GRF logotype
Höörs Gammaldansförening 
Glada Gänget
är en ideéll förening som tillhör
Skåneringen av GRF 
-Gammaldansarnas
Riksförbund
GRF logotype
  1999  

 
Anteckningar från 1999
Det är publiceringsdatum som anges (dvs en tid efter själva händelsen)
Januari, Februari, Mars, April, Maj, (Juni, Juli,) Augusti, September, Oktober, November, December
1999-12-21
Årets sista träff på Jägersbo
med Bengt Hedins orkester, blev verkligen en minnesvärd kväll. Det var det värsta ovädret i Skåne på mycket länge. Vinden låg stadigt på storm, och i byarna var det ORKAN-styrka. Hela dagen varnades allmänheten av Räddningstjänst och Polis för att vistas ute i onödan under kvällen och natten. Många av våra glada dansare tog naturligtvis dessa anvisningar på allvar och stannade hemma. Ändå blev det ca 170 personer som träffades på Jägersbo.

Redan innan Bengt H satt igång, blev det strömavbrott, först någon kort blink, sedan för gott. Mattias och Monica på Jägersbo var emellertid väl förberedda och stora ljuskandelabrar ställdes upp på kritiska platser. Överallt stod ljuslyktor och det var riktigt mysigt. Bengt och hans musiker använder ju akustiska instrument och därför startade dansen som vanligt kl 20:00, dock utan keyboard (Conny höll sig till sin trumpet istället).

Strax efter kom besked om att vägarna till Jägersbo var avspärrade av omkullblåsta träd. Situationens allvar blev uppenbar. Styrelserna i Glada Gänget och Hörby-Frosta hade ett kort rådslag och det beslutades i samråd med publiken att fortsätta dansen så länge orkestern orkade spela. 
Pausen blev tidigarelagd och Jägersbo serverade sina som vanligt goda smörgåsar. Vi fick spröda struvor, men inga varma wienerbröd denna kväll och inget kaffe, men det var inga sura miner för det. Vi var alla inställda på att fortsätta dansa ytterligare någon timme, och det förättades dragningar i lotterierna. Kvällens sponsorer var Lastbilscentralen och Byslöjdsboden (Birgit o Kurt), samt naturligtvis Statoil i Höör.
Men.....
Varningarna för ytterligare ökad kraft i vindarna tillsammans med att vägen nu gjorts framkomlig, gjorde att fler och fler beslutade sig för att ta sig hem. Strax efter kl 22 avbröt styrelserna dansen, på ett fortfarande mörklagt Jägersbo.
Det blev som vanligt, en kväll att minnas, men av lite ovanliga orsaker. Lite förvånade blev vi när vi kom tillbaka till Höör: här lyste lamporna överallt, och det hade inte varit några strömavbrott under kvällen. Senare under natten blev dock även Höör utan ström under en dryg timme.

1999-12-04

Avslutningsfesten
1:a terminen på vår välbesökta danskurs för vuxna avslutades den 21/11. 
69 st hade tecknat sig till festen på Medborgarhuset i Höör.
Vi passade på att sälja en lottring under tiden gästerna strömmade till, med vinster skänkta av Glada Gängets styrelsemedlemmar. Alla vinster var utformade som julklappar med fint papper och snöre med krusiduller. 
Ingen visste vad det var för vinster som doldes i julklappssäcken.

Vi hade bestämt att vi själva skulle svara för maten och det var 
hemlagad Janssons Frestelse som dukades fram någon minut efter kl 18. 
Som tillbehör fanns grovt bröd - också det hembakat.
Dansarna lät sig väl smaka och lovorden bombarderade Glada Gängets kockar.

Det var ju inte bara för maten som vi samlats, utan nu skulle det dansas till Sten Svantes förnämliga musik. Man bjöd på 3-4 gamla och sedan en modern och strax hade kavajer och slipsar hängts upp över stolsryggarna.
I den välförtjänta pausen passade Glada Gängets ordförande på att överlämna en blomma till vår instruktör. 24 danser har vi hunnit med under denna första termin. Det låter kanske mycket, men en del är ganska lika varann.
Dansen höll på till 21:30 och sedan var vi ett glatt gäng som återställde och städade. En timme senare var det släckt och mörkt på Medborgarhuset.


Vår kurs för vuxna fortsätter med start den 30 januari. Alla nuvarande kursdeltagare är då välkomna, men också de(n) som vill fräscha upp gamla kunskaper har glädje av att deltaga.
1999-11-22
Ungdomskurserna
avslutades med fika, diplom, blomster och framförallt uppvisningar under 2 timmar på söndagseftermiddagen. Ca 50 anhöriga, vänner och andra nyfikna hade mött upp för att se vad man hunnit lära under kursen. Och det var inte lite. En förteckning kommer inom kort att finnas tillgänglig här.
27 diplom kunde delas ut och det är vi  mycket nöjda med.
Instruktörerna - Ewa och Carina - fick välförtjänta blommor av Ungdomssektionens ledare, för hösten goda arbete. Kursen fortsätter under våren med start den 30 januari.


Rivvers
spelade på Jägersbo i fredags och trivdes gott med den dansanta publiken. Trots dans på många platser och Kultisdans på Granbacken, var vi över 250 vuxna. Utöver dessa fanns det ett dussintal unga dansare i ålder 10-15. De flesta är med i någon av våra ungdomskurser, men några kom från Tyringe och Eslövs Gammaldansföreningar.
Det var Falkenklev's som stod för vinsterna till kvällens lotterier. Presentkort, skjortor och strumpor (bytesrätt) fördelades bland nio glada vinnare. Dessutom kunde vi som vi gjort hela året dela ut sex presentkort från Statoil i Höör, bland besökarna från förra gången (dragning på entrébiljetterna).
1999-11-03
Nalles
med 
Paula Wright
spelade upp till dans på Hörby Frosta och Stehag-Höörs dansträff i Jägersbo i fredags. En dryg halvtimme in på kvällen hade ca 210 passerat entrén, för att dansa, trivas och framförallt ha en rolig kväll  på Jägersbo.
Orkesterns besättning är förändrad sedan sist. Namnen på de nya musikerna har jag tappat bort, men på trummor återfanns kapellmästaren själv. Bälgaspelet hanterades av en tjej (Monica?), som vi tidigare hört i Lajbans och keybordet av en kille som dessutom imponerade med sin sång. Sammansättningen vi mötte i Jägersbo är ganska ny, men detta till trots gjorde gruppen bra ifrån sig redan från första låten. Stämningen kom snabbt i höjd. De jag talade med var mycket nöjda med orkestern. De flesta hade inte lyssnat på Paula tidigare men förvånades över hennes tonsäkerhet och fina röst. 


Statoil - vår ständige sidosponsor - stod denna kväll som huvudsponsor för våra lotterier. Nio glada vinnare fick förutom värdefulla presentkort varsin ros med sig hem.
Bland gästerna från förra dansträffen, lottade vi som vanligt ut 6 premier. Denna gång överaskade vi med fyra fribiljetter till nästa dansträff med Rivvers i november. Dessutom hade Mattias - vår omtyckta värd på Jägersbo - ställt upp med två friplåtar till Helén och Gänget som kommer till Jägersbo i slutet av denna månad.
Våra föreningar tackar Statoil och Jägersbo för de fina vinsterna.
1999-10-15
I onsdags hade vi en träningsdanskväll till Sten-Svante:s välkända musik. Ewa var sjuk, så det blev en del improvisationer. Deltagarna stannade kvar hela kvällen och det måste tolkas som att det gick hyfsat ändå.


Vi besökte Tallparken i Vinslöv i lördagskväll, för första gången på många år. Det var den traditionella höstfesten som arrangeras av Vinslöv, Hässleholm och Tyringe-föreningarna som gick av stapeln. Innan vi kom hade festen redan pågått en timmas tid. Det hade serverats mat till dem som förbeställt. Nisse (kock och värd) fick stående ovationer och blommor för den goda maten.
Vi var väl ca 130 personer som hade hörsammat inbjudan. Orkestern, som bestod av två (var dom inte fler?) duktiga musiker, hette Mats-Hans. De spelade tvåspelsdanser och båda spelen var i "fullängd", och det var demokratisk dans med två moderna och en gammal hela kvällen. Det blev inte så många av de nyare danserna och jag saknade kanske sådant som Vargtass och Snäckan. Det gjorde nu inte så mycket, det var roligt ändå. 
Det är lite spännande att besöka en annan festplats då och då, kanske gör vi det alldeles för sällan. Är det dags att arrangera en resa "ut i det blå", som förr?!


Våra kurser har kommit upp i varv ordentligt nu, och både vuxna och ungdomar kämpar på med bl a HAMBO. Lite svårare, eftersom stegen är olika för Dam och Kavaljer. I söndags var det P-O som svarade för det musikaliska som omväxling, och hans duglighet uppskattades av kursdeltagarna. 
På ungdomskursen är vi ca 25 dansare och på vuxenkursen har det varit ca 50 deltagare varje gång.
1999-10-11
Ros-Maries
från Öland, var det som lockade ca 280 dansare (säsongsrekord?) till Jägersbo i fredags. Som vanligt barfota och med sprittande energi och smittande glädje fick Berit igång dansarna direkt. Utan de rutinerade musikerna på scenen hade det dock inte blivit särskilt svängigt. Det är faktiskt ett ett himla bra gammaldansgäng och det är lika roligt var gång vi får glädjen att ha dem hos oss i Jägersbo. Nästa gång är inte förrän 15 sept nästa år (tjugohundra).
Månadens sponsor är Bokbindar'n i Lund, som skänkt en redig stapel med finaste handgjorda böcker till våra lotterier. Att kunna foga ihop papper av olika tjocklek och format till en bok av hög kvalitét är gediget hantverkskunnande. Min egen förmåga i detta gebit upphörde att utvecklas i pappslöjden i folkskolan, då jag skändligen misslyckats med att binda in sex Kalle Anka & Co-tidningar i en pappärm med blått papper och klotrygg.
Vår stående sponsor Statoil hade som vanligt gett oss ett antal presentkort att lotta ut på förra månadsdansens entrebiljetter. 
Vi tackar ödmjukt våra gynnare för de fina lotterivinsterna.
1999-10-11
Tallparken Vinslöv och traditionell Höstfest den 9 oktober.
Mat serveras kl 18:30 och dansen till Mats-Hans 19:30 - 24:00.
Pris 175:- inkl måltid (Nisses goa mad) eller 100:- utan.
Vill Du också delta kan Du direktanmäla till 
Karl-Erik Svensson 044 811 23
eller vill Du slå följe med oss från Glada Gänget
så skickar Du ett mail med namn och telefonnummer
senast den 30 september till Sven i Höör
  Glöm inte skriva om Du skall äta, eller om Du vill samåka.
1999-09-19
Kurserna är igång
Redan kl 17 på söndageftermiddagen började ungdomskurserna, som denna gång är två: en nybörjare och en påbyggnadskurs, som väver in i varann. Kl 17 kommer alla ungdomsdansare till lokalen på Medborgarhuset. Det första passet är avsett för nybörjare, men alla som skall gå påbyggnadskursen är på eget initiativ med som hjälpdansare. Som vanligt är det vätskekontroll kvart i sex - sex, och vi passar också på att "snacka lite om ditt och datt". Därefter får nybörjarna sätta sig på åskådarplats. Påbyggnadskursen är ju avsedd för de som redan kan våra grunddanser och några av de vanligaste varianterna. 
Instruktör är för Nybörjarpasset Ewa och för Påbyggnadskursen Carina. Naturligtvis finns Lott och Sven med också. 
 
Det ser ut som ytterligare några nybörjare kan beredas plats. Kom upp på Medborgarhuset i Höör på söndag (19/9) i god till till kl 17. 
Avgiften är 100:- för hela terminen som avslutas den 14 november (10 ggr).
?? Frågor ??
Ring Ewa 23338 eller Sven 22188 eller Lott 24094


Kl 19 hälsade Ewa förväntansfulla dansare välkomna till Glada Gängets nybörjarkurs för vuxna.

Det var Tommy drog i bälgen och trots ett litet tekniskt fel gick det riktigt bra. Ingrid - vår mycket duktiga instruktör sedan flera år - skall nu se till att gruppen varje söndag har något nytt med sig från Medborgarhuset. Första gången dominerades av danser baserade på enkla gångsteg, och man dansade bl a Amerikansk Promenad, Snoa och Jessie-polka. Lite Schottis kom med på slutet.
Några deltagare har gått på våra kurser förut, men det var ganska många som var helt nya, av de 53 som deltog denna söndagkväll och det får plats fler. Föreningen har trupp hjälpdansare av båda könen i kulissen, som rycker in för att man skall bli jämna par.
1999-09-12
Skåneringens instruktörskurs
I helgen träffades 26 blivande instruktörer i det charmerande samhället Staffanstorp. Efter en stärkande frukost på Pilegården, gick vi till Centralskolan där vi hälsades välkomna till Staffanstorp av vår förbundsordförande Lars Åke Nilsson, född och fortfarande verksam i Staffanstorp.
Jag som är lite äldre (50+) tyckte det var mycket roligt att se att de flesta av deltagarna var så unga - jag tror att hälften var under 25-30 år. Det bådar gott för gammaldansens framtid. 
Följande föreningar fanns med:
  • Arlöv / Kadriljen (1)
  • Eslöv / Rutan (2)
  • Klagshamn / Näckrosen (2)
  • Landskrona (3)
  • Glemmingebro / Ljunits (2)
  • Malmö / Symbolen (4)
  • Skarhult (2)
  • Stehag-Höör / Glada Gänget (2)
  • Tomelilla / Gullregnet (2)
  • Tommarp (6)
Dansinstruktörssektionen - med Stig Haraldsson i spetsen - lotsade sen under två dagar oss igenom kurspaketet, som bl a innhöll: Grunddanser, Metodik och Pedagogik. 
Kursen fortsätter med ytterligare ett avsnitt under januari 2000, då vi förhoppningsvis blir godkända allihop ( det var ju ett gäng rasande duktiga dansare ). 
Vi var ganska nöjda allihop när vi avslutade på söndagseftermiddagen. Några hade redan hunnit åka, men några han jag få med på en gruppbild.
Några blivande instruktörer
1999-09-05
I fredags (20/8) hände det mycket i Skåne. Det var ju kräftskiva i Eslöv på torget, ett arr. som lockar flera tusen personer. Och så var det slutkläm på Malmöfestivalen. Ändå kom det många danssugna till vår kväll på Jägersbo, över 175 var inräknade en halvtimme efter att DANSIX orkester satt igång, och fler kom efterhand. 
I pausen njöt vi av Jägersbos goda smörgåsar och kaffebröd, fika ingår ju i entrén. 
Det var Konsumhallen i Höör (Gröna Konsum) som stod för lotterivinsterna denna kväll. Rikliga varukorgar, rostfria bestick, kaffe, mm, stod på vinstlistan. 
Statoil, som varje gång skänker presentkort, som vi lottar ut på förra dansens entré-biljetter, hade ställt upp med sex vinster. Men inte nog med det, utan Jägersbo skänkte två fribiljetter till evenemanget med Danne Stråhed om några dagar. Även dessa lottade vi ut på förra gångens entrébiljetter. Vi tackar våra sponsorer för de fina vinsterna. Lotterierna är en mycket viktig del av inkomsterna vid fredagsdanserna, och med skänkta vinster blir det än bättre.
1999-08-24
Schottisloppet 1999
    Ca 50 entusiastiska dansare roade sej själva och en stor åskådarskara under Höörs marknad den 14 augusti. Så många från när och fjärran var det nämligen som deltog i Glada Gängets traditionella Schottislopp på torget, med P-O Lundkvist vid bälgaspelet. Ett par dansade schottislopp för etthundrade gången och det var extra kul att jubileumsdansen blev i Höör. Det var också många som dansade schottislopp för första gången, och vi hoppas att de fick "blodad tand" och kommer igen fler gånger. Ett tiotal unga dansare från föreningens ungdomskurs deltog också, och det var nog första gången för de flesta av dem också, de yngsta har inte fyllt nio än.


Uppvisningen
som följde nästan direkt efter schottisloppet, genomfördes av ett 30-tal av de vuxna kursdeltagarna och 16 st från den senaste ungdomskursen, till toner från P-O Lundkvists dragspel. På scenen fanns förstås föreningens vuxeninstruktör Ingrid, som med välvalda ord och lite historik, på ett elegant och roande sätt vävde ihop de olika inslagen. Programmet var uppbyggt med en stegrad svårighetsgrad från danser med enkla gångsteg till komplicerade turdanser och bytesdanser. Ungdomarna behärskade ännu inte riktigt alla danser som visades och gick då och då till sidan. 
Men plötsligt sa Ingrid att nu fick alla de vuxna gå undan, för nu skulle ungdomarna visa något som bara de kunde. Det blev en polka-variant, som kallas Christina Polka och är relativt ny. Dansen är en bytesdans med bra tempo (mel. "..rullande hus..") och den kommer nog att dyka upp lite varstans på dansbanorna under hösten och vintern. De unga dansarna klarade alla turer och byten jättebra, vi får väl se vad de kan bjuda på till nästa uppvisning. 
Precis som på våra kurser avslutades uppvisningen med Stern-polkan och det var välförtjänta applåder som delades ut av den stora publiken.


Höörs Marknad är ett arrangemang som har Höörs Brottarklubb som initiativtagare och huvudansvariga. Som vanligt var allt välplanerat och det är ett nöje att vara med som medverkande. Vi tackar alla dem som i bakgrunden bär stolar, sätter upp stånd, sköter transporter och tillstånd och allt annat som behövs för en lyckad marknad.
1999-08-16
Lennarts orkester var det som spelade i Jägersbo den 7/5. Det var en riktigt fin vårkväll och många trogna besökare hade valt att umgås med grannar och vänner vid grillen. Ändå var vi över tvåhundra dansare som gladdes åt de mycket duktiga och allsidiga musikerna i Lennarts. 

YMO-produkter, som handelsträdgården i Fogdarp heter, sponsrade kvällens tre lotterier med praktfulla blommor i mängd. YMO delade också ut gratislotter med premier från trädgården. Det är roligt att våra sponsorer gör lite extra av kvällen och blommor uppskattas ju av alla. Statoils presentkort skulle naturligtvis också lottas ut, och som vanligt fick sex besökare från förra dansträffen vars ett presentkort.

Dansträffen var vårsäsongens sista för våra föreningar Glada Gänget och Hörby Frosta, och vi tackar vårens alla dansglada besökare för att de valt att komma till oss. Vi hoppas få se allihop och ytterligare några till hösten, då vi börjar med Dansix orkester den 20 augusti. 

Nu kan vi bara önska alla en trevlig sommar med många tillfällen till dans, kanske på lövad bana eller en brygga någonstans. Ungdomssektionen deltog som planerat i Skåneringens läger i Barnens By i Hästveda under fyra dagar med start Kr Himmelfärdsdag. Mer om lägret på annan sida
1999-05-17
I fredags (den 16/4) kunde vi räkna in ca 240 besökare på Jägersbo. Det var Ronnix orkester som spelade upp och de var verkligen tända på sin uppgift. Redan en halvtimme före utsatt tid, var killarna på hugget och ville dra igång, men eftersom riktigt alla inte hunnit komma, bad vi dem hålla igen spelglädjen till kl åtta.
Kvällens sponsor var Altmans Kläder i Höör och det syntes också på de fina vinsterna till våra tre lotterier: Herrskjortor i vårens färger. Dessutom generösa presentkort och småvinster.
Ronnix orkester spädde på de fina vinsterna med kassettband till varje vinnare.
Statoils presentkort, som vi lottar ut på förra dansträffens entrébiljetter, blev också utlottade i pausen till sex glada vinnare.

Våra förberedelser för Ungdomslägret i Barnens By i Hästveda under Kr Himmelfärdshelgen är nu i det närmaste klara. Vi blir 10 ungdomar och 2 ledare, samt en "matmor" från vår förening som deltar. Vi kommer att bo tillsammans med ungdomarna från Rutan, Eslöv, i en stuga som kallas SJÖ. Stugan ligger fint placerad alldeles intill lekplanen och stranden. Vi har haft en planeringskväll tillsammans med ledarna i Rutans Ungdomssektion, och kommit överens om hur vi tillsammans skall göra lägret så bra och roligt som möjligt. Nu hoppas vi på hyfsat väder också.
1999-04-28
Fyra terminers gammaldanskurs för vuxna avslutades på Påskdagen på Medborgarhuset i Höör.
Ca 90 dansare hade tecknat sig. Festligheterna inleddes med att vår ordf Ewa Högberg hälsade alla välkomna. Hon kunde också berätta att det blir en Nybörjarkurs till hösten och att de populära onsdagsträffarna kommer att återupptagas. Dofterna från potatisgratängerna och kasslerfaten kunde sedan inte motstås och det blev snabbt fyra led till borden där styrelseledamöter och andra hjälpsamma serverade och öppnade flaskor. 
Alla lät sig väl smaka av den vällagade maten, och snart var faten tömda.
Det var nu dags för WÅXBO:s orkester att inleda dansen.
Två "gamla" och en "modern" spelades sedan hela kvällen. Det blev många danser från kursen och nu kändes att vi faktiskt lärt oss en hel del under de här två åren. Efter ett par timmar gjordes ett avbrott för en stunds kaffe. Gästerna hade själva med sig kaffekorg, men Glada Gänget kunde överaska med  påskbakelser till alla.
I pausen passade ordf. Ewa på att överlämna en blomma till vår instruktör Ingrid, som tack för en mycket väl genomförd kurs. 
Hela kursen har kännetecknats av glatt humör och vänlighet. Glada Gängets styrelse hoppas nu att höstens kurs skall bli lika lyckad!
1999-04-15

Den 28 mars avslutades Ungdomskursen. Ett stort antal föräldrar, syskon och andra intresserade mötte upp på Medborgarhuset, för att se resultatet av alla lektionstimmar. Ett urval av utlärda danser visades upp, och applåderna blev både många och långa. Ungdomarna fick också tillfälle att lära föräldrarna några danser och det gick också riktigt bra. 
Kolla in några bilder från avslutningen:
Bild1
Bild2
Bild3
Bild4
Bild5
Efter en timme på dansgolvet  passade det bra med hembakat och kaffe/saft, som Ungdomssektionens ledare förberett. Ytterligare en stunds dans blev det innan utdelningen av Diplomen. Kursens instruktör Carina fick en välförtjänt blomma av föreningen. Och det överlämnades blommor och presenter från ungdomar och föräldrar till Ungdomssektionen, som tack för allt jobb. En hel del kontanter flöt in i den frivilliga "tackförkaffet"-kassan, pengar som vi på olika sätt kommer att använda så, att det kommer ungdomarna tillgodo. 
Vi som svarat för verksamheten och att ungdomarna inte enbart lärt sig ett antal danser utan också haft roligt, tackar för det stöd och den uppskattning vi fått av föräldrar och andra anhöriga. Det sporrar till nya tag, och på programmet står närmast ett 4-dagarssläger i Barnens By i Hästveda. Vi blir ett tiotal från Höör, som deltar. Det finns mer information om lägret på annan plats.
Höstens kurser kommer att annonseras i dagspress, i skolor och här på Internet. 

Samma dags kväll var sista kurspasset för vuxenkursen, som pågått i fyra terminer. Fortfarande finns åtskilliga danser att lära och denna sista gång fick vi stifta bekantskap med Varsovienne. Dansen är inte alls ny, utan snarare en klassiker, men inte alldeles vanlig - tyvärr - på dansbanorna just nu.
Tommy 
Tommy med spelet, klicka för förstoring

som drog i bälgen denna kväll, fick naturligtvis ta emot de församlades ovationer och en blomma från föreningen, för de gjorda insatserna.
1999-04-07
Gislövs Stjärna var målet för Ungdomarnas utflykt i söndags. Glada gänget tackar alla föräldrar som hjälpte till med skjutsningen. Tillsammans med ca 150 andra i samma åldrar, bl a från Tyresvingen, Tyringe och Rutan, Eslöv, dansade vi i nästan 4 timmar till Ros-Maries orkester. Vi var bara 10 st från vår förening, men hoppas naturligtvis att vi skall bli betydligt flera nästa gång. Flera av våra glada dansare passade på att få orkestermedlemmarnas autografer. Och det blev också fotografering.
(Klicka på bilderna för förstoringar)
Våra dansare poserar med Rosmaries orkester
Vad är detta?SvingenBuggAmerikans promenad

Vuxendansarna hade kurs på Medborgarhuset. Ingrid och Sten-Svantes höll igång ordentligt. Ny dans var Palestroll. Ingrid berättade att hon hade ett erbjudande från Reuter&Reuter förlag om att få köpa instruktioner till dansen för de som önskade arrangera ett Palestroll-party. Annonsen var från 1939. 
Vi dansade också Sockerpillret, Tre ting, Norsk Pariserpolka, Lucky och många andra. 

Påminnes om anmälan till avslutningen Påskdagen:
1999-03-22
I fredags var det många som besökte gammaldansträffen på Jägersbo. Närmare bestämt 260 personer, plus ett antal ungdomar och barn (som ju går fritt in i målsmans sällskap). Nikitas orkester svarade för det musikaliska. Kvällens Sponsor var Boiertz conditori i Höör, som skänkt presentkort till vårt lotteri. De lyckliga vinnarna kan nu festa till det lite extra på kommande kaffekalas. Statoil skänker presentkort som vi lottar ut på föregående dansträffs entrébiljetter - de som besöker oss regelbundet får en liten favör - sex vinnare denna gång. 
Vår förening har uppenbart stark stadig medvind nu, och det är ju så det skall vara. Redan pågår planeringen för verksamheten 2000. Klart är att det under hösten 1999 kommer att startas en nybörjarkurs för vuxna, i första skedet över två terminer, men det kan bli fler. 
Troligen tar vi upp onsdagsdansträffarna igen under hösten. Dessa träffar riktar sej främst till fd kursdeltagare, som vill hålla sina kunskaper uppe. Vi dansar till Sten-Svantes och entrén är blygsamma 30:-. Exaktare tider och datum så snart lokalfrågorna blivit klara.

I söndags var det full rulle på våra kurser. 
Ungdomarna 
Klicka för en större bild
dansade så svetten rann. Det var ett par nya danser på programmet, nämligen Pariserpolka och Svingen. Fyrmannaschottis i fyra turer, Salta Hunden, vanlig schottis, E18, Oh Johnny, Kalmarpolka och några till repeterades grundligt. Fler turer lades till Bugg-repertoaren. På söndag åker vi till Gislövs Stjärna, det finns lite information på en annan sida om det. Kanske ses vi där, Du och jag och vi andra.

"Di gamle", dvs de som är äldre än 15 år, repeterade Lucky, Svensk Maskerad, Wiener-Kreutzer-Polka, Skånsk Mazurka, Träskopolka m fl, till toner från Tommys dragspel. Kvällens nya danser var bl a Schottis från Hög och Engelsk Vals. 

Påskdagen har vi Kursavslutning. Ta del av följande inbjudan:
1999-03-15
P-O fick lämna återbud till kursen i söndags, pga sjukdom. Vi hoppas att han snart kryar på sej. Sten Svantes fick därför ansvar för kvällens musikaliska detaljer, och det gick ganska bra, kanske mycket tack vare Ewas insatser på den tekniska sidan. 
Ingrid kämpar oförtrutet vidare med kursen, som nu går in på sista versen. Endast 3 gånger återstår innan avslutningen på Påskdagen. Glöm inte bort att anmäla Ditt deltagande t ex till Ewa, för matens skull. På avslutningen kommer vi att få dansa till WÅXBO:s orkester.

Något nytt varje gång är en bra regel för att hålla tempot uppe och intresset vid liv. Det var väl några som kände igen Svensk Maskerad, men för de allra flesta var det något nytt. Svensk Maskerad är en trevlig dans i tre olika taktarter, först en gångvänlig del, sedan en vals och till sist ett polkaliknande tempo. Vi filade också ett slag på Lucky och Rouletten, som introducerades på kursen för några veckor sedan. Roslagspolskan  repeterades också. Liksom Hambo från Farsta och några till.

Ungdomarna hade som vanligt sin kurs under eftermiddagen.
De sista anmälningarna till dansträffen på Gislöv den 21 mars och Danslägret i Barnens By i Hästveda under Kr Himmelfärdshelgen, blev inlämnade och vi kunde alla glädjas åt att vårt mål (minst 10 deltagare) uppnåtts till båda aktiviteterna. 

Salta Hunden började vi med förra söndagen så smått, och den dansen tränades nästan hela första timmen. Den är rolig men inte alldeles enkel, och det lär behövas ytterligare lite finputsning på den. En hel del Bugg blev det och nya turer visades.
1999-03-09
Sportlovet avslutades med öppet hus för danssugna ungdomar på Medborgarhuset mellan kl 16.00 och 18.45. Tyvärr var det inte så många som vi hade räknat med utöver våra egna ungdomar, men drygt trettio blev vi i alla fall. Skånska Dagbladets reporter dök upp en aning oväntat och intervjuade och fotograferade. Redan under måndagen fanns reportaget på Höörs-sidan (tidning kan beställas från SkD:s kontor i Höör, tel 0413 - 24560).
Vi hann med att ha kurs också och våra unga dansare fick känna på Salty Dog Rag, eller Salta Hunden som den heter på svenska. Dansen är i grunden en schottis, med tre ganska svåra turer. Musiken har lite extra "kräm" och det tycker vi om. Mer ny dans blev det i form av Kalmarpolka, en bytesdans, inte alltför svår. En av de kvardröjande sportlovsgästerna kommenterade ungefär så här: 
så himla roligt att dansa det är, det trodde jag inte innan.
Ytterligare några anmälde sej till kommande utflykter och läger, och det verkar nu som vi skall bli ett lagom gäng, som åker till Gislöv först och sedan till Barnens By i Hästveda lite längre fram. 

Våra vuxenkursdeltagare fick dansa till P-O den här gången, och säga vad man vill om StenSvante (husbandet), men P-O är nog ett strå vassare i alla fall. 

Lucky var kvällens nymodighet och till mångas förvåning lyckades åtskilliga lära sej denna variationsrika och tempofyllda schottiss-variant praktiskt taget med en gång. Rouletten fick en genomkörare igen och börjar sitta ordentligt nu. Man repeterade som vanligt några grunddanser, men också ett par klassiska variationer, t ex pariserpolka.
1999-03-01
Våra kurser löper nu på i jämnt fint tempo. Ytterligare några fler deltagare mötte upp under senaste söndagen, vi var totalt 65 på vuxenkursen. Mycket roligt att det går på det hållet, enda nackdel att det nog behövs tre backar läsk per träff framöver (puuhh!), men det är en enkel match i en förening där så många glatt och villigt ställer upp och hjälps åt med alla slags uppgifter.

Vår omtyckta instruktör Ingrid på vuxenkursen blev sjuk under kvällen och fick avbryta. Lektionerna fullföljdes av Ewa, tillsammans med Sten Svantes musik. Vi fick pröva på Rouletten, en lustig dans med enkla stegvariationer, men ändå inte så lätt i sin helhet. Vår Snurrebocks-specialist fick också sitt behov tillfredsställt denna söndagskväll. 

Ungdomarnas förmåga att lära nytt fick ta igen sej. Istället jobbade man med finslipning av redan inlärda danser. En andningspaus som ger nya krafter för resten av vårens kurs.

1999-02-23
 Söderslättspågarna
stod för dansmusiken med den äran vid fredagsdansen den 12/2. Vi hade denna gång Damernas Afton, som för oss i Mellanskåne innebär att Damerna får bjuda upp fram till pausen. Några hade inte tänkt på detta innan och blev lätt överaskade, men fann sej snabbt tillrätta. Alla jag pratade med - både Damer och Herrar - var mycket positiva och tyckte att det var trevligt och hoppades att vi kunde upprepa Damernas Afton åtminstone 1-2 ggr pr år.
Nära 240 personer hade trotsat det dimmiga vädret och mött upp i Jägersbo. Som vanligt kunde vi också se ett tio-tal barn och ungdomar från våra kurser på dansbanan. 
Även denna gång lottade vi ut sex st presentkort från Statoil på förra dansträffens entré-biljetter.
Kvällens sponsor - BYGGA - hade skänkt en stor mängd med fina vinster till lotterierna, det var våffeljärn och fogsvansar och andra nyttigheter för hushållet. 
Föreningarna tackar för gåvorna.


Söndagens kurser var som vanligt välbesökta, med ca 25deltagare på ungdomskursen och ett 50-tal på vuxenkursen.
Ungdomarna ägnade mycket av tiden åt buggen, men som alltid, det skall vara minst en ny dans, och den här gången var det Bier-polkan som stod på tur. En lustiger variant som kanske var lite svårare än vad det verkade först. Naturligtvis repeterades de tidigare danserna, bl a E18 och Fyrmanna-schottis.
Några av förra årets deltagare i Hästvedalägret hade tagit med bilder och berättade kort om hur roligt vi hade haft. Anmälningar till årets läger har faktiskt redan börjat komma in. Om lägret kan man läsa mer under Ungdomsverksamhet.

Även vuxna skall ha glädjen av nya danser. I söndags kväll var nästan nostalgiskt för några, när Kleine-schottissen kom upp, en för några år sedan mycket vanlig dans, både på kurser och dansbanorna. Kanske får den en renässans igen. En annan ny dans var Roslagspolska, som kan vara lite knepig eftersom den är ganska långa pauser på vissa steg. Vi övade naturligtvis på alla grunddanserna igen, dvs Vals, Polka, Schottiss, Mazurka och Hambo.

1999-02-13
Ungdomssektionen deltog i helgen i en kurs, med syfte att hjälpa föreningarna att introducera dans i skolan. Kursen var en rikskurs med ett 30-tal deltagare från hela södra Sverige. Många värdefulla tips och ideér kunde tas med hem till Glada Gänget i Höör. Det blir troligen en uppföljare någon gång i höst.

Våra kurser på Medborgarhuset i Höör intresserar många. De unga killarna som testade ungdomskursen förra söndagen, återfanns denna gång bland föreningens nya medlemmar. Vi hälsar dem varmt välkomna naturligtvis, och hoppas att våra ledares ansträngningar skall få dem att komma ifatt den övriga gruppen, som ju hållit på ett tag.

Även Vuxenkursen kunde ta emot helt nya deltagare denna vintersöndag. Vår duktiga instruktör introducerade denna gång Palai Stroll. Sockerpillret fick en genomkörare och Snäckan likaså. Vi tränade denna gång även rena grunddanser, t ex hambo och vals, trots att det är en lång kommen fortsättningskurs. Men det är ju så att även vana dansare kan behöva en ordentlig repetion av våra grunddanser. P-O (den strålande dragspelaren i Söderslättsp.) svarade för kvällens musikaliska del, med den äran (som alltid). Efter den sedvanliga avslutningen Sternpolka, fick kursdeltagarna nöjda, svettiga, men framförallt glada ägna en stund åt att leta fram sina bilar under snön, som fallit ymnigt under kvällen.

1999-02-06
Ett par nya deltagare kom till ungdomskursen i söndags. Mycket roligt att få välkomna ett par killar, det är vi inte så bortskämda med. Det kan bli lite kämpigt att komma med, när de flesta har gått en termin, men vi skall ge dem lite extra träning, så att de snabbt kommer ifatt. 
I söndags repeterades 4-manna-schottisen i fyra turer, som vi började på första gången. Den satt väldigt fint och som ny dans hade vi Palais Stroll, en lite fartig och omväxlande dans som speciellt tilltalar de unga dansarna. Lite buggträning fanns med på programmet och vi fortsatte också med valsstegen.
Ungdomssektionen har bestämt att deltaga i GRF:s program "DANS I SKOLAN". Det börjar med en veckoslutskurs i Hässleholm redan denna vecka.
Genom att aktivt gå in i skolan på ett eller annat sätt, hoppas vi att intresset för dans bland ungdom skall öka. För 10 år sedan var vi åtskilligt fler på kurserna och det var också fler i högsstadieåldern. 

Kursen för vuxna dansare är nu igång för fullt och uppslutningen är stor. Ingrid har återhämtat sej efter en kortare sjukdom och leder sedan i söndags åter kursen. Naturligtvis med god hjälp av Ewa m fl. I söndags var det Sten-Svantes tur att stå för musiken och det blir bara bättre för varje gång..

1999-01-31
Årets första kurspass för ungdomarna har genomförts, med ca 25 st danssugna tjejer och killar mellan 8 och 14 år. Eftersom det är 2:a delen använde vi en stund åt repetion av några danser från i höstas. Men ingen gång utan något nytt och idag blev det 4-manna-schottis med 4 turer. Våra instruktörer har precis själva lärt den 4:e turen, men det gick som dans (vad annars?) för de duktiga ungdomsdansarna.
I vår kommer vi att deltaga i distriktets ungdomsträff på Gislövs Stjärna den 21 mars. Vi har varit där flera gånger tidigare med våra kursdeltagare. I år är det dans till Rose-Marie's orkester från Öland.

Vuxenkursen startade också idag och ca 65 personer mötte upp. Även här blev det lite repetionsdans. Tommy drog i bälgen och Ewa hade axlat instruktörsrollen i stället för ordinarie Ingrid, som blivit sjuk. 
Kvällens nya dans hette Sockerpillret. Det är en relativt nykonstruerad dans, som snabbt blivit populär. Härligt tempo och inte allför komplicerade turer. Det finns en speciell melodi som heter just Sockerpillret och jag vet inte om dansen eller melodin kom först, men låt och dans passar bra ihop.

Ytterligare några får plats i kurserna och det är bara att komma nästa gång, som är söndagen den 31 jan, kl 17 för ungdom och 19 för vuxna (över 15 år).
1999-01-24
Föreningen höll årsmöte den 15/1 på Medborgarhuset i Höör. Ett trettiotal medlemmar deltog. Förhandlingarna inleddes med en parentation över en nyligen bortgången medlem, tillika mångårig i styrelsen.
Det blev omval över hela linjen till styrelsen, förutom att en av suppleanterna i ett fyllnadsval utsågs till ordinarie. En ny suppleant kunde också väljas.
Sammanfattningsvis har föreningens verksamheter under året varit välbesökta och rönt stor uppskattning av både medlemmar i egna föreningen och andra. 
Ekonomin har stärkts något och det ser ljust ut för framtiden.
Samarbetet med Hörby-Frosta GDF är utmärkt och fortsätter.
Representanter för GRF fanns med på årsmötet och kunde dela ut ett förtjänsttecken i guld och ett i brons till välförtjänta medlemmar.
GRF-repr. informerade om att förbundets hemsida på Internet nu hade öppnats. Vidare att ett projekt med tema Dans i Skolan startas upp under våren i hela förbundet. Vår förening har beslutat att vara med i detta viktiga arbete och sänder två representanter till introduktionskursen i Hässleholm 6-7 februari.
Efter mötet spelade Sten-Svante upp till en stunds dans.
1999-01-17
JOKER's Orkester
spelade upp på Jägersbo den 15/1.
253 vuxna och ett dussintal barn/ungdomar träffades, dansade och trivdes. 

Vi lottade ut ett par fribiljetter till den 16/1 (Grönvalls) eller den 13/2 (Trixi), som Mattias och Monica på Jägersbo hade skänkt.

För första gången lottade vi ut presentkort från Statoil på förra gångens entrébiljetter. Lyckat och omtyckt. Vi fortsätter med dessa utlottningar.

Vår Sponsor Färs & Frosta Sparbank hade skänkt 1000:-, som vi använde till vinster i lotteriet.
Därutöver skänkte banken några trevliga saker som blev extravinster.
Föreningen tackar för gåvorna.

Kontaktpersoner
Ordf: Ewa Högberg 0413 23338
Kassör: Thorsten Liljekvist 0413 20150
Ungdomssektionen: Sven Jönsson 0413 22188
e-post: hoor@grf.nu

 
Till överst på sidan

För denna sida svarar Sven Jönsson.
Skapad med Netscape 4.7
Senast ändrad 
22 januari 2002