Glada Gängets logotype
Glada Gänget - Höörs Gammaldansförening
är en ideéll förening som tillhör
Skåneringen av GRF-Gammaldansarnas Riksförbund
Glada Gängets logotype
  2003  
2003-12-21
   Gammaldans i julton, kan de va' nåt??
Skall man döma efter gårdagen på Medborgarhuset i Höör blir svaret tydligt JA!!. Vi var ett sjuttiotal där, som dansade till Sten Svantes. Vi dansade som vi brukar en gammal och två moderna. Emellanåt fanns viss osäkerhet på vad som var vad, eftersom den för kvällen mycket speciella repertoaren för de flesta var mycket fräsch och modern rakt igenom. Ett rejält stycke arbete hade lagts ner av Carina och Linda som valt ut danser och musik.  Ett par lotterier tog slut snabbt och de hemliga vinsterna hade skänkts av några av Glada Gängets styrelseledamöter.  I pausen underhöll  ett dussintal ungdomar från Glada Gänget med julsånger. Mette har hållt samman träning och sånger och det var riktigt bra program, än om någon av sångarna spontant utryckte "aldrig mer" efteråt. Ewa tackade för goda insatser och bra sammanhållning med varisn blomma till sina styrelseledamöter. Dansen fortsatte sedan till midnatt då alla önskade varann God Jul och Gott nytt År. Mycket trevlig dans som troligen får efterföljare.
Här en bild på underhållarna, som mailades över av Manfred efter juldansen:
Scenframträdande av några av Glada Gängets undgomar
2003-12-11
  Träningsdansen igår (onsdag) leddes av Ewa. Denna gång blev vi faktiskt helt jämna par och betydligt fler än sist. Ca tjugofem danser hann vi med, en del med lite noggrannare genomgång - t ex Bälgjuck i busken - andra körde vi rakt igenom bara. Sten Svante svarade för ljudsensationerna som vanligt. Vi avslutade  med Stern-polka som alltid, men nu inträffade ett hastigt könsbyte och det var bara damer i innerringen och bara herrar i ytterringen. Ovant och inte alldeles enkelt. Som tur var återställdes ordningen automatiskt innan vi skildes, inga genusrelaterade identitetskriser uppstod. En enda träff återstår i år, det är gammaldans i julton den 20 dec (se ovan).
Vi räknar med många dansare då, men kanske just Du inte kan komma och vill jag därför
tillönska just Dej
en God Jul och ett Gott Nytt År
Vi ses väl på Jägers istället, eller kanske på Glada Gängets årsmöte eller kanske i någon av våra kurser (börjar igen den 1 feb).
2003-12-07
   Fredagens dans på Jägersbo var en trevlig tillställning, med många glada gäster. Conny Färm och hans duktiga spelemän i Tellers gjorde bra ifrån sej. Många ungdomar som nyss avslutat sin första kurs syntes i vimlet och prövade sina kunskaper i åtskilliga av kvällens "gamla" danser. Hantverksboden Fantasia stod för kvällens lotterivinster och vinnarna kunde bära hem fina hantverk, t ex broderade handdukar, julprydnader i keramik, sydda tomtar och lite till.
Jägersbochefen Mattias Persson fick å egna och sin personals vägnar ta emot blommor och föreningarnas tack för det gångna året.
En liten men ändå överaskning blev det till sist när representanter för föreningarnas styrelser bjöd de hemvändande dansarna på godis i foajén.
 
2003-12-06
  Igårkväll (onsdag) hade Glada Gänget en träningsdanskväll på Medborgarhuset. Vi som var där hade roligt som vanligt, det kunde ju varit några till kanske, isynnerhet av det täcka könet - det blev mer än en dans som undertecknad fick pröva på att dansa som dam. En alldeles speciell upplevelse faktiskt.

2003-12-04
  Nu har jag slarvat några dagar igen med uppdateringar. Vi har haft avslutningskalas på våra kurser i Höör. Drygt 100 kursdeltagare tillsammans med vänner och anhöriga åt goda kycklingklubbor från Bykrogens Catering. Sedan var det det dags för dans till Sten-Svantes underbara toner. Lotterier hör till en avslutning och vinsterna var skänkta av besökare och styrelseledamöter. Blommor och välförtjänta tack delades ut till föreningens ordförande Ewa, instruktörerna Ingrid och Sven, samt alla hjälpdansare förståss. Funktionärerna i ungdomssektionen tog också emot blommor och förtjusta tjut för sina insatser. Ungdomssektionens dansare svarade för några uppvisningsdanser, LineDance (Snap-To-It), Kentucky Home, Christina-Polka och Am Promenad. Diplom skulle delas ut, men i sista stund upptäcktes att kryctflessisne förvanskat innehållet och diplomen kommer därför att skickas i brev till mottagarna. De allra flitigaste deltagarna i vuxenkursen kunde däremot få sina flitpriser på Medborgarhuset - fribiljetter till kommande dans på Jägersbo. Instruktörerna från Hörby  Line Dance-förening fanns på plats i granna dräkter, liksom instruktörerna från Gåsasteget i Lund som svarat för Foxtrot-inslagen i höstens kurspaket. Avslutningen med Stern-polka kändes helt rätt strax innan kl 22, då Ewa påminde om träningsdanserna, Gammaldans i julton och kommande fredagsdans till Tellers i Jägersbo. 
   Tack för alla trevliga kurskvällar och vi ses väl alla till vårens kursstart den 1 feb, innan dess kanske på någon av alla gammaldansarrangemangen.
2003-11-16
  Eftermiddagens kurser för ungdomar präglades helt av repetitioner. Kerstin o Pia från Linedansarna kom en stund och vi tränade Snap-To-It, för att kunna ha den med på uppvisning på söndag. Mette utsågs att förbereda ett luciatåg till Gammaldans i Julton (20/12). Vi blir 16 ungdomar från Glada Gänget till träffen i Finja på fredag och transporterna är också klara, avfärd från Medborgarhuset kl 18:30.
  Vuxenkursen fick något nytt att bita i idag också, vi började på vals och det mynnade ut i Smygvalsen, som ju är förträfflig att träna valssteget  med, dessutom "himla grant" att titta på.
   Till avslutningen på söndag har drygt 100 anmält sej och vi inleder med mat från Bykrogen (Örtkryddad kyckling med grönsaker och gurka). Var och en får ta med egen fikakorg till pausen. Det kommer att finnas läsk att köpa.
  Tidigare på dagen hade dansinstruktörer från hela Skåne en träff på Finja Bygdegård. Det diskuterades former för utökat samarbete mellan distrikten och en hel del detaljer i våra dansbeskrivningar skärskådades. Naturligtvis var det också dans på programmet och flera var helt nya för undertecknad, t ex Short Cake, Fiderussen, Polkasnoa på gammalt vis, Dagen-efter-snoa, och någon till. Nästa träff blir förmodligen i mellersta Skåne, med Skåneringen som inbjudande distrikt.
2003-11-15
  I går kväll hade jag riktigt roligt. På Jägersbo spelade C-laget, denna gång utan Sture men med Dennis (och förståss broden Peter och pappa Conny). Gott och väl 210 var vi som dansade till deras glada toner. Fler och fler ungdomar dyker upp på våra träffar i Jägersbo och det bådar gott för gammaldansens framtid. Det nya dansprogrammet är färdigt och delades ut till alla.
  Falkenklevs mode i Höör var kvällens sponsor. Förutom presentkort och sockar som Falkenklevs skänkt till vinster i våra lotterier, fick alla en kupong som ger 10 %  rabatt i butiken kommande vecka.
  I vimlet såg jag flera "kändisar" från distrikts- eller förbundsorganisationen, bl a Tom - GRF:s webmaster, Ulla - leder Danssektionen, Anneli - leder Ungdomssektionen i  NÖ distriktet, m fl. Många dansare från våra pågående kurser prövade sina nyförvärvade kunskaper, ett födelsedagsfirargäng, ett annat gäng från Vinslöv, kort sagt en brokig men ändå homogen blandning av dansanta och glada människor.
2003-11-12
   Rejält intresse för dansträffen i Finja, många har nu anmält sej, men det finns platser kvar i någon bil fortfarande (tack snälla föräldrar som ställer upp och kör).
   Kurstimmarna för våra dansglada ungdomar är snart slut, nästa gång blir sista innan avslutningen. I söndags tog vi upp Christina-polka som ny dans i grundkursen, där vi också repeterade Smegrebban och Jessiepolka. Snoaträningen fortsatte förståss. Påbyggnads fick känna på Schottis Annorlunda som ny och också Familje-Jive - en dans som vi inte haft uppe på 4-5 år. Repetition av Kentucky home, Lucky och Salta hunden hann vi med. På begäran blev det ett par Pariserpolkor med klappar av alla slag, roligt med all den glädje som visas. Några ville tvunget dansa en hambo också och med lite tidsöverdrag  fick de sin önskan tillgodosedd.
  Vuxenkursens första 1/2-år närmar sig också sitt slut. Fortsatt hamboträning börjar nu ge resultat. Kalmarpolka och Isabella var nya danser för kvällen och så tränade vi många av danser av dem vi lärt innan i höst. Ewa passade på att välkomna alla till dansen på fredag (C-laget i Jägersbo) och påminde om anmälningar till avlutningsfesten (menyn presenteras på söndag).

2003-11-02
  Idag var det sk öppet hus, ett arrangemang för höstlovslediga ungdomar. Ett flertal nyfikna dök upp och några föräldrar fanns också på plats. En hel del av våra ungdomsmedlemmar kom naturligtvis också. Vi lärde ut, dansade och visade bla Am Promenad, Sambaglädje, Bjällerklang, Fyrmannaschottis och Oh Susanna.
   Det var ju kurser som vanligt sedan och vi fortsatte Snoaträningen i Grundkursen. Något nytt skall det alltid vara, denna gång satsade vi på Jessiepolka, och det verkade inte vara något problem alls. Vi putsade lite på Sme-grebban också. I påbyggnadsgruppen dansade vi lite Tango inledningsvis, sedan var det dags för Lucky som de flesta inte dansat tidigare. Vi repeterade Salta Hunden och Kentucky Home förstås och också Lili Marlene. Anmälningar till Finja börjar komma och ikväll kunde vi räkna till 12 anmälningar. Det blir säkert fler efterhand.
  Ingrid leder vuxenkursen och lirkar in den ena varianten efter den andra utan att det egentligen märks så mycket. Ikväll var det emellertid en helt ny dans, med både annorlunda rytm och steg, vi började på Hambo. Ingrids metodik är en stor tillgång för deltagarna, vi byter danspartner och tar det en gång till, om och om igen till Ingrid är nöjd. En annan ny dans för kvällen var sk Modern Schottis, dvs schottis med små hopp eller åtminstone svikt i steget. Tid för repetition av tidigare danser fanns också och bl a Tango, Pariserpolka, Oh Susanna, Snoa och Dahls Schottis hann vi med. Thorsten tog upp en del anmälningar till Avslutningsfesten , fastän matsedeln ännu inte är klar.

2003-10-31
  Vårt dansprogram för 2004 är nu klart och kommer att delas ut så snart som trycksvärtan torkat.
Söndagens danskurser inleddes med ungdomsverksamhet och i grundkursen tränades intensivt på "fotombytes-steget", dvs vi dansade Bjällerklang, Schottis-Polka  och Sambaglädje. Ingen träff utan något nytt och denna gång tog vi upp Smegrebban. Vi tränade också ett nytt steg: "SNOA", som vi kommer att fortsätta med. I påbyggnadsgruppen var Kentucky Home ny dans, och vi repeterade Lili Marlene, Salty Dog Rag, Skånsk Mazurka mm. Informerade om den kommande dansträffen i Finja.
  Våra vuxendansare har nu fått en hel del att träna hemma i köket. Ny dans i söndags var Dahls schottis. Vi repeterade förståss också, bla Tango, Pariserpolka, Snoa och Schottis. Svingen i två varianter  hann vi också med. 
2003-10-19
  I eftermiddags var våra härliga ungdomar riktigt på bettet. I grundkursen fortsatte vi med olika övningar på fotombytessteget. Således repeterade vi Fyrmannaschottisens 3 första turer och Schottis med polkasteg runt. Vi dansade Bjällerklang som ny dans och den gick nästan direkt. Vi fick därför lite extra tid och kunde dansa Oh Susanna, Am promenad (till Hands Up), Sambaglädje och Palais Stroll, dvs alla vi hittlls hunnit med. Konfirmationsundervisningen står ivägen för många i påbyggnadsgruppen, men vi dansade bl a följande danser: Tölösteppen, Cocosnöten, Sockerpillret, Schottis på logen i Hög, samt Svingen med 2 varianter. Ny dans denna gång var Lili Marlene.
  Vuxenkursen har kommit igång bra och det mesta vi gått igenom "har trillat ner i fötterna", som Ingrid brukar uttrycka det. Vi repeterade förstås tidigare danser, men fick också pröva på Polka och Sternpolka. Några nya dansare kom till denna gång också och det är väldigt roligt att fler och fler söker sej till våra kurser.
2003-10-17
  Mycket hinner man med på en vecka. På söndagseftermiddagen var det familjedansträff på Tallparken. Våra ungdomar var representerade och kunde småningom meddela att det varit precis så kul som de hade räknat med. Några unga dansare hade konfirmationsundervisning och sammantaget blev det därför inte lika många som vanligt på ungdomskurspassen. Vi repeterade vad vi lärt  och i grundkursen lade vi till 3:e turen i fyrmannaschottisen. Vi dansade också en schottis-polka för att träna dessa danssteg. I Påbyggnadskursen blev det också en del repetition, men vi kom ganska långt med Edelweiss också. Fortsättning följer.
  Kursen för vuxna knallar på, lungt och metodiskt under Ingrids vana överinseende. Vi gick igenom och fortsatte träna snoasteg och schottissteg. Nya danser var Pariserpolka. och Tango. Även Oh Susanna dansades och här delades det ut beröm av Glada Gängets ordf Ewa, som tyckte att deltagarna lärde sej fort och lätt.
  I onsdags samlades några entusiaster för att träningsdansa. Under Ewas ledning tog vi oss igenom bl a Hemvärnsschottis, Kalle P:s vals, Anna Mosters vals, Kentucky Home och några till. Det dröjer nu till 3 december innan nästa träningsdans kommer. Vi räknar med att ännu fler kommer då.
2003-10-11
  Så blev det äntligen DAMERNAS tur att bjuda upp först på Jägersbo. Herrarna fick verkligen ligga i. Men jag tror inte att någon tyckte det blev FÖR jobbigt, tvärtom var det väldigt roligt, tyckte många. Robbans 5-mannaband spelade dansvänligt, omväxlade och välljudande, precis som vi väntat oss. Dans på många banor denna helg drog ner publiksiffran något, men 217 betalande är inte fy skam på något sätt. CH-blommor sponsrade våra lotterier med 9 st fina blommor, som  de nya ägarna säkert kan glädjas åt under lång tid.
Det fortsätter att komma unga dansare till våra träffar på Jägersbo och det är mycket  roligt.
En överaskning väntade i foajen på de dansare som stannade kvällen ut: Gratis  varm korv med bröd.
2003-10-08
  Ikväll startade Onsdagsdansen igen efter ett ganska långt uppehåll. Alltför många som frågat efter dessa dansträffar saknades, kanhända att budskapet inte nått ut riktigt ännu. Vi som var där kunde under Ewas ledning träna bl a Kalle P:s vals, Bälgajuck i busken, Hemvärnsschottis, Sambaglädje m fl. En för de flesta ny dans togs upp med grundlig genomgång, nämligen Kentucky Home. Vi kör på onsdag den 15/10 igen.
2003-01-07
  Ca 45 dansare mötte upp på första träffen i Glada Gängets nystartade Grundkurs. Vi tränade rytmkänsla och tog oss igenom schottis utan hopp och sambaglädje, båda gick bra och Ingrid lovade alla att nästa söndag skulle de gå ännu bättre. Som vanligt på våra kurser var det Sten Svante som spelade.
  Tidigare på eftermiddagen var ungdomssektionen i farten med en Grundkurs och en Påbyggnadsgrupp. I grundkursen lärde vi ut Fyrmannaschottisens två första turer (fortsättning nästa söndag) och repeterade vad vi lärt innan, bl a Sambaglädje, Oh Susanna och Palais Stroll. Ny dans nästa gång blir något med omdansning, kanske känner vi på schottis eller polka.
Påbyggnadsgruppen var i minsta laget (kollisioner med konfirmationsundervisning och några i Vinslöv på familjedans), men med hjälp av några från vår styrelse, repeterades bl a Foxtrot, Kalle P:s vals, Party. Vi gick igenom Cocosnöten som ny dans och den satte sig bra. Med repetion nästa söndag är vi nog klara med den. Nästa söndags önskelåt blir Party och vi tar upp Edelweiss som ny.
2003-09-28
  Tack Björn och Helén från Gåsasteget i Lund. 4 gånger intensiv träning i sk Flytfoxtrot, har varit mycket givande, för såväl de som nästan helt saknat förkunskap som de som dansat en hel del innan. Lugnt tempo, tydliga instruktioner och mycket repetitioner. Vuxenkursen går nu över i en gammaldanskurs där vi startar från grunden. Den 5/10 tar således Ingrid M över rodret och vi hälsar förstås alla intresserade välkomna. Priset för de 7 gångerna vi hinner i höst blir 150:-, eller för de som vill 30:- per gång.
  Vår ungdomskurs har nått ett etappmål, när vi ikväll lämnade Linedansen bakom oss. Pia och Kerstin från Ringlake Line Dance Club har lugnt och metodiskt gått igenom ett antal danser, med deltagarna i grundkursen. Ja det har varit flera föräldrar och deltagare från påbyggnadskursen också.. Ungdomarna  i grundkursen har också haft en stund efter Linedans-passet där de trimmats i Palais Stroll, Am Promenad. OH Susanna och Sambaglädje. Att det gått bra beror delvis på den goda hjälp vi haft av några goda vuxna dansare och ett flertal deltagare från påbyggnadskursen. Dessa har också fått en stund efter Linedans-passet och har tränat bla Kalle P:s vals, Sambaglädje och Tölöstepp som helt nya. Vi har repeterat Sockerpillret, Vargtassen, Schottis på logen i Hög, Party och några till.
2003-09-13
  Janzons spelade i går på Jägersbo. Trots alla ledsamheter som drabbat svenska folket under veckan, var det många som mötte upp och roligt hade vi. Några av våra trogna gäster hade valt fotbollsmatchen istället och det var ju trist för dem. Ca 260 personer plus ett oräknat antal ungdomar begick således höstens danspremiär på Jägersbo. Bildelshuset Acku i Hörby var kvällens sponsor och de hade skänkt vinsterna i lotterierna. Dessa hade strykande åtgång och i pausen kunde vinnarna hämta ut förbandskuddar och bilvårdsgrejor i mängd.
Jägersbo-personalen hade som vanligt fixat med finfin förtäring i pausen, grovbröd med sillaröra plus en saftig munk med äpplesylt. 
   Våra föreningar i Höör och Hörby har nu fått material för 2004 och planeringen pågår för fullt. Vi hoppas att allt skall vara klart till dansen i november, så att det nya programmet kan delas ut då.

2003-09-08
   I söndags var det mycket dans. Först åkte alla Glada Gängets instruktörer på vidareutbildning i Slimminge Bygdegård. Kl 9  började det och det var väldigt många på plats. Vi lärde oss Schottis Annorlunda, Kentucky Home, Sambaglädje och Bröllopshambo. Vi repeterade också Fredsdansen, Bälgajuck i busken, Anna Mosters Vals och Isabella. Det var ganska många "färska" instruktörer och vi gick noggrant igenom alla grunddanserna också. Som vi är vana vid, var alla praktiska arrangemang välplanerade och Elsas rökta kycklingfileer med tillbehör blev mycket uppskattade, liksom frukost och emfikan. Danssektionen sköter sitt uppdrag alldeles förträffligt. Vi avslutade strax innan kl 16 och var och en åkte till sitt, utom vi från Glada Gänget, som åkte till danskursen i Höör, där andra träffen för hösten, inleddes redan kl 17:00.
  Först ut var ungdomarna som fortsätter med LineDance-programmet. Det blev lite svårare än förra söndagen, när instruktörerna från RingLake tog upp en sk 32 stegsdans. Men trots att många deltagare är unga, hängde de flesta med riktigt bra. Efter fikan blev det lite gammaldanskurs och vi repeterade förstås Palais Stroll-en, men lärde också ut Oh Susanna, som alla klarade galant efter en stunds tragglande med kedjan. De som varit med förut fick lära Kalle P:s vals och det var inte några svårigheter med det. På begäran repeterade vi Party och Sockerpillret - båda är mycket populära bland ungdomarna.
  Foxtrotkursen för vuxna fortsätter. Vi fick chans att friska upp förra söndagens turer och sen byggde Björn på med vändning avigt och zigzagsteget. Vi övade att dansa med fingertoppskontakt och då skulle partnern ha slutna ögon. Allt för att träna balans och känsla för position. Kvällen avslutades med en stunds fri dans då de flesta passade på att öva ytterligare på sina nyförvärvade kunskaper.
2003-08-31
  Nu är våra kurser igång på Medborgarhuset i Höör. Först ut som vanligt Ungdomssektionen, med en minikurs i LineDance, med duktiga instruktörer från Ring Lake LineDancers. Oväntat många föranmälda ungdomar. Tyvärr alldeles för få killar, men det kanske rättar till sej nästa gång. Ungdomarna i grundkursen fick också lära Palais Stroll och började så smått med Svingen.
De lite vanare repeterade Isabella och Vargtass på den återstående tiden fram till kl 18:45.
  Vuxenkursen har också fått en för oss gammaldansare lite ovanlig inledning. Björn och Helen Åkesson från Gåsasteget i  Lund är gästinstruktörer de fyra första träffarna. Meningen är att vi skall få en riktig genomkörare i Foxtrotens mysterier, inte som sportdans utan som sällskapsdans. Mycket nyttigt även för "vana" dansare. Det är meningen att foxtrotkursen skall pågå under 4 söndagar tom den 28 september (vi hoppar över den 14, då Medborgarhuset förvandlas till vallokal). Hela denna kursdel är ett samarbete med Habanera Dance Club i Höör. Jag räknade lite snabbt till ca 55 dansare på golvet. Plats finns nog för ytterligare några.
2003-08-22
  I går var vår ungdomssektion i Arkelstorp och dansade. En alldeles charmerande "gammaldags" utedansbana med podium i mitten och torn med glas ovanpå taket. Vi dansade till CD och Majvi hade gjort urvalet. Värdföreningen i Arkelstorp hade lagt ner mycket arbete för att vi skulle trivas och det gjorde vi verkligen.  Jag har inget grepp om hur många vi var, men gissar att det var som det brukar, någonstans mellan 70 och 80 st. Det var dansare med ledare från Önneköp, Hörby, Höör, Tyringe Vinslöv, Arkelstorp och tror jag några från Hässleholm och Kristianstad. I pausen serverades nygrillad korv med läskande saft och det fanns kaffe för de som behöver en skvätt av sådant då och då. Vi bröt upp vi midnatt, och efter en dryg timme i bilarna var alla ungdomar hemma igen. Nästa träff blir i Vinslöv, med riktig orkester - Mr J - på eftermiddagen söndagen den 5 oktober. Detaljer kommer att publiceras på denna sida.
2003-08-12
  Höörs marknad - välkommen, välbesökt, välarrangerad. Glada Gänget svarade som vanligt för några dansinslag, med först ett schottislopp, med ca 60 deltagare och därefter en dansuppvisning på dansbanan vid Nya Torg. Det var PO från Södeslättspågarna som spelade och som konferencier under uppvisningen fungerade vår skickliga instruktör Ingrid Mårtensson. Mycket varmt var det och alla pannor blänkte i solskenet. Vi hade blandat ca 60 liter saft och dessutom fanns ca 20 liter kallt vatten. Efter en timme fanns det ca 15 liter kvar..... Roligt var det förståss och vi kommer att göra det igen och igen och igen och ......
2003-07-16
  Finns det några glada dansare där ute? 
Efter att besökt Kristianstaddagarna och dansbanan i Råå hamn, måste svaret bli ett mycket starkt ja. I Kristianstad spelade Ros-Marie:s på Lilla Torg och där var det fart och fläkt och fullt på banan hela tiden. Många var det som fick stå vid sidan av och titta på, medan fötterna omedvetet följde takten från den härliga orkestern. 
  Några dagar senare hade jag möjlighet att besöka Råå, där man har en sommardansbana i hamnområdet. Tick-Tack spelade och fenomenet från Kristianstad upprepades, proppfullt på dansgolvet och en stor danslysten åskådarskara som hoppades på plats på golvet nästa dans. Varannan gammal med varannan foxtrot/bugg/tango (sk modern) tycks vara en bra kombination, och orkestern sparade inte på engagemanget och spelglädjen. I måndags spelade Bengt Hedin med komp och sångare. Samma sak igen, proppfullt med dansare och ordentligt tryck. Återstår två måndagsdanser i juli i Råå, och det är bara att passa på för den som vill ha en trivsam sommarkväll invid hamnen. Utmärkt kaffe med dopp serveras från den lilla kiosken, entren är fri. Vi ses kanske? Det börjar kl 19.

2003-06-09
  Pingstdagen, en chansning att arrangera gammaldans?  Trots det varma vädret drog Mattis orkester 243 betalande till Jägersbo och det är vi verkligen nöjda med. Tack Mattis. Och tack till kvällens sponsor - Lastbilscentralen, Eslöv-Hörby - för de fina varuvinsterna i våra lotterier. Åtskilliga ungdomar fanns som så ofta bland kvällens dansare, och de skall ha en eloge för sitt alltid fina uppträdande både på dansgolvet och vid sidan av. 
  Vi gör nu uppehåll i danserna på Jägersbo över sommaren. Nästa fredagsdans blir den 12 september till Janzons.  Innan dess har vi emellertid ett schottislopp (klicka) där alla kan delta. Efter loppet blir det en uppvisning med deltagare från våra kurser.
  För att inte riskera glömma bort våra gammaldanser, besök gärna någon av de dansplatser som bara finns under sommaren. Personligen kan jag rekommendera måndagsträffarna i Råå hamn under juli, fri entre, fin miljö. Dansen börjar kl 19, varannan gammal (levande musik), och det finns kaffe, kaka, läsk och korvmébröd att köpa i kiosken. Vi ses kanske där?
2003-05-26
   90 trötta men nöjda ungdomar och ca 15 ledare avslutade på söndagseftermiddagen årets dansläger i Barnens By, Hästveda. Inryckningen var i fredags och efter att alla fått packningar på plats blev det en enkel men kraftig fika. Vi skulle snart ner på gräsplanen för att delta i en brännbollsturnering mellan stugorna. Vi höll på till solen gått ner. Det var lite oklart om vilket lag som vunnit, men INGRID-stugan, som vi från Glada Gänget delade med Hörby-Frosta, blev antingen etta eller tvåa. 
  Hela lördagsförmiddagen dansade vi. Vi gick runt mellan de fyra stugorna och i varje stuga fanns det instruktörer som lärde oss nya danser. Efter lunch (pasta och köttfärssås) gick de flesta till badplatsen, några badade frivilligt, några blev hjälpta ner i vattnet och några blev kvar på land. Det var inte särskilt varmt i vattnet och solen var inte helt att lita på heller.
   Senare på eftermiddagen var det dags för lekar på gräsplanen. Vi blev indelade i 10 lag med några från varje stuga i varje lag. Lagen hade namn efter välkända orkestrar. Det fanns 10 moment och vi startade alla samtidigt från varsin station. Vi fick kasta boll, testa basketkorgen, svara på frågor om natur, bygga korthus, olika stafetter och mycket mer. Det lag som hette Robbans, vann. Alla fick sedan priser.
   På lördagskvällen hade vi dans i den största stugan som heter RYTTERS. Det var alla slags danser, från gammaldans till disco. Musiken slutade vid midnatt. Några hade gått till sina egna stugor lite tidigare för att kolla på Melodifestivalen och mysa vid den öppna spisen. 
  Den oundvikliga städningen på söndagsförmiddagen klarades av och sedan var det tid för lite av varje, några bytte adresser eller bestämde att träffas vid ett annat tillfälle, några badade och några som "blivit ihop" gick tätt ihop helt upptagna av varandra. Efter lunchen var det dans igen, denna gång på dansbanan vid SJÖ-stugan. Några ledare hade satt ihop ett program av olika låtar och danser. Nu hade det också börjat dyka upp föräldrar som skulle skjutsa oss hem efter lägeravslutningen. Det var filtar utbredda lite varstans runt banan och många passade på att njuta av den medtagna kaffekorgen i det strålande vädret. 
   Vi som var med som ledare från Glada Gänget var Carina, Linda, Sven o Pia. Tillsammans med Lene och Kristina från Hörby avslutade vi årets läger med att dela upp vad som återstod av mat osv bland ungdomarna, sedan blev det kramar och hej då - vi ses snart och sånt. Planeringen för nästa läger är redan igång. Vi hoppas att deltagarantalet fortsätter att öka och lägerchefen Anneli kommer att boka 5 stugor nästa gång. 
   Det blev rätt mycket fotograferat med digitalkameror och så småningom kommer det lite bilder från lägret.
2003-05-10
   Jokers, pålitliga Jokers....!
Tack för en trevlig och dansant kväll på Jägersbo. Och tack till Yngve (YMO-produkter i Fogdarp) för alla de fina blommorna till lotterivinster. 261 personer löste entré och trivdes med musik och varann i 4,5 timme. På Jägers fanns förståss också en stor grupp (fler för varje gång tror jag) ungdomar i tonåren. Det är härligt att vi kan ha roligt tillsammans under ordnade former över generationsgränserna. Och jubel utbröt när Lene i pausen kunde berätta att Sverige vunnit kvällens Match med 4-1.
  Flera anmälde intresse för årets Sätila-maraton och det är bara att kontakta vår lagledare Carina J om Du vill ha information eller anmäla Dej genom Glada Gänget (klicka här).
  Påminnes alla våra dansare redan nu om nästa dans på Jägersbo, som alltså är Pingstdagen den 8 juni, då Mattis orkester svarar för musiken.
2003-04-12
  I går skrällde det (igen!!). Fullsatt till sista plats på Jägersbo, innebar att 353 hade löst entré och att ett 15-tal ungdomar (fri entré) kommit för att dansa och glädjas till Ros-Maries omtyckta orkester (det fanns 366 sittplatser från början och ytterligare 5-6 stolar blev efterhand placerade på bordsändar här var. En mycket trevlig kväll förlöpte som alltid på Jägersbo, med mycket dans, mycket humor, mycket glädje. Åhus Glass var kvällens sponsor och villkoret var att lotteriinkomsterna skulle användas inom ungdomsverksamheten i Höör och Hörby-Frosta. Inte mindre än 8 ringar såldes av flitiga ungdomsmedlemmar under kvällen och sju (7) vinster i varje ring skänkta av Åhus Glass kunde delas ut i pausen. Ett betydande tillskott till föreningarnas ungdomsverksamheter var därmed ett faktum. Vi som jobbar med ungdomarna tackar alldeles särskilt  för gåvan, som ju innebär att vi kan öka våra satsningar på ungdomsverksamhet och rekrytering. 
  En del förfrågningar om Sätila-Maraton-dans kom under kvällens lopp, och det är nu bara att anmäla intresse om man vill deltaga i laget från Höör. Skicka ett mail, med namn och gärna telefonnummer, så hör vår lagledare av sej.

2003-04-10
  Tyvärr har jag inget reportage från avslutningen, eftersom jag blev sjuk och inte kunde deltaga. Efter "vad jag hört" var det trevligt, maten var god och dansglädjen saknades inte. Blommor till Glada Gängets instruktörer och medhjälpare, diplom till flitiga ungdomsdansare. 
  Dans i skolan är nu klart för detta året, vi hoppas att våra strävanden kommer att bidra till att göra årets avslutningsbal för avgångsklasserna i Höör lite roligare. Dans i skolan har liksom tidigare år hanterats i samverkan med Habanera Dance Club, som svarat för Buggdelen, med Glada Gänget svarat för Foxtrot och Vals, mm. 
2003-03-31
  Igår var "sista" kurskvällen för denna gång, endast avslutningsdansen den 6/4 återstår. Våra ungdomsdansare fick en rejäl genomkörare och vi repeterade en mängd av vårens danser. Ändå hann vi med som helt nya d'Hammerschmidtsgesällen och Salty Dog Rag. 
Sista dag för lägeranmälningar har nu passerats och vi kan med glädje konstatera att så gott som alla kommer att deltaga. Vi kommer att dela stuga med Hörby och det går säkert bra, vi har gjort det flera gånger tidigare.
  Även på vuxenkursen blev det mycket repeterande. Ett par eftersläntare väntar vi besked från till avslutningsfesten, men det blir ca 60 st, som kommer att frossa på potatissallad och basturökt kalkonbröst på söndag, innan dansen tar vid.
2003-03-24
  I söndags kom samtliga ungdomar till kursen. Ewa var lite hes så det blev undertecknad som fick "stå för det mesta snacket". Som vanligt mycket god hjälp av Mette, Linda (Carina var sjuk denna gång) och Hans. Vi närmar oss raskt slutet av kursen och ägnade mycket tid åt finslipning av redan inlärda danser. Nya danser var Fyrmanna-schottis i fyra turer och Schotttis på Fröjden. Vi repeterade Edelweiss, E18, Skånsk Mazurka, Christina-polka och Anna Mosters Vals. Anmälningar till lägret kom in och nu återstår endast ett par som inte kunnat bestämma sej ännu. Roligt om vi kan åka allihop. Nästa gång skall vi ta upp anmälningar till avslutningsfesten.

  I vuxengruppen har vi klarat av så gott som allt vi föresatt oss. Men något nytt varje gång skall det ju vara, så vi tog upp den klassiska kursdansen d'Hammerschmidtgesellen, en dans som ställer lite krav på koordination och taktkänsla. Uppskattat. Repetitioner av Snurrebock, Anna Mosters Vals, Talgoxen, St Bernhards Vals m fl. 

2003-03-22
  Ja, det är en månad sedan sist. Det beror inte på att det saknats något att rapportera om. I första hand beror det på tidsbrist och sedan att jag de senaste 14 dagarna har varit utan PC efter en svår skada på densamma. Nu har jag äntligen fåt igång min nya maskin och skall försöka hinna med igen.  Först några fragment från det som varit:
  Dansen i Jägersbo med Mr J drog som väntat stor publik och en stor andel unga dansare. Ca 260 betalande hade en riktigt rolig kväll och det haglade positiva omdömen över oss i styrelserna. Vi tackar och tackar förstås också kvällens sponsor som var Altmans Kläder i Höör. 12 st presentkort i den välsorterade butiken vid Nya Torg i Höör var vinsterna.
  Kurserna på Medborgarhuset går vidare med trägna deltagare som varje gång möter nya utmaningar. De flesta är ju inne på fjärde terminen och några har ännu längre erfarenhet. Nya danser som tagits upp de sista veckorna har varit bl a Schottis på Fröjden, Beer-polka, Kristina Polka, Finsk Schottis, Källarschottis. 
  Ungdomsdansarna har naturligtvis också gått vidare och lärt sig vända i Vals och Polka, nya danser E18 och Anna Mosters Vals. Vi har också hunnit deltaga i en uppvisning/underhållning på Karidal i Eslöv tillsammans med ungdomar från Rutan. Anmälningar till lägret i Hästveda har kommit in och det verkar som att nästan allihop kommer att vara med. 

2003-02-25
  Sportlovsextra med dans är inte lika attraktivt som 24 timmars datorspel. Men ändå, vi som var på plats hade trevligt. Kursen gick vidare, men nya danser kom inte upp, utan vi repeterade en del från förra gången med finslip på Skånsk Mazurka, Cocosnöten och Smygvalsen bl a. Vi kom också igenom hela Edelweiss. 
  Vuxenkursen gick också i repetitionens tecken men vi prövade på Snurrebocken, som var ny för de allra flesta. Vi tog också upp Anna Mosters Vals igen, eftersom en av turerna behövde korrigeras en aning, beskrivningen har visat sig vara lätt att missförstå.

2003-02-22
  Idag hyllade vi vår sekreterare Kerstin, som nyss fyllt år. Så gott som hela styrelsen mötte upp. Mannen i huset fixade och donade med läcker smörgåsmat och sedan hembakad tårta med kaffe. 
GRATTIS från oss allihop, än en gång!!

2003-02-18
  I söndags blev det svettigt för de unga dansarna. Ewa hade förhinder och Sven tog därför hand om instruerandet, med god hjälp av sektionskamraterna Linda och Mette. Även några från styrelsen fanns på plats och stöttade up, vi har ju en kolossal brist på kavaljerer bland ungdomarna. Efter uppvärmning och en kort repetition av Skånsk Mazurka, prövades Pariserpolka med byte, Edelweiss, som inte blev helt klar och Cocosnöten. De tre senare helt nya i denna grupp. Det tycks som vi skall bli ett gäng som åker till Tallparken, men först har vi ju Sportlovsextra på söndag, då det är Öppet Hus för ungdom mellan kl 16 och 17, innan kursen går igång.
   På kvällen dansade vi förstås en hel del av de senast inlärda, bl a Bälgajuck i busken, Hemvärnsschottis, Party och Lucky. Som ny dans hade Ewa valt Pariserpolka med byte. Några klassiker kom också upp, Svingen, Norsk Pariserpolka, Oh johnny t ex. 

2003-02-16
  Fredagens dansträff på Jägersbo, blev ännu en rolig kväll. Ca 265 dansare från när och fjärran löste entré. Redan innan dansen överaskade Lene och Ewa våra kära gäster med att bjuda på choklad. Lotterierna som sponsrats av Preem i Höör denna gång, hade vinster med tydlig anknytning till dagens speciella ton : Alla Hjärtans Dag. Yngre dansare fortsätter att öka i antal och det är roligt att se vilken glädje som speglas i deras danser. De är dessutom oväntat (för de flesta) bra på att dansa och behärskar det mesta som spelas på våra dansträffar. Det var Janzons som spelade. Orkestern hade nog en lika trevlig afton som vi dansare. De mångkunniga musikerna trakterar med samma finess många olika instrument, och det blir genast lite mer omväxling. Jägersbo-personalen hade lite extra piff på pausfikan, med läckert vaniljhjärta i stället för Wienerbröd. 

2003-02-11
  Senaste söndagens kurser var välbesökta. Lite få på ungdomskursen kanske, men när alla i skolklassen utom 6 är sjuka, var det ändå bra. Våra duktiga ungdomar visade Ewa vad vi lärt förra gången, och det imponerade verkligen. Vi fortsatte därför med flera nya danser, t ex vals - med tillämpning Smygvalsen, Ålandsschottis och polka. Ordentlig repetition av förra gångens eldprov - Skånsk Mazurka hann vi förståss med. 
  Vuxengruppen går som på räls. Helt nytt denna gång var Kejsarinnans Tango och Sväv. Vi repeterade förståss från förra gången Anna Mosters Vals och Hemvärnsschottis. 

2003-02-08
  Kursen på söndagen var något av en improvisation, då vår instruktör Ewa plötsligt insjuknat i magåkomma. En grupp i styrelsen fick hastigt inkallas för planering av kvällens danser och det gick riktigt bra. Hans -  vår nyaste instruktör - "skötte snacket", och fick extra applåder för sin insats. En hel del repetition naturligtvis, men bl a Anna Mosters Vals var helt ny. Vi tog också upp Hemvärnsschottissen igen från grunden, eftersom flera av dansarna inte varit med förra gången.
  Även ungdomsgrupperna drabbades av Ewas sjukdom, och det blev Linda - som ju är helt ny detta sammanhang - som fick ta fram ett program. Ny dans var Skånsk Mazurka och vi repeterade bl a Isabella. De vana dansarna klämde i med Sockerpillret, Vargtassen och Foxtrot till storband. 
Ungdomskurserna är under våren sammanfogade till en gemensam kurs, eftersom vi var för sig blir för få, för t ex bytesdanserna. En stund i slutet av passet blir det utrymme för lite svårare danser, så att inte de vana skall tycka att hela kvällen har varit en enda lång upprepning. Vi hoppas att vi med denna kompromiss skall hålla intresset uppe under våren, och ha en bra stomme att starta upp med till hösten. 

2003-02-04
  Hej vad det går. I fredags var det ungdomsträff med KULTIS-karaktär i Höör. Vi var över 60 deltagare trots att flera grupper som anmält sig inte kom, pga sjukdom och andra oförutsedda skäl. Vi dansade förståss mest och till Majvis och Sussis musikurval. Ett och annat höjt ögonbryn förekom, när den ibland lite discobetonade musiken rullade ut på dansgolvet. Men den ungdomliga publiken behöll förståss fattningen och snart hade vi alla upptäckt att "det går lika bra med selleri", dvs man kan dansa både Pariserpolka och Oh Susanna till den typ av låtar som är vanliga där ungdomar träffas. Extremt goda mackor som gjorts iordning av "frivilliga" i Glada Gängets styrelse, hade strykande åtgång i den 1/2-timme långa pausen, liksom kakorna av både "köbe" och "himmagjort" slag. Vi slutade vid midnatt och efter lite avstädning kom var och en hem till sitt i god ordning. 

Ett jättetack till 
BO och INGER
HANS och EWA
EWA och LINDA
CARINA och METTE
som fixade och donade innan, under och efter dansen. Dansledare var MAJVI och hon hade fått god hjälp av SUSSI med förberedelserna. Författaren med hustru var visst också med på ett hörn, men viktigast var dock alla de som kom, hade roligt och berättar för de som inte kunde komma denna gång. Vi tar förståss en ny vända i samma stil senare i år.

2003-01-27
  Nu har vi kommit igång med våra kurser: Ungdomarna går in på andra terminen i både Grund- och Fortsättningsgrupperna. Båda grupperna har nu egentligen för få deltagare för vissa danser, men med stöd av vuxna dansare från Glada Gängets styrelse med resp, så fortsätter vi. 
  Vuxenkursen, som nu startat den 4:e och sista delen, var lagom många. Det blev en hel del repetition, men några nya danser hann Ewa förstås med. Det var Party, som vi nog snuddade vid i höstas, Hemvärnsschottis var helt ny däremot. Och visst kändes Isabella fräsch för de flesta. Hans som nyss avslutat sin instruktörsutbildning, fick sitt elddop redan denna premiärsöndag. Hans (ordlek) insatser båda gott för framtiden. Glada Gänget har nu 5 goda instruktörer 3 damer och 2 kavaljerer.
  I veckan som gått, har det också blivit klart att Glada Gänget - tillsammans med Instruktörer från Habanera - fått förnyat uppdrag att svara för ett antal danslektioner bland avgångseleverna i Höör och Sätofta. Lektionerna skall genomföras på dagtid under ordinarie gymnastiklektioner. I samband med skolavslutningen anordnas sedan några år en festlig bal och då kan danskunskaper komma väl till pass. Foxtrot, Vals, Bugg och kanske ett par danslekar kommer att stå på schemat. 

2003-01-20
  I går kväll höll Glada Gänget sitt årsmöte, på Medborgarhuset, ett trettital medlemmar fanns på plats och tog del av verksamhetsberättelse och räkenskaper. Ewa hälsade först alla välkomna och överlämnade sedan klubban till Börje som mötet utsett. Föredömligt lättbegripliga och kortfattade rapporter från det gångna året och ett gott arbete av valberedningen gjorde att vi kunde sätta igång dansen efter en halv timme. Vi hade då också avtackat Birgit och Lott som lämnat sina uppdrag, med blommor och applåder. Lott - som inte var närvarande - kommer att få sitt tack vid annat tillfälle. Till efterträdare valde årsmötet Carina J och Linda S, båda som ersättare i styrelsen. Linda valdes även i Ungdomssektionen som ordinarie, tillsammans med Mette S. Efter Gert L som avsagt sig valdes Börje P till revisor-ersättare. Övriga ledamöter fick samtliga förnyat mandat. 
  Vi dansade till Sten-Svantes med avbrott för den medhavda kaffetåren, fram till strax efter 21:30, då vi på traditionellt vis rundade av med Stern-polka. 

2003-01-18
  Nu har vi rullat igång ett nytt verksamhetsår. Premiärdansen på Jägersbo i fredags med Rivvers orkester lockade 287 betalande. Det brukar dyka upp ett antal unga dansare, så unga att de inte betalar full entré och därför inte finns med i statistiken. Så var det i fredags också, då ca 15 st extra dansglada ungdomar hade kommit. Rivvers orkester spred mycket dansglädje denna fredagskväll och hade säkert väldigt roligt själva. 
  Vi har ju under några år haft sponsorer som skänkt vinster till våra lotterier, och det är tack vare dessa gåvor som vi kan ha bra orkestrar på en fin dansplats och ändå ha rimlig entréavgift. I fredags var det Färs och Frosta Sparbank i Höör som skänkt ett stort antal spettkakor, som fördelades bland glada vinnare vid dragningen i pausen. Goda mackor och kaffe med kaka ingår ju i vår entré och några fick rostbiff medan andra fick köttbullar. Personalen på Jägersbo är verkligen mån om att det skall vara bra fika, och de förtjänar en eloge för sitt arbete. För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 7.1
Senast ändrad 31 december 2003
TillStartsidan