Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
Skåneringen av GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2005  
2005-01-06
  Vad göra trettonafton om inte dansa? Ingenting annat än dega vid TV:n. Därför åkte vi till Arkelstorp Folket Hus med ordförande Ewa och ett lass ungdomar, för att fröjda till Nordhs orkester. Det var roligt om än lite ovant, med 2-spelsdans och uppbjudning enligt 3 herrarnas - 3 damernas osv. Ingen av oss från Glada Gänget kände till Nordhs, men vi blev inte besvikna. En rolig kväll tar fort slut, kramar, vi ses snart och så tillbaka till Höör. Vi stannade till sist motorn på Sommargatan vid 1/2-tiden.

2005-01-08
   Spännande att se om ryktena om många besökare till kvällens dans på Jägersbo besannas. Så tänkte jag under eftermiddagen i går innan sanningens ögonblick oundvikligen skulle komma att infinna sig. På plats vid kvart i sju fanns ett antal bilar på parkeringen och några tappra trotsade det trista vädret framför luckan i väntan på insläpp. Vid åtta-tiden stod det klart:
Vi blir minst 300 på dansgolvet i kväll. En stund efter att Ros-Maries orkester börjat dansmusiken, hade 315 dansare löst entré. Temperaturen steg snabbt till övre delen av komfortområdet och dansglädjen i alla åldrar gick inte att ta miste på. Alla åldrar(?) - ja 35 st av dansarna var ungdomar, Ros-Maries har ju alltid haft speciell dragningskraft på den unga publiken, bl a med hjälp sina numera klassiska Hönslåten, E18, Spegel spegel, Sockerpillret m fl.
   Jägersbo-personalen hade brått med fika till alla men klarade naturligtvis att tillgodose allas behov i det avseendet, svårare var det tidigare under kvällen med stolar och bord till den stora publiken, men till sist hade alla någonstans att ta igen sig mellen spelen. Lotterierna tog slut i ett nafs, tyvärr var det många som inte fick chans att vinna något av de fina priserna. Priserna hade skänkts av Frosta Sparbank och bestod av en rejäl matlåda, en kaffekokare och en frestande gotteburk i alla 3 lotterierna. Våra dansers höga kvalitét kan bibehållas tack vare våra sponsorers generositet och vi är alla tacksamma för sponsorbidragen.
   Insamlingsbössorna från Röda Korset lockade en hel del att öppna börsen. Offren i Indonesien behöver hur mycket hjälp som helst. Tack för att så många är villiga att dela med sig.

2005-01-13
   Styrelsen hade sitt första möte i gårkväll. Vi gjorde de sista förberedelserna inför söndagens årsmöte. Kvällens värd (-inna) var Carina, som hunnit ordnat det riktigt trevligt med levande ljus på bordet, trots stor tidspress pga arbetet i bussen. Mötet hölls i Tjörnarpsbuss lokal på Industrigatan. Årets första möte blev Carinas sista, eftersom hon undanbett omval  på det  kommande årsmötet, arbetet måste gå före. Tack Carina för den tid du varit med, jag trodde i det längsta att du skulle kunna vara med ett tag till. Vi ses på Jägers och ibland på andra ställen hoppas jag.

2005-01-15
   I dag var vi i Hässleholm hos Anneli och planerade Hästvedaläger. Inbjudan till ungdomarna i Glada Gänget kommer så småningom. Lägret kommer att ha ungefär samma ambitiösa utformning som de senaste åren. Vi hoppas på drygt hundra ungdomar. Lägg märke till tidpunkten, som denna gång inte är KrHF:s-helgen (som ju är väldigt tidig i år), utan helgen 20 - 22 maj.

2005-01-17
   Igår hade Glada Gänget sitt årsmöte. Börje P ledde förhandlingarna med elegans och säkerhet. Tyvärr har årsmötet svag dragningskraft på föreningens medlemmar och det var ganska gott om plats i Medborgarhusets stora sal.
   Thorsten L föredrog sedvanligt verksamhetsberättelse och redovisade årets räkenskaper, som godkändes, och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet, som också revisorerna tillstyrkt,  i sin berättelse. Redovisningen av danskursverksamhet och ungdomsaktiviteter föranledde ett par kommentarer, bl a att det kunde varit fler deltagare i kurserna och att satsningarna på ungdomarna var fortsatt viktig för föreningen. Årsmötet var helt enigt om att det fruktbara samarbetet med Hörby-Frosta GDF i samkvämen på Jägersbo skall fortsätta. Mötet fortsatte med beslut om körersättningar och ersättningar till styrelsen.
  Ordf  Ewa H och sekr Kerstin J omvaldes för 2 år, liksom ledamöterna Hans L och Bo P. Sven J, Lennart A och Thorsten L är kvar valda på ytterligare ett år. Linda S omvaldes som ersättare för 1 år, medan Mette S nyvaldes efter Carina J som avsagt sig. I ungdomssektionen skedde inga förändringar utan årsmötet gav Sven J och Linda S nytt förtroende som ordinarie och Mette S omvaldes som ersättare. Revisorerna Sven S och Gert L omvaldes, så ock deras ersättare Jörgen P och Börje P. I valberedningen omvaldes Kenneth Örberg för 3 år.
  Ett par förtjänstmärken kunde delas ut. Det var Kerstin J  som kvalificerat sig för silvernålen efter 10 års styrelsearbete, och Sven J som erhöll guldnål och blomma efter 15 år som ansvarig för ungdomssektionen och ledamot i styrelsen. Carina J fick ta emot en blomsterkorg som tack för insatserna i styrelsen.
  Mötet avslutades med att Börje P som tack fick en kram och blomma av Ewa. Vi fikade innan Ewa satte fart på Sten Svante, som spelade upp till dans, fram till ca 21:30.

   Skåneringen hade ordnat en fortbildning för dansinstruktörer i Tommarps bygdegård under söndagen. Avfärden från Höör var satt till 10 i 8. Viss försening uppstod emellertid då väckarklockan gett upp hos en av passagerarna, redan efter första ringningen. Bygdegården nåddes ändå inte senare än att vi fyra mellanskåningar hann få lite fika innan själva kursen kom igång. Ett 30-tal - de flesta glada återseenden - hade mött upp. Kursledare var Mats och Carina, med visst bistånd av Jörgen. Vi höll på ganska mycket med bugg (rix-), och foxtrot och tangodelen kändes mest som avbrott. God lunch, gräddig potatisgratäng och 3 sorters skinka med riklig sallad och väldigt gott bröd till. Vi avrundade kurspasset på eftermiddagen med fika och kortinfo, bl a en muntlig inbjudan tillnästa träff, som blir i Lomma den 3 april. Tack till Anna och Roland, som ordnat det hela.

2005-01-24
   Det kändes alldeles rätt i går, när våra kurser började på sista delen, ungdomskurserna del 2 i båda grupperna och vuxenkursen del 4. ca 15 cm nysnö på planen framför Medborgarhuset hindrade inte alls våra kära dansare att komma. Ewa H har fått hand om grundkursen för ungdom och med rutin och varsamhet repeterades de viktigaste stegen som lärdes ut i höstas. Sven fortsätter med påbyggnadskursens deltagare och efter ett ganska långt kursuppehåll var det rätt med genomgång av grunddanserna. Några varianter blev det också innan passet avslutades med "på-begäran" Bullingen, som vi tog upp sent i höstas och nu gick igenom grundligt.
Ingrid tog sedan över med vuxenkurspasset och hon hade samma tankar, dvs repetera några grunddanser och varianter. En ny dans hann vi också med, gamla trofasta Billy Bayoh (hur stavar man egentligen??). Thorsten och Kerstin tog upp avgifter och lämnade ut medlemskort. Kerstin fick också sitt silvermärke vid en enkel ceremoni, hon var ju inte med på Glada Gängets årsmöte.

2005-01-30
  Först ett tillkännagivande: Vår utmärkta instruktör i vuxenkursen har till sist hamnat i vuxengruppen själv,  genom att under lördagen passera 1/2-sekelvallen. Vi gratulerar och hoppas som i visan att hon skall leva uti hundrade år.....
    Ungdomarna fortsatte under Ewas ledning att förkovra sig, dagens tema var snoa, som gick riktigt bra. Repetition för övrigt.
I påbyggnadskursen introducerades hambo med stegträning. Som ny dans tog vi också upp Schottis annorlunda. Nästa gång blir det Kentucky home... I pausen bestämdes att vi inte skall delta i året Sportlovsaktivitet utan istället satsa på något eget.
  Förra gångens nya i vuxenkursen - Billy Bayoh - repeterades, liksom flera andra danser. Kvällens nya dans var - på begäran - Mexikansk vals, en nästan bortglömd valsvariant. Snäckan var också ny för denna kurs. Nästa gång kan det bli bl a Snurrebocken.

2005-02-07
  I går fick våra kära ungdomar i grundkursen möta verkligheten i Svingen och Pariserpolka som nya danser. I påbyggnads var som utlovat Kentucky home huvudattraktion. Fortsatt stegträning i hambo förståss, och repetition av förra veckans Schottis Annorlunda.
  Ingrid valde Salty Dog Rag som ny i vuxenkursdelen, men tillbakablicken på Spin-Spin upplevdes av flera som "nästan ny" dans.
  Ewa påminde om dansen på Jägersbo på fredag till Janzons orkester.

2005-02-12
  JL-reklam var månadens sponsor och hade skänkt vinsterna till lotterierna på Jägersbo-dansen i går kväll Det var skålar och fat för frukt och annat gott samt set med praktiska verktyg för flaskor och burkar. Vinsterna attraherade besökarna för lotterna var slutsålda innan dansen började. På scenen fanns Janzons orkester. Lite över 220 betalande hade sökt sig till Jägersbo, för att umgås och ha roligt tillsammans. Utan överdrift ka man påstå att de fick valuta för entrén. Janzons är inte bara välspelande utan har också en repertoar som tilltalar gammaldansare i allmänhet, men också den yngre dansgenerationen, som som vanligt var rikligt representerad. Förutom smörgås, serverades vi vaniljhjärta till kaffet, det drar ju ihop sig till Alla Hjärtans Dag.
  Att Höörs Jazzklubb arrangerat en konsert i intilliggande lokal märktes inte alls, ja kanske en och annan gick fel, men det var ju enkelt att rätta till.

2005-02-13
  Ewa fortsatte att träna ungdomarna i grundkursen på snoa. Som ny dans var därför Isabella helt rätt. Valsstegen fick också en chans och gamla kära Spin-spin togs upp av Ewa som ny dans. Information om kommande aktiviteter och anmälningspapper för Familjedansen i Vinslöv, samt Hästvedalägret delades ut i samband med saftfikan.
   I påbyggnadsgruppen repeterades Ålandsschottis och Kentucky home innan dagens nya dans Bälgajuck i busken presenterades. Schottis annorlunda och Bullingen hann vi med att snabbrepetera. Lite foxtrot avrundade 45-minuterspasset. Hambon då?? Ja vi hoppade över den, eftersom golvet var extra trögt och någon redan hade lite ont i knäna.
  Ingrid hade överlämnat staffettpinnen till Ewa i kvällens vuxenavdelning. Det blev en del nyttiga repetitioner av sådant som vi närapå glömt bort, t ex Norsk Pariserpolka, Snäckan, Får jag lov, Blomman och Oh Johnny. Ny dans varje gång och ikväll var det Bälgajuck i busken som stod i tur.

2005-02-15
  I måndags var Glada Gänget tillsammans med en mängd andra föreningar kallade till informationsmöte i Kommunhuset. Freddy, Hans-Göran, Erik och Lotta var värdar. Lennart G berättade om de omfattande planerna för invigningsarrangemanget. Vi fick inblick i hur det "nya" huset kommer att bli och uppmanades att komma med programförslag inför den stora invigningen 21-22 maj. Halvvägs under kvällen gjordes ett avbrott i podiets föredragningar för förfriskningar och frukt, vilket uppskattades av åhörarna.
  Lite svårsmält för flera av de närvarande föreningarna var beskedet att köket och köksutrustningen inte kommer att lånas ut efter att det blivande caféet kommit igång. Föreningarnas ofta lite festliga medlemsarrangemang några gånger per år, t ex årsmöten, avslutningar, prisutdelningar osv blir svåra att genomföra på de sätt som hittills varit vanligt, med ideella krafter som svarat för matlagning, disk osv i Medborgarhusets kök. Den planerade förändringen av entréerna - med enda tillträde till caféet via stora ingången och öppet "362 dagar per år" som målsättning - delar upp ansvaret för de som vistas i foajén på ett otydligt sätt och ställer förmodligen helt nya krav på bevakning och tillsyn av garderob. Ögonbrynen höjdes lätt av ytterligare andra detaljer. Styrelsen i Glada Gänget kommer på kommande möte att behandla dessa frågor och genom kontakt med politiker och nämnd försöka få respons för andra lösningar.
 
2005-02-21
  Anmälningarna till vårens ungdomsdansläger i Hästveda börjar komma in, på söndag skall förhoppningsvis alla lämnat besked. Igår på kursen var det märkbart färre än vanligt, flera var sjukanmälda och några var på sportlovsutflykt. Ewa jobbade vidare med vals och snoa som tema i grundkursen. I påbyggnadsdelen gick vi igenom Cocosnöten och Mexicansk Vals ganska grundligt. Repetition förståss av bl a Bälgajuck i busken. Den eviga önskedansen Bierpolka kom också med.
  Ingrid saknade sin vanliga kavaljer i vuxenkurspassen, och fick nöja sej med undertecknad som inhoppare. Vi dansade bl a Snoa m sväv, Bostonvals och Lucky.
  Idag (måndag) hade ungdomarna låtit boka lokalen för en extra danskväll - med anledning av sportlovet. Sten-Svante spelade och vi hade ett par trevliga timmar tillsammans. Trots att det inte var kurs, blev det ändå så att vi visade bl a Hammerschmidtgesällen.
  Skrivelse till Fritidsnämnden ang framtida användning av medborgarhuset är nästan klar och kommer att undertecknas av styrelsen på söndag.

2005-02-28
  Deltagarantalet på våra kurser börjar likna normalt, de värsta influensavågorna har ebbat ut och sportlovet är bakom oss.
  Ewa tog upp Polka som ny dans i sin grupp, men vi repeterade förstås bl a Snoa, Isabella, Pariserpolka m fl.
I min grupp (påbyggnads för ungdomar) gjorde vi repris på Mexikansk vals, Cocosnöten och Bälgajuck i busken, eftersom flera missat dem helt. Nya danser var Schottis från Hede (Zig-zag-schottis) och Bostonvals, som vi dansade till Helen Sjöholms "Lätt som en sommarfjäril...." . Vi påminde om anmälningar till kommande aktiviteter - en snabbräkning pekade på 10-15 st till uppvisningen i Eslöv och anmäld skjutshjälp räcker troligen, ev får någon åka tåg tillbaka till Höör. Vi blir ganska många också till Familjedansen, några har ännu inte kunnat lämna besked om Hästvedalägret. Vi hoppas att det klarnar under veckan.
  Ingrid tog på nytt upp Lucky, för att räta ut en oklara detaljer rörande klappen och buggturernas koreografi. Vi fick stifta bekantskap med Svinge-dans, en valsvariant med steg lånade från Snurrebocken. "Vanlig" Mazurka var också nytt för kvällen. Vi repeterade också Bostonvals och Bälgajuck i busken.

2005-03-07
  På kurserna igår var det gott om ungdomar, men färre vuxna deltagare. I Grundkursen fortsatte vi med Foxtrotsteg och en ny dans blev E18. De vana ungdomarna i Påbyggnads fick efter repetition av bl a Bostonvals och Cocosnöten dansa Blomman. Vi tränade också lite lätt inför kommande uppvisning i Eslöv.
  Ingrid fick ingen hjälp av Ewa, som fallit och skadat ett knä i veckan. Vi andra stöttade så gott vi kunde och kvällens nya dans var Kentucky home. Vi dansade också svinge-dans, köra, snoa m sväv och annat smått o gott.
  I dag var vi på Mysingen i Eslöv och gjorde en uppvisning tillsammans med Ungdomar från Rutan. Det var Eva-Lena som fixat detta och vi uppskattade att få vara med. Vår trupp bestod av 10 tjejer och 1 kille och undertecknad ("gubbe" i detta sammanhang). Programmet hade lagts upp av Eva-Lena och innehöll godis som Kentucky Home, Cocosnöten, SChottis på Logen i Höög, m fl. Bredda bullar med kaffe eller läsk efteråt fanns förstås. Vi gör det gärna igen, det är roligt att komma ut så här.

2005-03-12
  Igår - fredag -hade skolorna en heldag med olika aktiviteter, som eleverna kunde välja mellan. På Sätoftaskolan hade så många valt gammaldans att det fick bli två grupper, en på förmiddagen med 7:e-8:e-klasser och en på eftermiddagen med 8:e- 9:e-klasserna. Sara B - danskunnig gymnastiklärare - hade för länge sedan frågat om Glada Gänget kunde bistå med instruktör om det blev av, och fått positivt svar. Nu skulle det således bli av.
   På morgonen var jag och lastade musikanläggningen i bilen och åkte till Sätoftaskolan i riktigt tråkigt väglag, med blötsnö och modd. Kurt (vaktmästaren) hjälpte mej tillrätta. Jag blev presenterad för  Lotta (språklärare) som skulle vara med istället för Sara under förmiddagen.
  Eleverna hade inte någon vana vid pardans, men hängde med bra. Under passet - som innehöll en fruktpaus mitt i - gick vi igenom Snoa, Schottis, Svingen och Träskopolka. På den avslutande kvarten med repetetion var det Träskopolkan som alla ville dansa mer av. Både snoa och schottis-stegen hade fastnat riktigt bra och alla var nöjda med passet.
   Jag blev bjuden på lunch i skolan trivsamma matsal, för dagen var det fisk-burgare med rikligt med färsk sallad och dressingar. Riktigt gott och ungdomarna vid det bord jag hamnade vid, menade att detta var en av de bästa rätterna i skolan.
  Eftermiddagspasset skulle vara i  en annan lokal. Efter i och urlastning i bilen av musikanläggningen tillsammans med hjälp- samma elever kunde vi sätta igång. Programmet var bra så det blev istort ett upprepning. Dock var det nu Sara som var med, Lotta hade fått annat att sköta. Även denna gruppen gillade danserna med lite fart i, men kroknade lite grann på slutet, det hade ju varit en lång och intensiv dag.
  Avslutande applåder, blommor och andra bevis på uppskattning flödade över mej innan vi skildes. Flera hade då visat stort intresse för att fortsätta med pardans / gammaldans i någon form. Vi får kanske se några av dem till hösten, ev i en kursform som är avpassad för åldersgruppen runt 15-18 år.

2005-03-13
  En fullträff denna söndagseftermiddag i Tallparken Vinslöv. Rose-Maries på scenen, Anneli J som arrangör och bortåt 100 glada och entusiastiska dansare i alla åldrar. Naturligtvis kunde det varit fler, hållit på längre, varit bättre väder, men nu var det som det var och jag var helnöjd. Från Höör var det 14 ungdomar, några ledare och några föräldrar. Tallparken hade fixat med finfin fika och klarade tom att med kort varsel ordna en glutenfri tallrik.
   Ett par av Höörsdeltagarna  fick mottaga "folkets jubel", sång och leverop, pga högtid samanfallande med träffen i Vinslöv. Det var Mette som blev myndig på lördagen och Margareta som nådde 10 på söndagen. Grattis.
   En av bilarna drabbades av kylarproblem på hemfärden men fick snart hjälp. Synd med en sådan oturlig avslutning på en trevlig dansdag.
   På Medborgarhuset var det vuxenkurs som vanligt. Ingrid tog upp Ratata som ny dans. Bo P var Ingrids partner för kvällen, Hans hade blivit sjuk.

2005-03-19
  Tick Tack svarade verkligen upp mot vår kräsna publiks förväntningar. Det var således en riktigt trevlig träff på Jägersbo igårkväll. 186 entré-biljetter såldes och som vanligt ingick en pausfika i priset. Denna gång hade Mattias med personal gjort iordning smörgås med rökt lax och en mjuk kaka, men även alternativ till de som önskade vegetariskt eller annat special.
  Kvällens lotterier sponsrades med vinster av Altmans Kläder i Höör. Presentkort i olika valörer och resegarderober överlämnades till de 9 vinnarna tillsammans med påskliljegrupper som skänkts anonymt. Behållningen av lotterierna är nu som innan viktig för föreningarnas (vi har ju Jägersbodanserna tillsammans med grannföreningen Hörby-Frosta) ekonomi. Tack till Altmans Kläder för de fina vinsterna.
  Andelen unga dansare bland besökarna fortsätter vara god. Igår var det 24 st i åldern 7-17 år. Många dansare (både ungdomar och vuxna) har visat intresse för kommande grundkurser i gammaldans, och det känns som om deltagandet kommer att bli stort. Dock kommer vi inte att begränsa antalet deltagare utan finner vid behov lösningar som gör attalla som vill skall kunna gå på kurs.

2005-03-20
  Kurserna är nu avslutade, endast festen på långfredag återstår. Påsklovet har inletts vilket visade sig i ett ovanligt lågt deltagarantal på ungdomskurserna. Båda grupperna fick dock en rejäl repetition av vårens danser och det bestämdes också om vad som skall ingå i miniuppvisningen på fredag. De sista anmälningarna till lägret i Tommarp 2-3 april kom in, och det blev tillräckligt många för att vi skall deltaga. Information delas ut på fredag och kommer då också att göras tillgänglig här på WEB-platsen.
  Vuxenkursen hade också sin sista lektion och inte heller där var det några nya danser som togs upp. Istället repeterades Ratata som var ny förra gången och Kentucky Home som kom upp ganska nyligen. Bälgajuck i busken, Svingedans, Varsovienne, Oh Jonny, Bostonvals, Spin Spin, m fl fanns också med på kvällens lista.

2005-03-26
  En trevlig fest avrundade kurserna vi hållit på Medborgarhuset under våren. Några i styrelsen hade fixat fina landgångar och bakelser till fikat.
  Ca 65 personer hade anmält sig, åtskilliga föräldrar/anhöriga till kursungdomarna var också med. Ewa hade satt ihop ett omväxlande dansprogram med danser från kurserna, naturligtvis hann vi bara med en bråkdel. Som traditionen bjuder hade ungdomarna några uppvisningar. Grundkursdeltagarna visade Kalmarpolka och Mexikansk Vals, Påbyggnadskursdeltagarna visade Blomman och Bullingen. Alla var uppe på golvet när Ewa lärde ut E18.
  Blommor till Ingrid, Ewa, Mette och Sven som haft hand om kurserna. Mer blommor till Bo och Inger, Hans och Eva för deras insatser som hjälpdansare på ungdomskurserna och i "dansiskolan". Ungdomarna fick diplom och några dessutom en ros av Sven som tack för att de stöttat upp i grundkursen.
   Lotteri hade vi förstås med skänkta vinster. Trevlig form med vinster i paket och "fritt val" bland dessa. Till hösten återupptas kursverksamheterna, formerna och tider är ännu inte klara, så håll utkik efter annonser, kolla web-platsen eller ring någon styrelsen i början av augusti. Danserna på Jägersbo, utflykts- och lägerprogram rullar på helt enligt uppgjorda planer.

2005-04-05
  Anna, Roland och de andra hade fixat till ett omväxlande och inte alltför stressigt program till lägret i Tommarp i den gångna helgen. Barn och ungdomar med ledare från 3 föreningar i Skåneringen deltog och sammanlagt var vi 33 deltagare. Efter mjukstart med bullfika och presentationer när vi installerat oss i Tommarps scoutstuga, gick vi på sight-seeing i Tommarp. Samtidigt passade vi på att lösa en del frågor som någon hade satt upp på staket och stolpar lite varstans. I parken lekte vi sedan med plockepinn, labyrintspel och körde en brännbollsturnering. Efter lite mer fika i det fria drog vi till en källarlokal för att dansa en stund. Tiden ilade förbi och i stugan väntade spagetti med köttfärssås. Kvällen tillbringade vi på typiskt vis med ett par videorullar, men med bioljud (surround) och storbild. Natti natti, och nu är det redan morgon. Frukost och avstädning följdes av dans ute till kl 11 då grillen fått lagom temp och korv med bröd i långa banor väntade på att ätas upp. Vi bröt upp strax efter 1/2 12 och var tillbaka i Höör en dryg timme senare. En del bilder togs förståss, men de är ännu inte klara.
Tack till Dans- och Ungdomssektionen i Skåneringen för ett bra arrangemang. Vi kommer fler gånger.

2005-04-13
  Idag hade vi de sista lektionerna för våren i skolorna i Höör. Niorna har nu fått en komprimerad genomgång av Foxtrot och Vals samt som bonus Amerikansk promenad. Från Glada Gänget har Bo, Inger, Mette, Eva, Ingrid, Linda och undertecknad medverkat som instruktörer / hjälpdansare / discjockey. Vi har allihop haft kul och det känns inte som något offer att vi satt våra personliga behov till sidan för dessa lektioner. Vi ser alltså fram emot fortsatt samarbete med skolorna i Höör och dans med 9:orna. Förmodligen skulle utbytet för deltagarna bli betydligt större om någon lektion ytterligare kunde tas ut för dans. Vi skulle då kunna lägga till någon mer dans, och dessutom få möjlighet till bättre pedagogisk metod med upprepade repetitioner.
  I år startade vi redan innan Påsk med två klasser på Sätoftaskolan, där Sara B är vår engagerade kontaktperson. På Ringsjöskolan har det varit sex klasser och här är det Henrik B och Ingrid H som är våra främsta samarbetspartners. Eleverna i de båda skolorna har varit mycket koncentrerade och uppmärksamma under våra timmar tillsammans. Som vanligt har vi som ofta möter ungdomar ett intryck som ordentligt avviker från vad vi läser och ser i tidningar och vi har himla roligt tillsammans, precis som det skall vara.

2005-04-16
  Dansen i Jägersbo igårkväll hade en underbar inramning av kvittrande fåglar, vindstilla solnedgång och andra attribut som hör hemma en tidig vårkväll. Ulrika och Piggelinarna lockade 178 dansare med ett 30-tal entusiastiska ungdomar. En härlig kväll med mycket glädje både på dansgolv och på scenen. Orkestern behärskar ju en rad olika instrument och vi fick dansa till saxofonduett, dragspel, fiol, akustisk gitarr och skönsång i solo och duett, emellanåt trodde man lätt att det var betydligt fler än fyra i orkestern.
  Kvällens lotterier såldes förstås slut och till 9 glada vinnare kunde vi överlämna mycket välgjorda blomsterarrangemang från kvällens sponsor Blomsterboden i Hörby. Ytterligare ett lotteri sattes igång med vinster från Åhus Glass, hela överskottet från det lotteriet destineras till ungdomsverksamheten i våra föreningar.
   Flera börjar tala om dansen i Sätila. Vill du vara med i gruppen som samordnas från Glada Gänget, skall du inte tveka att höra av dej, tiden bara rusar iväg och plötsligt är det dags att åka.

2005-05-08
  Så blev det äntligen av att vi kunde komma iväg till Elsie! Vi blev sju i bilen från Höör, någon hade varit på rotundan i Hasslarp förut, men de flesta av oss var här för första gången. Och det verkar inte som det var den sista. Mr J orkester såg till att ingen kunde sitta still särskilt länge. Dansgolvet var för det mesta fyllt och två ringar var normalt. Vi började med en knapp timmes kursdans med Elsie som konfrencier. Byte mellan varje dans efter Jägardanssystem. Jörgen och Johanna visade några danser, bl a Norsk mazurka som vi inte dansat förut. Plankan var också helt ny för oss från Glada Gänget.
  Småningom var kursdelen slut och Elsie och hennes team fick ta emot rejäla applåder från kursdeltagarna, eftersom det var sista kurstillfället för denna säsong. Det blev nu en stunds "fri" dans, med 3 herrarnas följt av 3 damernas, det var ändå - efter vad jag uppfattade - demokratisk dans mest hela tiden.
  I entrén ingick kaffe med fralla - ost eller köttbullar fanns att välja på - som serverades i pausen mellan 1/2 7 och 7. Ett extra dansnummer av exclusivt slag uppfördes i pausen. Inspirerad av orientens musik och danstraditioner framförde en kvinna ett långt solodansnummer, som dock avrundades med att en herre ur publiken lockades upp på golvet av danserskans förföriska steg och rörelser.
  Mr J kom igång igen och plötsligt var det sista dans, som var en Snurrebock med alla sorters variationer och överaskningar. En väl använd söndagseftermiddag och -kväll. "Vi kommer tillbaka...

2005-05-16
   Mattis orkester lockade lite drygt 185 dansglada till Jägersbo i fredags. Något färre ungdomar än vanligt kändes det som, men maj och juni är ju en särskilt härlig tid för den unga generationen, och mycket lockar. Åhus Glass var kvällens sponsor och det blev sålt tre lotterier med sex vinster på varje ring, bl a parasoller, glasskopor och skållrikar.  Hela behållningen av kvällens lotterier fördelas på sponsorns begäran direkt till ungdomssektionerna i Höör resp Hörby-Frosta GDF. Vi som är engagerade i ungdomsverksamheten bugar förståss och i Glada Gänget kommer vi att använda gåvan till subventioner av lägeravgifter och liknande för ungdomarna. Redan nu på fredag bär det iväg till Barnens by i Hästveda. Lite senare i vår och sommar blir det fler aktiviteter som vi kan stötta genom sponsorgåvan.

2005-05-29
  Det har gått ett par veckor sedan något blev inskrivet i Glada Gängets nät-dagbok. Nu är det emellertid dags.
  Hästvedalägret samlade ett 90-tal unga dansare från Höör, Hörby, Arkelstorp, Tyringe och Vinslöv GDF under helgen den 20-22/5. Programmet var inte olikt tidigare år och efter att vi från Glada Gänget äntligen anlänt (strul med en låst släpvagnsbroms pga fjäderbrott) och installerat oss i Ingrid-stugan, drogs brännbollsturneringen igång . Höör-ungdomarna klarade sig hyfsat och nådde en hedersam andraplats i finalen. I skymningen startade så "spökrundorna" - en kort snäll och en längre nervpirrande - från Rytterstugan. Varje grupp fick ha ficklampa och gick tillsammans den variant som man själv valt. Många av ungdomarna passade på att "prata minnen från förr" och det dröjde ett tag innan alla var inräknade och lyset släcktes.
  Lördagen bjöd på dans i stugorna efter ett system där man går runt och möter olika instruktörer och danser hela förmiddagen. I vår stuga var det möjligt att lära sig Blomman och Fiderussen eller Patty Cake Polka. Vår stuga fick besök av ett reportageteam från Kristiansbladet och de tog bilder och intervjuade både ledare och ungdomar. Till lunch serverades pasta med köttfärssås. Vädret var lite osäkert och ett tag såg det ut som vi skulle behöva ställa in eftermiddagens lek- och tävlingspass på fotbollsplanen.
  Det klarnade dock upp och 1/2 fyra körde vi igång en bana med 10 olika stationer, som det olika föreningarna förberett och ansvarade för. Uppdelningen i lag var som vanligt helt slumpartad, i år gällde att de med samma slutsiffra i utdelade lotter blev ett lag. Glada Gänget hade en station där man med vattenfyllda ketchupflaskor skulle spruta ned pingisbollar från en ställning - en "klämmig" lek. Den andra stationen var ett bollspel där man skulle rulla en boll mot uppställda träkäglor (kubb-gubbar) i stafett och för varje vält kubbe fick man en poäng. Leken var nog ny för alla, för det var rejält högt tempo och stort samarbete i lagen här. Andra moment var minneslek, tvålfloppning, rita en tjuga, spikslagning, trebensstafett, bära vatten i en rörböj, basketboll och apelsinflytt. Alla fick förstås pris - ett band med karbinhake, att hänga mobil eller mp3 i - om än endast ett lag fick äran.
  Grillad korv förtärdes mellan varven inne hos vår egen stylist Emma, som gjorde allt för att alla skulle bli fina till lördagkvällens disco i Rytter-stugan. Vi var några som valde att stanna i egna stugan och följa melodifestivalfinalen, med brasa och godis som sällskap. Småningom hade alla återsamlats och vi önskade varann Godnatt.
   Redan morgon ..??!! ÖÖÖÖööööööööhhhhh, måste vi gå upp nuuuu.???? Vid nio var det ialla fall så att alla hade ätit frukost och knappt en timme senare var alla packningar i uterummet. Lunchen - pålitliga köttbullar och mos - räckte till alla  (med råge). Några tog hand om slutstädningen efter diskningen, medan resten försvann till dansbanan utanför SJÖ-stugan där föräldrar börjat samlas för att vara med på eftermiddagens uppvisningar.
   Stugan avsynades utan anmärkning strax innan kl 16. V hade  redan innan  fördelat matöverskottet bland deltagarna och de flesta var på väg hem i bilar med hjälp av föräldrar. En stunds eftersnack med lägerchefen Annelie och Lars Olle unnade vi oss innan vi som sista bil från Ingrid lämnade Barnens By för denna gång.
  De som tillsammans med mej var med och höll ihop Glada Gänget var denna gång Ewa H, Eva L och Mette S. Om jag får säga det själv ett himla bra team, som trivs tillsammas och med ungdomsarbetet i Glada Gänget. Hoppas att vi kan genomföra arrangemang många gånger framöver.
  Hur det gick med släpvagnen? Jo, en av föräldrarna hade med en påse med verktyg och de trilskande bromsarna kunde åtgärdas i god tid innan vi åkte.

  Efter lite oklarheter fick vi klartecken på vår medverkan vid gamla Medborgarhusets återinvigning och namngivning den 21-22/5. Arrangörerna hade lagt ned mycket energi och arbete för att ge alla utrymme under arrangemanget, kanske en aning för mycket - flera montrar gapade tomma och mycket få "utställare" syntes under söndagen.
  Några av våra duktiga dansare genomförde ett kort men intensivt uppvisningsprogram, och lyckades trots en ordentligt försenad start komma ikapp och avsluta på utsatt klockslag. En extra eloge till Ingrid för hennes insats från scenen.

2005-06-06
   Kulturkvartersdagen (vilket krångligt namn!) har genomförts, med Glada Gängets uppvisningsdansare bland de medverkande. Med Ingrid vid mikrofonen och ca 30 dansare - hälften ungdomar - på gräsmattan bakom Berggrenska gården, kunde det bara bli bra. En stor publik fanns på plats och vädret var gynnsamt, trots att solen inte lyste med sin närvaro. Ett omväxlande och representativt urval danser hade satts i hop av Ewa till ett lagom långt program.  Ungdomssektionen hade några inslag själva och vi fick se dem dansa Fiderussen, Blomman och Schottis på logen i Hög. Ungdomarna var förstås med i resten av programmet också. Efteråt bjöds alla deltagare på saft, the, mjölkchoklad eller kaffe med hembakta (fortfarande ljumma) kanelsnäckor. Föreningsmedlemmarna passade på att göra reklam för kommande kurser genom att gå runt och dela ut lappar till publiken. En lyckad eftermiddag. Nästa uppvisning blir på Nya Torg den 13/8.

2005-06-18
   Sista dansen på Jägersbo blev en härlig final. Mr J bjöd på sina dansvänliga  svängiga låtar och de 217 betalande fick verkligen valuta för sin entré. ICA Supermarket i Höör var kvällens huvudsponsor, och hade skänkt fina varukorgar till våra tre lotterier. Till det fjärde lotteriet hade vi vinster från Åhus Glass. Mattias och Therese bjöd på gott kaffe, fina mackor och mjuk kaka i pausen.
   Dubbla - i några danser 3-faldiga - ringar i de traditionella gammaldanserna kan bara betyda att gammaldansen fortsätter att öka i popularitet. Den betydande andelen unga besökare på Jägersbo är ett tecken i samma riktning.
   Tre unga damer - Emma, Ellinor och Maria - hyllades av publiken med leven och sång, med anledning av de tres 16-årsdag. De tre dansade också  helmaraton i Sätila förra helgen, tillsammans med ytterligare två ungdomar från Glada Gänget - Zandra och Mette, och förstås kavaljerer. Tyvärr fick Zandra avbryta en kort stund innan "mål", pga krångel med knäna. Vi gratulerar ändå allihop för en strålande prestation.
   För Glada Gänget betyder sommaren en rad aktiviteter på andra platser än Jägersbo. Med största sannolikhet blir det flera turer till Råå, dans i Kristianstad, Ystad och Lomma. Vi kommer att informera via hemsidan om dessa utflykter, så att de som vill "hänga med" kan göra det. Vill du anmäla dej till vår maillista (Klicka här)  , så får du ta del av våra planer i god tid.
   Under tidig höst kommer vi att arrangera ett schottislopp i Höör - lördagen den 13 augusti kl 13.30. Efter loppet kommer  en del av våra senaste kursdeltagare att visa upp sina kunskaper på dansbanan på Nya torg. Allt detta under Höörs Marknad med Höörs Brottarklubb som huvudarrangör. Tivoli, marknadsstånd, lotterier, kräftskiva, scenframträdande, och mycket annat som hör till en lyckad festhelg finns förstås också med.

2005-07-11
   Av den planerade utflykten till Ystad Sandskog på lördagen blev tyvärr intet, sedan skaran som skulle åka med krympt ihop till nästan ingenting. Däremot var vi en hop glada dansare som strålade samman på Lilla Torg i Kristianstad på söndagskvällen. Arrangören - Kristianstad Gammaldansgille, GRF - hade engagerat C-laget, och den orkestern är ett sant nöje att dansa till. Med väder  som en klassisk skånsk sommarkväll och massor av gammaldansare på plats kunde de bara bli lyckat. C-laget började kl 19 och höll på till midnatt, med varannan gammaldans och varannan "modern" (foxtrot och bugg) i enkelspel.
  Nästa arrangemang som Glada Gänget planerar besöka, blir i Råå, den 18 juli.

2005-07-19
   Råå är en rolig plats att åka och dansa på.  Det är en alldeles speciell känsla med båtarna vid kajen, hembakat bröd och kaffe från kiosken, glada människor runtomkring. Vi var där igårkväll och vädrets makter var på dansarnas sida. Regn kom inte förrän på hemfärden, som gick via Eslöv, eftersom en av medpassagerarna har adress där. Överraskande var det Skåne-Svennes som spelade. Det skulle varit Hööks, men det hade hastigt kommit något emellan. Skåne-Svennes blev tillfrågade mycket sent på eftermiddagen, men lyckades samla ihop instrument och sej själv och var på plats i god tid. Värt en extra applåd!!  Bortsett från att själva dansbanan är i minsta laget, var det en lyckad kväll och vi var alldeles nöjda när "sistan" spelats.
   Ett reportage-team från Sydsvenskan ägnade ett par timmar åt fotografering och intervjuer med föreningsledare och dansare. Våra ungdomar från Höör uppmärksammades av teamet och en god stund var det jornalistiska intresset fokuserat kring frågor om hur det är att vara ung och dansa gammaldans. Reportaget kommer om någon vecka. Sannolikt blir det en tur till Råå igen i sommar, ev redan på måndag.

2005-07-25
   Trist väder i Mellanskåne hela måndagen rubbade inte planerna på ett nytt besök Råå på kvällen. Koll vid 17:10-tiden visade att i Råå var det torrt och inget annat att vänta. Så vi for iväg med Sintran tillsammans med 4 danssugna ungdomar, för att roa oss tillsammans med Skåne-Svennes orkester. Hans och Eva. skulle möta upp i Råå. När vi kom upp till Glumslöv insåg vi att det regnat i Råå, men åkte ändå fram. Och se, det lilla som kommit på banan hade nästan torkat upp redan. Programenligt spelades första dansen kl 19 och sedan höll det på till 22 utan att en endaste droppe störde. Som vanligt gott kaffe med hembakat, denna kväll toppat med en särdeles god nötkaka.
   Några "krusidull"-danser som vi från Glada Gänget inte behärskade, dök upp under kvällen, men i övrigt var det som vi vant oss, fullt ös och duktiga dansare i alla åldrar.
   Efteråt samlades Höörs-gänget på Sommargatan för ett bröd med grillkorv och klockan hann bli gott och  väl 01 innan vi skildes. Nästa måndag har Pia och jag inte möjlighet att åka iväg, men som det ser ut nu kan det bli en tur den 8/8.

2005-08-02
   Ni som var i Råå i går märkte förstås att jag inte var där. Sol och bad på Österlen kändes mer rätt denna gång, och ingen hade tingat plats i Sintran...... En gång till blir det, på måndag den 8/8, sedan är säsongen över.....

2005-08-14
   Höörs Marknad 2005 - välkommen, välorganiserad, välbesökt..., men vädret var dessvärre riktigt otrivsamt under lördagen ända till sen eftermiddag. Följden blev att vi enbart kunde genomföra vårt schottislopp. Vi vågade inte dansa på den dyblöta dansbanan, risken för fall och skador var för stor. Även om några blev besvikna - man hade ju förberett sej med träning vid flera tillfällen - var det ett bra beslut. PO Lundkvist svarade med bravur för spelandet.
   Glada Gängets hjälpte Höörs Brottarklubb som så många gånger förr, med att bemana ett lottstånd invid Sparbanken. Nytt för i år var att Ungdomssektionen tog hand om ett annat av Brottarklubbens lotterier intill Konsumhallen. Det fungerade bra och ungdomarna vill gärna hjälpa till på samma sätt nästa år. Om det kniper kan nog Glada Gängets insatser utökas ytterligare.
   Söndagen blev en riktigt fin Marknadsdag med måttlig vind och strålande sol och Glada Gängets lottförsäljare gladdes åt en ström av lottköpare hela dagen. Ett litet problem uppstod med en videoapparat (DVD), som inte tålde spänningsvariationen i samband med att karusellerna på tivolit började sin snurriga resa. Det blev därför inga filmer i tombolorna som vi planerat.

2005-09-05
   Äntligen är Glada Gänget igång igen på Älvkullen i Höör, med kurser för alla åldrar olika förkunskaper. Premiären var igår  - söndag - och lite nervösa ryckningar i ögonvrån kunde förnimmas, innan det stod klart att vi nått ut med vårt budskap till många helt nya dansare - både bland ungdomar och vuxna. Med Ewa, Sven och Ingrid som instruktörer, för resp Grundkurs ungdom, Påbyggnads ungdom och Grundkurs vuxna är föreningen väl rustad för sin uppgift, att lära ut gammaldans.
   Nytt grepp denna säsong är att Grundkursen för vuxna får kortare men något fler lektioner. På så sätt har man lyckats med konststycket att få in Påbyggnadskurs/Träningsdans också utan kvällen blir sen.
   Ungdomarnas Grundkurs börjar i lugnt tempo och denna första träff ägnades åt rytm. Deltagarna fick också lära sig Amerikansk Promenad och träna lite på att "gå i kedja". Detta kommer väl till pass nästa söndag då Oh Susanna bl a finns på programmet. Påbyggnadskursen innehöll förstås repetitioner av de vanligaste grunddanserna, Pariserpolka, Vals, Schottis och Foxtrot. Sedan blev det genomgång av nya danser (åtminstone för de flesta). Schottis Annorlunda, Lily Marlene och Mexikansk vals, med avbrott för en bytesdans - Kalmarpolka.
  Deltagarna i Grundkurs för vuxna fick ta del av Am Promenad, Snoa (4+4) och Schottis, vilket säkert räckte denna första träff.
  Påbyggnadsdelen/Träningsdansen leddes också av Ingrid, som satt ihop ett omväxlande program. Ganska många danser fick visas, några lite mer grundligt. Vi dansade bl a Kentucky home, Isabella, Kalle P:s vals, Blomman, Schottis Annorlunda, Dansk Schottis och några till.
  Nästa gång kommer det att bli någon helt dans, och det är nog en hyfsad gissning att Ingrid plockar ut något av de som vi lärde på instruktörsträffen i Janstorp tidigare denna fantastiskt härliga höstsöndag.

2005-09-10
   Rose-Maries, sensommar, Jägersbo, massor av återseenden, glädje, unga, gamla, förstagångsbesökare.....
Det är inte helt lätt att fånga stämningar och känslor för att sedan "översätta" till torra ord. 256 betalande - många ungdomar bland dessa (utan att räkna: kanske 30-35 ) - fina vinster i lotterierna skänkta av CH-Blommor i Hörby. Goda mackor och bullar till fikat.  Men framförallt alla dansglada och härliga människor på plats vid höstens premiärdans. Berit och Ola och de andra musikanterna - rutinerade, välspelande, medryckande. Tyvärr fick vi inte ta del av den nya CD:n, den har ännu inte blivit färdig. Däremot bjöd bandet på ett extra nummer efter "sistan". På begäran spelades Sockerpillret, en rolig och "fartig" dans som koreograferats till Rose-Maries egen Sockerpillret-melodi.
   En härlig inledning på säsongen och vi ser fram mot nästa träff på Jägersbo med förväntan.
 
2005-09-12
    Många nya dök upp i alla grupper denna söndag. I Grundkursen lotsades ungdomarna förbi problemen i Oh Susanna och klarade sedan också Svingen under Ewas vana ledning. De mer vana unga dansarna friskade upp Ålandsschottis, St Bernhards Vals och Dansk Schottis. Ordentlig genomgång blev det av ShortCake. Från förra söndagen repeterades Lili Marlene, allt med Sven vid rodret. Som så ofta fanns Bo, Inger och Hans på plats, mest som stöd för de unga, men nog också för att det är roligt.
  Rart blev det då Linda med 2 veckor gamla Emmy kom på besök. Linda är sugen på att börja med ungdomar igen och vi lär få se mer av henne rätt snart.
   Ingrid fortsatte bland de vuxna i Grundkursen, med enkla stegövningar, som  gångsteg (snoa) och fotombytessteg (polka o schottis), med tillämpningar i riktiga danser, t ex schottis och svingen.
   Träningsdansen innehöll förstås en mängd olika kända danser, men vi fick lära en ganska ny schottis-variant som kallas Schottis i bastun, och Gunnarsö-snoa, som vi nog haft med för länge sedan, men alla glömt. Får ja lov?, Norsk pariserpolka, Oh Johnny och Salta Hunden  dansades liksom en mängd "sådana som nästan alla kan" (Jessiepolka, Svingen osv).
  Roligt att så pass många nappat på vårt nya kursupplägg, vi hoppas förstås på att ännu fler skall komma och ha roligt i Glada Gängets regi på söndagskvällarna.

2005-09-19
    Kurserna rullar på som planerat. Åtskilliga har efterfrågat Bugg/Foxtrot, men sedan gammalt har våra vänner i Habanera hand om bugg-kurserna. Foxtrot kan vi tänka oss ta upp, men inte i den närmaste tiden, bortsett från ungdomskurserna, där foxtrot finns med under tidig höst.
   I Ungdomarnas grundkurs fortsatte Ewa sitt metodiska arbete med enkla steg och denna gång stod fotombytessteget på programmet, och tillämpning blev det i bl a Sambaglädje. I Påbyggnads lärdes Tölösteppen, men gamla godingar som d'Hammerschmiedsgesällen och Svingen fräschades upp. ShortCake - ny förra gången - repeterades.
   Ingrid tog också upp Sambaglädje i Grundkurs för vuxna. Som ett annat sätt att öva fotombytessteg lärde vi schottis med omdansning på två fotombytessteg, skall så småningom utvecklas till polka.
   Efter pausen var det träningsdags och någon ny dans försöker vi ju få med på denna. Ikväll var det Bröllopshambo. Efter en del inledande krusiduller hade vi tagit oss igenom alla turerna och efter några byten och omtagningar satt den trevliga byteshambo hyfsat hos de flesta. Förra veckans Schottis i bastun och Gönnarsö-snoa togs upp igen.
   Framöver kommer vi eventuellt att öka tiden i Grundkursen för vuxna med 15 minuter på bekostnad av träningsdansen. Vi kommer således att börja träningspasset ca 20:15.

2005-09-27
    Kan inte låta bli att uttrycka min entusiasm över den långa sommar vi har förunnats i år. Som realist inser jag dock att lång sommar säkert betyder kort höst, och hösten är den årstid som jag kanske gillar allra bäst, med färgprakt, skörd, dagg i markerna osv.  Men detta har ju inte något med dans att göra, så tillbaka till verkligheten:
   Det har blivit tid att anmäla sej till Kultisen i Gya, gör det nu, så blir det mindre krångel sen (helst på söndag den 2/10, absolut senast den 5/10 före kl 18:00).  Redan är ett 15-tal från Glada Gänget antecknade.
   På ungdomarnas grundkurs i söndags tog Ewa upp Svingen och Träskopolka som nya. Sven lärde i Påbyggnads ut Varsovienne, Schottis i turer och  Fiderussen (puuuhh!!). Repetition av Tölösteppen och Fyrmannaschottis, bl a.
   Ingrid - som drabbats av migrän - ersattes av Ewa, som gick vidare i programmet med bl a Sambaglädje. På träningsdansen blev Hjärtegubben inte av som planerat, istället finslipades Schottis i bastun och Bröllopshambon.

2005-10-02
    Nu går det undan, med kurserna. Vi har alla kommit förbi de första svårigheterna och klarar nu gångsteg, fotombytessteg fram och i sida, ytterfötter och innerfötter, enkel midjefattning, polskefattning, omdansning, parisersväng mm, mm......!
    Under söndagens träningsdans / påbyggnadskurs för vuxna (läs alla), tog vi tag i Hjärtegubben, som helt ny. En gammal bekant - Bostonvals - dammades av. Några av tidigare nya danser repeterades också bl a Bröllopshambo och Schottis i bastun. Påmindes om dans på Jägersbo på fredag.

2005-10-04
   Glada Gänget representerades av Ewa och undertecknad på Fritidsnämndens föreningsträff på Älvkullen i går kväll.
Vi informerades om att det går bra att ansöka om tillstånd att sätta upp föreningsemblem, skyltar och flaggor i  eller utanför huset. Det kommer att ordnas en tavla i entrén som upplyser besökarna om vilken verksamhet  som "just nu" pågår i huset.
Förbättringar av bl a ventilation och värmestyrning är på gång och det blir välkommet.
   Fortfarande drives frågan om ett kvällsöppet café med stark föreningsmedverkan med oförminskad intensitet, trots att föreningarnas möjligheter till ordentliga insatser i allmänhet är mycket begränsade för så omfattande arbete utanför den egna verksamheten. Alla förstår ju att ett åtagande innebär ansvar och förpliktelser, som kanske kan klaras i ett kort perspektiv, men när entusiasmen svalnat och eldsjälar blivit slitna, hur går det då? (jämför med bingoalliansen). Dessutom är det kanske lite överoptimistiskt att hoppas på stora skaror fikagäster på Älvkullen, när inte ens etablerade caféer och matsalar i centrum har så mycket gäster att de kan ha öppet på sena timmar - undantag förstås för restauranger med servering av alkohol.

2005-10-06
   I går kväll var Mette och undertecknad på ett möte i Företagarnas fina lokaler. Det var Turistbyrån som kallat till planeringsträff inför årets julmarknad. Många idéer fanns redan om lite mer fart och verksamhet.
   Mette och jag bestämde att vi kollar med våra dansare om de tycker som vi, dvs att vi skall ha någon aktivitet, antingen själva eller som del i något annat arrangemang.

2005-10-12
   Ibland går det några dagar extra, det känns redan som länge sedan vi dansade till Freddys på Jägersbo, men det har inte gått en hel vecka ännu. 176 besökare trivdes och hade kul till Freddys rutinerade musik. Lastbilscentralen hade skänkt en rejäl slant till att köpa in vinster för till lotterierna och de gick åt som smör i solen. Fikan höll inte normal standard, till förtret för en del. Jag antar att det blivit en miss någonstans i kulisserna och att det rör sej om en engångshändelse.

2005-10-13
   Vi hade ju kurser som vanligt i söndags, Mette fick ta hand om ungdomarna i Grundkursen, eftersom Ewa deltog i Skåneringens möte tillsammans med Hans. Det var ju 6:e gången och det blev i huvudsak generalrepetioner av vad vi hittills gått igenom. Så även i Påbyggnadskursen. Vi delade ut tröjor till de nya medlemmarna. På fråga om deltagande i julmarknaden var det stor enighet. Vi får fundera lite till på formerna.
   Ingrid fick med lite nytt, som hambo och en svingenvariant. Kvällens sista pass ägnades mycket tid åt Hambo, bl a Bröllopshambo och Hjärtegubben övades.
 
2005-10-17
   Söndagen inleddes med ett instruktörspass i Finja bygdegård. Gott och väl 30 instruktörer från samtliga distrikt dök upp. Sven M och Majvi B höll ihop programmet tillsammans med John-Inge L. Vi diskuterade om den förestående ändringen av stadgarna för GRF. Dansinstruktörsverksamheten kommer att behöva förändras, sannolikt så att både uppdateringar av etablerade instruktörer och nyutbildningar sker i förbundsregi, ev med stöd av lokala krafter. Från Glada Gänget var Ingrid M, Sofia L och Sven J på plats. Vi bekantade oss med ett antal för oss helt nya danser, några riktigt trevliga, t ex Svängom på lingonstigen, Schottis från Binga, Stärkan och Nickolinas snoa (som vi prövat tidigare). Andra var inte i vår smak, t ex Fyllsvängen, som några tyckte var rolig för man gjorde fel hela tiden.
   Ewa höll som vanligt (trots svår förkylning) i ungdomarnas grundkurspass och foxtrot tränades igen. Ålandsschottis lärdes också. I Påbyggnadsavsnittet repeterade vi bl a Fiderussen och Mexikansk vals. Helt ny var Schottis i bastun, som introducerades så sent som på instruktörskursen i Janstorp nu i höst. Något överaskad blev undertecknad av problemen med Beer-polka, som vi dansat ganska många gånger redan. Efter en stund hade vi dock lirkat oss igenom denna också.
   Deltagarna i grundkursen för vuxna lotsas försiktigt förbi det ena blindskäret efter det andra av Ingrid. Denna gång blev det mycket stegträning för hambo. Isabella dansades som kvällens nya dans.
   Sista timmen (tränings- och påbyggnadsdelen) innehöll några välbehövliga repetitioner av bla Bröllopshambo, Hjärtegubben, ShortCake och Schottis i bastun. Vi han också med en ny schottisvariant: Åkes Buggschottis.

2005-10-22
  Gya bygdegård, där har Glada Gänget sina rötter. Igår var vi ett 60-tal från i huvudsak Skåneringen, som möttes där för att dansa efter MatsHans toner. Skåneringens ungdomssektion (läs Eva-Lena) svarade för arrangemangen. Programmet - som följde Kultis-traditionen, dvs Gammal-Bytes-Gammal-Modern - var välgjort och med en tydlig ungdomlig prägel. De flesta av dansarna var åldersmässigt i 20-årsåldern eller under, men det fanns också föräldrar, instruktörer och ungdomsledare förstås. Några danser visades, bl a Saltkaret, Gränspolka och Familje-Jive. Stämningen var hög från början och mattades inte på hela kvällen. Från Glada Gänget kom - trots några avanmälningar i sista stund - 23 st varav 6 över 20 år. Mersmak fick vi, och med lite effektivare marknadsföring kan vi bli betydligt fler nästa gång.

2005-10-23
   Fortsatt trivsamt på våra söndagskurspass. Ungdomarna i grundkursdelen fick en rejäl genomgång i Foxtrot, med vändning och allt, men vi släppte inte taget om de grundläggande färdigheterna i schottis, snoa och polka. De mer försigkomna ungdomarna genomled en "tema-kväll" med våra grunddanser i fyrtakt i fokus. Det blev således mycket Polka, Schottis och Snoa, med olika fattningar och småtips. Ny dans varje gång och Mette lärde ut Patty Cake Polka. En rejäl genomgång av Foxtrot med övning i mycket långsamt tempo (gamla MORE) hann vi också med. Schottis i bastun repeterades och de som inte var med förra söndagen fick därmed chans att koma i kapp. Saltkaret står på tur nästa gång.
   Ingrids grupp fick åter möta hambostegen och det börjar uppenbart lossna för alla. Isabella repeterades och vållade inga bekymmer. Helt nytt i gruppen var Vals, som vi efter en grundlig stegträning enligt "fyrkantsmodellen" kunde pröva som par, några "naturbegåvningar" fixade även "avigt" håll denna första gång.
   På fortsättnings-/träningsdanspasset  dök flera halvt bortglömda danser upp, t ex Gunnarsö-snoa, Svingedans och Billesholmsmazurka. Vi dansade också Hambo från Turinge, Schottis annorlunda och från förra söndagen Åkes buggschottis.
   Väldigt roligt att det sporadiskt dyker upp dansare på detta pass, är borta ett par gånger för att sedan vara med igen. Nästa gång blir det bl a Schottis från Idre.
 
2005-10-30
   Sofia hade sitt elddop som instruktör i dag. Tillsammans med gode vännen Peter lärde hon oss andra i påbyggnadsgruppen att dansa Saltkaret - en polka-variant av det roligare slaget. Gruppen hade då redan fått friska upp Vars o vienne och Patty Cake Polka. Några foxtrotknep förmedlades av Sven. I Grundkursen var Fyrmannaschottis eftermiddagens nya dans, men även dessa ungdomar fick fördjupad färdighet i Foxtrot. Bierpolka togs också upp som ny dans. Informerades om aatt vi medverkar under Skyltsöndagen mellan kl 12 och 18. Alla undersöker tillgången på Tomtedräkter.
   Det känns som om antalet deltagare i Grundkurs för vuxna ökar från vecka till vecka. Schottis med hopp, Hambo, Svingen m fl repeterades noggrant. Som nytt tog Ingrid upp Foxtrot och Smygvals och allt verkade trilla ned som ett moget höstäpple i frisk vind. Efter välförtjänt paus fortsatte Ingrid med Påbygg för vuxna. En antal "örhängen" förstås, sedan kom det Bröllopshambo, Hjärtegubben och Schottis i bastun. Som ny dans tränade vi Schottis från Idre, en dans med 7 turer, som i vissa delar erinrade om den vanliga Schottis i turer. Billesholmsmazurka fick en nödvändig repetition, liksom Får jag lov, Kentucky home och Lucky.

2005-11-12
   Etthundranittiofem - ge och ta ett par st - hittade till Jägersbo i går kväll, för att dansa tillsammans efter c-lagets musik. Många nya ansikten, men de flesta är ju återkommande besökare. Lotterierna såldes slut och bland de nio vinnarna av presentkort och tröjor från Falkenklevs i Höör, återfanns bl a denna sidas redaktör.
Som en gest åt Mårten serverade Jägersbo kycklingröra på kvällens smörgås. Tidvis dåligt ljud drog ned helheltsintrycket av kvällens orkester, men så kan det bli när tekniken går sin egen väg. Någon hade sett till att orkestern fått kläm på att undertecknad nyligen fyllt år och det resulterade förstås i diverse sång och leverop, som ju kändes bra att få ta emot (tänk om det istället varit tvärtom..).
   I måndags var några från ungdomssektionen på besök på Bergaskolan. Det var i ett grupparbete i en av klasserna som elever valt att presentera en förening och valt just Glada Gänget. Det var en del frågor om Glada Gängets verksamhet, men även en del historik lyftes upp. En stund dansade alla tillsammans och hann lära både Oh Susanna och Am Promenad. Tack till skolan och klassen för att vår förening fick komma och tack till Mette och Sofia som representerade Glada Gänget. Tack också till deltagarna i grupparbetet (Elisabeth, Jacob och Sofia?) för den goda chokladen.

2005-11-13
   Sista egentliga kurspassen för i år var det i dag. Ungdomarna fick i huvudsak en genomgång av vad som tagits upp under hösten. I Grundkursdelen blev det därför träning av bl a snoa och foxtrot. Ewa tog också upp valsstegen som helt nytt, det blir ju mera nästa år. I Påbyggnads dansades Smegrebban som helt ny och Schottis från Kalhäll. En del repeterades av de danser som skall upp på avslutningen som uppvisningsdanser, bla Short Cake, Schottis i bastun och d'Hammerschmidtsgesällen.
  I vuxenkurserna var temat likartat, med sammanfattning av hösten som huvudinnehåll. I Påbyggnads för vuxna blev det plats för en ny dans, nämligen Schottis från Binga.
  Ewa påminde om att avslutningen flyttats till kl 18 (från tidigare aviserat 18:30).  Ca 90 har redan anmält sej och det verkar bli en fin avrundning på en bra termin.

2005-11-21
   Strax under 100 deltog i Glada Gängets kursavslutningar den 20 nov. Det hade sånär gått åt skogen med dansen, förstärkaren hade rasat, men det löstes med en snabbt inlånad manick. Vi bjöds först på landgångar, som flitiga styrelsemedlemmar och resp hade fixat under dagen. Sedan blev det en stunds dans, då bla "icke-kursarna" fick lära Sambaglädje. Det blev snart dags för fika.  I lotterierna med av deltagarna skänkta vinster drogs vinnare, av någon anledning hamnande många av vinsterna på samma bord. Ungdomarna i grundkursen visade i år Bierpolka,  Dansk Schottis och Ålandsschottis. De som gått i Påbyggnadskursen snobbade med Short Cake, Schottis på logen i Hög och d'Hammerschmidtsgesällen. Sektionens ledare hade många diplom att dela ut, liksom blommor som tack till några som gett "järnet" för nybörjarna. Några "gamlingar" har funnits med nästan varje kursdag och även dessa fick blommor, liksom sektionens instruktörer och ansvariga ledare.
   Ingrid som lett vuxenkurserna blev översköljd av superlativer för sina insatser, blomma även till henne.
Innan vi skildes hälsade Ewa alla välkomna till Jägersbo den 2/12 då Janzons orkester avslutar dansåret. Och de som inte har tillfälle att komma dit önskades God Jul och Gott Nytt År.

2005-11-27
   Skyltsöndag, den dag då slumrande förväntningar och önskningar blommar ut för fullt. I Höör hade extra satsningar gjorts på att koppla samman de två "konkurrerande" centrumen Nya torg och Frosta Center. Marschaller kantade vägen och delvis fanns det stånd och bodar på trottoaren. Tyvärr hade inte tillstånd erhållits för att stänga av Järnvägsgatan och delar av Friluftsvägen och därmed blev tyngdpunkten i stort sett kvar på Nya Torg, med Luciakröningen som självklar publikmagnet.
   Våra entusiastiska ungdomar i Glada Gänget visade upp sina färdigheter i ett omväxlande program, vid sex olika tillfällen och på olika platserunder eftermiddagen. Först på Frosta Center, därefter Nya torg följt av Stationen och Lilla Torg. Programmet fortsatte vid Sportringen och avslutades inne på Frosta Center. Bierpolka inledde uppvisningen, sedan följde Sambaglädje och Pariserpolka. De mer försigkomna visade d'Hammerschmidt-gesällen och Salty Dog Rag. Alla kunde delta i Dansk Schottis och Oh Susanna, och sedan blev det Short Cake och Schottis på logen i Hög med de som hunnit lära dessa. Uppvisningen avrundades med Bjällerklang. Gott och väl tjugo av föreningens unga dansare medverkade med Sven som konferencier. Dessutom fanns dansanta pojkar från Arkelstorp, Önneköp och Eslöv i gruppen. Vi inledde kl 12 och var färdiga med sista passet strax innan 1/2 5, i runda slängar 4 timmars uppvisningsdans på 6 platser, klart att några var ganska trötta efteråt.
   Varm choklad med baguetter fördelades mellan två av passen. Baguetterna, som beställts hos Agneta på Stationen var fyllda med antingen köttbullar eller ostochskinka. Goda är alltid Agnetas mackor, men dessa smakade extra bra, kanske för att de åts stående, av småfrysande och hungriga tonåringar.
   Ungdomssektionens medlemmar och ledare är glada för all uppmärksamhet som förmedlades av publik och affärsinnehavare. Vi hoppas kunna medverka fler gånger, och visa vad vi kan, samtidigt som vi på vårt sätt försöker dela med oss av den glädje som dansen skänker sina utövare.

medlemmar
dansare
kursdeltagare
sponsorer
önskas

En God Jul
och
Gott Nytt År

2005-12-03
   Så har vi dansat för sista gången i år på Jägersbo. Pålitliga och välspelande Janzons skötte det musikaliska - det är roligt med "riktiga" instrument, saxar, dragspel osv - och besökarna svarade för själva dansandet. Julen närmar sig snabbt och det serverades glögg redan vid ankomsten, vilket uppskattades av dansarna. I pausen var det förståss skinka med rödkål och lussekatt. Vid dragningen i våra lotterier erhöll vinnarna priser från Bildelshuset Acku i Hörby - extra ljus, filtar och reflexvästar. Innan vi skildes åt önskade vi varann God Jul och Gott Nytt År, och vid utgången bjöds det på godistomtar.
   Jägersbo's personal fick - representerade av Mattias Persson - ta emot en julblomma från Hörby-Frosta och Glada Gänget, som ett symboliskt tack för det goda samarbetet  och för välskött servering med vällagat kaffe och gott tilltugg. Nytt årslångt avtal mellan föreningarna och Jägersbo är klart. Avtalet innebär inga stora förändringar för våra samkväm, dvs våra entréavgifter blir oförändrade. För de som vill byta kaffe/the mot annan dryck erbjuder Jägersbo från 2006 saftdryck, förmodligen från någon form av utplacerad behållare.
   Glada Gängets styrelse vill framföra ett tack till årets besökare för alla trevliga fredagskvällar tillsammans på Jägersbo. Även årets sponsorer tackas för de fina stöd det innebär att ha bra vinster i våra lotterier.


För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 1 januari 2006
Till Startsidan