GRF logotype
Höörs Gammaldansförening 
Glada Gänget 
är en ideéll förening som tillhör
Skåneringen av GRF 
-Gammaldansarnas
Riksförbund
GRF logotype
  2000  

 
Anteckningar från 2000
Det är publiceringsdatum som anges (dvs en tid efter själva händelsen)
Januari, Februari, Mars, April, Maj, (Juni, Juli,) Augusti, September, Oktober, November, December
2000-12-03
   Bengt Hedin och hans grabbar är en av våra mest önskade orkestrar på Jägersbo. De fick avrunda vårt dansår och gjorde det med den äran. Ett par hundra danslystna mötte upp i fredags för att slita sulor. Och det var som alltid roligt. Lastbilscentralen sponsrade som vanligt när B Hedins spelar hos oss, och lotterierna såldes slut i en fart. De belåtna vinnarna kunde gå hem med finfina blomgrupper.
   Det var en slags milstolpe - 5 år och 50 danser, varav 5 (6 med denna) med Bengt Hedins, på Jägersbo - som passerades denna kväll, och med anledning av det hade vår Thorsten L gjort en tillbakablick, som delades ut till alla. Vill Du läsa den kan Du klicka här
   Det blev alltså lite extra denna kväll och ett par korta tal hölls, där vår nöjespappa prisades och fick blommor. Alla bjöds på tårta till kaffet och det var trevligt på alla sätt och vis.
    Programmet för 2001 som blev tryckt under veckan delades ut till alla, men innehöll ett fel, som rättades med penna. En av de kontrakterade orkestrarna har lämnat återbud. Det är Rivvers som har upphört. Ny orkester har redan bokats och det blev Janzons som tar över februaridansen på Jägersbo. Janzons är ett rutinerat band (delar av gamla Krassows) som skapat sig ett gott namn bland gammaldansare. Våra besökare kommer inte att bli besvikna på orkesterbytet.

2000-11-19
   Runt sjuttio dansare, föräldrar, syskon och andra intresserade var med på ungdomssektionens avslutning. De duktiga dansarna kunde visa upp vad lärt under hösten. Bland annat fick vi se Stepp, Snoa, Foxtrot, Schottis och Palais Stroll. Flera bytesdanser, som Oh Johnny, Amerikansk promenad och O Susanna var med naturligtvis. Jessiepolka, Jessicapolka och Träskopolka klarades galant, liksom den lite svårare schottisvarianten Salty Dog Rag, valsen Får jag lov och Hambo. Ytterligare en lång rad danser har tränats under hösten, men allt kan ju vara med på en avslutning. 
Ungdomarna fick flera gånger bjuda upp någon anhörig eller annan ur publiken. Bland annat fick alla känna på en regelrätt lektion, ledd av Carina och Ewa förståss. Det var dansen Palais Stroll, som alla de närvarande blev experter på.  Som traditionen numera kräver hade ungdomssektionen ordnat med hembakat till kaffet och alla lät sej väl smaka av Lotts goda bullar och Svens rulltårta med hallonsylt. Några ville tvunget betala för fikan, trots att ungdomssektionen tänkt bjuda. I burken hamnade till sist drygt 350:-. De pengarna går förståss in i ungdomssektionens lilla kassa, och kommer så småningom alla ungdomsdansarna till del, kanske vid en utflykt eller ett läger. 
    Diplom kunde glädjande nog delas ut till alla denna gång. Det är ju ställt upp vissa minimikrav som måste vara uppfyllda för att man skall få diplomet. Flera av ungdomarna har hållit på i flera år och flitigaste dansaren Mette fick ett särskilt omnämnande. Hon har deltagit i lite drygt 100 lektioner, och tycker att det blir bara roligare hela tiden. Carina - vår ena instruktör - har varit med i 10 fulla år och hållit ca 170 lektioner. Ewa kom med lite senare och har liksom Lott medverkat i vid ca 130 tillfällen. Och som på alla riktiga avslutningar delade sektionens ansvarige ut en mängd med tack och blommor. Instruktörerna fick naturligtvis var sin bukett. Alla de som medverkat som hjälpdansare i nybörjargruppen fick också en blomma, liksom sektionens medarbetare. 
     Åtskilliga kameror arbetade flitigt hela kvällen, kanske blir det en eller annan bild som kan komma med här så småningom.

2000-11-13
    I lördags var våra ungdomsdansare på badresa till Högevallsbadet i Lund. Det var en mycket trevlig resa som kunde genomföras tack vare att några av dansarnas föräldrar ställde upp som medhjälpare till Lott. Som för det mesta när det är riktigt roligt inträffar något som lägger sordin på stämningen. En av våra ungdomar blev på-åkt vid den stora rutschbanan, och blev skadad i foten. Tur i oturen att det bara blev en rejäl stukning.
    Vi kan nu se tillbaks på en intensiv och mycket rolig danssäsong. Ungdomarna i vår nybörjarkurs har kämpat väl och lärt sej mer än vad vi haft som målsättning, kanske mycket tack vare de lite mer vana, som medverkat som hjälpdansare hela hösten. Vår instruktör Ewa har förståss också haft ett finger med i resultatet. Även de "gamla" dansarna har gjort stora framsteg under hösten. Flera ganska svåra danser har flyttats "från huvudet och ner i fötterna", dvs klaras utan problem. Vi är särskilt glada över att alla har lyckats med konststycket att lära sig hambo. Ledare för den avancerade gruppen har som tidigare varit Carina, och hon har ytterligare en rad med roliga danser på lager inför vårens andra kursdel. 
    Antalet deltagare i vuxenkursen har minskat något jämfört med vårkursen. Dock har minskningen upphört och det har uppstått en stabil grupp som under Ingrid ledning lärt sig en mängd nya, men också traditionella danser. I söndags var det Snäckan som var ny dans och bland många andra repeterades Varsovienne, Får jag lov, Jessica-polka och Hambo från Turinge. Ytterligare en kurskväll blir det innan avslutningsfesten den 26/11. Anmälan till festen kan göras till Thorsten eller Ewa eller via e-post, helst innan söndag den 19, som är sista dagen.

2000-11-11
    Så har vi haft nöjet att få dansa till Löpsjötorparns orkester i Jägersbo. 5 duktiga musiker från Katrineholm, såg till att stämningen snabbt kom upp och sedan fortsatte upp under kvällen. Speciellt roligt tyckte jag att grabbarna trakterade alla möjliga slags instrument, förutom sina grundinstrument, t ex basflygelhorn, fiol och munspel. Reportoaren var också omväxlande och vi fick dansa flera traditionella danser till nya melodier. Vissa danser kändes kanske lite ovana just därför, men personligen tyckar jag att det är kul med lite nytt ibland. Någon gammaldans spelades kanske lite långsammare än vi är vana vid på våra dansträffar, men det påverkade inte mitt helhetsintryck. Sammantaget medryckande rolig och lättdansad musik. 
    Kvällens sponsor var blomsteraffären "Älvängens Gröna Ting", och vinsterna i vårt lotteri var således vackra blommor av olika slag. Vi tackar som vanligt sponsorn, vars gåvor är så viktiga för våra föreningars möjligheter att hålla hög kvalitét på dansträffarna.
     Jag talade med en av grabbarna i pausen och han tyckte det var en fin och mycket dansglad publik på Jägersbo. Uppåt i Sverige, där Löpsjötorparn hittills haft sina flesta spelningar, är det inte så vanligt med så många olika danser som vi har, utan det blir för det mesta grunddanserna som spelas och dansas. Han tyckte också att det var härligt att vi hade så stor åldersspridning på danspubliken. Löpsjötorparn har fått en rad spelningar nästa år i Sydsverige, så vi lär få glädjen att dansa fler gånger till dem.

2000-11-01
    Det har gått ett par veckor sedan förra skriveriet. Det beror inte på lättja eller nonchalans från min sida, utan på att Glada Gängets verksamheter rullar på, i säkra spår och utan snedsteg. 
    Senaste söndagen kunde vi i ungdomssektionen glädjas över att hambon gått hem ibland våra fortsättningsdansare. Vi hade nog egentligen inte trott att det skulle gå, men nu sitter den där, med nig och allt. Nybörjarna avancerar varje vecka med någon ny dans och det är härligt att se de stora framsteg som görs hela tiden.
   Antal deltagare på vår vuxenkurs har minskat under hösten. De som fortsätter har ändå roligt och nya danser kommer med varje gång. Senast var det en "gammal goding", nämligen "varsego-o vänn" eller egentligen Varsovienne, som stod på schemat. Nästa träff blir med Snäckan.
    På söndag är det också extra dans med ungdomar. Redan kl 16 drar man igång och anledningen är Höstlovet i skolan. Glada Gänget passar på att ha öppet hus och vänder sig till nyfikna ungdomar mellan 8-9 och 15-16 år. Ungdomssektionen planerar just nu en badresa till Högevallsbadet i Lund. Det blir den 11 november. Sista anmälningsdag den 5:e.


2000-10-14
    Igår var jag på Jägersbo (igen) och det gick som det brukar: Efter en stund började en mörkare nyans breda ut sej över skjortan och en inte alldeles obehaglig smak av salt kunna anas på överläppen. Vad annars var att vänta, med huset fullt av glada dansare i alla åldrar. "Nalle" med skönsjungande killar såg till att ingen blev sittande särskilt länge i taget. Överraskning för det flesta var nog att Bengt Hedin och hans dragspel fanns med bland Nalles musiker. Roligt hade vi förståss hela kvällen. 
    Fina blusar från kvällens sponsor, Damernas i Höör, toppade vinstlistorna i våra lotterier och eftersom Damernas firar 15-årsjubileum just nu, fick alla erbjudande om en 15%-ig jubileumsrabatt. Det är roligt att den ena gången kunna ha vinster i form av spettkakor och nästa gång från en dammodebutik. Föreningarna tackar Damernas i Höör för de fina vinsterna, och önskar lycka till och fortsatta framgångar ytterligare 15 år. 

2000-10-09
    Ännu en trevlig och väl genomförd kurskväll var vi med om i går kväll. Först fick ungdomarna sitt, under ledning av Carina (båda nybörjare och fortsättningskursen). I nybörjarkursen prövade vi schottis och Jessiepolka, som nya danser, Snoa, Oh Susanna och Am. promenad repeterades. Fortsättningskursen fullföljde Fyrmannaschottisen och repeterade Ålandsschottis, Får Jag Lov, Jessicapolka och tom gamla kära Salty Dog Rag dammades av. 
    Ingrid repeterade först några "klassiker" och sedan fick Kejsarinnans tango en genomkörare. Verumsschottis repeterades också, liksom Ålandscchottis m fl. Ny dans var valsen Får Jag  Lov. E18, Oh Johnny och Jessica-polka fick också plats. Ewa "höll tal" innan vi skildes för denna gång och förutom tack till Ingrid och musiken, påmindes vi om dansen på fredag i Jägersbo.

2000-10-07
    Träningsdanserna (onsdagar) har på sista tiden inte lockat lika många som förut. Det är synd, för de som kommer uppskattar möjligheten till repetion av sådant som håller på att falla i glömska. Vi har en träff till detta år, sedan får vi se om vi bokar lokalen 2001. Denna gång gick vi igenom Hammerschmidt-gesällen (en valsvariant), Pjäxen, Ålandsschottis, Billy Bayou, Rasmus och några till. Det var Ewa som vägledde oss och StenSvantes som svarade för det musikaliska. Vi blir väl några till nästa gång (1 november)?
2000-10-02
    Våra kurser flyter på. Söndagens nybörjarträning innehöll bl a Snoa och det var inte alldeles lätt att ta sej runt. Repetioner av tidigare danser visade att vad som hittills lärts också har fastnat. Fortsättningsgruppen fick känna på Får Jag Lov, den ganska nya valsvarianten, med flera turer. Det gick bra, gruppen är fantastiskt duktig. Vi tog också upp fyrmannaschottis, men här var det en hel del som behöver putsas till. Vi fortsätter nästa vecka.
   Vuxenkursen får fler deltagare för varje gång, och mycket glädjande är ju att det nu är nästan jämna par. Nya danser denna gång var Ålands-schottiss och - efter viss startsträcka - Kejsarinnans tango. Det blev också lite repetioner, bl a Hambo från Farsta och Svingen. Gamla kära Smygvalsen var också med, bland många andra. Ledare var naturligtvis Ingrid, och för musiken svarade förståss Tommy.


 
2000-09-24
    Det håller i sig. Massor av ungdomar på vår nybörjarkurs, samtidigt som fortsättningskursen har oförändrat antal deltagare. Förra gången blev det ju mest enkel rytmträning i nybörjargruppen och vi lärde Am promenad. Efter nödvändig repetion, kunde vi idag lägga till Oh Susanna. Det går mycket bra, bl a tack vare att flera från fortsättningskursen är med som hjälpdansare. Det är ju en skriande brist på killar på vår kurs. I Fortsättningsgruppen hade vi Ålandsschottis förra gången och denna gång var det Jessica-polka som var ny dans.
   På vuxenkursen var det denna vackra söndag alldeles för få deltagare. Vi får hoppas att det bara är tillfälligt. Ingrid lärde oss att dansa Hambo från Farsta, vi repeterade bl a Edelweiss och Snurrebocken, men också Pariserpolka, Svingen och förra gångens nya dans Verumsschottis.

2000-09-18
   En STOR överaskning väntade när vi skulle öppna Medborgarhuset för den nybörjarna i ungdomsdansen. Det stod en stor skara vid den låsta dörren, som bara ville in för att anmäla sej. Vi hade ju redan några föranmälda, men nu blev det ytterligare tio, och det var riktiga grabbar bland dem också. Nu blev kursen i det närmaste fulltecknad från början och det är mycket roligt för oss ledare, som ett tag tyckte att det verkade hopplöst att locka tillräckligt många till vår kurs.

Nu ger vi järnet!
  Vuxenkursen inledning med Tommy vid dragspelet, blev också ett glädjeämne. Vi var väl närmare 60 personer, som med hjälp av Ingrids varsamma anvisningar, repeterade en del av de tidigare utlärda danserna. Något nytt skall ju alltid finnas med och det var Schottis från Verum som vi fick känna på. En ganska lättsam bytesdans tycker jag själv, som gott kan användas lite oftare på våra dansbanor.

2000-09-16
   Ros-Maries orkester kan verkligen skapa den rätta dansglädjen!! Vilken fest från början till slut !! Trots OS-invigning och många gammaldansträffar detta veckoslut, var det många som valt att ha roligt med oss på Jägersbo denna fredagskväll. Kvällens sponsor - Gustavssons Bygg - hade skänkt fina vinster till våra lotterier. Det var välfyllda varukorgar, jättespettkakor och chokladaskar, som fick bäras hem av glada vinnare. Vi gläds med vinnarna och tackar sponsorn.
   Tyvärr var dansbanegolvet nybehandlat (med någon slags vax?) och mycket trögt. Det blev bättre när "halkpudret" kommit på, men riktigt bra var det inte ens sent på kvällen, tyckte jag. 
   Jägersbo har ju satsat på att erbjuda en enkel men vällagad middag för dem som tycker att det är stressigt att hinna med att fixa middag innan dansen på fredagskvällen. Priset är facila 55:- och denna gång var det PyttiPanna som stod på matsedeln. Det dröjer väl ett par gånger till innan en större publik upptäcker möjligheten att äta på Jägersbo innan dansen börjar. Beställer gör man gärna i förväg och direkt till Jägersbo.
2000-09-10
   Vilken trevlig onsdagsdans vi hade, med flera nya dansare. Ewa testade flera av de nyaste danserna på oss. Det var Får jag lov och det var Pjäxen och det var Ålandsschottis och det var Jessicapolka och...??! Hoppsan Jessicapolka var det men inte är den särskilt ny, men rolig.
2000-09-03
    Idag har vi hunnit med mycket. I morse strax efter 8 åkte tre av Glada Gängets instruktörer (Ingrid, Ewa och Sven) till Slimminge för att förkovra sej i dansernas mysterier. Där mötte Carina som kört själv. Under ledning av distriktets danssektion övades vi de nytillkomna danserna, som också så småningom kommer att hamna på orkesterlistan och börja spelas på våra dansträffar. Det var en polkavariant som heter Pjäxen och en vals som heter Får jag lov. Vi repeterade också de ganska nya danserna Ålandsschottis och Masurka från Långängen, och fick en ordentlig beskrivning av skillnaderna mellan Jessie- och Jessica-polka. 
   Vid lunchdags lämnade vi Slimminge för att ta oss till Bosjökloster och vår uppvisningsdans där. Eftersom köerna på väg 23 var ganska långa var det med knapp nöd vi hann fram. Uppehållsväder gynnade vårt framträdande, som fick stor uppskattning av publiken. Även i år hade vi med ett dussin från Glada Gängets ungdomssektion. Ingrids stämma fogade kunningt och inspirerande ihop de olika danserna. Det var PO som svarade för det musikaliska delarna, och han visade sin proffessionalism då han acckompanjerade ungdomsgrruppen i deras solouppvisning, sedan CD-spelaren havererat.
   Så var det till att åka hem, duscha och klä sej, eftersom det strax före 18 skulle komma en buss och ta oss till Olas kalas i Hädensjö. Han passade ju på att fylla 40 härförleden. Möed mad o go mad kunde vi njuta av i den genuina miljön i gamla fattighuset i Tjörnarp. Ett frieri fick vi vara med om under kalaset. Det finns kanske anledning att återkomma med detaljer kring följderna av denna händelse senare under hösten.

 

2000-08-21
Vad roligt det är att komma igång och dansa igen på Jägersbo. Och träffa en massa glada människor som inte setts sedan i våras. Några har naturligtvis varit på andra dansplatser, andra har tagit paus under den årstid som vi kallar för sommar. 
Trots att det var RIVVERS orkester som inledde höstens danser på Jägersbo, valde en del av vår publik att gå på Kräftkalas eller besöka Festivalområden. Vårt i och för sej höga snitt (258 betalande) från i våras, nåddes därför inte. 
Kvällens sponsor var KL-Elektronik i Hörby, som bl a skänkt telefoner till kvällens lotterier. KL är en komplett telebutik (Telia återförsäljare), men har också bilradio, komradio, satellitutrustning och service av TV och radio. Vi tackar vår sponsor för de fina vinsterna.
Jägersbo informerade om att det går att beställa mat och äta på alla gammaldansarrangemang. T ex Jägerspytt för 55:-. Beställning/bokning direkt hos Jägersbo.
2000-08-09
Schottisloppet på Höörs Marknad hade som väntat många deltagande par, trots en aning osäkert väder. Det var P-O Lundkvist som svarade för den medryckande musiken och många av åskådarna hade svårt att hålla benen stilla.

Direkt efter loppet visade Glada Gänget exempel på vad som lärts ut på danskurserna. Uppvisningen inleddes med några danser med enkla gångsteg, för att sedan byggas på. Man visade förutom grunddanserna Snoa, Vals, Polka, Schottis, Mazurka och Hambo, några varianter. Pariserpolka, Smygvalsen, Schottis i turer, Svingen och Norsk Pariserpolka var några. Ett 10-tal av ungdomssektionens medlemmar var också med i uppvisningen och de visade också ett eget nummer som kallas Rasmus, en schottisvariant som dansas till "Rasmus på luffen"-melodin. Som avslutning dansades Sternpolka, som alltid avslutar våra kurskvällar.

Uppvisningen leddes av Ingrid Mårtensson, som är Glada Gängets vuxen-instruktör, med P-O Lundkvist som speleman.

Glada Gänget kommer att även deltaga i Skånedagarna på Bosjökloster, med i stort sett samma dansare och program den 3 sept kl 14:00. Missade Du arrangemanget på Nya Torg, har Du möjlighet att se oss då. (Sparbanken i Höör delar ut fribiljetter).


2000-07-28
Sommar, sommar, sommar..... Var tog Du vägen??? 
Semesterperioden är snart slut och den vanliga lunken återkommer. Som tur är finns det goda möjligheter att förgylla vardagen med olika aktiviteter, som att lösa korsord, lägga pussel eller titta på TV. Själv föredrar jag att dansa Gammaldans på Jägersbo och jag tycker att Du som inte varit där på ett tag, snarast gör ett besök. Planera därför för en danskväll i Jägersbo fredagen den 18 augusti, då vi har Rivvers orkester. Vi börjar som vanligt kl 20.00 och håller på till 00:30, med en halv timmes paus. Vi dansar ett spel per dans och var tredje är "gammal". Före pausen bjuder kavaljererna och efter paus är det damerna som tar initiativet. 
Är Du kanske långväga ifrån finns det en fin husvagnscamping på Jägersbo.

2000-06-15
Vi var några stycken från Glada Gänget som besökte Maraton-dansen i Sätila under pingsthelgen. Vi samsades med Hörby-truppen på idrottsplatsen invid dansbanan, och hade en mycket trevlig veckända, med alla ingredienser som hör till. Vi åt sill och sjöng bordsvisor, vi löste knepiga uppgifter som Bo L hade satt ihop, vi dansade till RosMaries orkester på fredagen och grillade korv mitt i natten. Rundvandring i Sätila under lördagen, samt bad och skratt och så naturligtvis själva Maratondansen under lördagsnatten. Det var C-laget och Trippix som svarade för musiken och det gjorde dom bra. Efter högtidsstunden på söndagsmorgonen är det naturligtvis lite avslaget och stillsamt, de flesta tar igen den förlorade nattsömnen. Efterhand åkte sedan var och en till sitt efter kramar och med löften om "på återseende nästa år".
Tack till arrangörer för ett trevligt och välordnat arrangemang och tack till vår "sponsor" (Åke Johansson) för de goda jordgubbarna.
2000-05-21
Så har det varit dans igen på Jägersbo, denna gång till Trippix glada gossar. De blir bara bättre. Innan dansen höll GRF sin kongress. Sedan var det middag med allsång ledd av Kerstin från Glada Gänget och en av lirarna i Trippix. Några av Skåneringens föreningar passade på att presentera sina ungdomsdansare (de flesta mellan 7 och 15 år) i en mycket trevlig uppvisning. Det var totalt 19 par, som under Eva-Lenas (Rutan, Eslöv) överinseende dansade Kalmarpolka, Cocosnöten, E 18, Pariserpolka, OH Susanna, Kristina-polka. Am träskopolka blev pricken över i:et, då den dansades till en låt av Dr Bombay, som nog är ganska okänd för den vuxna publiken. Det var ungdomar som sålde lotterierna, med fina skänkta varuvinster. Alla lotterna gick åt i ett nafs, och pengarna kommer oavkortat ungdomsverksamheten till del. 
Det var förvånansvärt få "vanliga" gammaldansare i publiken. Har det möjligen annonserats för dåligt i press och radio? 
En eloge till alla i Glada Gänget som hjälpt till med förberedelser och arbete på kongressen. 
Nästa gång vi ses är kanske på Sätila i pingst?

2000-05-12
Nyss hemkommen från en strålande danskväll på Jägersbo med Jokers orkester. 243 hade löst entré till pausen. Det var Yngve (YMO-produkter) som skänkt vinster (15 st) till kvällens lotteri. Och naturligtvis var det blommor, han har ju en handelsträdgård i Fogdarp. Kära hustrun var en av de glada vinnarna, och jag fick nöjet att välja ut några tjusiga pelargoner, med ovanliga mönster på kronbladen. 

Kvällens dans var den sista för säsongen och vi från Glada Gänget vill tacka alla våra besökare, som bara blir fler. Medeltalet efter vårens fem träffar i Jägersbo är hela 261 dansare. Skall vi pressa det ytterligare ett snäpp upp under hösten??2000-05-07
I dag kl 10 var vår ungdomssektion på Jägersbo med ungdomar från Rutan och Ullstorps GDF, för att träna inför uppvisningen på GRF-kongressen den 21 maj. Dansprogrammet hade ändrats något, men vi klarade det utan problem. 

Det är följande som gäller för uppvisningsdansarna:

Samling i Fiskepuben på Jägersbo den 21/5 kl 14:00 (senast). Föräldrar/ledsagare går in i danslokalen. I Fiskepuben hänger vi av ytterkläderna och byter om. Vi gör oss beredda och väntar på "vår tur". Uppvisningen tar ca 30 minuter, och vi går sedan tillbaka till Fiskepuben  och fikar. Klädsel skall vara ljus blus/t-shirt/skjorta och mörk kjol/byxa. Flickor som dansar kavaljer skall helst inte ha kjol. Lämpliga skor är de som används i vanliga fall på dans eller danskurs. Helst inte klumpiga gymnastikskor. Vi hoppas att alla stannar kvar och dansar. Det är ju TRIPPIX som spelar.  Dansen pågår fram till kl 18. Föräldrar/ledsagare är naturligtvis också välkomna att stanna kvar under dansen och varför inte passa på att ta en svängom!
Det råder viss oklarhet om entréavgift. Föräldrar/ledsagare till ungdomar som deltar i uppvisningen skall emellertid inte betala någon entré. 
Fiskepuben hittar Du om Du går förbi garderoben i korridoren och längst bort till höger. Det sitter en skylt ovanför dörren. 2000-05-03
Ikväll (onsdag) har vi tränat de ungdomar som skall medverka på uppvisningen under GRF-kongressen den 21 maj i Jägersbo. Sju par blir vi från Glada Gängets ungdomssektion. En sista träning blir det på Jägersbo söndagen den 7 maj kl 10:00.
Direkt efter ungdomarna vällde det in danssugna till vår träningsdans för vuxna i Medborgarhusets stora sal. Ewa höll ihop kvällens danser och Sten-Svantes savrade för det musikaliska inslaget, som vanligt på onsdagsträffarna. Bland de många danserna som repeterades fanns Vargtass, Salty Dog Rag, Snäckan, Lucky, Antens snoa, Sockerpillret och Sternpolka, som dansades med "ombytta roller". Alla var nöjda och vi fortsätter danserna under hösten, helt enligt tidigare uppgjort program.
2000-04-14
Kvällens dans på Jägersbo var hellyckad. Trippix orkester ( som också kommer att spela på GRF:s kongress den 21 maj) svarade för det musikaliska. Grabbarna i Trippix både spelar och sjunger bra, och att de har lika roligt som oss på golvet är tydligt. Ca 260 dansare hade valt att komma till Jägersbo, istället för att sätta sig vid TV:n. 
Goda mackor och Wienerbröd ingår ju i entrén på våra dansträffar och denna kväll var inget undantag. Alla lät sig väl smaka innan det var dragning i lotterierna. Blomsterboden i Hörby (Gun-Britt), som var kvällens sponsor, hade skänkt nio fina blomsterarrangemang, som lottades ut. Denna gång fick vinnarna själva välja vilket pris man villa ha och det var en trevlig variant tyckte de flesta. 
Styrelserna i Glada Gänget och Hörby Frosta gammaldansföreningar tackar för de fina vinsterna. Det är med hjälp av sponsorernas gåvor som den höga kvalitén på dansträffarna kan fortsätta, till glädje för alla danssugna besökare.

2000-04-10
I går söndag avslutades vuxenkursens andra termin, med fest på Medborgarhuset. Ett 60-tal dansare var föranmälda och bänkade vid 18:30-tiden. Välsmakande smörgåstårtor som sköljdes ned med läsk och lättöl inledde. Redan i entrén hade gästerna mött Glada Gängets lotteriförsäljare. Alla vinster hade skänkts av medlemmar och var inslagna som presenter. Ca 15 vinster var det att fördela på de 300 lotter som såldes i ett nafs. I tur och ordning valde vinnarna vars en paket, som visade sig innehålla fint konsthantverk, ljus, choklad, bestick, påskpynt och mycket mer.
Strax innan halv-8 anlände kvällens speleman - PO Lundkvist. Det var bestämt att han skulle spela två "gamla" och en "modern" och Ewa hade gjort iordning spelplanen. Det var ett axplock av de ca 40 danser som hittills lärts ut, plus ett par som kommer under höstens kurs. Till pausen hade var och en tagit med kaffekorg och lät sig väl smaka. Ingrid, vår kunniga och omtyckta instruktör, belönades med ett stort fång blommor för terminens arbete. 
En rolig kväll tar fort slut och plötsligt var kl 22 och festen avslutades med applåder för våra instruktörer och för PO, vår speleman.
Delar av styrelsen hade en stunds arbete kvar, lite disk, lite plocka iordning, lite kramar och sen var dags att släcka. Tack alla som gjorde avslutningen till en rolig fest och tack alla deltagare, för den glädje och fina stämning som kännetecknat inte bara festen utan hela kursen.
2000-04-05
Onsdagens träningsdans startade redan kl 18. Det var ungdomarna som hade en extra träning inför uppvisningarna på GRF:s kongress senare i vår. Flera nya dansare kom till den ordinarie träningen kl 19 och det var roligt, för skall sanningen fram har vi varit ganska få några gånger. Det blev repeterat bl a Schottis från Kalhäll, Källarschottis, Salta Hunden och Snurrebocken. Sten Svante spelade som vanligt. Nästa träningsdans blir den 3 maj.

I söndags var det avslutning i ungdomskurserna. 18 dansungdomar fick diplom för sina färdigheter. Nio st fick dessutom vars en premie för att man ställt upp som hjälpdansare i nybörjar- och fortsättningskurserna. Halvvägs i avslutningsprogrammet bjöd ungdomarna upp sina föräldrar och lärde ut en dans som heter Kristina-polka. Ledarna hade som vanligt ordnat med hembakat till fikan i pausen. Innan vi skildes för denna gång fick vår instruktör Carina en bukett av Ungdomssektionen för sina insatser. Applåder och tack från föräldrar kunde också kvitteras liksom många goa kramar av ungdomarna. 
Det är just nu osäkert om ungdomskurser till hösten. Det är för liten grupp att fortsätta med och det fattas för många killar.

"Di gamle" i vuxenkursen hade sin sista kurskväll och det var en dans kvar att lära, nämligen Tölösteppen. Tommy spelade för sista gången denna säsong och han belönades med blommor och applåder för sin gärning. 

En grupp var i Helsingborg på Orkesterforum och det var väl ganska eniga omdömen som fälldes vid hemkomsten. Flera orkestrar var mycket bra och de är faktiskt så att de redan är bokade för våra höstträffar i Jägersbo. Dåligt ljud bidrog till att dra ner intrycket av ett par av de för oss obekanta orkestrarna.


2000-03-27
Våra ungdomsdansare förberedde sej inför avslutningen nästa söndag, med repetioner och finlir. Flera tycker nog att svårast är Skånsk Mazurka. Vi fick också höra berättas om äventyren på Högevallsbadet under lördagens utflykt.

Vuxenkursen tycks förlora deltagare, det har blivit en eller ett par färre dansare flera söndagar i rad. Ok, det är många att "ta av", men det hade varit roligare om det blivit ett par flera varje gång istället.

Kvällens match gick mellan kursdeltagarna och Billy Bayoo, som ingår i team Vargtassen. I början hade hemmalaget trots det numerära överläget ("power-play") inte en chans. Inte förrän lagledaren Ingrid styckat Billy och visat hemmalaget ett helt nytt fotarbete, vände turen. Innan kvällen gått till ända, var Billy nästan slagen. Matchen fortsätter på söndag, men utgången verkar nu helt klar. Kursdeltagarna kommer att vinna på poäng och erövra ännu en trofé. Senare under nästa söndag, kommer vi nog tvingas bevittna hur bortalaget tvingar de våra på knä, det är de fruktade Tölö-gänget med steppvapnet, som dyker upp på arenan. Vi hoppas att alla möter upp så att vi kan avsluta säsongen som det vinnarlag vi ju ändå är.
2000-03-25
Innan avfärden till Högevallsbadet
Ungdomssektionens badresa till Högevallsbadet i Lund blev en mycket rolig dag. Alla som anmält sej kunde tyvärr inte vara med, men 9 tjejer åkte tåg, badade bastu och njöt i bassänger och skrek i rutschkanan. Besök på restaurang blev det också, innan resan tillbaka. Therese och Lott, som ordnat det praktiska med resan, hade gjort ett bra  planeringsarbete och allt fungerade perfekt. Els-Marie som ställde upp som extraledare skall ha ett särskilt tack.
2000-03-21
Vuxenkursen
Det var Tommy som spelade. Det var Cocosnöten som var kvällens huvudämne. Ganska knepig med snabba steg i den avslutande snoa-turen. Ingrid ledde som vanligt deltagarna varsamt förbi alla snårigheterna och ett tu tre hade kvällen gått till ände. Nästa gång lär det vara Vargtassen som står på tur som ny dans.

Bild på våra ungdomar under inmarschen på Gislöv 2000
I söndags var ungdomssektionen i Gislöv för att träffa likasinnade och dansa till Ros-Maries orkester från Öland. Vi samlades på Medborgarhuset vid 12-tiden och åkte sedan i karavan de 90 km till Gislöv. Förutom vårt eget distrikt - Skåneringen - hade det kommit ungdomar från Tyringe och Arkelstorp också, ev någon till. Lokalen var välfylld när Conny hälsade oss välkomna och Berit och grabbarna satte igång. I halvlek var det fika och dragning på lotterierna, men som vanligt var det ingen tur för undertecknad. Det var emellertid goda kakor och gott kaffe.
Bild från kaffebordet i Gislöv 2000
Efter pausen drog ungdomarna upp sina resp föräldrar till en svängom. Vi ledare passade på att ta en och annan dans med varann också. 17:30 var det dags för "sistan" och vid 19-tiden var alla tillbaka på Medborgarhusets parkering i Höör, där vuxenkursen just satte igång.
Bild på våra dansare i Gislöv 2000
Bild på Berit (RosMaries) 
2000-03-10

Lennarts orkester från Örby i Västergötland
lockade 250 st till Jägersbo denna melodifestivalfinalkväll. Av dessa var ett tiotal ungdomar. Den glada musiken fick omedelbart full fart på dansarna, och sen bara ökade det hela tiden. En så pass långväga orkester har delvis en annan repertoar än vi är vana vid och det uppskattades av vår publik. Bl a blev det mycket applåder när instrumenten lades åt sidan i en härlig hambo och orkestergrabbarna sjöng istället. Till pausen hade Mattias och Monicas duktiga personal som vanligt fixat goda mackor, kaffe och kaka. Kvällens lotteri hade ovanliga - men för en dansare finfina - vinster, nämligen skor och skovårdsprodukter. Det var väl kanske inte så konstigt, eftersom Schildt's Skor i Hörby var sponsor. 
2000-03-09
Sista lektionen inom Dans i Skolan - programmet var igår för 9e,f,h och idag för 9c,d. Det var som för de andra Vals som var det viktiga denna gång. Roligt har det varit, både för eleverna och ledare. Tråkigt att det inte kunde bli mer, men till nästa läsår blir det säkert tillfälle att ta upp fler danser än Foxtrot, Vals och Bugg. En utvärdering kommer att göras av oss i Glada gänget tillsammans med ledare från Habanera och lärare och därefter börjar vi skissa på ett program för kommande läsår.
2000-03-06
Dans i skolan fortsatte idag med avslutning för 9a,b med vals som huvudnummer och start för 9e,f,h med Am Prom och Foxtrot. Vilka härliga ungdomar vi har i vår skola. Det tjatas för mycket om hur dåliga våra unga är. Under de korta timmar vi haft förmånen att få lära ut några av de vanligaste danserna, har vi sett stor entusiasm och hört många glada skratt. Det bäddar för en fin avslutningsbal till våren. 
2000-03-05
Ungdomssektionen har förstärkts med Carina J, som varit med tidigare också. Vi hälsar henne välkommen i gänget. 
Vi fortsätter att dansa resten av kursen i två grupper. I söndags tränade vi bl a Rasmus, Antens snoa, Fyrmannaschottis, E18 och Skånsk Mazurka. Bristen på kavaljerer har tvingat oss att ge upp hambo, som annars gick mycket bra. Anmälningarna till Utflykten i Gislöv är klara: det blev 16 st totalt och en aning trångt i bilarna. Badresekommitte´n har nu ett färdigt förslag: Högevallsbadet lördagen den 25/3, och anmälningarna inkl 25:- i avgift, skall lämnas till Lott eller Therese senast 19/3.
Vuxenkursen hade glädjen att få dansa till Tommy denna kväll. Norsk Pariserpolka var på tapeten men Lily Marlene, Mignonvals, E18 mfl, och förstås våra grunddanser, repeterades, allt med Ingrid som säker instruktör. 
Innan vi skildes åt uppmanades deltagarna att anmäla sig till kursavslutningen den 2/4. De som kan och vill får skänka en liten (eller stor) vinst till avslutningens lotteri - inslagen till oigenkännlighet i paket.

2000-03-04
Så har vi kommit igång lite lätt med dansundervisning i skolans avgångsklasser. 9 a,b,c och d har tagit sina första steg med Glada Gängets instruktörer (9 e,f och h väntar otåligt ännu ett par dagar). Amerikansk Promenad och Foxtrot har lärts ut under den första lektionen. Entusiasmen och inlärningsförmågan är verkligen inga fel på, det har hittills gått över förväntan bra. Ytterligare lektioner i sällskapsdans via Glada Gänget, kommer att innehålla bl a vals. Därefter blir det Habanera som tar vid och då med Bugg som huvudämne.
2000-03-04
Så har vi kommit igång lite lätt med dansundervisning i skolans avgångsklasser. 9 a,b,c och d har tagit sina första steg med Glada Gängets instruktörer (9 e,f och h väntar otåligt ännu ett par dagar). Amerikansk Promenad och Foxtrot har lärts ut under den första lektionen. Entusiasmen och inlärningsförmågan är verkligen inga fel på, det har hittills gått över förväntan bra. Ytterligare lektioner i sällskapsdans via Glada Gänget, kommer att innehålla bl a vals. Därefter blir det Habanera som tar vid och då med Bugg som huvudämne. 


2000-02-21
Det har redan kommit in några anmälningar till Gislöv och Hästvedalägret. Vi räknar med att de flesta kan delta.
Ungdomssektionen har blivit ombedd av Skolan att leda några timmars dans på gymnastiklektionerna. Glada Gänget har fått ihop en grupp goda dansare som hjälper till. Det börjar efter sportlovet och det är 9:orna som är aktuella, sammanlagt ca 170 ungdomar. Lite senare kommer även bugg-instruktörer från Habanera att vara med.
På ungdomskursen var det lite manfall denna söndag, beroende på Sportlovet naturligtvis. Vi som var med fick som ny dans lära Rasmus och våra vana dansare även Antens Snoa. Dessa båda danser kommer troligen att ingå i uppvisningen på GRF-kongressen i sommar. Vi diskuterade också lite lätt en egen utflykt, kanske med besök på badhus och dans med någon annan förening. Kommitten jobbar vidare.
Vår Ingrid på kursen för vuxna var sjuk och istället fick Ewa ta hand om kvällen. Det var Sten-Svante som stod för musiken. Kvällens nya dans var Snurrebocken och det var inte alldelels enkelt att hänga med i den takt som musiken framfördes. Vi fortsatte övningarna på Skånsk Mazurka och det gick bra.

Hörby-Frosta GDF har haft årsmöte. Ber att få återkomma med rapport.
2000-02-14
Ungdomskurserna fungerar ganska bra nu trots en skriande brist på kavaljerer. Nya danser var inte denna gång, utan vi finslipade Mazurkan med nybörjargruppen och Fortsättningskursen tog sig igenom de sista fyra turerna i Schottis i turer. Repetitioner av t ex Jessiepolka, Smygvalsen, Träskopolka och Christinapolka, hann vi också med.
På kvällen gladde ca 60 dansare åt Tommy, som speleman på vuxenkursen. Det var lustigt, men samma danser som ungdomarna tränat på eftermiddagen, både Mazurka och Schottis i turer, påbörjades. Förra veckans nya dans -  Wiener-Kreuzerpolka - fick också en genomkörare. Dessutom naturligtvis danser som "alla" kan som E18, Oh Susanna, Foxtrot mfl. Vår duktiga instruktör hemlighöll vad som kan väntas nästa vecka, några hoppas säkert på Snurrebocken, men jag undrar...? 

Beställda videokasetter delades ut i söndags på kursen ( några redan i fredags på Jägers). Det finns några obeställda kvar, som kan levereras omgående. 

2000-02-12
Igår var det fest och glädje på Jägersbo. Det var Söderslättspågarna som spelade på vår träff, som ju som vanligt var ett samarrangemang med Hörby-Frosta.
245 personer hade löst entré strax innan första dans och totalt blev det 

nytt publikrekord 280 dansare.

Dessutom en handfull ungdomar från Eslöv, Hörby och Höör. Lotterierna toppades av varukorgar och ovanpå det spettkaka i olika storlekar. Nio glada vinnare drogs och minsann var min fru en av dem(!). Preem i Höör var vår sponsor denna kväll. Preem har fått rubriker i pressen för sin fina tvätthall, som är gjord på ett sätt som skonar miljön.
2000-02-06
Ungdomsdansen saknar liksom förra söndagen killar. Var är alla killar? Tjejerna är i alla fall på Medborgarhuset och dansar. Dagens övning var Snoa för nybörjarna. Vi testade också Frykdalssteget som ju ingår bl a i Skånsk Mazurka. Det gick som en dans skulle man kunna säga, inga problem som inte kan trollas bort i ett nafs efter några träningspass. De lite mer erfarna i påbyggnadsgruppen fräschade bl a upp hambokunskaperna och hann också med schottis i turer som ny dans. Det är ju åtta turer att hålla reda på, så vi stoppade efter fyra denna gång. Resten nästa vecka. 
Vi hoppas att deltagarantalet ökar efterhand, och fortsätter som vanligt på söndag med ungdomskurserna 17:00 - 18:45.
En del ungdomsdansare är nu sugna på att besöka Jägersbo och det kan bli av redan på fredag. Ledarna kommer naturligtvis att vara där och se till att alla har roligt och kommer hem i tid. Skjutshjälp ordnas också, kontakta någon av ledarna så snart som möjligt bara.
Vuxenkursen har nu ordentlig styrfart och det är nästan så att stora salen på Medborgarhuset känns lite trång emellanåt. Sist repeterades det mycket och vi började på E18. Denna dans togs upp igen denna gång, eftersom det kommit en hel del nya dansare. Vi fick också lära Wiener-Kreuzer-Polka, som inte är alldeles vanlig på dansbanorna just nu. Även på vuxenkursen inleddes Mazurka-träning med Frykdalsstegen. Mer nästa gång, naturligtvis. 
För första gången i år, kunde vi glädjas åt att Tommy spelade för oss, och som vanligt fick han dansarnas välförtjänta applåder. Det blev också traditionellt omspel på "sistan", det brukar bli det när Tommy spelar. Han kommer tillbaks förstås, flera gånger under våren.
2000-02-06
Ungdomsdansen saknar liksom förra söndagen killar. Var är alla killar? Tjejerna är i alla fall på Medborgarhuset och dansar. Dagens övning var Snoa för nybörjarna. Vi testade också Frykdalssteget som ju ingår bl a i Skånsk Mazurka. Det gick som en dans skulle man kunna säga, inga problem som inte kan trollas bort i ett nafs efter några träningspass. De lite mer erfarna i påbyggnadsgruppen fräschade bl a upp hambokunskaperna och hann också med schottis i turer som ny dans. Det är ju åtta turer att hålla reda på, så vi stoppade efter fyra denna gång. Resten nästa vecka. 
Vi hoppas att deltagarantalet ökar efterhand, och fortsätter som vanligt på söndag med ungdomskurserna 17:00 - 18:45.
En del ungdomsdansare är nu sugna på att besöka Jägersbo och det kan bli av redan på fredag. Ledarna kommer naturligtvis att vara där och se till att alla har roligt och kommer hem i tid. Skjutshjälp ordnas också, kontakta någon av ledarna så snart som möjligt bara.
Vuxenkursen har nu ordentlig styrfart och det är nästan så att stora salen på Medborgarhuset känns lite trång emellanåt. Sist repeterades det mycket och vi började på E18. Denna dans togs upp igen denna gång, eftersom det kommit en hel del nya dansare. Vi fick också lära Wiener-Kreuzer-Polka, som inte är alldeles vanlig på dansbanorna just nu. Även på vuxenkursen inleddes Mazurka-träning med Frykdalsstegen. Mer nästa gång, naturligtvis. 
För första gången i år, kunde vi glädjas åt att Tommy spelade för oss, och som vanligt fick han dansarnas välförtjänta applåder. Det blev också traditionellt omspel på "sistan", det brukar bli det när Tommy spelar. Han kommer tillbaks förstås, flera gånger under våren.

2000-01-31
Nu har kurserna satt igång. Det var ungdomssektionen som var först på plan. En del nya medlemskort fick skrivas ut förstås, men det verkar tyvärr som om antalet deltagare i vår kommer att bli mindre än i höstas. Vi får väl se hur det blir nästa gång.
Repetition, repetition och repetition var eftermiddagens naturliga tema. Inget nytt kom med, men en del "gamla" kändes som nya - det har ju gått ett par månader sedan sist. Nästa gång skall vi starta med Mazurkan i påbyggnadskursen och Snoa i nybörjargruppen.

Vår vuxenkurs kretsade också kring repetitioner, men det blev också en ny dans, nämligen E18. Några hade väl stiftat bekantskap med denna roliga bytesdans förut och klarade "hurre"stegen lätt, andra hade lite problem, men det kommer att bli bättre redan på söndag.
För musiken stod Sten-Svantes hela eftermiddagen och sedan hela kvällen. En del tekniska brister i utrustningen har rättats till under speluppehållet och vi hoppas nu att allt skall fungera som det skall i fortsättningen. Nästa söndag är det Tommy som håller i musiken.
2000-01-23 Årsmötet 

Vid Glada Gängets Årsmöte på Medborgarhuset i Höör omvaldes hela styrelsen, som väntat. De närvarande var helt eniga om att styrelsen skötte sin uppgift på ett utmärkt sätt och Distriktstyrelsens representant uttryckte sin och Distriktstyrelsens glädje över att Glada Gänget har funnit ett bra konccpt, och att arbetet i Glada Gängets styrelse fungerar väl. 
Bland de viktigare punkterna på dagordningen fanns naturligtvis ekonomin, och vår kassörs utomordentliga redovisning visade att det blivit ett överskott för 1999 (drygt 600:-). Medlemstalet har minskat något under de sista året bland vuxna, men bland ungdomarna har det gått upp en aning. 
Glada Gänget har i flera år samarbetat med Hörby-Frosta om danserna i Jägersbo. Det har fungerar utmärkt och årsmötet stödde styrelsens vilja att fortsätta så.
Att kultisdans lockar många är alldeles klart, men årsmötet menade att Glada Gänget inte bör satsa på denna dansform. Man var istället positiv till att det ordnades "utflykter" till någon eller några av de många kultisdansträffarna som arrangeras av andra föreningar. 
Vi fick information om att GRF:s kongress skall förläggas till Jägersbo och att det kan bli en del att göra för Glada Gänget. Bl a kommer ungdomar från vår förening att deltaga i den planerade dansuppvisningen under kongressen. 
Två styrelseledamöter fick ta emot utmärkelser för långt och gott arbete i föreningen, det var ett silvermärke och ett bronsmärke som Distriktsrepresentanten  hade nöjet att överlämna. 
Ungdomssektionens ledare berättade att det kan bli aktuellt att Glada Gänget medverkar i skolan, med viss dansundervisning för 9:orna under våren. En rolig men stor uppgift att genomföra. 
Efter mötesförhandlingarna blev det en stunds dans till Sten Svantes. I pausen kom kaffekorgarna fram och några passade på att titta på den fina videon från uppvisningen på torget i somras.
2000-01-16
Premiären
med WÅXBO orkester i fredags kväll drog en stor publik. 270 vuxna hade letat sig till Jägersbo:s fina dansbana. Det var en mycket trevlig danskväll och orkestergrabbarna skötte spelandet och sjungandet med bravur. Det är roligt med musiker som har bra publikkontakt, det är ju det som är den stora skillnaden mellan levande och diskomusik. 
Lotterierna såldes slut snabbt och många fick aldrig chansen att vinna någon av de fina vinsterna som kvällens sponsor - Frosta Sparbank i Höör - svarade för. Det var tre ringar och i varje ring fanns en stor varukorg, ett set fina handdukar och en kartong praliner att vinna. Vi tackar vår sponsor för de fina vinsterna.
Förra träffen på Jägersbo inleddes ju med strömavbrott, som varade hela kvällen. Vi hade därför kvar några presentkort, som delades ut denna gång istället.

 
Kontaktpersoner
Ordf: Ewa Högberg 0413 23338
Kassör: Thorsten Liljekvist 0413 20150
Ungdomssektionen: Sven Jönsson 0413 22188
e-post: hoor@grf.nu

 
Till överst på sidan

För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 4.7
Senast ändrad 
22 januari 2002