Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2008  
Klicka för snabb flytt till vald månad
Januari  Februari  Mars  April  Juni
  Augusti  September  Oktober  November  December
  2008-01-12
   Jägersbo i fredags var - som vi numera är van vid - en riktigt trivsam gammaldansträff, arrangerad av Glada Gänget och Hörby-Frosta GDF. 184 dansare var på plats för att dansa till Nordhs kunniga orkester. Vi fick bl a glädjen att dansa Tre Ting, en riktig klassiker som nästan bara ungdomar vågade sej på. Som så ofta tidigare var alla åldrar representerade på Jägersbo, ganska jämt fördelat från under 10 till över 80 år och alla tycker lika mycket om gammaldans. Bror Magnusson från Öved skänkte vinsterna i lotterierna, och det var naturligtvis honung från de egna bigårdarna - mycket uppskattat. Inte alls uppskattat var däremot beskedet att 12-timmarsdansen i Sätila inte blir av i år. Många av besökarna på Jägersbo - inte minst de unga - brukar åka till detta arrangemang.
   Årsmötet närmar sig snabbt och i Glada Gänget är det som vanligt en stunds dans efter förhandlingarna. Mötet är på Älvkullen onsdag den 23 jan kl 19, vi räknar med att många kommer, glöm inte egen kaffekorg.

2008-01-20
   Glatt och trivsamt återseende på Älvkullen, när ledare och kursdeltagarna samlades för första träffen i år. Det var överaskande många helt nya som anslöt till grundkursens för vuxna del 2. Alla dagens danspass var helt inställda på repetitoner, men Emma tog med en ny i Grundkursen för ungdom, nämligen Isabella. Från nästa gång blir det förstås något nytt i alla kurspassen. Manfred spelade på vuxenkurserna medan Sten-Svantes kunde avnjutas i Ungdomskurserna.
 
2008-01-25
  Ewa Högberg kunde hälsa ett trettiofem-tal medlemmar - varav ovanligt många ungdomar - välkomna till Glada Gängets årsmöte på Älvkullen i onsdags. Efter de inledande punkterna i dagordningen överlämnades klubban till hedersmedlemmen Börje Persson, som effektivt och kraftfullt ledde återstoden av mötet. Börje hade flera förslag om vad som kanske kan göras för att hålla tillbaka utgifterna, så att ekonomin hålles i balans. I styrelsen Valdes Ellinor Larsson in som ny ersättare efter Linda Slåttli som utsågs till ordinarie ledamot. Som ny kassör utsågs Sven Jönsson efter Thorsten Liljeqvist, som lämnade sina uppdrag efter mer än 25 år som funktionär. Thorsten hyllades med långa applåder, och förstås med blommor och presenter. Emma Hartell valdes till vice kassör. I övrigt som innan. Protokoll kommer som vanligt att publiceras här på webben. Flera trotjänare belönades med förbundets Guldmärke. Tyvärr var det endast Kerstin Jönsson som var närvarande och kunde ta emot utmärkelsen. De övriga två var Gert Lindholm och Sven Ströbäck. Efter mötet dansade vi till Manfreds och Marias musik,  fram till ca halv tio.
 
2008-02-05
  Ibland räcker inte själva tiden till, men här kommer ett kort inlägg. Danskurserna rullar på. Ungdomskurserna har ändrats eftersom de dansare som finns denna vår visar på snabb inlärning och vill mycket. Ändringen innebär att grundkursdelen fått nytt innehåll med mindre av stegträning och mera av dans, samtidigt som påbyggnadsdelen blivit något mer avancerad. Det är nu samma dansare i båda grupperna, dvs nybörjarna är med fullt ut även i påbyggnads. De senaste gångerna har Schottis på Logen i Hög, Smygvalsen, NyPetSchottis, Mexikansk vals, Christina Polka och Sternpolka behandlats som nya danser.
   Kurserna för vuxna har på grundkursdelen haft bl a Schottis i turer som ny. Påbyggnadskursen bjöd senast på Kentucky Home.

2008-02-10
   Min dag inleddes med föreberedelser till den pågående kursen för blivande instruktörer inom GRF. Strax efter 1/2 9 var också Ewa, Bo och Inger på Älvkullen och en stund senare droppade deltagarna in. Förra gången var det ganska mycket "teori", denna gång kom själva instruerandet igång. Lunchen kom som innan från Skånestugan och krögaren Anders B. Sven M, som är kursansvarig, meddelade när dagen snart var slut, att vi alla måste räkna med att reservdagen den 16 mars tas i anspråk.
   Glada Gängets egna kurser för nya och vana dansare fortsatte direkt efter. Eva L och Maj-Lis J, som stannat kvar efter instruktörskursen, lovordade våra ungdomar, och det tackar vi för, de är väl värda. I grundkursen fick Emma tillfälle att lära ut en helt ny dansvariant, nämligen Palais Strol med byte. Valsstegträningen fortsatte med Smygvalsen. I påbyggnadskursen var de nya danserna Billy Bayou och - för de flesta - Dansk schottisch. NyPet-schottis och Mexikansk vals repeterades.
   I kurserna för vuxna kom grundkursen helt igenom Schottis i turer men tränade även Frykdalssteg. Påbyggnadskursen mötte bl a Bröllopshambo, Blomman, Kentucky Home, Snäckan, Tölöstep och några till. En snabb intro av Snurrebocken hanns med.

2008-02-16
   Med Mattis fyra man starka band på scenen och nästan 190 dansare på Jägersbo fina dansgolv måste det bli både roligt och trivsamt. Kvällens vanligaste kommentarer "härlig stämning", "omväxlande repertoar", och liknande. Ett tjugotal ungdomar som vanligt och vi fortsätter att glädja oss över våra unga dansares kunnighet på golvet och naturligtvis det fina uppträdandet.
   Lotterierna sponsrades av Färs & Frosta Sparbank i Höör och vinsterna var set med handdukar i olika storlekar och antal, kompletterat med diverse väldoft och rengörande medel.

2008-02-21
  Oj vad tiden rinner iväg. I söndags gick hela dagen till dans liksom förra. Instruktörskursen rullar på och eleverna utvecklas i rätt riktning. Denna gång stannade ännu fler från instruktörskursen kvar och var med i våra ungdomskurser som hjälpdansare. De ser våra unga dansare med ofördärvad blick och har bara beröm och lovord över grupperna. Emma skötte åter grundkursen och Sven påbyggnads. Nya dans var en schottis - Dans i brädgården - med roliga men lite klyddiga turer. Ewa tog hand om vuxendelen, eftersom Ingrid blivit sjuk.

2008-02-24
  Sportlovsextra hade lockat flera nyfikna som fick pröva på en timme. Det kändes som vi kommer att få se åtminstone några av dessa igen på höstens Grundkurs. Våra pågående kurser för barn, ungdom och vuxna var igång som vanligt.
   Lite tråkigt med tilltagande oro och småbus på Älvkullen under våra danstider. Emellanåt är det riktigt störigt och stökigt i foajén i anslutning till danslokalen. I grunden beror det på att ytterdörren till fritidsgården spikades igen när man byggde om, och att alla därefter måste gå via foajén, som sakta men säkert sedan omvandlats till ett uppehållsrum. Vi hoppas att dörren på gaveln kan öppnas igen, så att vi slipper gnaga på varann, dansare och besökare till fritidsgården.

2008-03-02
  Det är en lång dag med instruktörskursen först och sedan våra egna, men det är roligt. Även denna gång  gladdes vi åt att flera instruktörer stannade kvar och dansade med våra ungdomar. Emma tog upp Zick-Zack-schottis som ny - en småtrevlig variant - i grundkursen. I påbyggnads blev Hemvärnsschottis en ny bekantskap för alla. Vi fortsatte traggla Sväv, för att så småningom klara hela Dans i brädgården.
   Ingrids grundkursdeltagare var många denna kväll. Det gick ändå väldigt lätt och hennes förberedda program tog slut innan tiden, det blev därmed plats för extra repetitioner. Vuxnas påbyggnadskurs var också välbesökt, och Bälgajuck i busken var en av de danser som togs upp som ny.
   Fortsatt busliv inne i foajén och utanför huset är riktigt irriterande. Fältsekreterare och fritidsledare behöver kanske mer resurser, för att kanalisera ungdomarnas energi på något roligare än skadegörelse, eller är andra prioriteringar som behöver göras? Kanske våra politiker skulle göra ett besök för att på plats ta del av verkligheten?

2008-03-09
   I dagens grundkurs för ungdom tog Emma upp Skånsk mazurka (Sprättmazurka) som ny och det gick bra. Några av våra grundsteg fick en extra genomgång, vilket var nyttigt. Alla fick i pausen fylla i en enkät, i syfte att om möjligt göra ungdomsverksamheten ett snäpp bättre till hösten. Chaufförer till Hästveda efterlystes och kan förhoppningsvis klaras ut på söndag, så att lägerbreven kan delas ut på avslutningen. I Påbyggnads tog Sven sedan fram Snäckan som ny dans. Repeterade också Dans i brädgården som flera har svårigheter med. Ingrid lärde ut Vargtassen som ny i sin grundkurs för vuxna och i Påbyggnads blev det Nickolinas snoa. Ewa påminde om dansen på Jägersbo på fredag och att det nu var hög tid att anmäla deltagande  i avslutningsfesten långfredag.

2008-03-15
   Vilken fest, vilken glädje, vilken uppskattning. Våra gammaldansträffar på Jägersbo låter sig inte påverkas av TV-händelser som t ex Let's dance. Åtminstone brydde sej de 212 - varav knappt 20 var under 19 år - som gästade oss igår föga. Rose-Maries, alltid lika pålitliga, stod på scenen och gjorde en vanlig gammaldanskväll till en höjdare. Applåder och jubel ville liksom inte ta slut när den oundvikliga "sistan" spelats. På övertid drog sedan orkestern av omåttligt populära Sockerpillret. Blomsterboden i Hörby var kvällens sponsor och med vackra orkidéer och buketter som lotterivinster tog lotterna slut i ett kick. Jägersbo-köket hade gjort goda tonfisk-klämmor till fikan. Tyvärr gjorde en del elektriska bekymmer - bl a fanns det ingen belysning i den yttre entrén - att man glömde bort att fylla på tvål på toaletterna, till förtret för våra manliga besökare. En engångsmiss förstås.

2008-03-16
  Sista gången i grundkursen för instruktörer var det i går. Glada Gänget har nu fem nya unga och lovande instruktörsutbildade och står därmed väl rustade för kommande behov. Vi gratulerar förståss och önskar dem lycka till.
  Våra pågågende kurser hade också sin sista träff i går. Emma är i Thailand så Ellinor tog hand om grundkursen för ungdomar och det blev repetitoner för hela slanten, liksom i påbyggnadskursen. Ingrid lade också vikt vid repetition men vävde in Hambo från Farsta i grundkursen och Ny-Pet Schottis i påbyggnads. Många har anmält sej till avslutningen på långfredag, tyvärr har en del förhinder. Det blir en bit mat, dans, lotterier, diplom för ungdomarna och en hel del tackande och blomsteröverlämnande, precis som det skall vara. Verksamheten i föreningen ligger dock inte i dvala fram till nästa kurs till hösten, utan under vår och sommar är vi med i diverse uppvisningar och gör en del utflykter. På hemsidan kommer vi att lägga ut tips om danser och då och då fixa samåkningar.
   Tack för en trevlig kursdanstermin !!!!

2008-03-21
   Smått historisk dag idag, när Skåneringen på sitt årsmöte enhälligt beslöt att lägga ned distriktsverksamheten. Från halvårsskiftet är således vår förening direkt under Riksförbundet. Vår organisation är nu så platt den kan bli med minimalt med administration och enklast möjliga besluts- och informationsvägar.
   Under kvällen denna långfredag avslutades Glada Gängets kurser med en sedvanlig fest på Älvkullen. Drygt 60 personer deltog. Först åt vi kassler med potatissallad och Ingers hembakta bröd. Sedan blev det dans efter Manfreds och Marias dragspel och sång. Vår ungdomssektion visade upp några danser från terminens program, det var Sternpolka, Schottis på logen i Hög och Dans i Brädgår'n, som valts ut. Diplom och blommor delades ut, tillsammans med kramar och tack i mängd. Lotterierna med skänkta hemliga vinster såldes slut på ett kick  och i kaffepausen var det dragning. En stunds dans till och sedan avrundades med en gemensam dans där alla närvarande skulle vara med, innan den riktiga sistan spelades. Kameror blixtrade flera gånger under kvällen och jag hoppas att Glada gänget får ta del av åtminsone några av alla bilderna.
   Ewa påminde om dans på Jägersbo och att kurserna återstartar till hösten.
Styrelse och funktionärer tackar alla kursdeltagare för en trevlig termin och hoppas att vi kan ses igen till hösten, gärna då med vars en ny deltagare i sällskap. Gammaldans och Sällskapsdans har ju på allvar börjat stiga i popularitet.

2008-03-31
   Dans i skolan är verkligen roligt att vara med om. I förmiddags träffades Bo&Inger och jag på Sätoftaskolan och hade en mycket trevlig timme med 9a och 9b där. Vårt program består av att lära eleverna Foxtrot och Vals på 2 lektioner och det är inga svårigheter att nå detta mål i Sätofta. Nästa gång där på torsdag.
  Fortsatte sedan på Älvkullen - då även Ingrid stöttade upp - med Ringsjöelever ur 9c o 9d. Man skulle tro att det var en tävling mellan de två skolorna i gott uppträdande och vilja att lära. Fantastiskt trevliga och fina ungdomar. Direkt efter dessa en liten 9e-klass och dagen fortsatte på samma stimulerande sätt. Några ur 9cd bad att få stanna på denna lektionen och kom upp och dansade med sina kompisar när väl grunderna i Foxtrot var genomgångna. Fortsätter de kommande dagarna på samma sätt vet jag inte vad jag skall använda för superlativer.....

2008-04-11
  Årets 9:or har som vanligt fått en snabbkurs i våra sällskapsdanser Foxtrot och Vals. Och det har varit riktigt roligt att medverka denna gång. Om det beror på lärarna, eleverna själva eller andra faktorer, resultatet har blivit detsamma, vi har haft några ovanligt roliga timmar tillsammans. Från Glada Gänget vill vi nu bara önska alla elever ett gott slut på tiden i grundskolan och ett lycka till i gymnasieskola eller jobbsökeri.

2008-04-19
   Det såg riktigt dystert ut minuterna innan kl 20 i fredags på Jägersbo. Men så plötsligt var det nästan som vanligt, men något färre än väntat, och speciellt märkte vi att många av de unga dansarna inte dök upp. Måhända orkesterns dragningskraft på den yngre generationen är svag?? Drygt 140 blev vi emellertid ändå, och en lättdansad kväll med Rivvers på scenen hade snart gått till ända. A-blommor i Höör sponsrade med vinster till våra lotterier och blomgrupperna var helt uppbyggda kring rotade växter lämpliga för den egna balkongen eller rabatten. Perfekt vid denna årstid tyckte vinnarna förstås.
  Mattias med personal stod för gott kaffe och goda mackor i pausen.

2008-06-06
   I strålande försommarväder och med stor publik genomförde Glada Gänget sin planerade uppvisning på Berggrenska Gården under eftermiddagen, med knappt 30 dansare i alla åldrar. Programmet var sammansatt av Ewa H som också ledde uppvisningen, och innehöll såväl våra grunddanser som varianter. Ungdomssektionen hade några egna danser förstås och denna gång var det Fyrtur från Hjörring, Bullingen och Short-Cake som presenterades. Den påfrestande värmen gjorde att Ewa krympte programmet från 60 till 45 min. Efteråt blev det fika med hembakta bullar ( även detta Ewa), kaffe och saft.
   Vi hoppas att underlaget till nästa år skall vara iordningställt, helst genom att trägolvet gjorts större, men åtminstone att gräsplanen göres planare och framförallt jämn. Dansarna får lägga ner mer energi på att hålla balansen än vad som går åt i dansen. Men själva området skulle bli betydligt attraktivare med en välskött gräsplan.

2008-08-02
  I sommar har vi mött dansare lite varstans på dansbanor i Lomma, Råå, Ystad, Ekeby, Eslöv m fl. Överallt glada människor som gillar pardans. Jag kommer särskilt ihåg Rose-Maries på Kristianstaddagarna och torsdagskvällarna i Ystad småbåtshamn. Glada Gängets många ungdomar har inte varit med lika mycket som tidigare år men det kommer fler somrar.

2008-08-10
   Vårt Schottislopp och uppvisning på Höörs Marknad hade tur med vädret i år. Arrangemangen blev lyckade och drog en stor publik. Med Manfred på dragspel och Maria på trummor i scenvagnen, visades både klassiska grunddanser med varianter och några ganska nya danser av senaste årets kursdeltagare. Ingrid M hade gjort programmet och länkade samman de olika danserna med småprat kring dansernas karaktär och ursprung.

2008-08-18
   Över 100 dansare samlades i Trollsjöparken i Eslöv i söndags, för att svänga om på rotundan till Spelmanspojkarnas glada musik. Glada Gänget, Rutan, Friska Viljor och Vallåkra GDF var arrangörer. Några lottringar blev sålda och undertecknad vann en rejäl hink med blandade matvaror. En improviserad omröstning i publiken signalerade starkt att man vill upprepa arrangemanget nästa år och mycket gärna med samma orkester.

2008-08-22
   Veckorna flyr iväg med hög fart, men så skall de vara. Variationen i årstider hjälper oss att minnas när och var. Det analkande höstrusket påminner mej om att hela utbudet av kurser och dansträffar runtom i vår landsända är på gång. I Glada Gänget startas som alltid kurser för nybörjare och vana dansare, i år den 14 sept på den vanliga lokalen (Älvkullen i Höör).  Se mer om detta i menyn till vänster. Dessförrinnan har vi redan haft en dansträff på Jägersbo (den 12/9) med Ulrika & Piggelinarna på estraden och vi tror att många danssugna möter upp på vår säsongstart.

2008-09-13
  Välspelande Ulrika & Piggelinarna stod på estraden när höstens dansträffar på Jägersbo inleddes i går kväll. En mycket trevlig danskväll med ICA Supermarket i Höör som sponsor av kvällens lotterivinster. Nio dansare gladdes åt vars ett presentkort efter dragningen i pausen. Andelen unga dansare ligger stadigt och vi gläds åt detta inom gammaldansen ganska ovanliga fenomen. Dessvärre var det totala antalet besökande förvånansvärt lågt, med tanke på den goda orkestern. Orsaker kan man ju alltid spekulera över men det ändrar inte något. Vi hoppas att det blir fullt hus på höstens övriga träffar på Jägersbo, nästa gång med C-laget.
   Ulrika & Piggelinarna kommer att minska sina framträdande (bl a är Ulrika i väntans tider!) och vi kanske har dansat efter deras musik för sista gången på Jägersbo - tyvärr, det är alltid tråkigt när en populär och efterfrågad orkester försvinner.

2008-09-15
   Drygt 40 deltog i förbundets träff för instruktörer på Älvkullen i Höör under söndagen. Ansvariga var Sven M, John-Inge L och Eva L. Glada Gängets fixargrupp (Inger och Eva) för dagen förstärkta med Ellinor och Kerstin, svarade för en del praktiskt, t ex att se till att fika och mat fanns på plats på utsatta tider. Instruktörerna fick en genomgång av både kända - t ex NyPet-schottis, Pjäxen, Tordmulen, Magdalena, Eggans bugg och Tordmulen - och okända danser, som Sunnanövals, Kervalls polka, Familjevals från Gästrikland, DG, Schottis vid vägkanten, Kejsarens tango och Svängom på Lingonstigen. Av dessa gillade jag kanske mest DG, Schottis vid vägkanten och Tordmulen. Som det brukar, uppstod diskussioner om diverse tolkningar, och till sist fick förbundsordförande Bertil Lindberg, avbryta och skicka frågorna till danssektionen för avgörande. Kotletter i sås med örter och lök serverades till lunch och fick mycket beröm. Äppelkakan med vaniljsås hade också en strykande åtgång. På det hela taget en trevlig dag. Tråkigt dock att de danser som Glada Gänget begärt genomgång av var de enda som inte togs upp. Tyvärr fick man intrycket att några instruktioner var dåligt förberedda. Å andra sidan var John-Inge suverän i Tordmulen, liksom Bente och Majvi i sina moment, med resp hjälpdansare. Avslutningsvis bestämdes att liknande träff skall genomföras även nästa sensommar.

2008-09-15
   Våra kurser är nu igång. Grundkurs för ungdom leddes på premiären av Ellinor och hon valde att drilla gruppen i Am Promenad och Step. Sven fortsatte sedan med Påbyggnads och repeterade NyPet-schottis, Skånsk Mazurka, Snäckan, Idalina, och Sockerpillret.  Ingrid - med Manfred på estraden - tog väl hand om de många nya vuxna i deras grundkurs. Det blev både Am Promenad, Snoa och Gammelschottis. Sista gruppen - Påbyggnad för vuxna - innehöll repetitioner av vårens nya danser. Alla gladdes över att så många nya dansare kommit och det blev ju också många nya medlemmar.

2008-09-22
   Emma tog hand om grundkursen denna gång och efter repetition och finslipning tränades tresteg med Haderianschottis som metod. Sven fortsatte i sin grupp med några danser från förra kursen, nämligen Alfa-dansen, Edelweiss, Rönnebergapolka, Billy Bayou och Gunnarsösnoa. Ytterligare några nya kursdeltagare kom och Ingrid tog väl hand om dessa. Sista passet (vuxna Påbyggnads) hade bl a Familjevals från Gästrikland som ny.

2008-09-23
   Samverkansgruppen "en 4:a Skåne" (Glada Gänget, Rutan, Friska Viljor och Vallåkra GDF) träffades i går hos Eva B i S Sandby. Några helt nya frågor diskuterades inte men vi beslutade att Trollsjödansen i mitten av augusti skall fortsätta under 2009. De viktigaste punkterna på GRF:s höstmöte den 5 okt togs  också upp.

2008-09-29
   Det var Linda och Sven (Ellinor och Emma sjuka) som höll i båda ungdomskurspassen i går. Vi började med snabbrepetition av Step o Am prom och sedan Haderianschottis och annan tre-stegsträning. Ny dans i grundkursen Palais strol som också gick bra. Påbyggnads fick en genomgång i Hambo och Spin Spin (enl tur A), samt Vargmåne. Som ny dansade vi Roletten. Många förkylda i vuxenkurserna, och Ingrid hade Sven som hjälpdansare eftersom Hans också var sjuk. I grundkursen utvecklades tresteget och det kommer att bli till polka så småningom. Naturligtvis blev det omtag på det som varit. Vi dansade Svingen som ny. Efter fika tog Ingrid upp E18, Familjevals från Gästrikland, Hambo, Ny-Pet-schottis, Kalle P:s vals, Edelweiss och några till. Ewa H var också i sjuksäng så det var Sven som tackade Manfred och dansare för en trevlig kväll innan vi skildes.
   I ett försök att motverka spridning av influensa och andra "typiska" farsoter har Glada Gänget satsat på att tillhandahålla desinfektionssprit och våtservetter i kurslokalen. Tiden får visa om det gör någon skillnad och om våra dansare tycker det är en bra idé.

2008-10-06
   Igår (söndag) stod Glada Gänget som värd för GRF:s höstmöte, som samlat ca 55 delegater och funktionärer från hela förbundets upptagningsområde. Från Höör deltog Hans (fortfarande plågad av influensasviter) och Sven, samt Emma (som repr för förbundets ungdomssektion). Några föreningar fattades, kanske helt naturligt. Mötet leddes av förbundsordf B Lindberg, assisterad av Förbundssekr Å Björkman och förbundskassör K Nilsson. Redan strax efter nio var de första på plats och vid tio-slaget hade alla låtit sig väl smaka av den framdukade frukostbuffén. Inledningsvis fick de närvarande föreningsrepresentanterna tillfälle att berätta om vilka aktiviteter som pågick och planerats. Mycket tid ägnades åt att vaska fram idéer om hur rekrytering och marknadsföringen skulle kunna förbättras. Förbundsstyrelsen har sedan en tid en särskild grupp utsedd som på mötet kunde presentera ett broschyrutkast som verkade lovande. Förbättringsförslag kan skickas till T Backman. Kassören delade ut medlemsblock till föreningsrepresentanterna. Man berörde även kort vår försäkring och arkivfrågorna. Ett vårmöte i god tid innan kongressen 2009 utlovades. Till lunch serverades fläsk- och kycklingfilé i sås med potatis och färska grönsaker, samt förstås den mytomspunna inlagda slanggurkan. Mötet avrundades vid tre-tiden och sedan serverades en eftermiddagskopp med äppelkaka och vaniljsås. Glada Gängets fixargrupp fick i flera omgångar ta emot applåder för den goda maten. I fixargruppen ingick Inger, Ewa och Kerstin, påhejade av Bo.

2008-10-06
   Efter en lång dag i sammanträde, kändes det skönt att få hälsa kursdeltagarna välkomna. Som vanligt först unga dansare i Grundkursen, som repeterade och fortsatte med tre-stegsträningen (bättre för varje gång) och med Bjällerklang som ny. Passet leddes av Emma och Ellinor. Påbyggnads tog om Rolletten från förra gången och lade till Kleine-Schottis som ny. Sockerpillret blev önskedans.
   Fortsatt många vuxna hittar till Grundkursen kl halvsju. Ingrid ledde ( med Manfred på estraden med dragspelet i famnen.  Trestegsträningen har lett fram till polka och ny dans blev Stern-polka. Påbyggnads fick känna på Tordmulen som ny, en lättdansad hambovariant som troligen kommit för att stanna. Vargtassen repeterades bl a och visst var det länge sedan vi dansade E18 och Isabella!

2008-10-11
   Trots en traumatisk upplevelse på vägen till Jägersbo, med förseningar som följd, höll C-laget högt tempo från första till sista dans. Drygt 160 dansare i alla åldrar (8-85 år) fyllde dansgolvet och värmen steg snabbt. Omtyckta C-laget har en repertoar som tilltalar alla och trivseln infinner sig omedelbart. Sponsor var CH blommor i Hörby och det var riktigt fina blommor som de nio glada vinnarna hämtade i pausens lotteridragning. I pausen lät sig alla väl smaka av Jägersbo:s goda köttbullmacka. Denna kväll var det Maria och Marianne som skötte köket med den äran. När dansen slutade vid 00:30 hade jag en del bestyr kvar med orkestern och fick av en slump då veta att 12-timmars i Sätila återuppstår och kommer att genomföras 12-14 juni 2009, med Diggarna på fredagen och Trippix och C-laget under själva maran. Mer info kommer efterhand och arrangören "d4f" kommer att lägga ut information på sin web-plats (www.d4f.se) så småningom.

2008-10-12
   Kursprogrammen går nu vidare och deltagarna i grundkurserna börjar känna att de lärt sej och behärskar en hel del. Ungdomskursen bjöd på Oh Susanna som ny dans under ledning av Ellinor och Emma, som bjöd på kladdkaka i pausen. I påbyggnadsdelen kom Varsovienne fram ur dammhögarna tillsammans med Svensk Maskerade. Vi dansade också Kentucky home, Beerpolka mm.
   I vuxenkursen påbörjades hamboträning och som ny dans kom Ålandsschottis, vi repeterade t ex Pariserpolka.  Påbyggnads finslipade Tordmulen och bl a kom Smygvalsen ut i ljuset som ny, tillsammans med Hambo från Farsta. Vi dansade också Svingen, Schottis på logen i Höög, Oh Johnny m fl.

2008-10-20
   GRF:s danssektion avslutade årets utbildning av nya instruktörer under söndagen. Plats Älvkullen och de flesta som bjudits för komplettering av den nyförvärvade kompetensen hade mött upp. Särskilt roligt för mej, var att Ulla Backman -  fd sektionsansvarig - och maken Tom - fn webmaster i GRF - dök upp på träffen. Ulla hade naturligtvis synpunkter på vad som visades upp. Tom tog några bilder som kommer att publiceras på web-platsen vad det lider. En bra kurs blir det med en bra lokal, bra mat och intresserade deltagare. Alla kraven var väl uppfyllda. Glada Gängets rutinerade fixargrupp (denna gång Inger, Ewa och Eva) stod för förtäringen och som vanligt prisades måltiderna av deltagarna. Från Glada Gänget syntes också Emma H och Pia-Maria B bland deltagarna, samt Hans L och jag själv bland hjälpdansarna. Som ledare fanns Sven M, Eva L och John-Inge L närvarande, för att dela med sig av sina erfarenheter till deltagarna.  Det var några av alla som påbörjade kursen i våras, som av olika skäl inte kunnat fullfölja, men det blir fler tillfällen att gå GRF:s utmärkta instruktörsutbildning.

2008-10-20
   Glada Gängets egna kurser går vidare med högt deltagarantal. Ungdomskursen Grunder leddes av Ewa H, som ersatte Emma och Ellinor denna söndag. Ny dans var där Foxtrot, samt snoa. I Påbyggnads stod Sven för programmet som vanligt och efter repetetioner dök Lucky upp ur det förgångna. Helt ny var Svingedans, som vi tar upp fler gånger, kanske redan nästa gång. Båda vuxenkurserna leddes av Ingrid M. I Grund hade Ingrid valt Sambaglädje som ny. Fortsatt hamboträning förståss. Påbyggnadsgruppen snickrade vidare på Tordmulen, som ny dansades Salta Hunden.

2008-10-27
  Glädjande kan flera av våra unga dansare hänga med till Vinslöv på fredag. Vi kommer också ett antal vuxna. Det är inte känt av mej hur många som kommer att välja med mat. Igår var det kurskväll. Trots att höstlovet är i full gång var det full närvaro, endast en frånvarande av de inskrivna ungdomarna. Ellinor skötte grundkursen och det blev en del snoa-, sambaglädje- och foxtrotträning. Svingen var den nya. Sven hade i Påbyggnads valt att repetera Lucky och Svingedans, och plockade också fram en del halvt bortglömda som dyker upp i Vinslöv, nämligen Idalina, Shortcake, och Vadsbosvängen.
   Ingrid fortsätter i försiktig takt och repeterade som vanligt en hel del, men som nya i Grunder för vuxna kom variationer på Svingen. I Påbyggnads blev det bl a mer av NyPet-schottis, Tordmulen och Salta Hunden, som ny Tölöstepp och Får jag lov?.

2008-11-01
   Igårkväll förekom ett lokalt högtryck i Vinslöv, närmare bestämt på Tallparken. Nära 100 dansare hade anmält sej till middag och dans till C-laget. Stämningen var därför redan hög när ytterligare uppmot 90 personer (totalt ca 186, varav dryga 40 ungdomar !!!!) anlände strax innan dansen inleddes kl 20. C-laget visste vad publiken ville ha och kvällen bara rusade iväg. Ett par otrevliga smällar i elsystemet på Tallparken uppstod, troligen i samband med att ett AC-aggregat gick igång. Förmodligen kan man undvika sådant i framtiden med justeringar av startkretsarna. beroende på att EON gjorde omkopplingsarbeten i samhället (rättat efter info från Kalle i Vinslöv).  Från Glada Gänget var vi drygt 25 som hade en riktigt trevlig danskväll i bra lokaler och med bra arrangemang (tack till Anneli och hennes medhjälpare) . Vi hoppas att de tre arrangörsföreningarna lyckas lika bra i fortsättningen med levande musik på Tallparken, nästa gång är med Trewix den 22 nov.

2008-11-04
   Dagarna går fort känns det som, här lite kort från i söndags. Vi startade med höstlovsextra redan kl 15:30 och kunde hälsa ett flertal välkomna som ville pröva på en stund. Det blev bl a Oh Susanna och Am Promenad. Snart var det dags för de ordinarie kurserna och Ellinor tog upp vändningar i foxtrot, samt Schottis som ny dans. Sven gick igenom Ratata som ny dans och introducerade också Höjdarrag. Ingrid var sjuk och Ewa tog därför vuxengrupperna med bl a träning av polkavändning. Ny grunddans på tur var Vals, som intensivtränades. I påbyggnads kom Norsk Pariserpolka fram som ny. I alla grupper var det förstås som alltid bekräftande repetitioner.

2008-11-10
  Strömavbrott precis när man håller på att ladda upp. Bra med ett starkt ftp-program som underlättar städningen av alla trasiga filer som bara kom halvvägs.
I går var det näst sista kurskvällen för den här säsongen. Ellinor kände av nacken och Emma tog hand om Grundkursen istället. Det blev fortsatt foxtrot med vändningar, Jessiepolka som ny och repetitioner. I Påbyggnads tog Sven fram Höjdar-rag igen, och som ny Tre ting. Bl a Alfadansen och Fyrtur från Hjörring repeterades. Manfred blev sen på jobbet och kom med andan i halsen till vuxenkurserna, som vanligt igen med Ingrid i mitten. Nya danser i grundkursen var Smygvalsen och Foxtrot, och i påbyggnads hade Blomman fått en plats. Cocosnöten kändes nästan som en helt ny dans med alla de nya figurerna, men det är ju så den skall dansas i fortsättningen, eller?
   Anmälningarna till avslutningen ramlar in och det blir säkert en trevlig tillställning (den 23/11, du haaar väl inte glöömt att....?).

2008-11-15
   Näst sista dansträffen för säsongen på Jägersbo i går. Jaxons fyrmannaband spelade och Brödboden sponsrade våra lotterier med nio kassar med härligt doftande bakverk av allehanda sorter. Knappt 150 hade valt att dansa på Jägersbo. Vi som var på plats hade en rolig kväll med lättdansad musik och bra stämning. En bra andel unga dansare hade som vanligt prioriterat dansen på Jägersbo. Goda mackor med tonfisk(?)sallad och ägghalvor plockades fram från Jägersboköket till pausen, och som vanligt hade några valt vegetariskt, som ordnas utan problem av den flitiga Jägersbopersonalen.
   Höstens dansträffar har inte lockat riktigt lika många som vi vant oss vid. Det blir därför viktigt för våra två samverkande föreningar i Höör och Hörby att hitta långsiktiga lösningar som återställer förhållandet mellan kostnader och intäkter. Kanske har någon av WEB-platsens besökare några idéer? Skicka ett mail eller kontakta någon i styrelserna och berätta vad som är bra eller kunde bli bättre.

2008-11-17
  Sista kurskvällen för denna hösten i går. En säsong med ganska många nya både i ungdom och vuxengrupper och såväl i grunder som påbyggnads. Gårdagen innehöll endast repetioner och för ungdomarna en del förberedelser för kommande skyltsöndagsuppvisning (30 nov kl 14 på Frosta Center). Föreningens instruktörer och ledare har nu kursledigt fram till den 25 januari då de kurser som startades i höst fortsätter fram till och med den 5 april, på samma plats och samma tider.

2008-11-24
  Ca 70 var med på kursavslutningarna under söndagskvällen, som inleddes med kassler på grönsaksbädd (mycket gott). Efter en dryg timmes dans till Manfred och Marias toner, var det kaffe med rulltårtsbakelser. Samtidigt skötte Hans och Bo dragningen i lotterierna och gott och väl 30 skänkta vinster fördelades. Ungdomssektionens uppvisning följde och vi fick vara med om Am prom, Oh Susanna, Fyrtur från Hjörring och Alfadansen. Alla ungdomar hade gjort sig förtjänta av diplom och de nya ledarna Ellinor och Emma fick blommor av sektionens ansvarige Sven J. En blomma fick även Inger Reis på Älvkullen ta emot. Innan dansen så fortsatte fick Ingrid (instruktör) och Manfred (vår kursmusiker) också ta emot blommor, som överräcktes av Ewa (ordf). Festen höll på till halv tio gott och väl, och sedan var det bara avstädning kvar. Matfixare i föreningen var denna gång Inger, Ewa, Eva och Kerstin med support av Bo och Hans.

2008-12-01
  Första söndagen i Advent..! Snart har ännu ett år gått. Glada Gänget var lite extra aktiva igår - skyltsöndag i Höör - med först en bejublad uppvisning redan kl 14, av unga dansare med ledare Emma H på Frosta Center och sedan dans, tombola, fika mm på Färs o Frosta Sparbank. För att vara första gången måste arrangemanget anses lyckat, trots att det blev både kakor och lotter över. Kvarvarande vinster kommer att användas till lotterier i framtiden, och kakor kommer väl alltid till pass, i synnerhet vid denna årstid. Arrangemanget hade en ansvarig kommitté, med bl a Bo och Inger P, Hans och Eva L, Ewa H och Kerstin M. Det var dessa som bakat, skaffa vinster och förberett danstimmarna. Våra aktiviteter hamnade tyvärr lite i skymundan, beroende på att det var svårigheter att ordna inomhuspassage från själva bankrummet - där många föreningar huserade - till konferensrummet där vi hade vårt i Glada Gänget. Istället användes entrén från Hantverksgatan, men kanske blev det lite "bakom". Vi lär av detta och försöker bättra oss till en annan gång.
  Glada Gänget vill tacka för all hjälp som erhållits i samband med skyltsöndagen, Färs o Frosta Sparbank som tillhandahöll lokal och vaktmästarhjälp, Höörs Plåt, Ispärlans kennel, Skohörnan, Preem och medlemmar som skänkt vinster och alla besökare som köpte lotter och fikade.

2008-12-06
   Förutsättningarna för en storpublik på Jägersbo igårkväll var bra, med utmärkta Rose-Maries på scenen och varken snö eller stormar i sikte. Ändå blev det endast ca 155 dansare. Det blev trots det snabbt en mycket hög stämning och det var en mycket trevlig danskväll. I pausen lottades vinster (blommor) ut, som sponsrats av Lastbilscentralen Eslöv-Hörby. Jägersbos ledning och personal tackades för ännu ett år av gott samarbete. Våra föreningar har nu att fundera på hur vi skall agera för att även i fortsättningen kunna hålla hög standard (= satsa på lite dyrare orkestrar)  om vi inte har riktigt lika många dansbesökare som vi varit vana vid de senaste åren. Är det "det politiska spöket lågkonjukturen" som gör att man håller hårt i slantarna eller något annat?

Glada Gängets styrelse tackar alla gynnare, sponsorer, medlemmar, och andra som på olika sätt efter förmåga hjälpt till och gjort 2008 till ett roligt dansår.
För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 2 januari 2009
Till Startsidan