vara lite knepig i början, men innan lektionen var slut kunde alla koreografin och stegen. Återstår träning och finslipning. Tango och Polka putsades och nästa gång blir det kanske Oh Susanna. Påbyggnads snappade kvickt den nya Schottisbugg från Eslöv, och den blev allmänt omtyckt av dansarna. Salta hunden och Skanörs blandning repeterades. Nästa gång blir det nog Tordmulen!!

2009-10-19
   Tyvärr var Ewa sjuk efter influensavaccinering och kunde inte delta varken i Förbundsmöte eller kursdanserna i söndags. Men det är ju bara att inse och acceptera.
  Förbundsmötet på Backagården var välbesökt men trots goda försök att få igång debatt så var mötet en ganska stillsam tillställning. Bland de få beslut som togs var att föreningar som vill hålla HLR-kurser, lämpligen kan bjuda in från grannföreningarna. Att enas om gemensamma villkor för ungdomsentréer på samkväm skapade lite diskussion, men när 4 olika förslag passerat omröstningarna, visade det sig vinnande förslag var avslag på de andra förslagen, dvs oförändrat: inga gemensamma riktlinjer. Medlemskort för 2010 delades ut, Per Åke P vädjade om förslag tillvakantplats i valberedningen, Tom B -WEB-master - meddelade att om bara han fick underlag skulle informationen hamna på grfdans.se i rappet. Sven M informerade om kommande dans i Ksd, samt om en enkät om instruktörskurserna.
   Kurskvällen följde nästan direkt på Förbundsmötet. På ungdoms blev det svårigheter eftersom flera dansare saknades. Vi genomförde ändå det planerade programmet med repetitioner av höstens helt nya danser, men hann med rejäl genomgång av sällandanserna Mignonvals,  Alfadansen, Edelweiss och Schottis annorlunda. Påminde om att på söndag tar vi emot anmälningar till avslutningsfesten.
   Ingrids kurser flöt på bra, med Oh Susanna som helt ny, Tango, Hambo och mer polka för Grundkursen. I Påbyggnads var Tordmulen ny och i övrigt repeterades/dansades tidigare genomgångna danser.

2009-10-25
   Allt var som vanligt i dagens ungdomskurs, så gott som alla dansare var på plats. Ett ganska krävande program med genom gång av några danser som ofta finns i skymundan, t ex Fiderussen, Schottis från Binga, Pariserpolka m byte och Anna Mosters vals, tog det mesta av tiden. Det blev ändå repetition av Edelweiss, från förra gången och snabbgenomgång av Ratata och Oh Johnny. Oklarheter om hur många som åker med till Vinslöv på fredag ännu, men förhoppningsvis klarnar det innan dess, så vi kan slå samman åkningen så effektivt som möjligt.
   Grundkursen för vuxna bjuder på något nytt varje gång förståss, denna gång Kalmarpolka, en Svingenvariant och polka åt båda hållen. Påbyggnads innehöll - förutom repetitonerna - Cocosnöten, som var ny för många. Manfred spelade och avslöjade att en av kvällens valser hade honom själv som kompositör, minsann! Några passade på att anmäla sig till avslutningsfesten, kostnaden är 70:- per person och 35:- för ungdom. Håkan och Hans tar upp anmälningarna. Berne H - som varit trogen våra kurser i många år - fyllde 65 år idag, och det blev både leven och sång!

2009-10-30
   Nyss hemkommen från en rolig danskväll på Tallparken i Vinslöv. Dansföreningarna Snapphanen och Vinslöv GDV hade ordnat Höstfest med mat och dans. Kal-Kagges 4-mannaband spelade och de höll igång alla danssugna hela kvällen. Från Höör var det ordnat samåkning och ett 15-tal - många ungdomar - från Glada Gänget var på plats en stund innan dansen började. Spelordningen var foxtrot/bugg - bytesdans - gammaldans med demokratisk bjudning hela kvällen. I pausen bjöds det fika, som ingick i entréavgiften (halva priset för ungdom!!). Antagligen var det betydligt fler dansare än man vågat hoppas på, för många blev utan wienerbröd och fick istället fritt välja någor småbröd ur sortimentet.
   Kal-Kagges duktiga musiker behärskade alla sorts danser mycket bra, en del låtar kändes kanske lite dammiga för de unga dansarna, men så är det ju, gamla låtar är ju gjorda för dans i första hand, inte för scenframträdande. Undertecknad investerade i en skiva som orkestern saluförde under kvällen. Det blir nog aktuellt att besöka dansställen med Kal-Kagges på scenen fler gånger.

2009-11-01
   Kursdansen var idag omvandlad till höstlovsdans, dvs vi träffades redan 1530 på Älvkullen. Inga nya danser men mer som en dansträff, kul hade vi och gott till fika tack vare Isabell m anhöriga som fixat godaste kakan med vaniljsås. Kvällspasset sköttes av Ewa och StenSvantes, både Ingrid och Manfred hade lämnat WO. Grundkursen prövade Isabella som ny dans och i Påbygg var Norsk Pariserpolka helt ny.
   Många har nu anmält sig till avslutningen, det är ju Hans och Håkan som tar upp anmälningarna fram tom den 15 nov.

2009-11-09
   Åter en annorlunda kursdans för Glada Gängets ungdomar. Vi åkte gemensamt till Sommarlust i Kristianstad, för att dansa till Rent Drag. Programmet var upplagt som 1 modern+1 bytes+1 gammaldans. GRF stod som arrangör och vi hade otroligt roligt. Vi hoppas att GRF genomför flera sådana arrangemang och att ännu fler dansare kan mötas på detta sätt. Vi dansade i Stora restaurangen och det var enligt mej ett drömgolv, med perfekt glid och fria ytor. På Älvkullen var det som vanligt välbesökt kurs för vuxna på söndagskvällen, med Ingrid som instruktör och Manfred på scenen med bälgaspelet.

2009-11-14
   Jaxons spelade på Jägersbo i gårkväll, då Hörby-Frosta och Glada Gänget anordnat en gammaldansträff. Alla hade väl räknat med fler dansare, nu blev det bara ett hundratal. Kanske inte lätt för musikerna att hela tiden  "ge järnet" då. Nå, ibland blir det som det blir. Kvällens sponsor var A-blommor i Höör, tyvärr såldes inta alla lotterna. God pausmacka och gott kaffe serverades som alltid. Ombyggnad pågår på Jägersbo, och det är positivt. Behov av uppfräschning har legat latent en tid men nu tycks M Pehrsson fått lite fart på arbetet. Hoppas bara att dansgolvet  framöver sköts på bästa sätt, det är både vi som dansar och Jägersbo värda. 

2009-11-15
   Kurserna är slut för detta året, men fortsätter från den 24 januari, tider, plats och avgift oförändrad. I eftermiddagens ungdomskurs var det bl a Bjällerklang, som ju hör till årstiden. Som ny dansade vi Carl Philips vals, och ägnade en del tid åt vilka danser vi skall ha på avslutningen, det blev Pariserpolka m byte, Alfa-dansen och Vadsbosvängen.
   Vuxenkurserna avrundades också med genomgång av terminens danser. I grundkursen tog Ingrid upp Skanörs blandning som ny, och i Påbyggnads Tölösteppen. Samt repetitioner av de flesta av höstens danser. Manfred höll i bälgen, som vanligt med den äran.

2009-11-23
   I går var det den traditionella terminsavslutningen på Älvkullen. Redan på fredagskvällen satte fixargruppen igång förberedelser för måltiden, som i år var rökt fläskfilé, mycket sallad och potatisgratäng av bästa sort. Till det serverades l-öl och läsk. Efter att Ewa hälsat alla - ca 55 st - välkomna var det dags att ösa in. Efter måltiden blev det dans efter Manfred och Marias glada toner. I huvudsak plockades danser från höstens kurser naturligtvis. Många hade skänkt vinster - förklädda till julklappar - till lotterierna, som snabbt tog slut. I fikapausen var det dragning och och många kunde glädjas åt en eller till och med två paket på något håll. För barnen fanns också ett lotteri med gratislotter och alla fick en vinst förstås! Direkt efter fikan delades diplom ut till duktiga unga dansare, 13 st denna gång. Blommor och tack till Ingrid, Manfred o Maria naturligtvis. Sedan blev det ungdomsuppvisning, och med hjälp av ett par "vuxna" blev det jämna par. I rask takt avverkades Pariserpolka m byte, Alfadansen och Vadsbosvängen. Publiken visade sin stora uppskattning genom starka ovationer, för de fina framförandena. Ytterligare en stunds dans innan Ewa tackade alla för en trevlig kväll. Hon påminde om dansen på Jägersbo med Rose-Maries orkester den 4 dec och förstås Skyltsöndagsens aktiviteter där alla är välkomna.

2009-11-29
   Skyltsöndagen var i stort sett förskonad från dåligt väder och ganska mycket människor rörde sej runt bland stånd och aktiviteter hela eftermiddagen. Glada Gänget hade för andra året dans, lotteri, fika mm i Sparbankens konferensrum. I år gästspelade en dragspelsgrupp en halvtimme i lokalen. Lotteriet sålde nästan slut men det kunde varit fler som unnade sej en svängom på det fina dansgolvet. Styrelsen tackar alla som stöder oss, sponsorer, privatpersoner, föräldrar och glada dansare. Efter dansen på Jägersbo på fredag blir det uppehåll över helgerna.

2009-12-05
   En rikitigt lyckad danskväll med Rose-Maries på scenen avslutade säsongen på Jägersbo i går kväll. Drygt 180 dansare i varierande ålder hade valt bort nya "På spåret" till förmån för Gammaldansen, och det gillar vi förståss! Som vanligt var det många unga dansare på Jägersbo och vi i Glada Gänget tycker verkligen att det är roligare så. Orkestrarna instämmer också. Årets sista lotterier såldes slut och Lastbilscentralen - som var kvällens sponsor - hade skänkt de fina blomstervinsterna. I samband med dragningen överlämnade Lene L en blomma från föreningarna i Höör och Hörby till Jägersbo - Mattias Persson - som tack för det goda samarbetet under året. Kvällens fika var en lätt julbetonad macka med ett par småkakor och kaffe, snyggt upplagt och välsmakande. Redan när dansarna kom till Jägersbo kunde man få en slurk glögg och pepparkaka.
   M Perssons satsning på uppfräschning av Jägersbo blir verkligen lyckad. Klart är det mesta i yttre utrymmena, med ljuskronor och färgsättning som hälsar välkommen direkt. Vi gläder oss och hoppas att satsningen inte kommer av sej, utan fullföljes helt och hållet inom inte allt för avlägsen framtid.
   Kvällen avslutades med mängder av GodJul-önskningar, och Rose-Maries som efter sista dansen traditionellt spelade Sockerpillret till glädje för de kvarvarande dansarna.


Glada Gängets styrelse tackar alla gynnare, sponsorer, medlemmar, och andra som på olika sätt efter förmåga hjälpt till och gjort 2009 till ännu ett roligt dansår.
För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 2 januari 2010
Till Startsidan