Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
Skåneringen av GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2004  
2004-01-03
  Det blev inte 300 betalande i går, men ack så nära : 298 st. Därutöver hade något tiotal unga dansare med fri entré valt att komma till Jägersbo och Mattis orkester. Kvällens sponsor var Blomsterboden i Hörby och det syntes tydligt på lotterivinsterna, blommor och arrangemang av högsta klass. Tack Blomsterboden för de fina vinsterna. Flera inte så vanliga danser spelades, t ex Verumsschottis, Tre Ting och Sternpolka. Det var dubbla och flera gånger tre ringar på gammaldanserna och jag tolkar det som ett tecken på att Höörs och Hörby-Frostas dansurval är vad publiken önskar. De flesta - även de som inte "gått på kurs" på länge - skall kunna ha roligt på en gammaldansträff. Danstillfällen av Kultiskaraktär skall naturligtvis också erbjudas och dessa uppskattas förståss speciellt av de verkliga entusiasterna. Att dra ner på antalet gammaldanser från var 3:e till var 4:e eller 5:e spel, som någon  förespråkat, leder inte till något  gott för gammaldansarna.

2004-01-12
  Igår (söndag) var Glada Gängets ungdomssektion på nybörjarkurs i sk Riksbugg. Det var Stig H i Skåneringens danssektion som svarade för arrangemanget, tillsammans med Carina (också från distriktets danssektion). Ca 50 deltagare var väl så många det kunde vara, i Slimminge bygdegård. Stig o Carina visade dansens grundsteg och vi andra försökte så gott vi kunde. Efter en stund blev det fler turer och innan vi skildes hade nog ett 15-tal figurer nötts in. Mina kamrater från Glada Gänget - Linda, Mette och Maria - hade en del förkunskaper och hängde med bra. Själv tyckte jag det var svårt emellanåt och blandade flera gånger in "gamla kunskaper" från den sk sexstegsbuggen, som var populär för länge sedan. Elsa bjöd som vanligt på god mat och i rättan tid. En lyckad satsning och absolut inte någon bortkastad söndag. Jag antar att det blir någon form av uppföljning / repetition om ett tag.

2004-01-17
   Jokers spelar bra, ja till och med mycket bra, både "gammalt" och "modernt". Ca 200 besökare på Jägersbo i gårkväll kunde konstatera detta. Diverse grumliga hot med oklart ursprung via radio och TV hela fredagen om vargavinter, storm, snödrev, blixthalka och allt möjligt farligt, hade säkert fått en del att avstå från att komma, tyvärr. Vi som var där hade alltså en mycket trevlig kväll. Gruppen med unga dansare blir ständigt större och det är himla kul att vår publik består av alla generationer varje gång. Färs o Frosta Sparbank var sponsor och för en skänkt summa hade vår styrelse köpt in olika varor som lotterivinster till kvällens fyra lotterier. Mattias på Jägersbo hade också skjutit till en extra vinst på varje ring. Tack för alla gåvor, de behöv för fortsatt hög kvalitét på Jägersbo-danserna. God macka med mazarin bjöds till fikat. Som vanligt under januari såldes det en del medlemskort, och vi hoppas på att medlemstalet nu åter skall stiga igen.

2004-01-27
  I söndags hade Glada Gänget sitt årsmöte. Börje fick de församlades (vi saknade faktiskt många) förtroende att hålla i klubban under förhandlingarna. Thorsten redogjorde för föreningens ekonomi och verksamhet för det gångna året. Det ser ljust ut för framtiden. Revisorerna hade tillstyrkt ansvarsfrihet och årsmötet beviljade också detta. Alla som stod i tur, blev omvalda på sina poster. Bo P fick en välförtjänt utmärkelse - bronstecknet - för de år han varit med i styrelsen. Mötet avrundades med att Ewa tackade Börje med en blomma.
   Ewa hade förberett ett omväxlande dansprogram, som Sten Svantes spelade upp. Ett litet avbrott för fika mitt i blev det och sen fortsatte dansen till 21.30.

2004-02-02
  Nu har vi kommit igång. Redan vid 16-tiden samlades ungdomssektionens ledare och snart var dansarna också på plats. Efter lite repetitioner var det dags att börja på vals i grundkursen. En tidigare oprövad modell där dansarna ställde upp i bredd och tränade stegen rakt fram genom hela lokalen och sedan omigen, nu baklänges, visade sej vara både enkel och effektiv. Vi kom igång med dans i par nästan genast och många kom snart runt också. Påbyggnadskursens deltagare fick lite att tänka på när vi introducerade Pariserpolka m byte. Mignonvals togs också upp som ny dans, även om någon hade ett suddigt minne av en dans med detta namn. Vi delade ut anmälninga till sommarlägret, som ju skall vara åter redan den 15/2.
  Ingrid fanns på plats förstås när vuxenkursen inleddes vid 19-tiden. Även här blev det en hel del repetitioner, men eftersom det fyllts på med flera nya dansare blev det ordentlig genomgång av bla Sambaglädje, Isabella och Palais stroll.
  Många passade på att lösa medlemskort för 2004, och det blir ju fler tillfällen för dem som missade i söndags.

2004-02-09
  Dagens program för ungdomarna på grundkursnivå var istort sett fortsatt valsträning. Vi repeterade också de tre första turerna i fyrmannaschottis innan den fjärde turen lades till. Vi kunde också hälsa en ny deltagare i denna grupp välkommen, förra gången var det också tillökning i gruppen.
Påbyggnadsgruppen fick nöta in Mignonvalsen och sedan började vi på Schottis annorlunda, som vi hann igenom, det behövs dock lite mer träning för att det skall bli riktigt bra. Lappar om lägeranmälningar droppar in och hittills är det bara positiva svar.
  Våra vuxna dansare möter numera ofta de mer avancerade från ungdomsgruppen på "sitt" kurspass, och det är både nyttigt och roligt för alla parter. Ingrid körde en del repetitioner först, men sedan blev det E18 och Kalle P:s vals, som nya i  programmet. Foxtrot hade vi ju en rejäl genomgång av i höstas, med instruktörer från Sv Sportdansförbundet. Ingrid tyckte ändå att vi behövde nog gå igenom foxtrot igen, nu i traditionell "gammaldansstil". 
   Många medlemskort blir sålda på våra kurser och kanske dyker det upp några deltagare från kurserna på fredag i Jägersbo, då Rivvers orkester står för musiken.

2004-02-14
  Rivvers spelade i Jägersbo igårkväll och 219 dansare fanns på plats, förutom en del barn, som ju har fri entré. Chess i Hörby - den tjusiga butiken för damerna - var kvällens sponsor till lotterierna och  vinsterna hade naturligtvis anknytning till Chess sortiment, bl a syntes nätstrumpor ibland vinsterna.
  Våra föreningar passade på att puffa för ungdomsdansträffen den 19 mars i Höör, intresset ligger på topp, med många deltagare är det ännu roligare.
  Glada Gänget breddar verksamheten genom att nu erbjuda specialkurser och uppvisningar. Specialkurserna kan anpassas för en enstaka person, ett par (kanske ett brudpar), skolklasser, föreningsgrupper eller varför inte som ett led i friskvården på företaget. Våra dansare har lång erfarenhet av uppvisningar i olika sammanhang, t ex på marknad, långlördagar, mässor och liknande evenemang. Ungdomarna har deltagit i uppvisningar av samma typ, men också medverkat på boende för äldre/funktionshindrade.

2004-02-16
  Våra kurser.. Vad skulle vi göra om söndagskvällarna om vi inte hade kurser på Medborgarhuset? Kanske läsa en bra bok, eller titta på TV, men nu har vi ju kurserna, så valet är givet. Till och med på Sportlovet kommer våra dansare närapå mangrant. I Ungdomsgänget kunde vi tom hälsa en alldeles ny deltagare, Lina, välkommen.
  Ungdomarna fick i grundkursen pröva på ett par nya danser, Smygvalsen och Svingen. Båda gick bra och vi repeterade också Fyrmannaschottisen, där nu alla fyra turerna går som en dans.
  Som en dans gick också  påbyggnadskursens Schottis annorlunda som vi påbörjade förra söndagen. Något nytt varje gång och Tölösteppen och Snäckan introducerades. Båda gick bra från början och blev sedan bättre. På begäran avrundades timmen med d'Hammerschmidt-gesellen. Nästa söndag är det "Öppet Hus" mellan 16 och 17. Kanske kommer någon nyfiken och hälsar på.
  Våra "äldre" danskursdeltagare fick förstås också lite nytt att kämpa med: Schottis i turer. Frykdalssteget (som vi hittar bl a i mazurka) tränades så mycket vi vågade, det blir ju lätt lite träningsvärk i "innerbenet". Repetion av Kalle P och mer finslip på Foxtrot, hann vi också. Ingrid ledde som vanligt säkert men varsamt.
  Thorsten - han som håller i pengarna - drar med sin Berit inom kort till varmare breddgrader, för att i lugn och ro invänta ett personligt jubileum. Om alla tar i för fullt på en gång, kanske han trots avståndet hör vrålet från vårt gemensamma Hurra för jubilaren.

2004-02-21
  Sportlovsextraöppethus var det i går melllan 16 och 17. Inte kollossalt många nya, men några kom för att pröva på. Vi dansade Step, Am Prom, Oh Susanna och  Sambaglädje och med hjälp av våra ordinarie dansare gick det riktigt bra. Kurserna tog sedan över och först repeterade vi Svingen och Smygvalsen. Som ny dans tog vi upp vanlig Schottis, och det var nog i rättan tid, för den vållade inga bekymmer. De som "kan lite mer" fick förståss också en dust, och det var Schottis turer som var den nya, där vi tog alla 8 turerna utan några större problem. Värre var det med Hammerschmidtsgesällen som skulle repetera. Någon hade missat förra träningen och fattade intet av klappar och valsturer. Nå, vi kom igenom ändå, men tiden räckte sedan endast till att dra igenom Snäckan ett par gånger. Den dansen sitter fint nu. Sambaglädje avrundade passet.
  Ingrid fortsatte efter ett par uppvärmningsdanser med Frykdalssteget och småningom kom vi fram till Skånsk Mazurka, som var kvällens helt nya dans. Vi fortsatte också med Schottis i turer och kom igenom alla 8 delarna även här. Vi dansade Isabella och Jessica-polka också.
  Vi har blivit 16 ungdomar, som med 3-4 ledare anmält sej till Hästvedalägret. En annan aktivitet kom upp också, nämligen en invitation av våra ungdomar speciellt till Lomma den 13 mars. Handuppräckning tydde på ett stort intresse och vi arbetar nu för att "få ihop det".
  En förfrågan till vår styrelse om en specialkurs för en grupp omsorgstagare ser ut att leda till genomförande. "Bollen" ligger nu hos ansvariga ledare.

2004-03-01
  Ännu en rolig kursdag har fullbordats. Våra ungdomar i grundkursdelen går nu raskt framåt och vi kunde göra klart Schottisen. Nya danser var denna gång Kalmarpolka och  Spin-spin (mignonvals). Kalmarpolkan fastnade snabbt och valsvarianten blir säkert klar nästa gång. I fikapausen blev det överraskande en tårtbit till saften och alla lät sej väl smaka. Det var Pia J som bjöd. I påbyggnads repeterade vi Snäckan som nu går bra. Längesedan var det vi dansade Kentucky home, inte ens instruktören kom ihåg ordentligt!! Den kom emellertid snart på plats, liksom kvällens nya dans Lindas Schottis, en trevlig dans med flera ovanliga och mysiga figurer. Tölösteppen hanns också med.
  Vår vuxenkurs är nu också i ett skede när det går lätt att foga in nya danser. I går kväll var det dags för Edelweiss, som med visst besvär ("sidanframförsidanbakomsidanintill")  snart var klar. Skånsk Mazurka fick en ny genomkörare och det klargjordes lite om dansens ursprung och namn, dock var det inte möjligt att reda ut varför Frykdals-steget heter så. Flera andra danser fanns förstås på programmet och vi avslutade som vanligt med Stern-polkan.

2004-03-08
   En ovanligt liten skara dansungdomar kom till söndagens kurspass. Vi tog upp E18 som ny dans i grundkursen och finslipade Kalmarpolkan och Spin-spin. Smygvalsen blev också uppfräschad. I Påbyggnadsgruppen tog vi om Kentucky Home som inte gick så värst bra förra gången..Beer-polka är rolig och den var en av kvällens nya danser, liksom St Bernhards Vals. Salta Hunden fanns med tidigt i höstas, men vi visade den som ny för att alla skulle hänga med. Schottis i turer och Lindas Schottis, blev repeterade. Vi tog upp anmälningar till Lommaträffen den 13/3, flera ledare och ungdomar åker iväg, hoppas att vi får roligt där, och att fler unga dansare dyker upp.
  Vuxenkursdansarna  fick förståss också något nytt att träna, Bjällerklang och Ålandsschottis, och det verkade inte vålla några större problem. Deltagarna gick från klarhet till klarhet när Skånsk Mazurka och Edelweiss repeterades.
   På lördag har Skåneringen sitt årsmöte i Lomma och Glada Gänget representeras av Ewa H och Hans L. Vi blir dock betydligt fler. Från Höör har sammanlagt ett 10-tal ungdomar och gott och väl lika många vuxna medlemmar, plus några föräldrar som hjälper de unga med skjuts, tänkt att vara med på dansen.

2004-03-13
  Robbans spelade på Jägersbo i gårkväll. Drygt 200 dansare kom, dansade och hade kul i allmänhet. Sponsor denna gång var Konsumhallen i Höör, som skänkt varukorgar som priser till våra lotterier. Det var en kasse med bakgrejor, en kasse med konserver och en stor godispåse  som pris i alla tre lotterierna. En vinnare knep minsann alla tre vinsterna i det ena lotteriet, jag tror inte jag har varit med om det tidigare. Goda mackor som  alltid i pausfikan och en bulle med äpplesylt därtill.
  Strax innan dansen började höll NÖ distriktet sitt årsmöte. Den som är intresseraad av vad som avhandlades där bör kontakta distriktsstyrelsen.

2004-03-14
  Nu har det varit intensitet i dansandet. I går kväll åkte vi ett gäng till Lomma för att dansa till Jaxon efter Skåneringens årsmöte. En minibuss full med ungdomar hängde med, och hann knappt komma in förrän  de stal en hel del uppmärksamhet. Det var nog inte så ofta som ungdomar dansade  på dansrotundan i Lomma.  Vi hade roligt och jag  har fog för antagandet  att de som var där samtidigt (gissar på drygt 200) tyckte det var lite extra livat med de duktiga ungdomarna på dansbanan. Strax efter midnatt gav vi oss hemåt, glada men något trötta. Tack till Bo & Inger för nattlig gästfrihet.

2004-03-14
  Dagens kurser var något glest besatta, kan det bero på lördagsnattens övningar i Lomma?. Vi dansade igenom Kalmarpolkan som nu går bra och Mignon-valsen likaså. Efter snoarepetion tog vi Pariserpolka som ny dans, och det gick bra, ytterligare en stunds finputsning kommer nästa gång. Vi hann också gå igenom E18 igen ganska ordentligt. Påbyggnadsdansarna fick det jobbigt med flera nya danser. Vi repeterade först St Bernhards vals, men sen blev det Anna Mosters Vals som ny och Åkullapolka också helt ny. Vi gick igenom Vargtass som var helt ny för de flesta och avrundade dagens ganska digra program med lite tips och trix i Foxtrot.
  På vuxenkursen kan man ana att vi håller på att konsolidera de nyinhämtade kunskaperna (betyder att vi gör många återblickar med noggrann genomgång. Ingrid lärde oss att slowfox "ser ut som man går" men att det inte alls är så enkelt. Vi provade att använda våra Tangosteg och si det blev Slowfox. Mer nytt skulle vara med, och ikväll var det Vargtass. Den snabba stegföljden i mitten ställde till det för många, men dansen kommer igen och "ramlar säkert ner i fötterna" den också. Familjesnoa, en småtrevlig variant måste nog också anses som ny för kvällen.
   Ungdomssektionen fick tyvärr ta ett sent beslut om att ställa in fredagens dansträff eftersom alldeles för få anmält sej. Föreberedelserna är lagda i malpåse och kan packas upp till nästa försök. Den som vill anmäla intresse redan nu för deltagande i en kommande ungdomsdansträff kan göra det i mail (länk ovan).

2004-03-21
  Våra underbara ungdomar .... I kväll tog vi upp polka med vändning som ny dans, avigt med avigt håll, men det gick förvånansvärt bra. En del som vi inte haft på programmet på länge friskades upp, bla Christina-polka. Fastnötning av E18, och Pariserpolka. Spin spin blev också repeterad,  medan Sambaglädje och fyrmannaschottis i fyra turer nu dansas när som helst och med vem som helst.  Påbyggnadsdansarna hade också denna gång en ganska jobbig timme med finslip av Lindas schottis och Anna mosters vals. Ny dans var Ålandsschottis. Vi repeterade också Hammerschmidtsgesällen, Bierpolka och Vargtass. Åkullapolka i ett något stillsammare tempo än sist underlättade kraftigt för några. Påminde om anmälningar till avslutningsfesten och avgiften för lägret.
  Ålandssschottis var en av de nya danserna också för de vuxna, som dessutom fick känna på Träskopolka. Fortsatt systematisk repetition av bl a E18, Edelweiss och Vargtass, blandat med lättdansade Bytessnoan och Svingen. Lite jobbigare möjligen med Skånsk Mazurka, som vi också hann med, liksom "slowfox", Jessie- och Jessica-polka.

2004-03-28
  I veckan som gått har vi har avslutat Dans-i skolan-programmet i tätorten, ca 125 elever i 9:orna har fått ta emot instruktioner i Foxtrot och Vals, samt Amerikansk Promenad. Det har gått riktigt bra och grunderna sitter nu ganska säkert. Efter påsklovet är det dags för Sätoftaskolans 9:e-klasser. Vi som deltagit från Glada Gänget har varit Bo & Inger P, Linda S, Eva L, Mette S och jag själv. Vi har haft roligt och hoppas få upprepa detta ännu ett år.
   På Medborgarhuset har våra unga dansare fått repetera och repetera. Med endast en gång kvar innan avslutningen, blir det så. Kunskaperna skall helst sitta kvar över sommaren, så vi kan bygga vidare till hösten.
  Vuxendansarna fick denna gång en annan instruktör, Ewa H ersatte Ingrid, som hade förfall. En ny dans blev det innan jag lämnade för kvällen (tidig resa imorgonbitti tvingade mej till det), nämligen Oh Johnny. Efter en del palaver med hela och halva varv och stopp i ytter- och innerring, blev det till sist en dans av det hela. Vi fick också dansa Schottis i Turer baklänges, dvs börja med sista och sluta med första turen. Hambo och Träskopolka övades också.
   Alla påmindes om anmälningar till avslutningsfesten, och Thorsten har fått ihop ganska många redan. Uppmot 100 verkar vi bli, och fattas bara annat med god mat och P-O Lundkvist som speleman. Den som vill skänka en vinst till lotteriet på avslutningen, tar med vinsten inslagen som paket, värde ca 50:-. Avgifter för avslutningen betalas vid ankomsten.

2004-04-04
  Sista kurskvällen denna vår, har nyss avslutats. Helt naturligt togs det inte upp några helt nya danser, men våra unga dansare fick friska upp kunskaperna i bl a Smegrebban och Isabella. I övrigt var det finslipning inför avslutningen på Långfredag och en hel del diskussioner och omröstningar blev det, innan vi var eniga om vilka danser vi vill ha med som uppvisningsdanser.
  Ingrid, som inte kan vara med på avslutningen, drillade oss i de senast tillkomna danserna Oh Johnny och Mignon-vals. Samtliga grunddanser putsades, och ett antal varianter som Jessiepolka, Slowfox och Träskopolka kom också med. En ny dans för de vuxna blev det, nämligen Tölösteppen.
  Ingrid avrundade kvällen med att berätta att kursen hittills (2 terminer) innehållit 38 olika danser.
  Vi fortsätter förståss till hösten och repeterar då de viktigaste danserna de första gångerna. De som dansat gammaldans tidigare kan därför ganska lätt komma igång igen.

2004-04-12
  Avslutningsfest är alltid lite extra roliga. Vi blev ca 70 st, vilket var något färre än vi trodde från början. Våra ungdomar sålde lotter på alla de skänkta vinsterna, tre ringar gick snabbt åt. Efter måltiden från Bykrogen, satte PO Lundqvist  fart på bälgen och dansarna. Ewa hade satt ihop ett omväxlande program. Efter knappt en timme blev det ett avbrott för ungdomsuppvisning. Först var det Grundkursdeltagarna som visade sina färdigheter. Man hade valt att dansa Palais Stroll, Mignon-vals och Christina-polka och det var inget fel varken å dansförmågan eller entusiasmen. Påbyggnadskursens deltagare dansade sedan St Bernhards Vals, Lindas Schottis och Bierpolka och de var väl värda de taktfasta applåderna.. Showen avslutades med Am Promenad till Eld och Vatten med Sarek. Jublet från publiken ville inte lägga sig på en god stund och vi som hållit i kurserna kände att vi lyckats nå våra mål. En stunds gemensam dans följde och sen var det fikapaus. Lotteridragningen bidrog till att våra leenden sträcktes ut. Det slumpade sej att vår kära ordf Ewa med maken Bo hämtade vinst på vinst. OK det blev en del vinster till oss andra också förståss, även om det såg mörkt ut ett tag......
  Vår eminente kassör har ju nyligen fyllt år och Ewa tog tillfället i akt att överlämna en blomma från föreningen. En blomma fick även jag, som tack för arbetet med ungdomsgrupperna. Detta är ju inget arbete utan en förmån, men det känns bra att få ett bevis på föreningens uppskattning. Deltagarna i vår grundkurs för ungdomar hade inte kommit så långt som de gjort, om inte ett antal av de kunnigare ungdomarna varit med som hjälpdansare, 5 st fick vars en ros som tack från ungdomssektionens ledare. Bo & Inger och Hans & Eva fick också blommor från ungdomssektionen. Sektionens ansvarige ledare tackade också sina kamrater Mette och Linda för deras insatser med vars en stilig bukett.
  Plötsligt var pausen slut och dansen tog ny fart. PO vet precis hur det skall va' för att publiken inte skall nöta bakarna utan sulorna. Kvällen rann undan i en hiskelig fart. Dock hann vi också med att dela ut både diplom och lägerinformation till ungdomarna, och fotografering blev det också, innan det var dags att säga hej då och börja avstädningen. Ewa påminde om dansen på Jägers med Ros-Marie's på scenen kommande fredag.

2004-04-15
  I Glada Gänget har vi fått förtroendet att hålla en specialkurs för en grupp omsorgstagare i Höör. Vi hade första träffen i onsdags och kommer att fortsätta ytterligare några gånger under våren. Det är inte samma sak att leda en en sådan här kurs som att hålla en traditionell kurs för vuxna. Både metodik och dansurval måste vara anpassat efter deltagarnas förutsättningar. Vi såg redan denna första gång att deltagarna gör goda framsteg och tror att vi når långt innan vi avbryter för sommaren.

2004-04-18
   Något utmattad efter fredagens Jägersbodans, sitter jag här igen framför PC:n. Många ungdomar fortsätter att söka sej till gammaldansträffarna på Jägersbo och det gläder oss mycket. Jag och många andra tolkar de ungas närvaro som att gammaldans i föreningsform har framtiden för sej. Lätt avund kan kännas vid åsynen av den glädje och entusiasm som de unga förmår visa på dansgolvet, men den är kortvarig eftersom man lätt smittas och dras med. Vilken härlig känsla det är.
  Ros-Maries orkester är fortfarande en av de allra mest önskade och ingen blev besviken på det rutinerade och spelglada gänget i fredags. Helt underbart att se Berit sitta sjungande på scengolvskanten med unga dansare glatt klappande takten på sidorna och dansgolvet proppfullt av leende par.
  Det var inga åskviggar som slungades ut i danshavet under kvällen, utan blixtarna kom från en kamera. Uffe heter han, som gjorde ett bildreportage om gammaldansen på Jägersbo. Småningom lär vi få se ett urval av alla dessa bilder i ett reportage i Sk Dagbladet.
  Sponsor var Åhus Glass, som skänkt vinster till samtliga lotterier för kvällen. Hela lotteriintäkten kommer att slussas över till resp föreningars ungdomsverksamheter enligt sponsorns önskemål, och både i Glada Gänget och Hörby-Frosta kommer dessa pengar att gå till lägerverksamheten i Hästveda. Vi tackar förståss Åhus Glass (repr av Johan Löfquist), för dessa pengar, som gör det möjligt för oss att stimulera ungdomarna med några dagars läger till en mycket låg kostnad.
  Hur många vi var?? En bra bit över 270 fikafat langades över bardisken på Jägersbo i pausen. Förutom den goda mackan fanns en smarrig glassbåt från Åhus på alla fat....!!!

2004-05-16
   Mr J gjorde inte någon besviken i fredags på Jägersbo. 200 danslystna hoppade över kvällens repriser på kronprinsbröllop och gladde sej själv och andra i dansens virvlar i stället. 3 lotterier såldes slut och det var dragning strax före paus. Månadens sponsor är Preem i Höör och de skänkta vinsterna bestod påpassligt, nu när kvällarna börjar bli lagom långa och behagliga i temperatur, av uteleksaker, grillbestick och grillspettsatser. Vår orkester plussade på med sin ganska nyinspelade skiva  (med live-inspelningar), så det blev 4 priser på varje ring. Rostbiffmacka och mjuk kaka i dansuppehållet kl 22, satt bra, och med förnyade krafter fortsatte vi dansen till kl 00:30 som vanligt. Nästa dansträff blir den 18 juni då Tick-Tack från Göteborgsområdet svarar för musiken, som alltid är det ju du som kommer dit, som svarar för själva dansandet. Därefter gör vi ett uppehåll fram till september, då vi får möta Janzons på Jägersbo.

2004-05-17
   I går var det GRF-kongress i Vinslöv. Kongressen hålles vartannat år. Jag kunde inte närvara själv, inte heller på dansen till Nordhs efter själva mötet. Småningom kommer det lite kort om vad som hände, till dess får man tåla sej.

2004-05-23
  Pga av nära förestående resa till Stockholm kan jag inte göra något reportage från Lägret i Barnens by, Hästveda. Jag hoppas få tillfälle att under pingstdagarna publicera lite text och någon bild.

2004-06-07
   Vårt Glada Gäng deltog i helgens sk Kulturdagar, med en trivsam dansuppvisning på den iordningställda festplatsen vid Berggrenska Gården i Höör. Ewa såg till att Sten-Svantes orkester höll takt och ton och Ingrid fogade ihop de olika danserna med sitt behagliga småprat. En trupp av våra ungdomar var förståss också med och kryddade upplevelsen med spontanitet och diverse förtjusta utrop. Vädret var på vår sida och allt hade varit perfekt om det också hade funnits lite större publik. Var fanns alla Höör-bor??? Se till att komma vid nästa tillfälle, så att vi kan ha lite kul tillsammans, som ju är själva meningen med satsningen på Kulturdagar i samband med Nationaldagsfirandet. Med lånat flagga deltog vi även i denna lite högtidligare del av dagens program och fick se och höra Min Sju sjunga både finstämt och medryckande. Jag är glad att jag fann mej inom hörhåll när den betydligt yngre gruppen Vocals sjöng. Vad månde bliva av dessa sjönsjungande ungdomar!? Ungdomsorkestern (som jag själv en gång spelat med i) framförde kända och okända melodier under Håkans säkra ledning. Dock saknade jag hans ofta mycket spirituella talade introduktioner till de stycken som skall framföras. Bland alla stipendiater som fick diplom och postväxlar,  minns jag särskilt två blivande musikaliska giganter (tog jag i nu, eller ??) som fick motta stipendier som uppmuntran för sina fina prestationer på gitarr och munspel, och vi fick fick också ett smakprov på deras förmåga. Vän av långa tal är jag inte och den detaljerade beskrivningen av krigets Europa för länge sedan fick mig inte att ändra min inställning.

2004-06-14
  Ovanligt nöjda dansare åkte hem i söndags eftermiddag. Vi hade så småningom blivit 3 lag och ett 12-timmars par i årets maraton i Sätila, Västergötland, med dansare inte bara från Höör. De flesta hade kunnat åka upp redan på fredagen och fick då möjlighet att dansa en stund till Mr J:s omtyckta rytmer. Efter övernattning i husvagn, stora tält, inte fullt så stora tält och på vandrarhem, vaknade vi i ett strilande väder. Frukost kunde dock intagas något så när torrskott i ett för detta ändamål uppställt tält, med bord och stolar till alla. Vi anmälde förståss oss även till "de galna upptågen" på lördagseftermiddagen, men vädret avskräckte förmodligen flera konkurrenter och vårt lag kunde därför med lätthet ta bronsplatsen (som även var sista-platsen).
  Sent på lördagseftermiddagen anlände de sista i gänget. Grillen tändes och borden fylldes med läckerheter. En skvätt vin fördelades också. Ann från Arkelstorp slet med laguppställningar och danspass en lång stund och på obegripligt sätt blev alla nöjda med just sin uppgift. Mössor och nummerlappar blev avhämtade i laga tid och vi drog iväg till dansbanan i god tid. På scenen fanns som väntat Trippix och C-laget, som ju sedan turades om att spela natten lång.
   Fram på morgonen kunde viss trötthet anas bland våra unga dansare. Men med uppmuntrade tillrop och andra stödjande insatser lyckades alla hålla sig på benen till "sistan" spelades.
   Efter den traditionella utmarschen med flaggceremoni och nationalsång, delade Maratonarrangörerna ut medaljer och sulor för 24:e gången. Nästa år blir det 25 årsjubileum. Redan innan vi kommit tillbaka till lägerplatsen diskuterades mat och förläggningsfrågor inför kommande 12-timmars.
   Vi som var där hade ett par lustfyllda dygn tillsammans och hoppas orka med ännu några år. Särskilt roligt var det förstås att vi hade så många ungdomar med, flera för första gången. Nästa gång satsar vi på ännu fler och kanske ytterligare några 12-timmars-par.

2004-06-19
  Lördag i dag. I går var det således fredag, en alldeles vanlig fredag för många. För andra var det en alldeles speciell fredag, det var nämligen fotboll på TV, och då kan man inte åka på gammaldans. Många mötte ändå upp på Jägersbo (man hade kanske frågat barnen hur man programmerar videon) på säsongens sista dans. Tick-Tack  svarade för det musikaliska och CH-blommor sponsrade våra lotterier med massor med tjusiga blommor arrangerade i fina krukor. Det var en således en alldeles vanlig trevlig danskväll, enda skillnaden var kanske att det var något större plats i mitten, för de som gärna ville ta en bugg emellanåt.
  Ett inslag runt midnatt med fyrverkerisprutande tårta och allsång som kunde gjort Lasse B-hagen avundsjuk, föranleddes av en av våra dansares jubileum. Ellinor fyllde 15 år och blev hyllad av stora skaror "fans". Som tack bjöd hon på sig själv i kvällens sista dans, då hon i sällskap med Danne Stråhed sjöng om hur man påverkas av att  flickorna talar ett språk som man förstår.
   Tick-Tack berättade att man tillsammans med andra bra orkestrar på västkusten planerar att spela in en platta inom kort. Vi väntar med spänning på den.
   Tack (utan Tick) och tillönskan om en fin sommar framfördes av föreningarnas styrelser till alla dansare. Nästa träff blir inte förrän den 10 september, då Janzons spelar.

2004-07-05
  I går kväll var vi en skara från Glada Gänget  som testade utedansbanan på Lilla Torg i Kristianstad. Fint väder och Ulrika med Piggelinarna på scenen skapade förutsättningar för en rolig afton. Och det blev det också. En av höjdpunkterna blev som väntat Schottis på Logen i Hög (numera även känd som Häpp-Häpp). Duktiga dansare från arrangerande Kristianstads-föreningen hjälpte oss landsortbor med några danser vi inte mött förut, bla  Fiderussen, Bröllopshambo och Toftasvängen. Några ungdomar hade formidabel uppvisning i ett par bugg-danser med avancerade Jitterbugturer (akrobatik). Det gäller att passa på när det är luftigt på dansgolvet, vanliga danskvällar med mycket folk finns inte utrymme. De sista av de som åkte i min bil var hemma en stund innan 01:30 och somnade säkert alldeles meddetsamma. Ny utfärd redan ikväll (till Råå) med ungefär samma gäng hoppas jag.

2004-07-06
  Hamnen i Råå fylldes med dansugna från när och fjärran i takt med att solen fyllde himlen, denna inledande danskväll i Helsingborgsföreningens regi. Skåne-Svennes orkester bjöd på fin gammaldansmusik och lättdansade "moderna" också, för den delen. Från Glada Gänget deltog ett glatt gäng danskunniga ungdomar, några föräldrar och några styrelsefruar (vår styrelse hade hastigt kallats till ett extra möte). Roligt var det och många vänner från när och fjärran fanns förstås på plats. En ynka skur i samband med pausen drog inte ner helhetsintrycket. Vi hade en trevlig kväll och upptäckte liksom i Kristianstad häromkvällen att vi har en del danser kvar att lära. En eller annan vecka låter vi nu dansskorna vila, nästa utflykt blir sannolikt söderut - till Ystad - den 17 juli. Mette samlar upp intresset bland ungdomar för denna händelse, det e bara å ring, messa eller maila.

2004-07-27
   Ostadig väder i går hindrade oss inte från att åka till Råå, vi blev 4 bilar med 18 dansare (unga, gamla, föräldrar och barn) åkte från Hardys strax efter kl 18. Vid Landskrona var skurmolnen täta, men det såg ut som det var en lucka över södra Helsingborg/Råå. Och mycket riktigt var det uppehåll i Råå. Hööks hade redan satt igång dansmusiken när vi kom, men vi kom snabbt upp på banan. Arrangörerna berättade att det blir en extra dans i Råå den 16/8 med Skåne-Svenne, nästa gång är den 2/8 då Tick-Tack spelar. Inget regn föll över Råå på hela kvällen och vi avslutade med att äta marängtårta på stranden vid minigolfbanan. Det inföll nämligen en födelsedag bland våra deltagare denna dag den 26/7. Det var Sofia som fyllde 16 och hennes föräldrar överaskade oss alla - inte minst Sofia själv - med strandpartyt. Vi var hemma i Höör igen vid midnatt.

2004-08-03
   Ett planerat besök i Rydebäck hos en konstnär med anknytning till Fantasia i Höör, gjorde att vi körde lite tidigare till Råå i går kväll. Även denna gång hade vi några unga dansare i bilen. Stoppet i Rydebäck omfattade lite fika och vi kom lagom fram till dansbanan i hamnen strax innan  Tick-Tack drog igång första dansen. Som vanligt var det varannan gammal och varannan "modern", och som vanligt var det för oss många ovanliga gammaldansvarianter. Vi har ju inte gått på kurserna i Billesholm, och  missar därmed en del av det roliga. Ovanligt också att inte våra kära grunddanser spelas alls, på en hel kväll. Vädrets makter var gynnsamt inställda och kvällen kändes emellanåt nästan kvalmig. Arrangerande förening serverade i pausen hembakat med gott kaffe för en tjuga, vilket känns oförskämt billigt. Nästa dansmåndag är det Lasse och Bengt från "gamla" Bengt Hedins som spelar. Allt pekar på att vi blir ett gäng från Höör då också.

2004-08-09
   Sommaren har kommit igång ordentligt, lagom till att de flestas semestrar är förbrukade. Inget hänga läpp för! Det finns ju så mycket roligt ändå att göra. T ex att åka till Råå och dansa. För fjärde gången var vi ett litet  men troget gäng från Höör på plats när Bengt (Hedin) och Lasse spelade upp på dansbanan i hamnen. En del tekniska konstigheter i keyboardet yttrade sig som oväntade tvärstopp av rytmsektionen, med omstart som resultat. Det är sådant som händer i värmen. Vi hade ett par fina timmar med lättdansad musik och ett omväxlande program, och gott hembakat i pausen och nylagat kaffe därtill. En extra måndag är insatt, annars hade denna varit den sista för iår. Vi får se om vi kan organisera en tur till om en vecka. Ryktet går om större dansgolv til nästa år, och det hade vi verkligen uppskattat. Kommer vi inte iväg på måndag (då Skåne-Svenne spelar) kommer vi att träffas på Råå nästa år, det är helt säkert..!

2004-08-16
   Höörs Marknad , bra väder, många besökare, välorganiserat. Glada Gänget anordnade traditionellt ett schottislopp på lördagseftermiddagen, med deltagare från lite varstans, unga och lite äldre. PO-Lundqvist drog i bälgen från scenen. Efter plakettutdelningen var det dags för Glada Gängets dansare att visa upp några olika danser som förekommer på kurser och på Jägersbo. Det bjöds på grunddanser och varianter av dessa, bl a Edelweiss, Jessikapolka, Isabella, men också "vanlig" hambo, mazurka, foxtrot och tango förstås. Ungdomssektionen hade en del dansare med i uppvisningsgänget och de visade en livlig variant av Schottis på logen i Hög. På scenen stod förutom PO, vår underbara instruktör Ingrid och vävde samman de olika inslagen med båda fakta och humor.

2004-08-16
   Det regniga vädret inbjöd inte till någon utflykt till utedansbanan i Råå, denna kväll. Vi har haft ett antal trevliga kvällar där i sommar, och hoppas att vi kan komma dit igen nästa säsong. Tack till arrangörer och musiker, men också till vänner och föräldrar, som ställt upp och tagit våra unga dansare dit och hem.

2004-09-01
   I helgen möttes en hop instruktörer i Slimminge bygdegård. På plats fanns också många välkända ansikten från granndistrikten, med bl a Linda Svensson från NV, som visade en av sina egna (och Manfreds) danser, nämligen Nickolinas snoa. Andra trevliga danser vi gick igenom var Blomman - en mycket tilltalande valsvariant, Bröllopshambo - en bytesdans som vi nosat på innan, Ra-ta-ta - som var riktigt rolig med rätt sorts musik (Rock around the clock, t ex),. Vi repeterade också Kentucky home, Schottis annorlunda och Sambaglädje. Ytterligare någon ny dans fanns med, bl a en schottisvariant som jag inte uppfattade namnet på, men det var nog något med Gunnarsö-snoa..?, mycket enkel men trevlig.
   Grupparbetet som vi brukar ha, var borttaget och saknades nog inte av så många. Roland, Carina och de andra som tagit ansvar för danssektionen skötte sej rutinerat och säkert. Jag saknar dock fortfarande tips på bra melodier till de ny danserna. Maten var som vanligt av hög klass.
  På eftermiddagen var det Mats-Hans orkester som svarade för musiken, ett nytt grepp, och det blir något mer än då bara CD-spelaren snurrar. Orkesterledaren berättade att de var noga med att anpassa melodierna till de danser som skulle dansas, så att inga turer eller takter blir över. Han efterlyste också fler möjligheter att spela på kurser, eftersom det är där som orkestern kan få värdefulla tips om hur danserna skall vara, tempo, taktindelning osv. En givande dag i trevligt sällskap.

2004-09-11
   Nu börjar det kännas normalt igen i benen efter det långa "sommar"-uppehållet. Men först ett kort meddelande:
Styrelserna i Höör och Hörby-Frosta GDF fick i våras ta del av olika ideér från våra trogna dansare på Jägersbo. Ideér som syftar till ökad trivsel och därmed fler besökare. Konkret har därför införts, att orkestern skall anmäla vilka danser som är lämpliga för bugg. De som då vill bugga håller till i mitten och foxtrotdansarna i ytterkanterna.
  I fredags var således premiär för förändringen. Det var Janzons som spelade och ca 165 dansare hade valt Jägersbo, det var nog en del som frestats av Kulturnatten i Eslöv. Det kom som vanligt många ungdomar, dansanta, skötsamma och glada. På många platser är inslaget av unga tyvärr mycket litet eller tom obefintligt. Det börjar bli dags för krafttag bland föreningarnas styrelser för att göra gammaldansen attraktiv i den uppväxande generationen. På Jägersbo hittar vi alla åldrar från barn i vagn till dansare som passerat 80. Och rutinerade Janzons kan förstås tillfredsställa allas olika smak på "bra" låtar. En godbit var den just nu omåttligt populära "Du är min man", som tillfälligt justerats till "Jag är din man", eftersom Janzons voklist är typiskt manlig, både i röstläge och att se på.......
   Som vanligt hade föreningarna en sponsor, denna gång var det Damernas i Höör, som svarade för vinsterna i lotterierna. Presentkort till nio vinnare delades ut i pausen. Sponsorbidraget är väldigt viktigt för våra möjligheter att hålla hög kvalitét på dansträffarna och vi niger och bockar. Köket i Jägersbo hade fixat gott tilltugg till kaffet, en rejäl "dubbelmacka" och några småbröd på det kändes helt rätt i pausen.
  Styrelserna delade gemensamt ut lappar med uppmaning till dansarna att komma med fler förslag till hur vi skall göra träffarna ännu mer attraktiva. Flera skrev ned sina tankar och vi kommer nu att gå igenom allt och se vad som kan bli ännu bättre.

2004-09-12
   Söndagseftermiddag i mitten av september betyder att kursverksamheterna kommit igång på Medborgarhuset. På ungdomssidan kunde vi hälsa ett 10-tal nya välkomna till grundkursen. Ett par dansare från i våras saknades i påbyggnadsdelen, men det var ju första träffen.
  I grundkursen gick vi igång försiktigt med att gå i takt. Strax blev det dags för Oh Susanna och vi bekantade oss också med Sambaglädje.
  Påbyggnadskursen fick efter uppvärmning till Jessiepolka och Mignonvals ta itu med Anna-Mosters vals och sedan Ra-ta-ta. Tiden gick som vanligt fort och vi avrundade med Bierpolka ("på begäran") innan vuxenkursens tredje termin fick överta lokalen.

  Ingrid repeterade noggrant en hel del, bl a de flesta grunddanserna, Sambaglädje, Jessicapolka och Edelweiss, innan vi mötte den första nyheten. Det var Dansk schottisch som stod på tur. En dans som vi i instruktörsgruppen nyss tog del av i Slimminge på fortbildningsdagen för instruktörer. Innan kvällen var slut hann vi också med Oh Johnny, Isabella, Svingen och förståss Sternpolkan. Vi gladde oss åt att flera nya dansare vågat sej på att gå in "mitt i" pågående kurs. Ytterligare några nya väntas till nästa söndags kurspass.

2004-09-19
  Efter en dag med vackert eftermiddagsväder sitter det fint med lite dans. Våra unga dansare i grundkursen fick en ny omgång Oh Susanna, och sedan pang på fotombytesstegträningen. En stund senare började vi med Palais Stroll. Det gick mycket bra och fotombytessteget satt redan i ryggraden på dansarna. Tom de som kom för första gången hängde med fint. Nästa gång fyller vi på med Am promenad och börjar på schottis.

  Påbyggnadsgruppen fick en ganska kort men dock genomgång av Salta Hunden. Flera hade dansat den innan och det bidrog förståss till att alla lärde sig kvickt och lätt. En annan ny dans var Dansk Schottisch, en lättsam och lustiger schottis-variant. Vi drog också igenom förra söndagens nyheter Ra-ta-ta (bl a till Bill Haileys klassiska Rock-around-the-clock) och Anna Mosters Vals (Säbydraget) och det kändes som att vi nu kan lämna plats för något annat nästa gång. Det blir förmodligen ShortCake och möjligen Bullingen (båda dessa är ju med på danslistan för träffen den 8/10). Lappar för anmälan till dansträffen den 8:e okt delades ut.

  Vuxenkursen som går på tredje terminen fylldes på med flera nya deltagare med olika förkunskaper. Ingrid gick varsamt fram och de flesta danserna visades grundligt. Nytt blev det också - i valstakt: Blomman, en smått genial kombination av frykdalssteg och valssteg, med en nästan naturromantisk koreografi. Kalle P och Får jag lov kom också med under kvällen, men jag osäker på om det var som repetition eller helt nytt i denna kurs. Från förra gången kände vi igen Sambaglädje och Svingen. Avslutning som traditionen kräver dvs Sternpolka.

2004-09-26
  De ungas grundkurs fortsatte idag med Dansk Schottisch och Amerikans Promenad som helt nya danser. Det gick bra. Vi fick ytterligare någon helt ny deltagare i gruppen, men det var inga stora problem att hänga med. Vi repeterade förstås från förra gången också och trimmade fotombytes-steget.
 
  De duktiga dansarna i Påbyggnadskursen fick också något nytt, nämligen ShortCake. Lite skakig instruktion men det gick vägen i alla fall. Bullingen får stå till nästa gång då vi också skall försöka oss på Nickolinas snoa, om tiden räcker till. Vi tog också upp några detaljer i Schottis på Logen i Hög och vanlig Foxtrot. Repetion av Salta Hunden.

  Vuxenkursen hade glädjande också ett antal nytillkomna dansare. Det blev därför en hel del visningar. Ny dans var Schottis Annorlunda. E18 gick vi igenom noggrant, liksom Jessiepolka och Hambo. Danserna från förra söndagen repeterades.

2004-10-03
  Sambaglädje och Fyrmannaschottis var dagens nya danser i ungdomarnas grundkurs. Det gick bra och vi går nu vidare med schottis nästa söndag. I påbyggnadsgruppen finslipade vi ShortCake (till Dance with the Dolly) och dansade igenom Isabella, Pariserpolka, Christinapolka och något till som kommer upp på fredag. Vi gick noggrant igenom Bullingen och Åkullapolka.

  Vuxenkursens deltagare fick som vanligt en genomgång av många danser vi redan haft uppe. Helt ny var Norsk Pariserpolka, där alla fem turerna hanns med. Ingrid utlyste Varsovienn som ny dans till nästa gång.
2004-10-09
  Dansträffen för ungdom på Medborgarhuset i Höör i gårkväll blev lyckad. Ett 60-tal hade föranmält sej och nästan alla kom, plus några efteranmälda. Musiken svarade StenSvante för (vår musikanläggning) med Ewa och Bo som DJ:s. Högt tempo och i huvudsak moderna melodier hade varit ledstjärna för Linda och Mette när de satte ihop dansprogrammet (jag var själv med på ett och annat spår också).
  Vi höll på till midnatt endast med ett avbrott för fika. Det var Bo, Inger, Hans, Eva, Ewa och Pia som bakat, handlat, skurit sallad, brett mackor och fixat på alla sätt. Ett härligt team som förtjänar ett stort tack. Vi hoppas kunna arrangera en lika trevlig ungdomsträff under vinterhalvåret igen. Under mellantiden kanske någon annnan förening känner sig manad att ta upp staffettpinnen?
2004-10-10
   En ständigt fallande droppe kan så småningom nöta en grop i den hårdaste sten. Upprepning är en beprövad metod om man skall lära något ordentligt. Idag var därför nästan alla danser uppbyggda kring fotombytessteget. Vi repeterade Fyrmannaschottisens två första turer, Sambaglädje och Dansk schottis. Ny dans blev Schottis-Polka (polka i omdansningen i stället för snoa) och det var första dansen där vi höll om varann ordentligt. Det gick bra och alla tidigare tecken på blygsel har försvunnit. Vi dansade förstås också Am promenad och Oh Susanna.
 
   Det har gått några veckor sedan vi tog upp Anna Mosters Vals i påbyggnadsgruppen. Det var lite trögt att komma igång, men efter visning gick det bra.
   Raskt till dagen nya dans, den efterlängtade Nickolinas snoa, som dansas till en melodi med samma namn inspelad av Hasse Andersson. Vi höll på ganska länge med denna, men till slut flöt den bra. Vi tog upp ett par "gamla" för att ha dem aktuella nästa gång i grundkursen, nämligen Kalmarpolka och Bjällerklang. Vi gick också igenom Lily Marlene, som vi inte dansat på länge. En riktig följetong tycks Bierpolka bli, för tredje gången i rad var denna önskad som avslutningsdans.
   Nästa gång blir det nog Tantoli som ny dans, ev också Skånsk Mazurka.

   Ingrids trogne hjälpdansare Hans L, hade förhinder ikväll. Istället fick Ewa hoppa in som kavaljer och det gick förstås utmärkt. Omstart och repetition är hedersord för Ingrid också och i vuxenkursen dansade vi Cocosnöten, Tölösteppen och Dansk schottis bl a. Förra gångens nya - Norsk Pariserpolka - gick vi igenom grundligt.
   Som ny dans hade utlysts Varsovienne, en klassiker i flera rytmer. Mycket rolig att dansa, men spelas sällan på samkvämen, tyvärr.  Ingrid lät oss också  känna på Hambo igen, nästa gång lär det bli Hambo från Farsta som ny. Vi avrundade som vanligt med Sternpolka.
   Innan vi skildes passade Ewa på att påminna om dansen på Jägersbo på fredag, då Mr J kommer och spelar.
2004-10-15
    Vilket tryck, vilken glädje, vilken fest..... Tack Mr J och alla grabbarna för en riktigt rolig danskväll. Nytt publikrekord för Mr J på Jägersbo blev det också, 207 entrébiljetter sålda. Och vilken härlig dansglad publik.
     Den nya given med att orkestern utlyser bugg verkar fungera bra, trängseln har minskat på dansgolvet och trivseln ökat motsvarande.
    Andelen unga dansare fortsätter att vara stor på våra träffar. Det är mycket positivt. De unga besökarna är inte bara stommen till framtidens gammaldansföreningar, de smittar ner oss allihop med sin omaskerade glädje och entusiasm på dansgolvet. Våra gästande musiker har också bara gott att säga om de dansanta ungdomarna.
     Personalen på Jägersbo såg till så att vi fick goda mackor och kakor/bullar till fikat i pausen.
Som vanligt hade vi en sponsor till våra lotterier. Det var Lastbilscentralen Eslöv-Hörby som skänkt vinsterna, en mängd vackra blommor, t.o.m. orkidéer. Vi tackar för sponsringen, både i styrelserna och vi dansare, med sponsorernas gåvor kan vi fortsätta hålla hög kvalitét på träffarna i Jägersbo.
Nästa träff är den 12 november, då C-laget spelar. Vi ses väl då allihop och några till!
2004-10-17
    Idag satsade vi på flera nya danser i ungdomarnas grundkurs. Efter repetition av vår hemgjorda schottis-polka blev det Kalmarpolka en god stund, dvs fotsatt tillämpning av fotombytessteget. Efter lite avkoppling med Oh Susanna tog vi upp Bjällerklang också som helt ny dans.
    Nästa grupp inledde med schottis med hopp med enkel midjefattning genom hela. Vi gick så över till dagens nya dans, Tantoli, där flera turer dansas utan att ytterhänderna har fattning. Jobbig tyckte flera, men också rolig. Avbrott med St Bernhards vals kändes rätt, innan vi dammade av Frykdalssteget. Det blev så småningom Skånsk Mazurka av den övningen, men sen var orken slut och vi avrundade med Isabella.
    Ingrid håller ännu lugnt tempo och ser till att alla hänger med, genom att visa mycket och bryta ner till lättfattliga delar. En ny tog vi upp, nämligen Hambo från Farsta. Ewa kompletterade förra gångens nya dans Varsovienne, med en alternativ fattning och lite andra steg för damen. Dansare som lärt dansen för många år sedan kände igen dessa steg och frågan är om inte detta är de ursprungliga.
2004-10-24
    Alla kurspass idag kan sammanfattas med ett ord lånat från industrin: konsolidering. Betyder i detta sammanhang att vi repeterade och repeterade. Inga nya danser togs upp, utan vi dansade metodiskt igenom en mängd av allt vi haft på kurserna hittills.
     Nästa söndag tänker vi gå igenom Valsstegen i ungdomarnas grundkurs och sedan tillämpa detta i Smygvalsen. Vi kommer också att lära Jessiepolka. Påbyggnadskursen kommer att fortsätta med repetitioner av bl a ShortCake, Nickolinas Snoa och Ra-ta-ta, som vi inte hann med idag. Något nytt blir det förståss också, men ingenting avslöjas just nu.
    Vuxenkursen utlovades också något nytt nästa gång, en hambovariant som heter Hambo från Turinge, tillika en bytesdans. Berne som fyller 60 i morgon, uppvaktades med en blomma, Vi önskar honom en minnesvärd födelsedag.
2004-10-31
    Jessiepolka, det var den ena nya dansen i grundkurs för ungdomar. Vi tog först en Bjällerklang för i den finns ju samma fattning och delvis samma steg. Den andra nya var vals, som vi tog upp lite försiktigt. Den metod vi använt bland ungdomar i flera år visade åter sin styrka och vi hann med att dansa lite vals i par. Nästa gång blir det mer vals.
    Hammerschmidtgesällen - en gammal goding - fick en hel del uppmärksahet i påbyggnadskursen. Det blev först en del "på räkning" utan musik, men efter en stund satt den. Vi repeterade förståss Tantoli och en annan klassiker: Christina-polka. Jessicka-polka var ny för flera så den tog vi noggrant.
    Som Ingrid lovade förra söndagen blev kvällens nya dans Hambo från Turinge, en trevlig bytesdans utan speciellt svåra delar. En dans vi inte haft på länge var bla Vargtass. Annat som vi friskade upp var Sambaglädje, Kalle P:s vals och Varsovienne. Traditionell avslutning med Sternpolka.
2004-11-10
   Tillbaka idag från tjänsteresa i kgl hufvudstaden.
    I söndags påminde vi om anmälningar till avslutningen den 21/11. Och om dansen på Jägersbo den 12/11 då C-laget spelar. Ungdomarna i grundkursen fortsatte med valsstegen, men något nytt varje gång gäller än och i söndags tog vi 3:e turen i fyrmannaschottis. Någon hade kläm på att jag fyllat år på lördagen och jag fick en kollektiv hyllning med sång och allt.
    Nästa timme  (påbyggnadskursen) bjöd på Schottis Annorlunda och vi hann också med Ålandsschottis, båda nya i gruppen. Repetition med nogrann visning av Tantoli, Bullingen och Hammerschmidtgesällen behövdes eftersom några missat dem tidigare.
    På kvällen var det så dags för de som går i vår vuxenkurs att lära något nytt: Anna Mosters vals. Vi repeterade också Vargtass, Blomman, Varsovienne och några till. I pausen upprepades sång och hurra med anledning av min födelsedag, och liksom under eftermiddagen blandades rodnaden på kinderna upp med värmen från gratulanternas hyllning.
2004-11-14
   C-laget gjorde inte mej och de andra 206 betalande besvikna i fredags på Jägersbo. De tre killarna stiger i popularitet i Sydsverige. De är bokade till Jägersbo nästa år också. Vi kan glädjas över fortsatt stor tillströmning av unga dansare.  Vi får en speciell lite familjär stämning av detta, och det tycker jag är trevligt.
   Sponsorn för kvällen - Byggmästare Börje Persson - hade med sig vinster till lotterierna av lite ovanliga slag: Hyvlar som han köpt i Holland under ett av sina besök där. Tre ringar hade vi och de gick förstås åt i ett nafs.
   Problem med en värmepanna gjorde att det var ont om varmvatten på toaletterna. Vi får hoppas att det inte tar alltför lång tid att fixa denna detalj.
   Vi fortsätter att låta orketern annonsera ut när det blir lämpliga bugglåtar och vår publik tycker att det är en bra grej.
2004-11-14
    Höstens sista kurspass avverkades i dag. Det var lite finputsningar och sådant nytt som kan bli klart på en gång. Ungdomarnas grundkurs hade Smygvalsen som helt ny och det gick bra, tom mycket bra, med tanke på att vi introducerade valssteget för bara ett par veckor sedan. De lite mer vana dansarna i ungdomarnas påbyggnadsgrupp fick känna på Vargtass, som visserligen några dansat innan, men det var helt nytt för de som kom in i gruppen i höstas.
    Ungdomssektionen genomför med säkerhet en utflykt till Arkelstorp på lördag den 20/11. Flera har redan anmält sig och vi kommer nog att behöva någon/några som kan hjälpa till med skjutsning.
    Julmarknaderna närmar sej snabbt och ungdomarna har blivit ombedda att medverka vid Frosta Centers julmarknad den 27/11 (lördag). Självklart tar vi emot den utmaningen, det är ju roligt att dansa, och kanske någon till blir intresserad och vill börja. Detaljer om detta meddelas på söndag vid avslutningen.
     Ingrids sista kurspass den här terminen bjöd på repetition av samtliga grunddanser och någon variant på varje, samt två för kvällen nya danser, nämligen Snurrebocken och Körepolska. Stegen är ju i dessa danser ganska lika, men medan Snurrebocken dansas i tretakt  dansas Körepolskan i fyrtakt.
    Alla kurser fortsätter under våren och första gången blir den 23 januari. Fram till dess får vi hålla igång på Jägersbo och andra trevliga dansbanor runtom, så gott vi förmår. Jag hoppas att vi ses flera gånger, åtminstone på Jägersbo ( 3/12 Jokers och 7/1 Rose-Maries).
2004-11-28
   Igårkväll (lördag) var vi en bil som åkte till Arkelstorps gammaldansdisco. Välordnat, bra musik, låg entré, men varför kommer det inte många fler?  Vi från Glada Gänget hade en trevlig kväll, tillsammans med både ungdomar och vuxna från Arkelstorp med omgivningar. Robban skötte musikanläggningen. Arrangörsföreningen bjöd på glögg med russin, nötter och pepparkaka i pausen.
    Några i vårt lilla sällskap blev så begeistrade att det rakt inte ville åka hem igen. OK då fick de väl stanna kvar (Ann ställde upp med sovplats och frukost). Vi andra åkte hemåt en stund efter midnatt och efter några spännande möten på vägen mellan Arkelstorp och Österslöv med först en hjort och sedan en bamsestor vildsvinsflock (kanske 50 djur) var vi tillbaks i hemtrakten kl 1/2 2.
2004-11-29
   Gott och väl hundra mötte upp på Glada Gängets kursavslutning i går (söndag). Styrelsen hade beställt landgångar från Konsum. Efter måltiden dansade vi en stund till Sten-Svantes med Ewas dansprogram. Strax före fikapausen, då Inger bjöd på sina delikata "kongresser", visade ungdomssektionens grundkursdeltagare ett par danser, det blev Jessiepolka och Bjällerklang.
    Ingrid, vår utmärkta dansinstruktör på vuxenkurserna, tackades med vackra blommor och kramar, innan dansen satte igång igen. Efter en stund ett nytt avbrott då ungdomarna i påbyggnadskursen visade upp Salta hunden och Hammerschmidtgesellen. För första gången hade alla ungdomar - 22 st sammanlagt - klarat diplomkraven.
    För insatser med hjälp i grundkursen erhöll några flitiga ungdomar vars en ros som tack. Blommor från ungdomssektionen blev det också till ett par styrelsedamöter m resp, som ställt upp som hjälpdansare hela hösten. Naturligtvis delades blomma och tack också ut till ledarna i ungdomssektionen.
   En rolig kväll tar fort slut och en halvtimme efter att sista dansen spelats var lokalen iordningsställd och glas och bestick diskade och tillbaks i skåp och lådor.
2004-11-27
   I morgon är det 1:a Advent, med Luciakröningar och julskyltning på många platser. Redan idag deltog sju par från vår ungdomssektion i ett arrangemang på Frosta Center i Höör. Från 11:30 dansade vi nästan utan avbrott till kl 13:00, inne bland glöggstånd och lotterier. Framträdande fick mycket uppskattning av de många butikernas kunder, och också av butiksinnehavarna. Gruppen blev tillfrågad om ev medverkan vid kommande långlördagsarrangemang. Vi vill gärna visa upp oss oftare och de duktiga ungdomarna blev mycket intresserade av erbjudandet.

2004-12-05
   I fredags avslutade vi höstens danser på Jägersbo med Jokers på scenen, alltid lika roligt att få en svängom till dessa rutinerade musiker. Sponsor var Boijertz i Höör, som skänkt presentkort till våra lotterier.
   Det blev 220 betalande vilket är höstens rekord, efter en svag start med endast 165 i september. Det fortsätter att komma många unga dansare till Jägersbo. Jag tycker om den familjära stämning som infinner sig när flera generationer kan ha skoj tillsammans, och hoppas att trenden håller i sig.
   Från nästa år gäller lite ny regler för entréavgifterna. De som fyllt 7 men inte 18 år betalar 50:-, från 18 år gäller 120:-. Regler för frikort är justerade i bästa samförstånd med våra grannföreningar. Som vanligt ingår fika i entrén, och det går att få alternativ till mackan och kakan för den som t ex är födoämnesallergiker. Det är bara att meddela i baren helst innan dansen börjar, så fixar personalen på Jägersbo detta.
    Vi i Glada Gängets styrelse och ungdomssektion tackar alla våra besökare för de många fina kvällar vi haft tillsammans under året som varit. Vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År och räknar med att få se er under nästa år också.


För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.2
Senast ändrad 27 december 2004
Till Startsidan